Урок на тему:"Загальна характеристика ССавців"

Про матеріал
Учні дізнаються про будову тіла ссавців,їхні покриви, за способом живлення , якими бувають види ссавців
Перегляд файлу

Тема: Загальна характеристика класу ссавці

Мета: вивчити загальну характеристику класу Ссавці особливості процесів життєдіяльності й поведінки установити походження від давніх плазунів, розвивати вміння порівнювати, виявляти закономірності, доводити , що ссавці – високоорганізовані тварини, які мають прогресивні риси організації, котрі дозволили їм зайняти всі основні середовища існування , установлювати риси ускладнення їхнього рівня організації порівняно з плазунами, продовжувати формувати вміння установлювати риси пристосованості до життя в різних середовищах, вміння працювати з малюнками і текстом підручника; виховувати бережливе ставлення до тварин як унікальних та неповторних витворів природи

Базові поняття: сальні залози, Пахучі залози, шерсть, підшерстя,диференційована зубна система, повіка, зовнішнє вухо

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Епіграф  уроку:

Пізнання ссавців – це в значній мірі пізнання нашого власного минулого

                                                   Хід уроку

Організаційний етап

Добрий день, шановні учні!.Я рада бачити вас сьогодні. Я бачу розумні обличчя та спокій у ваших очах. Тому я впевнена, що ми сьогодні проведемо з вами урок у співпраці і взаєморозумінні. За вікнами світить сонечко, яке також бажає нам плідної співпраці і підказує, що все буде у нас з вами добре. Отож, посміхніться, бо усмішка сприяє успіху і вперед за знаннями в цікавий світ тварин.

Актуалізація опорних знань

Пригадайте ознаки плазунів, які дозволили цій групі пристосуватися до наземного способу життя (кущ)

«Поштова скринька»: необхідно твердження розкласти «по скринькам»

  • Земноводні
  • Плазуни
  • Птахи

Хто з зазначених класів:

  1. має подвійне дихання;
  2. деякі представники не мають кінцівок;
  3. теплокровні;
  4. дихають шкірою;
  5. поділяються на Черепах, Крокодилів та Лускатих;
  6. мають уростиль;
  7. мають серце 4-х камерне;
  8. мають добре розвинений хвостовий відділ хребта;
  9. один яєчник;
  10. зовнішнє запліднення;
  11. мають киль;
  12. частину свого життя проводять у воді.

Відповіді:

  • Земноводні: 4, 6, 10, 12;
  • Плазуни: 2, 5, 8;
  • Птахи: 1, 3, 7, 9, 11.

 

Мотивація навчальної діяльності

У чому полягає перевага розташування кінцівок лисиці порівняно з ящіркою?( У лисиці кінцівки розміщені під тулубом, а в ящірки з боків. Тіло лисиці підняте високо над землею, це не утруднює пересування

Проблемне запитання

Які прогресивні риси організації ссавців порівняно з плазунами дозволили їм стати однією з панівних груп тварин на нашій планеті, зайняли всі середовища існування?

Для того, щоб відповісти на це запитання, слід вивчити загальну характеристику класу Ссавців

Вивчення нового матеріалу

 

Звідки походять ссавці?

Зачитування повідомлення історія появи ссавців

Визначимо систематичне положення ссавців у царстві Тварини

Царство Тварини

Тип Хордові

Клас Ссавці

Підклас Первозвірі або яйцекладні

Ряд Однопрохідні    

Підклас живородні Справжні звірі

Інфраклас

Сумчасті                                                 Плацентарні

                                                                 Ряд Комахоїдні

                                                                  Ряд Рукокрилі

Гризуни

Китоподібні

Ластоногі

Хижі

                 Родина

                  Куницеві

                    Вовчі

                    Котячі

                      Ведмедеві

Непарнокопитні

Парнокопитні

Примати

 

Ссавці – це високоорганізований клас хордових тварин, що налічує 4.5 тис видів. Його представники заселили всі середовища життя, включно з поверхнею суші грунтом, морськими й прісними водоймами, приземними шарами атмосфери.

Беручи свій початок від звіроподібних плазунів верхнього карбону, ссавці досягли розквіту  в кайнозойську еру

Звірозубі ящери жили на суші. Численна група плазунів одержала назву звірозубих, тому що в них уперше з’явився поділ зубів на різці , іклі, кутні зуби. На відміну від сучасних плазунів, ноги звірозубих були спрямовані не вбік а розташовувались під тулубом. Їхні зуби містилися в особливих комірках і поділялись на кутні різці, ікла.

Характерні риси організації ссавців:

Загальна будова тіла в ссавців така сама, як і в рептилій.

 

Які відділи тіла в рептилій ви знаєте?

  1. Тіло

 

Голова        Шия      Тулуб      Парні передній задні кінцівки           Хвіст

 

Залежно від способу життя зовнішній вигляд ссавців може істотно відрізнятися. У літаючих форм (кажани) є крила. Водні форми (кити) мають обтічну форму тіла, підземні мешканці (кроти) — кінцівки, що риють.

 

Покриви тіла

На відміну від рептилій і птахів для ссавців характерна наявність великої кількості різноманітних залоз.

Шкірні залози ссавців:

- потові (виділяють піт);

- сальні (виділяють секрети, що змащують волосся і шкіру);

- пахучі (видозмінені сальні або потові залози);

- молочні (видозмінені потові залози).

Продуктом виділення цих залоз є піт, що складається в основному з води, в якій розчинені сечовина і солі. Функція — охолоджування тіла шляхом випаровування.

 

Сальні залози мають гроноподібну будову і відкриваються у лійку волосяної сумки. Жирний секрет цих залоз змащує волосся і поверхневий шар епідермісу шкіри.

 

Пахучі залози представляють видозміну потових або сальних залоз, а іноді комбінацію тих і інших.

 

Молочні залози представляють своєрідну видозміну простих трубчастих потових залоз. У найпростішому випадку вони зберігають трубчасту будову і відкриваються назовні у волосяну сумку (в однопрохідних ссавців). У сумчастих і плацентарних молочні залози мають гроноподібну будову і протоки їх відкриваються на сосках.

 

Шкірні покриви ссавців утворюють велику кількість похідних. Вони виконують різноманітні функції, в основному зберігають тепло й захищають від несприятливих зовнішніх впливів.

 

Рогові похідні шкіри:

- волосся;

- кігті;

- нігті;

- копита;

- луска;

- роги (крім рогів оленів).

 

Суцільний покрив волосся ссавців утворює хутро. Воно недовговічне і періодично оновлюється. Зміна волосяного покриву називається линькою.

 

Типи волосся ссавців:

 

- пухове волосся (пух — коротке м’яке волосся);

- остьове волосся (ость — товсте й пружне волосся);

- чутливе волосся (вібриси — органи дотику).

 

Питання до учнів

 

Чи існують ссавці, волосяний покрив яких цілком або частково зник? (Китоподібні, людина, морж, слони, носороги, деякі породи кішок і собак)

 

Видозміни волосся ссавців:

- голки (у їжака);

- щетина (у кабана).

Дві праи п’ятипалих кінцівок розташованих під тулубом, завдяки чому він піднятий над землею, що дає можливість тварині пересуватися з великою швидкістю

  Шкіра

 

зовнішнього — епідермісу

 внутрішнього — дерми, або власне шкіри.

Епідерміс у свою чергу складається з двох шарів. Глибокий шар, представлений живими циліндричними або кубічними клітинами, відомий під назвою мальпігієвого або паросткового шару. Ближче до поверхні клітини плоскіші, в них з'являються включення кератогіаліну, який, поступово заповнюючи вміст клітини, веде до її рогового переродження і відмирання. Поверхнево розташовані клітини остаточно роговіють і поступово злущуються у вигляді дрібної «лупи» або цілими клаптями. Зношення рогового шару епідермісу заповнюється постійним наростанням його за рахунок ділення клітин мальпігієвого шару. Шкіра ссавців. 1- остьова волосина, 2 - роговий шар епідермісу, 3 - сальна залоза, 4 - м'яз, 5 - власне шкіра (дерма), 6 - волосяна сумка, 7 - потова залоза з вивідною протокою.

3. Мозковий відділ черепа більший ніж у плазунів. Хребет складається з 5 відділів. У шийному є 7 хребців                    

                                                     Хребет

 шийний,    грудний,          поперековий, крижовий      хвостовий 

 

Шийний відділ хребта майже всіх ссавців утворений сімома хребцями (винятком є лише деякі тропічні види, як-от лінивці, що мають 6-10 хребців). Якою б не була довжина шиї - довгою, як у жирафа, або майже невираженою, як у крота чи дельфіна, - кількість шийних хребців у цих видів тварин однакова, різна тільки їхня довжина. До хребців грудного відділу приєднані ребра, які разом з грудиною утворюють грудну клітку. Хребці поперекового відділу масивні й на відміну від плазунів мають лише зачатки ребер. Хребці крижового відділу зростаються між собою. До крижів приростають кістки таза. Довжина хвостового відділу залежить від кількості хребців, які входять до його складу (від трьох до кількох десятків).

 

Скелет кінцівок та їхніх поясів нагадує скелет інших наземних хребетних. У поясі передніх кінцівок більшості ссавців нерозвинені воронячі кістки приростають до лопаток. Ключиці добре розвинені у тих тварин, чиї передні кінцівки здатні до різноманітних і складних рухів (наприклад, у мавп). Ключиці слабко розвинені або їх взагалі немає у тварин, передні кінцівки яких рухаються лише в одній площині, паралельній поздовжній осі тіла (наприклад, у копитних, здатних до швидкого бігу).

Через те що ссавці живуть у різноманітних умовах, їхні кінцівки можуть бути видозмінені. Так, у водяних ссавців (ластоногі, китоподібні) передні кінцівки, як вам уже відомо, перетворилися на ласти, у рукокрилих - на крила. У тварин, здатних до швидкого бігу (вовчі, котячі, парнокопитні, непарнокопитні), кістки кисті та стопи розташовані більш-менш вертикально. Тому вони під час руху спираються лише на пальці.

 

Травна система сильно диференційована. Передротова порожнина – щоки , губи. Що дозволяє дитинчатам ссати молоко з молочних залоз. Слина містить травні ферменти. У рослиноїдних тварин значно розвинена сліпа кишка у більшості клоака відсутня Травний тракт починається передротовою порожниною, розташованою між властивими тільки ссавцям м'ясистими губами, щоками і щелепами. За щелепами лежить ротова порожнина, в якій їжа піддається механічному подрібненню і хімічній дії. За ротовою порожниною розташовується глотка, у верхню частину якої відкриваються внутрішні ніздрі і євстахієві труби. На нижній поверхні глотки розташована гортанна щілина.

Стравохід добре виражений, з гладенькою мускулатурою. Шлунок виразно відокремлений від інших відділів травного тракту і забезпечений численними залозами. Шлунок представлений або мішкоподібним розширенням, або роздільний на низку відділів.

Кишечник поділяється

- тонкий,

-товстий

- прямий відділи. На межі тонкого і товстого відділів відходить сліпа кишка. Печінка розташована під діафрагмою. Жовчні протоки впадають в першу петлю тонкої кишки. У цей самий відділ кишечника впадає протока і підшлункової залози, яка розташована в складці очеревини.

Кровоносна си - ма

серце чотирикамерне є два кола кровообігу. Усі органи й тканини тіла постачаються чистою артеріальною кров’ю

7. органи дихання легені мають велику дихальну поверхню за рахунок альвеолярної будови. У дихальних рухах окрім міжреберних мязів бере участь і діафрагма. Інтенсивність процесів життєдіяльності висока виробляється багато тепла, тому ссавці теплокровні тварини

Дихальна система

Єдиний орган дихання — губчасті легені. Для ссавців характерне ускладнення верхньої гортані. Голосові зв'язки у вигляді парних складок слизової оболонки гортані лежать між щитовидними і черпаловидними хрящами. Трахея і бронхи добре розвинені. В області легенів бронхи діляться на велике число дрібних бронхіол, які закінчуються альвеолами. Тут галузяться кровоносні судини.

 

Обмін повітря в легенях обумовлений зміною об'єму грудної клітки, що виникає в результаті руху ребер і куполоподібного м'яза, що подається до грудної порожнини, — діафрагми.

 Органи виділення тазові нирки. Сечоводи сечовий міхур. Сеча виводиться через сечівник назовні

 Головний мозок складається з 5 відділів. Значні розміри мають великі півкулі переднього мозку, що вкриті корою і мозочок. Кора стає вищим відділом центральної нервової системи, що координує роботу інших відділів мозку й усього організму

 Органи нюху, слуху( зовнішнє вухо представлене вушною раковиною та зовнішнім слуховим проходом), зору ( повіки з віями) смаку, дотику мають більш дозвільну здатність, що дає змогу тварина легко орієнтуватися в середовищі існування Орган слуху розвинений дуже добре. До його складу, окрім внутрішнього і середнього вуха, входять ще зовнішній слуховий прохід і вушна раковина. Вушна раковина підсилює слух. Внутрішній кінець слухового проходу затягнутий барабанною перетинкою, за якою лежить порожнина середнього вуха. В останній у ссавців знаходиться три слухові кісточки. Молоточок упирається в барабанну перетинку, до нього рухомо прикріплене ковадлечко, що зчленоване зі стремінцем, а воно впирається в овальне вікно перетинкового лабіринту внутрішнього вуха.

 

Закріплення вивченого матеріалу

 

Учитель: Тепер щоб трішки нам розслабитись давайте пограємо у гру «Бліц - опитування». Хто перший підняв руку, той і відповідає. (кожна правильна відповідь це 1 бал

1. Ссавці поширені на всіх ( континентах)

Тіло ссавців складається?

3 У шкірі містяться залози

4.Шкіра ссавців складається?

5. Ссавці мають диференційовані зуби

6. Чи змішується артеріальна і венозна кров

7. Яке серце ссавців (чотирикамерне

8. Скільки шийних хребців

 Підсумок уроку. Прийом «Зробіть висновок»

Отже, наш урок підходить до завершення. Давайте згадаємо.

Що ж ми вивчили сьогодні на уроці?

Чи багато довідались нового ?

Що вас вразило?

Як ви вважаєте, чи досягли ми своєї мети  уроку?

Учитель. Отже, ссавці загадкові і цікаві створіння природи і багато існує ще нерозгаданих таємниць про їх життя і поведінку. Ще багато цікавого ви довідаєтесь про ссавців на наступних уроках. Любіть все живе, що вас оточує, бережно ставтесь до братів наших менших, бо всі живі істоти мають таке саме право на життя, як і ми з вами. Ви плідно  попрацювали на уроці тож отримали  такі оцінки

 

 Домашнє завдання.

 

  • опрацювати матеріал § 48 - 49
  • Написати реферати першозвірі,  сумчасті, комахоїдні, рукокрилі, гризуни, зайцеподібні

 

 

Учитель. Впоратися із завданнями, подолати труднощі в житті вам завжди допоможе віра в себе, у свої сили, а також постійна і цілеспрямована робота в океані знань.

 

На цьому наш урок закінчений, дякую за співпрацю. Всі вільні. Успіхів вам. До побачення!

 

 

doc
Додано
6 листопада 2021
Переглядів
4901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку