Урок на тему: "Як людство змінювало свої уявлення про Землю та Всесвіт?"

Про матеріал
Тема: Як людство змінювало свої уявлення про Землю та Всесвіт? Мета: формувати природознавчу компетентність: розглянути уявлення давніх людей про Землю і Всесвіт; формувати ключові компетентності: уміння вчитися (формувати уміння порівнювати та робити висновки, працювати з додатковою інформацією), комунікативну (формувати вміння висловлювати свої думки), соціокультурну (виховувати пізнавальний інтерес), здоров’язбережувальну (піклуватися про своє здоров’я).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я досліджую світ

Номер слайду 2

- А яка зараз пора року?- Який місяць?- Яке сьогодні число?- Що стосовно опадів?- Кому відома температура повітря?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Як людство змінювало свої уявлення про Землю й Всесвіт?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Астрономія – наука про зорі й інші небесні тіла.

Номер слайду 7

Астрономи вивчали рух нічних «світил», щоб використовувати їх для практичних потреб і розрахунків часу.

Номер слайду 8

Гра «З’єднай в пари»уявлення про Землю у Стародавній Індіїуявлення про Землю у Стародавній Греціїуявлення про Землю у Стародавньому Єгипті

Номер слайду 9

Перші вчені — дослідники ЗемліПерші припущення про кулястість Землі зробив давньогрецький учений Піфагор. Свої погляди він обґрунтував, спостерігаючи за поступовим наближенням до берега корабля і розширенням горизонту з підйомом угору.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Які докази кулястості Землі, на ваш погляд, є найпереконливішими?

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Клавдій Птолемей Давньогрецькі вчені вважали Землю центром Всесвіту. У 2-му столітті до нашої ери астроном Клавдій Птолемей запропонував свою модель світу, де навколо Землі обертаються невеликі за розмірами Сонце, планети, Місяць й інші небесні тіла. Такі уявлення про Всесвіт панували в науці понад 1500 років.

Номер слайду 14

Миколай Коперник Початок наступного етапу дослідження Всесвіту пов`язують з іменем польського вченого Миколая Коперника. Після 30 років невпинної праці він довів думку, що Земля і всі планети обертаються навколо Сонця – центрального тіла Сонячної системи. Його ідеї розвинув італієць Галілео Галілей.

Номер слайду 15

Галілео Галілей. Він один із перших застосував для вивчення зоряного неба телескоп, відкрив чотири супутники Юпітера, зорі Чумацького Шляху, описав поверхню Місяця.

Номер слайду 16

Гра «З’єднай в пари»Піфагор Клавдій Птолемей. Миколай Коперник Галілео Галілей зробив перші припущення про кулястість Землівважав Землю центром Всесвітудовів думку, що Земля і всі інші планети обертаються навколо Сонцяперший застосував для вивчення зоряного неба телескоп

Номер слайду 17

Поясніть прислів'я У людей завжди потреба дотягнутися до неба...

Номер слайду 18

Оціни роботу за допомогою фразеологізмів. Я б сьогодні накивав п`ятами. Нового, як кіт наплакав. Нових знань хоч греблю гати.

Номер слайду 19

Пояснення домашнього завдання. Підручник с. 66-68 Склади розповідь про уявлення стародавніх людей про форму Землі

pptx
Додано
26 жовтня 2022
Переглядів
987
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку