Урок на тему:"Води суходолу.Річка та її частини."

Про матеріал

Поглибити та систематизувати знання про річки, набуті в початковій школі та на уроках природознавства; формувати первинні практичні вміння визначати за картою напрямок течії річки, знаходити частини річки, ліві та праві притоки; розвивати спостережливість та пізнавальний інтерес; сприяти формуванню бережливого ставлення до води, екологічної культури.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Поглибити та систематизувати знання про річки, набуті в початковій школі та на уроках природознавства; формувати первинні практичні вміння визначати за картою напрямок течії річки, знаходити частини річки, ліві та праві притоки; розвивати спостережливість та пізнавальний інтерес; сприяти формуванню бережливого ставлення до води, екологічної культури.

Номер слайду 3

Завдання. Не зазираючи до карти, скажіть, де розташовані: Червоне море, Бенґальська затока, Ґібралтарська протока, півострів Антарктичний, Маґелланова протока, Японські острови, течія Куросіо, Каліфорнійська течія, течія Західних Вітрів та ін.

Номер слайду 4

Згадайте, з яких частин складається гідросфера. Яка частина гідросфери припадає на води суходолу? Як води суходолу пов’язані зі Світовим океаном? Які найбільші річки та озера вам відомі?

Номер слайду 5

Невеликі річки називаються струмками. Як правило, течія річки буває безперервною. Але зустрічаються і тимчасово пересихаючі річки. Річка - це природний водний потік, що протікає в зниженнях рельєфу, створених її рухом.

Номер слайду 6

Річка тече по схилу земної поверхні: її початок завжди розташований вище, ніж закінчення. Початок ріки - це її витік. Витоки бувають різні. Дніпро починається на Валдайській височині з болота, там, де виходять підземні води. Витоком може бути: гори, височина, плоскогір'я, озеро, болото.

Номер слайду 7

Болото Озеро Льодовик Струмок

Номер слайду 8

Гирло - це місце куди впадає річка. Дніпро впадає в Чорне море. Гирлом може бути: інша річка, море, озеро, океан, затока. Витік річки Дністер Витік річки Джурла Витік річки Дніпро

Номер слайду 9

Русло річки Корінний берег Заплава Долина річки Тераса

Номер слайду 10

Притоки збирають воду в головну річку іноді з дуже великої місцевості. Територія з якої річка збирає свої води називається – басейном річки. Свій басейн має кожна річка, навіть маленька.

Номер слайду 11

          Підземними Змішане водами живлення Дощовими водами Талими сніговими водами

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Межа, яка ділить басейни сусідніх річок називають вододілом. Вододілом можуть бути: гори, височини.

Номер слайду 16

Рівнинні річки течуть спокійно, плавно на широких рівнинах. Серед них нам відомі: Волга, Дніпро, Ганг, Ніл, Дон, Міссісіпі, Амазонка. В залежності від того яким рельєфом протікають річки, їх поділяють на рівнинні та гірські.

Номер слайду 17

Гірські річки набагато швидші, ніж рівнинні. З гір нестримно збігають: Дністер з притоками, Колорадо, Колумбія.

Номер слайду 18

Іноді в руслі річки чергуються смуги твердих і м'яких гірських порід. Ріка поступово розмиває м'якші породи, а виходи твердих порід, що не розмиваються, утворюють пороги. Пороги – виходи твердих гірських порід, що перетинають шлях річки. Пороги

Номер слайду 19

На порожистих ділянках рівнинні річки схожі на гірські. Пороги бувають дуже красиві, але сильно заважають судноплавству

Номер слайду 20

В основному водоспади утворюються в тих випадках, коли русло річки пролягає спершу по твердих породах, а потім по м'якших. Ріка розмиває м'яку породу швидше, ніж тверду, в результаті виходить уступ.

Номер слайду 21

Поступово цей уступ поглиблюється, перетворюючись на обрив, і тоді річка починає нестримно падати вниз через його край, утворюючи водоспад. Анхель, Ніагарський та ін. Водоспад – великий виступ, складений твердими породами, що зустрічається на шляху річки.

Номер слайду 22

АНХЕЛЬ

Номер слайду 23

Практична робота 7. Позначення на контурній карті річок Дніпро, Дунай, Янцзи, Ніл, Амазонка, Міссісіпі

Номер слайду 24

Амазонка Ніл Міссісіпі Янцзи Дніпро Дністер

Номер слайду 25

1) Охарактеризуйте географічне положення Амазонки. Для цього визначте, де лежить її витік та в якому напрямку протікає головна річка, де розташоване гирло. Назвіть праві та ліві притоки. 2) Визначте, до яких океанів належать басейни річок: Хуанхе, Лена, Дніпро, Дунай, Міссісіпі, Ніл, Конґо, Волґа. 3) За фізичною картою України визначте, вододілом яких річок є гори Карпати.

Номер слайду 26

Річка – це водний потік, який тече у виробленому ним самим руслі. Витік – це початок річки. Гирло – закінчення річки. Річкова система – головна річка з притоками. Річковий басейн – територія з якої річка разом з притоками збирає воду. Річка живиться дощовими, талими сніговими та підземними водами. Водний режим річки – це регулярні зміни води в ній протягом року. Повінь – щорічне збільшення води в річці після танення снігу. Паводок – раптове підняття води в річці. Межень – найнижчий рівень води в річці. Льодостав – замерзання річки.

Номер слайду 27

1. Опрацювати текст § 42 підручника (Т.Г.Гільберг). 2. Скласти п’ять тестових питань закритого типу до тексту параграфа. 3. Підготувати повідомлення про великі річки планети.

ppt
Додано
9 грудня 2018
Переглядів
10879
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку