Урок на тему "Жири. Будова та значення"

Про матеріал
Розробка уроку Жири. Для 9 або 10 класу. Історія, будова, класифікація, досліди, тести
Перегляд файлу

Жири

Цілі уроку:

Сформувати уявлення про жири як про хімічні речовини, вивчивши хімічний склад і хімічні властивості жирів. Актуалізувати знання про жири з курсу біології.

Обладнання та реактиви: Рослинні, тваринні жири, гліцерин, мило, FAIRY (рідина для миття посуду), розчин KMnO4, розчин Na2CO3, малюнок "Автоклав для гідрування рослинних масел", маргарин, оліфа.

Хід уроку

I. Організаційний момент. Актуалізація теми.

Ви знаєте, що є таке важке дитяче захворювання – рахіт. Виявляється і його профілактика і лікування не обходяться без жиру, а саме, добре знайомого вам риб'ячого жиру. Що ж це за речовини – жири, які грають у нашому житті таку велику роль? Ось про них і піде мова на сьогоднішньому уроці. Отже, тема уроку: Жири.

II. Підготовка до сприйняття нового матеріалу

Для усвідомленого сприйняття нової теми я хочу, щоб ми з вами згадали деякі поняття з пройдених тем.

1. Які речовини називаються багатоатомними спиртами? Наведіть приклади спиртів.

Які речовини називаються карбоновими кислотами? Наведіть приклади вищих карбонових кислот.

2. Які речовини називаються складними ефірами? Що таке етерифікація?

III. Етап засвоєння нових знань (урок-лекція).

Ось тепер ми можемо поговорити про жири.

 Жири поряд з вуглеводами і білками є цінним харчовим продуктом. Для здорового організму людини добова потреба жиру становить 70-100 мг. Із збільшенням віку і зменшенням фізичного навантаження споживання жирів повинно бути знижено, тому що надлишок жирів в організмі людини є однією з основних причин багатьох захворювань, зокрема, особливо серцево-судинних.

Але вживання жирів в межах норми необхідно і дуже важливо для людини, що пов'язано з наявністю в їх складі фізіологічно активних речовин. Вони поліпшують діяльність нервової системи, мають жовчогінну дію, сприяють регенерації крові після крововтрат. Пригадайте з курсу біології, адже жири називають паливом життя, тому що вони є основними джерелами енергії в організмі 1 г. жиру дає 38.9 кДж енергії. Які функції виконують жири?

1. Жири з біологічної точки зору. Функції жирів.

А) Енергетична функція (1г жиру - 38.9 кДж)

Б) Захисна функція (терморегуляція, механічні впливи)

В) Будівельна функція (входять до складу клітинних мембран)

Г) Джерело метаболічної води (1 г жиру – 1,1 г води)

Д) Регуляторна (жиророзчинні вітаміни, гормони)

2. Визначення, загальна формула, класифікація.

Жири – це суміш складних ефірів гліцерину і вищих карбонових кислот. (Демонстрація тваринних і рослинних жирів, що стоять на столі)

13 (1).jpg

IV. Історичні дати.

К.Шеєле (швед учений): "масляний цукор" в 1779р. вперше виявив жири

М.Шеврель (французький учений): в 1811г. встановив склад жирів.

М.Бертлоо (французький учений): в 1854г. вперше синтезував жир.

V. Процес (хімізм) синтезу і назва жирів.

003.jpg

img3.gif

VI. Фізичні властивості жирів.

Всі жири легкоплавкі, нерозчинні у воді, але добре розчиняються в бензині,ацетоні і т.д., і ця здатність використовується для чищення одягу від жирових плям.

Завдання додому: дослідницька робота. З'ясувати на чому ґрунтується здатність FAIRY (рідини для миття посуду)розчиняти жири (вивчивши склад по етикетці).

VII. Хімічні властивості жирів.

Питання до класу:

Знаючи, що жири – це складні ефіри, скажіть, яким основною властивістю вони повинні володіти? (Гідроліз)

Що таке гідроліз? (Обмін речовин з водою)

Процес гідролізу жирів відбувається і в організмі людини. Як і де це відбувається? (Згадати з біології)

 Жири під дією ферменту ліпази розщеплюються в 12-палої кишки і тонкому кишечнику.

1. Хімізм процесу водного гідролізу жиру: (розщеплення).

image186.jpg

2. Практичне застосування в житті людини має лужний гідроліз (омилення)

image478.jpg

Мила – натрієві або калієві солі вищих карбонових кислот.

Для жирів рослинного походження, крім гідролізу, характерні також реакції ненасичених карбонових кислот. Які специфічні реакції цих речовин ви знаєте? Реакції приєднання і окислення. Уточніть. Назвіть конкретні приклади. Знебарвлення бромної води, гідрування (+ Н2), знебарвлення розчину KMnO4.Давайте ми в підтвердженні сказаного проведемо дослід, що доводить ненасиченість рослинних олій:

ДОСЛІД: 3 краплі рослинного масла + 2 краплі Na2СО3 + 2 краплі розчину KMnO4 струшують. Малинова забарвлення зникає. Значить відбулося знебарвлення розчину KMnO4, що показало і довело наявність кратних зв'язків у рослинних жирах. Але практичне застосування в житті людини має реакція гідрування. Гідрування проводиться в спеціальних автоклавах. Використовується цей процес для отримання маргарину. А вперше маргарин був отриманий фр. Хіміком Мерс-Мур’є в 1870 р.

VIII. Застосування жирів та їх значення.

Жири як цінний харчовий продукт, лікарського значення (риб'ячий жир, обліпихова олія) Отримання мила. Отримання маргарину. Отримання гліцерину, речовини з пом'якшуючими властивостями. Отримання оліфи

IX. Закріплення.

Закріплення проводиться у вигляді тесту.

1. Жири – це:

а) багатоатомні спирти; б) складні ефіри; в) карбонові кислоти.

2.Які речовини входять до тваринних жирів:

а) гліцерин; б) етанол в) пальмітинова кислота

д) стеаринова кислота; е) лінолева кислота.

3.ЯКІ РЕАКЦІЇ НЕ ХАРАКТЕРНІ ДЛЯ РОСЛИННИХ ЖИРІВ?

а) гідроліз; б) заміщення; в) гідрування; г) дегідрування

4. ЯКІ РЕЧОВИНИ МОЖУТЬ УТВОРИТИСЯ ПРИ ГІДРОЛІЗІ рослинних олій?

а) лінолева кислота;  б) гліцерин;  в) мурашина кислота

 г) олеїнова кислота;  д) стеаринова кислота;  е) етанол

5. ЯКІ РЕАКЦІЇ ХАРАКТЕРНІ ДЛЯ ТВАРИН ЖИРІВ?

а) водний гідроліз;  б) гідрування;  в) приєднання; г) омилення

6.Хто вперше синтезував жири: а) Бутлеров; б) Бертло; в) Шееле;

7. Як називається фермент, що розчиняє жири:

а) амілаза; б) жовч; в) ліпаза;

8. ХТО З НАВЕДЕНИХ ВЧЕНИХ ЗАЙМАВСЯ ВИВЧЕННЯМ ЖИРІВ?

а) Бертло; б) Шеврель;  в) Бутлеров;  г) Шеєле

9. ЯКІ З ДАНИХ ПРОДУКТІВ ОТРИМУЮТЬ З ЖИРІВ?

а) мило; б) гліцерин; в) пластмаси;  г) маргарин; д) парфуми

X. Підведення підсумків уроку (висновки).

Жири - це складні ефіри гліцерину і вищих карбонових кислот.

Жири бувають тваринного і рослинного походження, які відрізняються наявністю в них різних карбонових кислот. Основною властивістю всіх жирів є розчинення гідролізу: водний і лужної (омилення)

Жири мають важливе значення в житті людини, тому що вони виконують дуже важливі функції в організмі, такі як енергетична, захисна, будівельна.

XI. Домашнє завдання.

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
4 травня 2022
Переглядів
1184
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку