Урок "Охорона рослин. Червона книга України"

Про матеріал
Ця розробка нестандартного уроку може використовуватися вчителем біології при викладанні відповідних тем, а також стане у нагоді класним керівникам, педагогам- організаторам при підготовці та проведенні природоохоронних заходів та виховних годин екологічного напрямку.
Перегляд файлу

Розробка уроку

Охорона рослин.  Червона книга України

 

Мета: Формувати в учнів бережливе ставлення до природи, продовжити   знайомство з Червоною книгою України, природоохоронним               законодавством, засобами збереження й охорони рослин, вивчати               рідкісні види рослин, що занесені до Червоної книги України;               розвивати пам'ять, увагу, мислення учнів, уміння спілкуватися,               виховувати любов до природи, бережливе ставлення до неї, вчити дітей               бачити красу  навколишнього світу, виховувати милосердя, співчуття               до всього живого, готовність прийти на допомогу природі.

Обладнання: слайди із зображенням рослин, занесених до Червоної книги                України, спокійна музика, Конституція України

Тип уроку: комбіинований

 

Підготовка до уроку

 За тиждень кожна дитина отримує завдання: підібрати з додаткової літератури  легенди, вірші, загадки, відомості про одну з рослин Червоної книги України.

 

«Одна людина залишає в лісі слід, сотня – стежку, тисяча – пустелю»

 

   Структура уроку

 

I. Організаційний етап

II. Актуалізація опорних знань.   Бесіда.

- Що означає червоний колір?  ( Сигнал про небезпеку)

- Як ви вважаєте, чому Червона книга такого кольору? ( Звернення до людей:  «Зупиніться ! Подумайте, що ви робите, до чого це призведе»

-  Якого кольору сторінки цієї книги і які категорії рослин на ній записані? (Червоні – напевно зниклі види, що не траплялися в природі протягом кількох років. Жовті – перебувають під загрозою зникнення. Білі – рідкісні види, що трапляються в незначних кількостях. Сірі –невизначені, маловідомі види. Зелені – відновлені)._

- Кому належить ідея створення Червоної книги? ( Пітеру Скотту)

- Так що ж це таке Червона книга? (Офіційний документ, що містить відомості про рослини і тварин над якими нависла загроза зникнення)

- -Яка роль Червоної книги? (Зазначити заходи захисту для кожного виду. Це програма практичних заходів порятунку.

III.Мотивація навчальної діяльності і вивчення нового матеріалу

Вчитель: Жодна книга, жоден закон, яким би гарним він не був, сам по собі не захистить флору і фауну. Тому все в наших з вами руках.  Давайте пригадаємо, в яких природоохоронних акціях і заходах ми               з вами взяли участь протягом року? (Акція «Парки – легені міст і сіл», «Посади дерево і квітку»,  «Первоцвіт»,  акція «Смітник»,  проводили екскурсії з метою вивчення флори і фауни нашого села, виховні години на екологічну тематику, готували виступ агітбригади з казкою « Лісова казка на сучасний лад», проводили конкурси малюнків: « Природа очима дітей», «Бережи первоцвіти» і т.д.)

  Вчитель: Проблема охорони природи стала нині проблемою століття, набула важливого міжнародного значення. Тому  Україна приєдналася до Міжнародної спілки охорони природи і виконує  Всесвітню стратегію охорони природи. протягом останніх десятиліть під егідою ООН створені центри і програми з охорони навколишнього середовища (Міжнародна комісія з охорони навколишнього середовища й розвитку МКОСР, Глобальний фонд навколишнього середовища КФО, Всесвітня метеорологічна організація ВМО, екологічна організація « Грінпіс» ( англ. – зелений світ).

 В основному законі України- Конституції теж є статті, що гарантують людині права на екологічно безпечне навколишнє  середовище. А який внесок в охорону природи можуть зробити школярі?

 Вам додому було завдання намалювати знаки  «Бережи природу» і прокоментувати їх. (Діти коментують свої малюнки)

 

Вчитель: Причин збіднення рослинного світу дуже багато. У природі все взаємопов’язано. Зникнення  загрожує більше як 150 видам рослин України. Знищення тільки одного виду рослин може спричинити зникнення  від 10 до 30 видів комах. Рослинний світ нашої планети під тиском людини почав зникати.

 Рушаймо ж у подорож сторінками Червоної книги України.

Короткі розповіді учнів.

Первоцвіт.

 Первоцвіти здавна відомі людям. проце свідчать багаточисленні легенди. Так стародавні греки називали його «квіткою дванадцяти богів» і вважали ліками від усіх хвороб. За грецькою легендою, вони перетворили хлопця на квітку і наказали нести здоров’я людям.Тому вона і лікує людей від безсоння, головного болю, хвороб органів дихання. Особливоцілющі у нього листки. а за кількістювітамінів квітка посідає друге місце після шипшини.

 В Англії теж є казка про чарівну рослину – первоцвіт, про те, як під час дощу гноми ховаються в його квітках. Людина, як почує їх спів, буде жити довго в радощах і благополуччі. Коли мешканці гірських аулів Кавказу залишають свою домівку, вони обов’язково беруть із собою на згадку засушену квітку первоцвіту.

 Оригінальну будовумають і листки, і квіти цієї рослини. Листки зібрані у прикореневу розетку. Вони досить великі. з хвилястими краями, трохи зморшкуваті та вкриті м’яким пушком, схожим на вовну молодих баранців. Звідси і друга назва – «баранчики», «баранці». А ще називають цю рослину ключиком : із середини розетки виростає одне або кілька безлистих квітконосних стебел із зібраними на верхівціу зонтик жовтими запашними квітками. Квітки пониклі і трохи нагадують низку ключив.

 За легендою ці ключі відкривають двері до гарної погоди, до появи  трав, квітів. Відома і середньовічна легенда: у апостола Петра, якому було доручено стерегти ворота раю, випали з рук ключі. Кинувся, хотів піймати їх, та де там! Упали ключі на землю й виросли з них перші квіти – первоцвіти.

Проліска.

 Я перша квіточка весни,

 Я пролісковий цвіт

 Пережила зимові сни

 Вродилася на світ

 У мене очі голубі

 Такі як неба синь

 Росту між кленів ідубів

 Люблю і сонце й тінь

 Зелені рученьки мої

 Листочками зовуть

 Люблю ліси я і гаї,

 Живу я здавна тут

 І вірю:люблять всі мене,

 Як весну золоту

 Бо знають,що зима мине,

 Коли я розцвіту.

Підсніжник.

 У березні, тільки-но весняні промені проорюють у суцільному сніговому покриві перші проталини, на галявинах і узліссях широколистяних лісів з’являються маленькі дзвіночки тендітних білих квіточок – підсніжників. Кажуть. якщо добре прислухатися, можна почути передзвони маленьких дзвіночків. Вони хочуть розбудити ще пойняті міцним сном мати –й мачуху, фіалки та інші весняні квіти. Ці гарні, ніжні квіти першими вступають у двобій з суворою зимою. Саме за цю здатність рости й цвісти напровесні. ще до того, як розстане останній сніг, рослина й дістала назву підсніжник. Квітка ця – символ ранньої весни, ніжності, чистоти, стійкості і вірності. 

 Плакала Снігуронька, проводжала зиму,

 Йшла сумна,за нею стали всі тужити.

 Там, де йшла і плакала,торкаючи  лози

 Виросли підсніжники – Снігурочкини сльози

Чимало казок і легенд складено про неї. Ось одна з них.

 Богиня Флора роздала квіткам костюми для карнавалу. Підсніжнику дістався білий. Сніг також захотів взяти участь у розвагах, але не мав наряду. Тоді він звернувся дпо допомогу до квітів. Маленький. непримітний підсніжник не залишив друга в біді. Відтоді вони нерозлучні – сніг і «сніжна квітка»

Ця квітка оспівана у поезіях народних піснях.

 Дивувалася зима:

 Як посміли над сніг

 Проклюнутись квітки

 Запахущі, дрібні?

 І найдужче над тим

 Дивуваласьзима,

 Що на цвіт той дрібний

 В неї сили нема.

  (І. Франко)

 Підсніжники з’являються першими, коли ще довкола лежить сніг, своїм гострим листям пробиваютьторішній опад, гордо розкривають свої квіти. Наукова назва зумовлена сніжно-білим забарвленням квіток, походить від грецького «гала» – молоко й «антос»- квітка. Рід налічує 20 видів. В Україні росте 3 вида.

Підсніжники зустрічаються у широколистих, дубових і грабових лісах, рідше у мішаних.

 Підсніжник, як одна з перших весняних рослин з гарними квітками. є об’єктом масового збирання. Зникнення цілих популяцій цього рідкісного виду флори України – наша непомірна «любов»  до нього. Часто разом з квітками виривають і цибулини, що призводить до знищення рослин.

Півонія вузьколиста

 В народі називають її воронцом. Листя розсічене. Квітки у діаметрі до 8 сантиметрів, темно-червоні. Цвіте у квітні- травні. Відомо 25 видів. з них – два на території україни. Задовго до нашої ери цю рослину вирощували в китайських садах. В Японії її називають «Квітковим царем». Поетичні назви півонії: «Місячне сяйво», « Політ журавлів»,»Ліси гори Фудзіями», «Король чорного світла».

 Півонія здавна використовувалася у медицині. Про це свідчить назва квітки,яка, за грецькою легендою походить від імені одного з учнів давньогрецького лікаря Ескулапа – Пеона, котрий перевершив свого вчителя у мистецтві зцілення. Ескулапр, палаючи заздрістю, наказав його отруїти. Але бог підземного світу Аїд, якого Пеон вилікував від ран, перетворив умираючого юнака на чарівну квітку.

 Конвалія звичайна

 Із зеленої сорочки,

 Що зіткав весною гай,

 Білі дивляться дзвіночки,

 Як їх звати -  відгадай .

Коли приходить весна, у затінених куточках лісу розквітають конвалії. Це тіньовитривала рослина, росте переважно під шатами дерев у листяних та мішаних лісах України. у степовій зоні – переважно в долинах річок. Дуже любив конвалії  П.І. Чайковський. Він присвятив їм один із своїх творів. У сонячній Флоренції, милуючись пишними квітами півдня, Петро Ілліч мріяв про милі серцю конвалії…

 У Франції досить часто день Першого травня називають Днем  конвалії. У цей день люди приколюють до  грудей  конвалії – символ оновлення.

 З цими чудовими ніжними квітами пов’язано багато казок, легенд. З дитинства пам’ятна багатьом казка про Білосніжку. Коли Білосніжка рятувалася від злої мачухи, вона випадково розсипала своє намисто, яке перетворилося на запашні квіти.. Вони служать ліхтариками для гномів, в них живуть лісові людці – ельфи. У конваліях ховаються на ніч сонячні зайчики…А ще конвалії – це щасливий сміх Мавки, що перлинами розсипався по лісу…Українська легенда розповідає про те, що квітка вирослатам, де впали сльози дівчини, яка чекала нареченогоз далекого походу. На Русі цю квітку пов’язують з іменами Садка, любави та Волхови. Конвалія – це ніби сльози царівни, пролиті нею. коли її розлютив відважний купець. У давніх скандинавських легендах  конвалія була квіткою богині сонця, яке сходить.  На її честь запалювали багаття та влаштовували свята. Священною вона була й у піівнічноамериканських індіанців. відомо, що ще  в першому столітті до нашої ери конвалію  розводили єгипетські садівники.              

 У різних країнах з цієї рослини готували всілякі ліки і конвалію визнали лікарською рослиною.  Колись конвалія навіть була емблемою доктора медицини. На деяких стародавніх портретах Миколай Коперник зображений з маленьким букетиком конвалій – великий астроном був ще  й прекрасним лікарем.

 На Русі конвалія також цінилася здавна. Про її настоянку в одній старовинній книзі сказано,що вона «дороже есть злата драгого й пристоит спригодна ко всем недугам». Для виготовлення ліків використовують квітки конвалії, рідше – листя і кореневища.

 Найвідоміші ліки – конвалієві краплі, або краплі Зеленіна, - ліки для людей, що страждають на серцеві захворювання. Наукова назва конвалії – конвалярія майаліс – у переклкді з грецької –«лілія долин, що цвіте у травні». Деякі вчені  вважають, що її листя схоже на ланячі вушка, звідси, можливо, і походить російська назва – від «ландушка» - по-старопольські це «ланяче вушко».

 Не можна забувати, що ця прекрасна квітка є отрутою.

Горицвіт

 Коли він зацвітає, сотні сонечок спалахують і здається ніби він горить, від цього яскравого цвіту. Друге ім’я цієї квітки – Адоніс. Так звала її Афродита, бо квітка виросла із краплини крові її коханого, що загинув від ран у сутичці з величезним вепром.

Сон – трава

 У цієї квітки багато назв – сон-зілля,бобрик,дзвіночок, сончик. Її пелюстки і стебла закутані в кожушок з волосків, тому вона не боїться морозів. Їїквітки весь час нахилені, і, здається. що вона весь час дрімає.

Латаття біле

 У Давній Греції квітку вважали здатною наділити людину даром мови. У середні віки в Європістворюються легенди про ельфів, що катаються на корабликах, у квітках латаття. У слов’янських народів латаття вважалося русалчиною квіткою. Біла красива квітка під вечір ховається під воду. Плямисте кореневище латаття схоже на  риб’ячий хвіст. Усе це вражало людину, і її фантазія створила з квітки русалку-дівчину зриб’ячим хвостом. Давні слов’яни називали латаття одолень-травою, яка ніби могла перемогати нечисту силу. Коли слов’яни вирушали у далеку подорож, то зашивали у мішечок (ладанку) шматочок кореневища латаття і вішали собі на шию. Так людина шукала захисту в силі амулету.

Нарцис вузьколистий

 Один із міфів розповідає про прекрасного юнака Нарциса, якого полюбила юна німфа Ехо. Але він не відповідав їй взаємністю. Від мук нерозділеного кохання Ехо так висохла, що від неї залишився тільки тихий голос. Нарциса ж  за його жорстоку байдужість покарали боги Олімпу, він перетворився на квітку. За іншим міфом, прекрасний  Нарцис під час прогулянки нахилився над струмком напитися і, побачивши у воді своє відображення закохався в нього. Про все на світі забув нарцис і все  милувався собою, не відходячи від струмка. Так він і помер, а на тому місці виросла красива квітка – квітка самозакоханості та смерті. Більш прозаїчне пояснення походження наукової назви роду від грецького «нарко» - затьмарювати, дурманити. Таким чином, нарциси  належать до арсеналу сучасної  наукової медицини. В Україні  нарцисизустрічаються на території Закарпаття. Широко відома «Долина нарцисів» біля села  Киреши в Закарпатті.

Шафран

 Шафран ще називають крокусом. Зацвітає він в березні, квітні, радуючи все довкола своїми ніжними квітами. За легендою бог Меркурій поранив свого друга Крокуса, невдало метнувши диск. Меркурій був у відчаї. алепорятувати Крокуса не зміг. З краплин його крові виросли гарні квіти – крокуси.

Вчитель: Ось і завершилася наша екскурсія по сторінках Червоної книги. А тепер я пропоную вам запропонувати заходи, які,  на вашу думку, допоможуть людям зберегти зелений світ рослин.

 

 Ми з вами створимо рукотворне зелене дерево життя ( Діти на виготовлених власноруч паперових листочках дерев записують свої пропозиції і прикріплюють їх на дошці у вигляді дерева)

 Просвітницька робота

 Зменшення використання папіру, переробка макулатури

 Збільшення зелених насаджень

 Зменшення і запобігання лісовим пожежам

 Забезпечення умов для відпочинку людей, заборона збирання рідкісних видів рослин

 Не використовувати проекти,щозашкодили б природі

 Збільшення витрат на охорону природи

 Раціональне використання природних ресурсів. Створення заповідників, заказників

 Правильне використання хімікатів

 Не спалювати сміття, стежити за станом вихлопних газів.

 

Закріплення

-Конкурс знавців рослин Червоної книги

-Конкурс «Відгадай загадку»

 Молочна квітка (підсніжник)

 Це піон, чи півонія,а ще ця квітка має іншу назву (Воронець)

 Хоч ця рослина первоцвіт, та ми знаємо її під назвою «шафран» як спецію (Крокус)

 Степ червоніє і жовтіє,

Весна його зробила

невпізнанним.

І мій квітник вогнем

полум’яніє

Бо розцвіли на нім…(Тюльпани)

 Первоцвіт, що у Давній Греції вважався квіткою загиблих, а в Давньому Римі служив символом перемоги (Нарцис)

 «Дочка вітру» (Анемона, вітрогонка)

 Рослина, квіти якої закриваються навіть від найменшого подиху вітерцю (Сон білий)

Висновки учнів

Людина має бути освіченою з питань навколишнього середрвища, знати шляхи примноження природних багатств, усвідомлювати потребу дотримуватися правил поведінки в природі

 Настав час докорінно змінювати ставлення до природи, її багатств, що не  є невичерпними. Збираючи букет не можна виправдовувати себе тим, що квітів багато. бо поняття «багато» є відносним

Доповнення вчителя

 Дорогі діти! Квіти і рослини не співають і не розмовляють, вони не можуть втекти від нас, як тварини. Тому люди можуть робити з ними що їм заманеться: нівечити або доглядати, знищувати або оберігати. Хочеться звернутися до вас із такими словами: «Не рвіть рослини даремно, охороняйте ці тендітні і беззахисні створіння, бо без них життя буде безрадісним і сірим. Збережімо рослини, бо вони – неповторний витвір природи. Втрата кожного природного виду –незворотна, тому збереження біологічного різноманіття є однією з найважливіших екологічних проблем.

docx
Додано
20 червня 2019
Переглядів
2033
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку