Урок "Океани і материки Землі"

Про матеріал
Навчати учнів користуватися картою; ознайомити з поняттями «материки» й «океани»; учити показувати на карті материки й океани, працювати з контурною картою; розвивати мовлення, мислення; вчити складати розповіді про природу материків і океанів, виступати перед класом з підготовленою інформацією; виховувати інтерес до географічних знань.
Перегляд файлу

Тема: Океани, материки Землі, частини світу

Мета:

  • Закріпити знання про карту півкуль, ознайомити учнів з поняттями  «материки», «частини світу», з їхнім розміщенням на глобусі і карті півкуль, вчити учнів працювати з контурною картою.
  • Формувати навички культури спілкування в группах.
  • Розвивати прагнення берегти багатства Землі

Хід уроку

І. Організація класу

Продзвенів уже дзвінок,

всіх покликав на урок.

Будемо активно працювати

й нові знання про природу здобувати.

- Я відкрию вам секрет. Сьогодні ми будемо мандрувати по нашій планеті.

- Як вона називається? (Земля)

- Що є доказом того, що Земля кругла?

- Перед тим як вирушити у подорож потрібно знати, якою буде сьогодні погода.

ІІ. Фенологічні спостереження.

Про погоду нам розповість синоптик.

  • Сьогодні  вівторок, 26 листопада, листопад - останній місяць осені, який має 30 днів.
  • Температура повітря вранці була …
  • Погода сонячна (хмарна)
  • Вітер(…).
  • Опади (…)

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Бліц опитування

  • Що таке глобус?
  • А чи завжди зручно користуватись глобусом? (Ні. Коли дивимось на глобус, бачимо лише половину поверхні Землі, займає багато місця…)
  • Що називають картою?
  • Які бувають карти?
  • Як на фізичній карті позначають гори, низовини, рівнини, водойми?

     Учені-картографи умовно поділили поверхню земної кулі на дві півкулі – Західну і Східну. Зображення на папері цих частин глобуса, як ти вже знаєш, називають картою півкуль. Одну частину зображено на карті Західної півкулі, другу – на карті Східної півкулі. Крайня північна точка земної кулі називається Північним полюсом, а крайня південна – Південним полюсом. Землю ще ділять на південну й північну півкулі по уявній лінії, яка однаково віддалена від обох
полюсів. Це екватор, що означає «рівнодільний». Щоб об’їхати навколо Землі по екватору, треба подолати відстань 40 000 км.

ІV. Повідомлення теми і завдань уроку

1. Гра «Морський бій» (Додаток 1)

- А зараз пограємо у гру «Морський бій» і визначимо ключові слова теми уроку.

Б-5   А-2   Є-4    Ж-2   З-7   Ж-9   Б-3   И-6;   З-8   Б-2    Г-7    А-2    Ж-3  А-10

  (Материки  океани)

- Отже, сьогодні на уроці ми будемо мандрувати  материками, океанами. А також дізнаємось, чим материки відрізняються від частин світу.

2. Бесіда з елементами практичної роботи і розповіді з метою поглиблення уявлення про океани.

- Діти хто знає, що таке Світовий океан?

 

 

 

 

 

- Розгляньте фізичну карту півкуль

- Яка частина поверхні Землі зайнята Світовим океаном? (Більша частина поверхні Землі (3/4) зайнята водою Світового океану.)

- Які частини Світового океану ви знаєте? (Найбільшими частинами Світового океану є океани — Тихий, Атлантичний, Індійський, Північний Льодовитий.)  Вода в океанах має гіркувато-солоний смак через велику кількість розчинених у ній солей.

- Знайдіть океани на фізичній карті півкуль (Покажіть океани на карті)

- Розгляньте діаграми розподілу вод  світового океану і визначте, який океан є найбільшим за площею, а який — найменшим? Який другий за площею і глибиною? Який - третій ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Найбільшим за площею океаном є Тихий, а найменшим — Північний Льодовитий океан. Тихий океан є не лише найбільшим, але й найглибшим із океанів. Удвічі менший за площею від нього і не такий глибокий — Атлантичний океан. Третім за площею і другим за глибиною є Індійський океан. Північний Льодовитий океан має не лише найменшу площу, він і наймілкіший з океанів.)

(Нанесіть океани на контурну карту)

3.Робота з підручником

- Попрацюйте з підручником. Знайдіть і зачитайте визначення що таке материк?

 

 

 

4. Проблемне запитання

- Тепер вам відомо, що таке материки. А чи знаєте ви, чим відрізняються материки від островів?

- Прочитайте визначення, вони вам в цьому допоможуть.

З’єднайте визначення з  назвою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Робота з картою

  Розгляньте карту. Назвіть материки. Скільки їх є? Хто може показати материки?

- Які материки знаходяться у східній півкулі? У західній? У обох півкулях.

Нанесіть їх на контурну карту.

6. Розповідь учителя про походження материків

Історія виникнення материків

     Вчені припускають, що в прадавні часи всі материки становили одне ціле. Це був такий собі праматерик, який отримав назву Пангея. Потім він розколовся на кілька частин, які почали дрейфувати в різних напрямках. Так утворилися Північна  та Південна Америки, Австралія, Африка та Євразія. Через кілька мільйонів років розташування материків може змінитися.

      Весь суходіл поверхні Землі поділяють не тільки на материки, а й на частини світу. Їх часто плутають. Можливо, тому, що материків, як і частин світу, шість. Однак поняття «материки» і «частини світу» абсолютно різні не тільки за змістом, а й за часом виникнення.

     Люди стали значно раніше ділити суходіл на частини світу, ніж на материки.

 

 

 

 

   

       Кількість частин світу змінювалася залежно від того, як людина, вивчаючи планету, відкривала щодалі нові й нові землі. Зараз виділяють шість частин світу: Європа, Азія, Африка, Америка, Австралія та Антарктида.
        Межі частин світу проводять таким чином, що вони включають до свого складу материки або їхні частини, а також прилеглі острови.

7. Продовження вивчення нового матеріалу

Мандруємо, не виходячи з дому. Домашні групи підготували цікавою інформацією про материки.

- Прослухавши інформацію, скажіть, що спільного і відмінного є між материками?

Євразія

Назва материка походить від двох назв частин світу «Європа» та «Азія». Це найбільший материк на Землі. Він знаходиться у Північній півкулі й омивається всіма океанами  земної кулі. На цьому материку живемо і ми, тут знаходиться наша країна Україна. На території материка є три теплових пояси. Тому рослинний  і тваринний світ Євразії багатий і різноманітний. В Євразії ростуть сосни, ялини, дуби, ягідні чагарники, кипариси, маслинові дерева. У тундрі, тайзі степах живуть олені, ведмеді, вовки.  А на півдні континенту – слони, тигри, крокодили.

Клімат Євразії теж дуже різноманітний: віх холодного до жаркого.

У Євразії знаходиться найглибше озеро світу – Байкал.

Африка

Африка – материк, поділений  екватором навпіл. Там сонце завжди над головою і весь рік гріє дужче, ніж у нас в Україні у найжаркіші дні липня або серпня.

По обидва боки від екватора простягаються ліси. Висота дерев у них досягає 16-поверхового будинку.

На півночі Африки розкинулася найбільша пустеля Землі – Сахара. Пісок тут нагрівається так, що в ньому можна пекти яйця. Верблюди, які живуть у цій пустелі, можуть обходитися без води більше двох тижнів. Часто саме на верблюдах люди мандрують пустелями.

У африканських степах пасуться зебри, жирафи, слони, антилопи, буйволи. Там живе страус ему – найвищий птах і найкращий бігун.

У річках Нілі, Конго, Лімпопо живуть величезні крокодили бегемоти, а по берегах – безліч птахів.

Восени до Африки прилітають багато птахів з країв, де взимку холодно. З У країни туди відлітають лелеки, журавлі, ластівки…

Північна Америка

Береги Північної Америки омивають води трьох океанів: Північного Льодовитого, тихого та Атлантичного. У північних морях плавають айсберги, а у південних теплих водах вражає різноманітністю дивовижний світ тропічних тварин і рослин.

На заході простяглися високу гори Кордильєри, а на сході – низькі Аппалачі. На рівнинах вирощують пшеницю, кукурудзу, випасають величезні стада худоби.

По материку протікає  одна з найбільших річок світу Міссісіпі з притокою Міссурі.

Південна Америка

Трикутником простяглася  Південна Америка від спекотних районів екватора до холодних вод Антарктиди.

На заході височать гори Анди (Мідні гори) з них видобувають мідь, вони часто вивергаються. У центрі та на сході – величезні рівнини, найбільша з яких – амазонська. По ній протікає найповноводніша річка світу Амазонка.

Дерева в лісах південної Америки досягають висоти майже чотирьох 16-поверхових будинків, поставлених один на одний. На материку ростуть дивовижні рослини: гевея – дерево, із соку якого виробляють гуму, кавове дерево, трава банан. У річках водяться крокодили, водяні змії – анаконди.

Цей материк є батьківщиною картоплі, помідорів, кукурудзи, арахісу, бавовни й ананаса.

Австралія

Австралія – найменший і найвіддаленіший  від інших населених материків  куточок Землі. Це материк, де все «навпаки»: у липні тут зима, а у січні – літо. Дерева Австралії скидають не листя, а кору. Тут водяться звірі, які вилуплюються з яєць – качкодзьоб і єхидна. Австралія – найсухіший материк Землі, пустелі займають близько його половини. До таких умов життя пристосувалися рідкісні рослини – евкаліпт, пляшкове дерево, а також тварини – сумчастий ведмідь коала, кенгуру.

Антарктида

Як тільки не називають цей материк – «королева холоду», «безлюдний континент», «краї Землі», «заповідник науки»… Це велетенська льодова пустеля. Тут можна побачити тільки  один схід сонця і один захід Сонця на рік. Тут зареєстровані найнижчі температури повітря на Землі. Уся поверхня Антарктиди покрита потужним шаром льоду. Лід такий товстий, що коли б ви захотіли пройти таку саму відстань пішки, то на це знадобилося б не менше 2 годин.

На узбережжі морів і океанів живуть пінгвіни – птахи, які літати не вміють. Зате добре плавають. У морях навколо багато риби. Є також тюлені, кити.

В Антарктиді люди не можуть жити постійно. Там розміщені дослідні станції.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фізкультхвилинка

«Австралійський дощ»

ІІІ. Закріплення вивченого матеріалу

Робота у групах. Гра «Відгадайте мене»

  • Відгадайте за описом материк. Виберіть тільки правильні твердження, які характерні для даного материка. (Додаток 2)

І група

  Це найвищий материк Землі. Майже вся його поверхня вкрита крижаним панциром. З берегів материка повільно сповзають льодовики, плавучі крижані гори — айсберги. Це найхолодніший материк. Узимку, в липні, температура досягає - 88 °С. Тут на багато сотень кілометрів простягаються снігові рівнини. Часто дмуть ураганні вітри. Білий колір снігів і блакитнуватий колір льоду володарюють тут усюди. Але на високих скелях улітку з’являються мохи, лишайники, водорості. Тиша материка іноді уривається криками птахів — альбатросів, чайок і пінгвінів. Тут немає комах. У прибережних водах цього материка багато морських тварин. Найбільші з них — кити, тюлені, морські леви.

 

ІІ група

    Це найменший материк, майже у чотири рази менший за Африку. Розташований у південній півкулі, на великому віддаленні від інших материків. Поблизу материка розташовується величезна кількість великих і малих островів. Це найпосушливіший материк. Тут багато таких тварин і рослин, які не зустрічаються більше ніде на Землі, наприклад, диво-дерево евкаліпт, коала, качкодзьоб, єхидна, мурахоїд. Але найзнаменитіша тварина цього материка — кенгуру.

ІІІ група

    Це найспекотніший материк. Другий після Євразії за розміром. Майже посередині його перетинає екватор. Тут протікає найдовша річка у світі — Ніл. На цьому материку знаходиться найбільша пустеля світу — Сахара. Жива природа вражає багатством і достатком. Мешкає найвища тварина — жираф, прудконогі гепарди, антилопи і страуси, величезні бегемоти і горили.

ІV група

     Це найбільший материк на Землі. Займає 1/3 усієї суші. Найбільш населений у світі материк. Троє з кожних чотирьох жителів планети живуть на цьому материку. Завдяки величезним розмірам материка в різних його куточках склалися різні умови життя. Наприклад, на півночі материка влітку і взимку ходять у хутряному одязі, а на крайньому півдні круглий рік ходять у легкому одязі.

ІV. Рефлексія

  • Ось і повернулись ми із мандрівки.
  • На яких материках ми побували?
  • Скільки є материків?
  • Якими океанами утворений світовий океан?
  • Який океан найбільший?

- Якщо поглянути на Землю із Космосу, то видно, якою малою є наша планета порівняно зі Всесвітом. Це ще раз переконує людей у необхідності захищати свій дім – планету Земля! Майбутнє нашої планети залежатиме від вас, тому що ви можете «стати дослідниками, моряками, авіаторами, інженерами, вченими, що перемагають усі труднощі і стихії» (Микола Трублаїні)

  • Отож, і я вам бажаю бути наполегливими у досягненні своєї мети, у здобутті  знань. Бережіть і захищайте свій дім планету Земля, починаючи з куточка, де ви народились і зростаєте.

V. Домашнє завдання.

Опрацюйте статтю в підручнику. Дайте відповіді на запитання після параграфа. Знайдіть цікаву інформацію про океани та материки Землі.

 

 

 

Додаток 1

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

А

І

А

Б

В

Г

Д

В

Ж

З

И

Б

Ї

Й

К

Л

М

Н

О

П

С

И

В

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ь

Г

Ю

Я

Й

Ц

У

К

Е

Н

Г

Ш

Д

Щ

З

Х

Ї

Р

Ф

І

В

А

А

Е

П

Р

О

Л

Д

Ж

Є

Я

Ч

С

Є

М

А

И

Т

Ь

Б

Ю

Й

Ц

У

Ж

К

Е

Н

Г

Ш

Щ

З

Х

И

Ї

З

Ф

І

В

А

Н

П

Р

О

Л

Д

И

Є

Я

Ч

С

М

И

Т

Ь

Б

Ю

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Admin\Documents\Новая папка\antarctica.jpg

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Admin\Documents\Новая папка\images.png

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Admin\Documents\Новая папка\images (6).jpgC:\Users\Admin\Documents\Новая папка\images (1).png

 

 

1

 

docx
Додано
22 листопада 2019
Переглядів
2432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку