Урок на тему "Периферійні пристрої (ПП) ПК. Організація роботи ПП"

Про матеріал

В уроці предсталвено призначення, характеристики, класифікація периферійних пристроїв ПК. Також міститься інформація про способи встановлення та налаштування, підготовки до роботи периферійних пристроїв ПК.

Перегляд файлу

Тема: Периферійні пристрої (ПП) ПК. Організація роботи ПП.

 Мета:  

-                      навчальна:   ознайомити учнів із         призначенням          та

характеристиками периферійних пристроїв ПК, розглянути класифікацію периферійних пристроїв, способи налаштування та підключення;

-                      виховна: виховувати уважність, самостійність, навички самоконтролю і самоаналізу, любов до майбутньої професії, інформаційну культуру;

-                      розвиваюча: навички самостійного пошуку і аналізу інформації, логічне мислення, пізнавальний інтерес, ініціативу, культуру мовлення, чіткість і точність думки.

Методична мета: ефективно використовувати інтерактивні та інформаційні технології на уроках спеціальних дисциплін.

Предметні компетенції: навчальні, інформаційно-комунікаційні, культурні, когнітивні.

Тип уроку: комбінований.

Методи і форми навчання: частково-пошуковий метод, дослідницький метод, інтерактивні методи (робота в малих групах, мозковий штурм, коло ідей, мікрофон, асоціативний кущ, пошук інформації, ігрові методи.

Методичне   забезпечення:         презентація, роздатковий             матеріал,       опорна схема, інтерактивні завдання, розроблені у додатку Web 2.0 LearningApps, домашнє завдання, розміщене на сервісі Web 2.0 edmodo.com.

Матеріально-технічне забезпечення: ПК, проектор, екран, зразки периферійних пристроїв.  

 

 

СТРУКТУРА УРОКУ:

1.      Організаційний момент. 

-         Перевірка присутності учнів на уроці

-         Перевірка готовності до уроку

2.      Актуалізація опорних знань учнів.

1.   Які функції виконує ПК?

2.   Які ви знаєте групи пристроїв ПК? Наведіть приклади.

3.   Що таке конфігурація ПК? Назвіть основні пристрої ПК.

4.   Які параметри пристроїв ПК визначають швидкодію його роботи? 

5.   Охарактеризуйте основні пристрої ПК.

6.   Які критерії визначають вибір ПК?

7.   На які категорії поділяються ПК?

3.      Мотивація навчальної діяльності учнів.

-         Оголошення теми та мети уроку

-         Визначення значення теми уроку в професійній діяльності

4.      Формулювання теми та мети уроку.

5.      Пояснення нового матеріалу.

 

План:

1.        Призначення та класифікація периферійних пристроїв ПК.

2.        Підключення периферійних пристроїв.

3.        Налаштування роботи периферійних пристроїв.

 

 

 

1. Призначення та класифікація периферійних пристроїв ПК.

 

- Яке призначення периферійних пристроїв? Які ви знаєте периферійні пристрої?

 

Периферійні пристрої (ПП) – додаткові пристрої ПК, які розміщені поза системним блоком і призначені для введення даних у ПК із          зовнішнього середовища та виведення у формі, необхідній для людини

 

Основні функції периферійних пристроїв – це введення/виведення, збереження,

перетворення інформації.

 

Додатково до комп'ютера можна підключити:

                      принтер — пристрій для виведення інформації на паперовий аркуш або на спеціальну термостійку плівку. Принтери бувають матричні, струминні, лазерні, світлодіодні. Характеристикою принтера є швидкість (кількість сторінок за хвилину) та якість друку (роздільна здатність).

                      маніпулятор «миша» — пристрій для керування положенням курсору на екрані дисплея та для роботи з програмами;

                      сканер — пристрій для введення з паперових носіїв у комп'ютер графічних зображень і тексту. 

                      оптичний привід

                      пристрої мультимедіа. 

Мультимедіа – це спеціальна технологія, яка за допомогою програмного забезпечення і технічних засобів дає змогу використовувати на комп'ютері інформацію у вигляді звуків та рухомих зображень (відео). 

                      модем – пристрій для обміну інформацією між комп'ютерами за допомогою каналів зв'язку (телефонні лінії, виділені канали)

                      плотер – пристрій для виведення графічної інформації на спеціальну плівку або пластик. Застосовується при виконанні проектно-конструкторських робіт, виготовленні рекламних проектів тощо;

                      джерело безперебійного живлення – пристрій, який протягом певного часу забезпечує комп'ютер електрострумом при його зникненні в електромережі. 

                      відеопроектор – пристрій для передачі зображення з екрана комп'ютера на настінний екран або на спеціальну відеостіну. Використовується у навчальних і диспетчерських центрах транспортних підприємств, виставкових, концертних, презентаційних залах;

                      ТВ-тюнер – пристрій для перегляду на екрані комп'ютера телевізійних передач;

                      Web-камера – застосовується при проведенні відео-конференцій в мережі Internet;

                      графічний планшет – пристрій для створення і роботи з графічними зображеннями (маніпулятором є багатокнопкова миша або перо для чіткішого позиціонування курсору на екрані дисплея);

                      мережний фільтр – пристрій для захисту від перепадів напруги електроструму, а

також для послаблення завад.

 

Засоби створення електронного документа

Системи оптичного розпізнавання символів (Optical Character Recognition – OCR)

призначені для автоматичного введення друкарських документів в комп'ютер.

    

Сканування – це процес перетворення паперового документу в електронний.

 

FineReader – система оптичного розпізнавання текстів. Це означає, що вона дозволяє

розпізнавати тексти, набрані практично будь-якими шрифтами, без попереднього навчання. 

             

Особливістю програми FineReader є висока точність розпізнавання і мала чутливість до дефектів друку, що досягається завдяки застосуванню технології "цілісного цілеспрямованого адаптивного розпізнавання".

 

Оригінальне зображення прийнято класифікувати по декількох характеристикам: кольору, тону. 

Зображення бувають кольорові, сірі (напівтонові), чорно-білі. З огляду на це, потрібно

вибирати тип сканера.  

 

Сканером називають пристрій, який дозволяє вводити в комп'ютер образи зображень, які пропонуються у вигляді тексту, малюнків, слайдів, фотографій та іншої графічної інформації. 

 

Для того, щоб ввести в комп'ютер будь-яке зображення за допомогою ручного сканера, потрібно без різних рухів провести сканером по зображенню. Таким чином проблема рівномірності переміщення скануючого механізму відносно паперу покладається цілком на користувача. 

Настільні сканери називають по різному: сторінкові, планшетні, авто сканери. Такі

сканери дозволяють вводити зображення формату від А4 до А1. 

 

Існують три різновиди настільних сканерів: планшетні, рулонні і проекційні.

 

Принцип дії. Основним елементом сканера є CCD-матриця (Charge Coupled Device - пристрій із зарядовим зв'язком) або PMT (PhotoMultiplier Tube - фотомножник). Колбифотомножники використовуються лише у складних і дорогих барабанних професійних сканерах, тому доцільніше розглядати принцип дії сканерів із CCD-матрицею. 

CCD-матриця - це набір діодів, що реагують на світло при дії зовнішньої напруги. Від

якості матриці залежить якість розпізнавання зображення.

 

Основні технічні характеристики сканерів:

v   Роздільна здатність. Сканер розглядає любий об’єкт як набір окремих точок

(пікселів). 

v   Щільність пікселів (кількість на одиницю площі) називається роздільною здатністю сканера і вимірюється у dpi (dots per inch – точок на дюйм). Пікселі розташовуються рядами, утворюючи зображення. Процес сканування відбувається по рядках, весь рядок сканується одночасно. Звичайна роздільна здатність сканера становить 200-720 dpi. 

v   Якість відсканованого матеріалу залежить також від оптичної роздільної здатності (визначається кількістю світлочуттєвих діодів CCD-матриці на дюйм) та механічної роздільної здатності (визначається дискретністю руху світлочуттєвого елементу або системи дзеркал відносно аркуша). 

v   Глибина представлення кольорів. При перетворенні оригіналу у цифрову форму, зберігаються дані про кожний піксел зображення. Прості сканери визначають наявність або відсутність кольору, результуюче зображення буде чорно-білим. Для представлення пікселів достатньо одного розряду (0 або 1). Для передачі відтінків сірого між чорним та білим кольором необхідно як мінімум 4 розряди (16 відтінків) і 8 розрядів (256 відтінків). Чим більше розрядів, тим якісніше передаються кольори. 

v   Динамічний діапазон. Діапазон оптичної щільності, визначає спектр напівтонів. Оптична щільність визначається як відношення падаючого світла до відображеного і коливається у діапазоні від 0,0 (абсолютне біле тіло) до 4,0 (абсолютно чорне тіло). 

v   Метод сканування. Якість сканованого кольорового зображення залежить від методу накопичення даних сканером. Розрізняють два основних методи, що відрізняються кількістю проходів CCD-матриці над оригіналом. Перші сканери використовували 3-прохідне сканування. При кожному проході сканувався один із кольорів палітри RGB. 

v   Область сканування. Максимальний розмір зображення, що сканується. Ручні сканери – до 105 мм, барабанні, планшетні сканери – від формату А4 до Full Legar (8.5′x14′).

v   Швидкість сканування. Немає стандартної методики, що визначає продуктивність сканера. Виробники вказують кількість мілісекунд сканування одного рядка. Але потрібно враховувати також спосіб під’єднання до комп’ютера, драйвер, схему передачі кольорів, роздільну здатність. Тому швидкість сканування визначається експериментальним шляхом.

 

Визначальним фактором для даного критерію є спосіб переміщення голівки сканера, яка зчитує, і папера відносно один одного. 

По цьому параметрі сканери розділяються на дві сновні групи: ручні (hand-held) і настільні (desktop).

Механічні особливості процесу сканування розрізняються в залежності від типу сканера. Проте у всіх сканерах є: джерело світла, механізм переміщення датчика (чи системи дзеркал, що відхиляють,) вздовж оригіналу, або переміщення оригіналу щодо датчика, а також електронний пристрій, призначений для перетворення інформації, яка зчитується, у цифрову форму.

 

Ручний сканер.

Дешевина ручних сканерів обумовлюється простотою їхньої конструкції. У невеликому корпусі шириною не більш 10—12 см розміщаються лише датчик і джерело світла. Сканування здійснюється вручну послідовним переміщенням сканера щодо оригіналу.  Переваги ручних сканерів:

   Низька вартість

   Невеликі розміри

   Широкі можливості вибору оригіналу

Недоліки ручних сканерів:

   Обмежена ширина області сканування

   Мінливість швидкості переміщення сканера щодо оригіналу викликає перекручування сканованого образу

   Обмежені можливості використання разом із програмами розпізнавання тексту.

 

Настільний сканер.

До категорії настільних сканерів відносяться планшетні (flatbed), роликові (sheet-fed), барабанні (drum) і проекційні (overhead) сканери.

Основна відмітна ознака планшетного сканера – скануюча голівка переміщається щодо папера за допомогою крокового двигуна. Більшість повно сторінкових сканерів є планшетними. Як і в копіювальних апаратах, у планшетних сканерах є кришка на петлях, що дозволяє використовувати як джерела зображень книги й інших нестандартних оригіналів. Типовий планшетний сканер призначений для сканування оригіналів розміром 21,6 *33 см.

Планшетні сканери прості і зручні в експлуатації, але мають істотний недолік — великі габарити.

У роликових (називаних ще листовими) сканерах, прикладом яких можуть служити пристрої фірм Mitsubishi, N1SCA Inc., Mustek і ін., оригінал пропускається через ролики механізму подачі папера і попадає в

поле зору лінійки датчиків. Більшість факсимільних апаратів працюють по такому ж принципі. Більшість роликових сканерів працюють у двох режимах: сканування зображення і його факсимільної передачі. Такі пристрої іноді називають факс сканерами.

Переваги роликових сканерів:

    Компактність

    Можливість автоматичного функціонування     Низька вартість

Недоліки роликових сканерів:

Складність вирівнювання оригіналів

     Обмежений діапазон типів оригіналів

     Незручність роботи з аркушами різного розміру

     Можливість ушкодження оригіналів

У барабанних сканерах оригінал закріплюється на поверхні прозорого циліндра з оргскла (барабана), укріпленого на масивній підставі, що забезпечує йому гарну стійкість.  

Основні переваги барабанних сканерів:

    Можливість сканування з найбільш високим дозволом

    Широкий діапазон типів оригіналів (фактично будьякий тип прозорих і матеріалів, що відбивають, досить

гнучких, щоб їх можна було прикріпити до барабана)

До очевидних недоліків барабанних сканерів відносяться:

    Великі розміри

    Неможливість безпосереднього сканування книг і журналів

    Дуже висока вартість цих пристроїв

Проекційні сканери нагадують фотозбільшувач, або проекційний апарат. У даному випадку оригінал розташовується зображенням нагору на підставці під скануючою голівкою на відстані близько 30 см. 

Переваги проекційних сканерів:

    Зручність вирівнювання оригіналу

    Невелика займана площа

    Розмаїтість скануючих оригіналів (у тому числі тривимірних)  

До недоліків проекційних сканерів варто віднести:

     Залежність від джерела зовнішнього освітлення

     Обмеження на розмір оригіналу

     Труднощі розташування нестандартних оригіналів, наприклад, книги в розгорнутому виді

 

Тип зображення.

При скануванні потрібно прагнути одержати результат, що вимагає мінімальної доробки. Попереднє вивчення оригіналу має першорядне значення, тому що його особливостями визначається вибір режиму сканування і наступної обробки зображення. Оригінальне зображення прийняте класифікувати по декількох характеристиках: кольору, тону. Зображення бувають кольорові, сірі (напівтонові), чорно-білі. З огляду на це, потрібно вибирати тип сканера. Тонова характеристика оригіналу (shadows, midtones чи highlight) у першу чергу важлива для визначення методів обробки зображення програмними засобами.

Чорно-білий

Чорно-білим (штриховим) зображенням (line art) є контурний малюнок, гравюра, логотип, текст і т.п. Штриховим може бути не тільки чорно-біле, але і кольорове зображення, тобто створене за допомогою однієї якої-небудь фарби.

Чорно-білі сканери працюють у дворівневому режимі, сприймаючи чорний, чи білий колір. У таких сканерах передбачається настроювання порога чутливості (threshold), що дозволяє розширити діапазон оригіналів, що вводяться: від занадто світлих до надмірно затемнених.  

Напівтоновий

Напівтонове зображення представляється      різними         відтінками    сірого кольору. Прикладами напівтонових зображень можуть служити чорно-біла фотографія, або слайд. Існують і напівтонові малюнки.

При використанні напівтонових сканерів важливо мати можливість змінювати число рівнів сірого кольору, тому що не завжди потрібно робити сканування з максимально можливою глибиною передачі відтінків, а зменшення числа біт для цифрового представлення піксела збереже дисковий простір і скоротить час друку такого зображення.

Кольоровий

Кольорове зображення складається з безлічі відтінків різної тональності. До даного типу зображень відносяться слайди, фотографії, кольорові малюнки.

При скануванні кольорового зображення оригінал висвітлюється через RGB-світлофільтр. Розходження в модифікаціях кольорових сканерів визначаються лише тим, яким способом здійснюється зчитування інформації: за один прохід (сканери серії ScanJet), за три (сканери фірми Microtek), а також кількістю використовуваних джерел світла: у моделях фірм Epson і Sharp замість одного використовуються три (для кожного кольору окремо).

 

 

3. Налаштування роботи периферійних пристроїв.

 

 

 

 

 

6.        Закріплення вивченого матеріалу.

 

1.  Контрольні запитання:

1.      Яке призначення периферійних пристроїв?

2.      Перечисліть відомі вам периферійні пристрої.

3.      Яким чином здійснюється підключення периферійних пристроїв?

4.      Що таке драйвер?

5.      Яким чином можна встановити драйвер?

6.      Які ви знаєте способи встановлення драйверів?

             

2.  Інтерактивне завдання:

             

7.        Підведення підсумків уроку.

8.        Рефлексія.         

9.        Виставлення оцінок із коментуванням.

10.    Домашнє завдання.

- Конспект уроку

pdf
Додано
24 липня 2018
Переглядів
6245
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку