Урок "Органи рослин: будова, різноманітність та виконувані функції"

Про матеріал

Освітня.Оознайомити учнів з загальною будовою рослин, зосередивши увагу на будові її органів, їх різноманітності та функціях; намагатися створити в учнів цілісні уявлення про рослину, як єдине ціле.

Розвиваюча.Розвивати уміння працювати з підручником; уміння порівнювати, виділяти головне та робити відповідні висновки.

Виховна. Виховувати бережливе ставлення до оточуючого середовища
Перегляд файлу

Урок 6 клас

Життя рослин

 

Тема: Органи рослин: будова, різноманітність та виконувані функції.

 

Мета:

Освітня. Оознайомити учнів з загальною будовою рослин, зосередивши увагу на будові її органів, їх різноманітності та функціях; намагатися створити в учнів цілісні уявлення про рослину, як єдине ціле.

Розвиваюча. Розвивати уміння працювати з підручником; уміння порівнювати, виділяти головне та робити відповідні висновки.

Виховна. Виховувати бережливе ставлення до оточуючого середовища.

Обладнання й матеріали:  підручник, робочий зошит

Тип уроку: комбінований

 

ХІД  УРОКУ

 

І. Організаційний момент

Привітання учнів, перевірка їх готовності до уроку.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Повідомлення теми і мети уроку

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Орган  частина живого організму, яка займає в ньому постійне положення і виконує одну або декілька функцій.

Життя людини нерозривно пов'язане з рослинами. З давніх-давен вони харчують, одягають, зігрівають її.

Світ рослин надзвичайно різноманітний і багатий. Так, у водоймах мешкають водорості. У вологих місцях ростуть хвощі, папороті, мохи. У лісах багато хвойних рослин (як-от: сосна, ялина). їхні листки - це голчаста хвоя. Але найпоширенішими і найрізноманітнішими є квіткові рослини.

Розглянемо органи квіткової рослини. До них належить корінь, пагін, що складається зі стебла і листків, а також квітка і плід.

 

Навіщо рослині корінь

Корінь - це здебільшого підземний орган рослини. Він, наче якір, надійно закріплює її у ґрунті. В одних рослин (квасолі, соняшника, вишні) є головний корінь, що нагадує стрижень. Від нього відходять менші бічні корені, а від них у певній частині кореня - маленькі й тоненькі кореневі волоски. В інших рослин, як-от у пшениці, часнику чи кукурудзи, головний корінь малопомітний або його взагалі немає, проте багато майже однакових за розмірами додаткових коренів.

Головне призначення кореня - забезпечувати рослину водою з розчиненими в ній неорганічними речовинами. Тому теплої пори року корінь невтомно поглинає воду з ґрунту. Взимку, коли ґрунт замерзає і рослина скидає листки, корінь «відпочиває».

 

Стебло — опора і «транспортний засіб» рослини

Стебло - це здебільшого надземний орган рослини, до якого прикріплюються листки і квітки. Саме стеблом рухається до них від кореня вода з розчиненими поживними речовинами. Водночас у стеблі відбувається рух у зворотному напрямку: поживні речовини, утворені в листку, прямують до кореня.

Залежно від будови й розмірів стебла рослини поділяють на дерева, кущі і трав'янисті рослини. Потовщене стебло дерев називають стовбуром. Гілки, що відходять від нього, утворюють крону дерева. Тож стебло дійсно є опорою і «транспортним засобом» рослини.

 

«Багатоликий» листок

Зазвичай листок має зелене забарвлення, якого йому надає речовина хлорофіл, що міститься в цитоплазмі клітин. Восени хлорофіл руйнується і листки набувають жовто-багряних кольорів. Листок - неперевершена природна «хімічна лабораторія». В ньому рослини за допомогою хлорофілу і сонячного світла з води та вуглекислого газу утворюють життєво необхідні органічні речовини.

Більшість листків має листкову пластинку і черешок.

Придивившись до листкової пластинки, можна побачити сітку жилок. По них у листок надходить вода й відводяться утворені в листку органічні речовини. А ще жилки створюють міцний каркас, який витримує натиск вітру і не дає йому пошматувати листки.
Через листок рослина також випаровує воду. Для чого вона це робить? По-перше, оберігає свій організм від перегрівання, по-друге, видаляє надлишок води. Тому спекотного літнього дня лише в затінку дерев можна відчути приємну прохолоду.

 

Призначення квітки

Квітка - важливий орган у житті рослини. Завдяки квітці відбувається розмноження, тобто збільшення чисельності організмів.

Квітки дуже різноманітні за формою. У багатьох із них є квітконіжка, що переходить у квітколоже. З назви зрозуміло, що квітколоже - це та частина рослини, на якій розміщена, «лежить» квітка.

Спільними у будові квіток багатьох рослин є зазвичай такі частини: чашолистки, пелюстки, тичинки, маточка.

Чашолистки утворюють зовнішні покриви квітки. Вони здебільшого зеленого кольору, схожі на листки. Ніжні різнокольорові пелюстки розташовані за ними і призначені приваблювати комах. У центрі квітки розміщуються тичинки і маточка. Саме вони є головними у розмноженні рослин. Так, у пиляках тичинок утворюється пилок. Він містить чоловічі статеві клітини. У маточці дозріває жіноча статева клітина. В одних рослин квітки розміщені поодиноко (пригадайте тюльпан, шипшину, яблуню), в інших - зібрані в суцвіття.

Отже, кожен орган у рослинному організмі має своє призначення, тобто виконує певну функцію.

Світ тварин також дуже різноманітний. Тваринами є черви, молюски, павуки, змії, ящірки, комахи, риби, жаби, птахи, а також ссавці - тварини, які вигодовують потомство молоком. Організм тварини теж складається з органів. Певну функцію в ньому виконує не один, а кілька органів. Тому вчені об'єднали органи тварин, які виконують одну функцію, у групи органів. Наприклад, органи травлення, дихання, виділення, руху, розмноження, органи чуттів.

 

 

 

ІV. Узагальнення та систематизація знань

Дати відповіді на запитання у кінці параграфа

 

V. Підведення підсумків уроку

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
12 жовтня 2018
Переглядів
1041
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку