Урок на тему "Запорозька Січ у ІІ половині ХУІІ століття. Іван Сірко" 8 клас

Про матеріал
Урок вивчення нового матеріалу у формі дослідження. Має на меті розкрити роль Запорозької Січі у ІІ пол. ХУІІ ст.; розвивати в учнів уміння логічно мислити і творчо опрацьовувати матеріал, аналізувати історичні джерела, на основі них давати характеристику історичним діячам, робити висновки та узагальнення; удосконалювати навички роботи з картами; виховувати патріотичні почуття, любов до Батьківщини, повагу і пошану до мужніх захисників української землі. Використовується презентація та відео, випереджувальні завдання, робота з картою та документами, інтерактивні методи та прийоми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАПОРІЗЬКА СІЧ В ІІ ПОЛ. ХVІІ СТОЛІТТЯ. ІВАН СІРКО-ВИДАТНИЙ ОТАМАН СІЧІ 60-80 РР.

Номер слайду 2

- Визначити роль Запорізької Січі в історії України в ІІ пол. ХVІІ ст.; - Охарактеризувати відносини Запорізької Січі з Гетьманщиною, Польщею, Османською імперією і Кримським ханством та Московією- ;- - Висловити власне ставлення до основних подій даного періоду - Дати оцінку діяльності Івана Сірка, використовуючи історичні джерела;

Номер слайду 3

Поняття: «Руїна», Чортомлицька Січ; Персоналії: Іван Сірко; Дати: 1652 р. — заснування Чортомлицької Січі; 1663 р. — обрання вперше І. Сірка кошовим отаманом.

Номер слайду 4

План Запорізька Січ у складі Гетьманщини. Участь запорожців у війнах з Польщею, Османською імперією та Кримським ханством. Кошовий отаман І. Сірко. Політика Московського уряду щодо Запорозької Січі.

Номер слайду 5

Проблемне питання Які якості, риси характеру Івана Сірка можуть служити прикладом для наслідування?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

У ході війни Січ змінила своє розташування. З 1652 по 1709 рр. вона перебувала в гирлі річки Чортомлик, тому й дістала назву Чортомлицької.

Номер слайду 9

Після створення Української козацької держави Запорізька Січ підлягала владі гетьмана, хоча й зберігала певну автономію у внутрішньому житті. Після смерті Б. Хмельницького Запоріжжя підпорядковувалося гетьману, отамани проводили самостійну внутрішню і зовнішню політику.

Номер слайду 10

Устрій Запорізької Січі.

Номер слайду 11

Козацька рада — законодавчо-розпорядчі збори всіх козаків, де мав право вільно висловити свою думку кожен козак і на якій вирішувалися всі найважливіші питання. Рада була вищим органом влади на Січі.

Номер слайду 12

КОЗАЦЬКА РАДА Курінні отамани Військова старшина Кошовий отаман Запорозький Кіш ( Січ ) 38 куренів Обозний Писар Суддя Осавули(2) Військо ( полки, сотні, десятки)

Номер слайду 13

Іван Сірко народився приблизно між 1605—1610 роками. Сучасні дослідники вважають, що Іван Сірко походив зі Східного Поділля . 1663 році Іван Сірко вперше став кошовим отаманом Війська Запорозького. З УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ ПІСНІ Загудів степ запорозький, Як Чорнеє море, — Понеслися запорожці Облавою в поле… Ой не вітер в полі грає, Не орел літає — Тож Сірко із товариством По степу гуляє!

Номер слайду 14

Брав участь у війнах Б. Хмельницького з Польщею, але найбільше й успішно воював проти татар і турків. 1654 року Іван Сірко, разом з полковниками Іваном Богуном, Петром Дорошенком, та іншими, виступає проти підписання Переяславської угоди, і, як більшість запорожців, відмовляється від присяги московському царю Олексію Михайловичу. У другій половині 50-х років — Вінницький полковник. Після перемоги гетьмана Івана Виговського над московським військом під Конотопом 1659 року, Сірко на чолі запорожців завдає поразки союзникам гетьманців — кримським татарам під Аккерманом і плюндрує степовий Крим. А вже за кілька місяців він несподівано відмовляється ставити свій підпис, навіть за присутності гетьмана Юрія Хмельницького, під Переяславськими статтями 1659 року. Наприкінці 1660 року Сірко остаточно пориває з Ю. Хмельницьким і відправляється на Чартомлицьку Січ.

Номер слайду 15

У 1660—1680 pp. дванадцять разів його обирали Кошовим отаманом. Як політик часто міняв орієнтацію. Виступав проти Івана Виговського, Юрія Хмельницького (якого колись підтримував проти Виговського) й Павла Тетері, яким закидав їх пропольську політику; однак, у цей же період був противником Москви. Після Андрусівського договору 1667 зайняв виразно антимосковську (й разом з тим антипольську) позицію. Не зважаючи на свою ворожість до турецько-татарського світу, довгий час підтримував гетьмана Петра Дорошенка, з яким потім порвав.

Номер слайду 16

1672 претендував на гетьманську булаву, що посварило його з новим гетьманом Іваном Самойловичем і московським урядом, який заслав його до Тобольську По поверненні з московскької неволі (1673) до кінця життя лишився противником Москви і Самойловича, обстоюючи насамперед автономні інтереси Запоріжжя й в ім'я їх встановлюючи зв'язки то з Польщею, то навіть з Туреччиною і Кримом.

Номер слайду 17

Відомий лист Запорізьких казаків до султана Туреччини Мехмета IV 1676 р. підписано Іваном Сірком, що показано у відомїй картині Іллі Рєпіна.

Номер слайду 18

Похований І.Сірко біля Чортомлицької Січі (тепер село Капулівка, Нікопольського району Дніпропетровської області). 1967 року його перепоховали на іншому краю села, через те, що води Каховського водосховища наблизилися до могили. Щороку,1-2 серпня, на могилі І. Д. Сірка (що за 2 кілометри від с. Капулівка Нікопольського району Дніпропетровської обл.) проводиться вшанування пам'яті Славного Кошового Отамана,яке збирає тисячі українців з усієї країни та закордону.

Номер слайду 19

Сірко - характерник Вважалося, що Сірко лежить у землі без голови: череп деякий час «мандрував» — до Москви в антропологічну лабораторію, до Нікополя, й нарешті опинився у Дніпропетровському історичному музеї. На хресті, що стояв на могилі Сірка, деякий час, був напис: «Хто буде сім років перед Великоднем виносити по три заполи на мою могилу, то буде мати таку силу, як я, і знатиме стільки, скільки я».

Номер слайду 20

За “Вічним миром” 1686р. Січ підпорядковувалася лише московському царю. Були заборонені відносини запорожців із Польщею та Кримським ханством, а для контролю над козаками на запорозьких землях були розміщені московські залоги.

Номер слайду 21

В другій половині ХVІІ ст. запорожці брали участь у багатьох військових походах й особливо у боротьбі проти турецько-татарських завойовників.

Номер слайду 22

Які якості, риси характеру Івана Сірка можуть служити прикладом для наслідування?

Номер слайду 23

Аналіз діяльності 1.    Що ви знали з цієї теми? 2.    Що нового дізналися? 3.    Якого досвіду ви набули? 4.    Що вас найбільше зацікавило? 5.    Які у вас є запитання по цій темі? 6.    Про що ви сьогодні хотіли дізнатися більше? 7.    Що сьогодні ви сприймали важко або не сприйняли взагалі? 8.    Як ви будете використовувати ті знання, які одержали сьогодні?

Номер слайду 24

1. Опрацювати параграф 27 (підручник). 2. Скласти історичний портрет Івана Сірка.

ppt
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
1429
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку