Урок "Організація обслуговування клієнтів"

Про матеріал
конспект уроку з англійської мови за професійним спрямуванням (для сфери ресторанного господарства)
Перегляд файлу

 

                                      ПЛАН - КОНСПЕКТ УРОКУ

 

Тема уроку:

 

Мета уроку: 

Навчальна мета: повторити правила поведінки за столом; навчити учнів орієнтуватися в меню та робити замовлення;навчити підбирати необхідний посуд і прибори; правильно розташовувати їх відповідно правилам етикету; формувати навички вживання активної лексики з теми;

 

Розвиваюча мета: розвивати навички діалогічного та монологічного мовлення розвивати увагу; розвивати уяву; критичне  мислення; розвиток здатності до логічного викладу, до формування висновків;

 

Виховна мета: виховувати культуру спілкування у місцях громадського харчування, прищеплювати гарні манери; виховувати дбайливе ставлення до їжі як до складової свого здоров’я; виховувати культуру поведінки за столом  та естетичний смак.

 

Тип уроку:урок практичного застосування знань, навичок і умінь

Форма проведення:урок-практикум

 

Методи і прийоми: усне фронтальне опитування, виконання творчих завдань, робота у групах, бесіда з мультимедійним супроводом, психологічні тести, моделювання ситуації (рольова гра), метод проектної діяльності.

 

Обладнання: ТЗН, комп’ютер, презентація слайдів в Power Point, таблиці «Сервірування столу», столовий посуд, столові прибори, серветка.

 

Наочність: текстові картки, лексичні картки,кросворд, ілюстрації, схеми, презентація,тести

 

Міжпредметні зв’язки: спецтехнологія,історія, географія,етика,література

  

                                               

 

                                  

                          Розширений план-конспект уроку

                                         Хід уроку

 

І. Організаційний момент (The organizing stage)

 

Привітання, перекличка. Організація робочого місця.

Оголошення теми, мети, плану уроку і очікуваних результатів діяльності.

 

Викладач (Lecturer)

Good morning friends! I’m glad to see you. How are you today? So let me start our lesson. Today we are going to talk about restaurant.

The theme of our lesson is «Organization of customer services»

So look at the screen where you can read the topic of our lesson.

 

And look at the screen and read the motto of the lesson is:

To work must be treated so that subsequent customer were friends earlier.

 

ІІ.  Перевірка домашнього завдання (Checking home assignment)

 

Викладач (Lecturer)

  1. Today you have tolearn poems about your favorite food.

Are you ready?

Who are willing?

 

   C:\Users\Home\Desktop\в\img23.jpg

 

 

  1. Перевірка лексики по темі-з допомогою лексичних карточок

Викладач (Lecturer)

Today learned words. Let's check them. I show you a picture and say the English word, understand?At the end of the lesson you will get a score for this task.

                   Гра «Лексичне лото»    Game "Lexical lotto"

 

                        

                           

 

                       

 

 

                       

 

 

                   

 

 

                        

                       

 

 

                    ІІІ.  Актуалізація і корекція опорних знань учнів

                   (Updating and correction of basic knowledge of students)

 

Викладач (Lecturer)

We should determine what type of eater you are. According to this information I’ll combine you into two teams. You have a test on your tables and on the screen. Do it now.

TEST

     

             

              

Let’s count (a pear – no points, an apple is one point, an orange is 3 points).

Let’s check.

0-6 points. The food must be tasty. It’s not necessary to cook it for a long time. You think snacks, fast food, sweets are super for you. And how about your fitness? It’s not important for you.

7-12 points. Three things are very important for you: your appearance, your health and your body. Your cooking preferences are fruit, vegetables, lean meat and products from pure grain.

13-20 points. You eat a lot of vegetables, fruit, cookies. You also can be a vegetarian. In spite of this you also can enjoy delicious and tasty food.

 

  1. Введення в іншомовну атмосферу: Проведення гри «Без пропусків»

 

Викладач (Lecturer)

The game is called "without a pass." Before you mail the breakfast one of my friend. My friend is very scattered. He wrote this letter without spaces. Your task is to rewrite it correctly apart gaps. (work in groups at tables)

 

                  

 

 

      I always have a big breakfast. I start from some orange juice and eggs. After  that I have a small bowl of cereal with a little milk. Sometimes I eat an apple or a banana with my cereal. My mum makes nice cakes. I usually have them with tea.

 

Викладач (Lecturer)

Let's check and read what happened.

 

 

                                   ІV.  Мотивація навчальної діяльності

                                         (Motivation training activities)

 

Самостійне застосування учнями знань в стандартних ситуаціях (тренувальні вправи за зразком, інструкцією, завданням).   

 

  1.  Групова робота. Скласти меню власного ресторану

 

Викладач (Lecturer)

Next task is create your own restaurant menu. You sit in groups. You have captains representing your team. Think what dishes you can offer your guests a snack, main dish, dessert and drinks. You have three minutes to write. Began!

 

                                   

 

                             

                                                 Викладач (Lecturer)

Today we are going to remember how we set out the table. On your desks you can see the things we put on the table when we have breakfast, dinner or supper.

 

 

 

 

\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V. Сприймання і усвідомлення учнями нового матеріалу

 (Perception and awareness of students new material)

 

  1. «Сервірування столу»

 

Викладач (Lecturer)

And now we hear you, as you remember stuff !

 

                                        Учень (Pupil 2)

Serving table - it is correct and complete execution.

On the table should be placed all the necessary device and dishes.

Strictly put a chair against a large false plate, following to the distance from the edge of the table to the edge of the plate was about 1.5 - 2 cm.

Higher, from left plates pie put a plate of bread, toast, and higher right - glass for drinks. Right from the plates and spoon knives decompose, and the left - a fork. Front plates - dessert spoon,fork. Іn the table on the right side near the salad fork is napkin.

Also on the table must be spices. You need to check that they are dry and easily poured out of small holes sealed devices for salt and pepper.

C:\Users\Dell\Desktop\відкритий урок\102160838_large_4080226_Pravilaservirovkistola3.jpg


 

a. Napkin

b.  Butter knife and Pie plate - for bread and butter

c. Salad Fork

d. Fork for seafood and fish

e.  Meat fork (main course)

f. Decorative plate

 

g. Steak Knife (main course)

h. Knife for seafood salad (snacks)

i. Table spoon

j.  A glass of red wine

k. White wine glass

l. For  glass of water

m. Dessert spoon and fork


 

 

C:\Users\Dell\Desktop\відкритий урок\84994424_pasha7.jpgFirst, lay the table cloth. Middle tablecloth should coincide with the middle of the table. Napkins are subject to inherent served table.

Without napkins may not comply with tidiness and cleanliness at the table. As well, good prepared and beautifully ironed napkin - are great table decoration.

Very beautiful decorations - flowers.

Not tall vases of flowers placed in the center of the table. The table should behave culturally, do not put your elbows on the table, sit equally to speak not loudly.

 

D:\я\всё\відкритий урок\відкритий урок 2015\різне\Place-Setting-LG.jpg

                                          

                              This is napkin called «Аrtichoke».

          She is very beautiful, decorate any holiday table!

1. The original form - napkin is the reverse side.

2. All its four corners bend toward the center.

3. Flip the napkin

4. Bend over to center all the angles

5. Remove the tip napkins, caught inside the quadrilateral

6. Remove the other ends          

7. The four corners remaining, remove from the composite figures

C:\Users\Dell\Desktop\76584890_1302269544_sls12.jpgC:\Users\Dell\Desktop\1257-3031994-kuvshinka2.gif

 

                       C:\Users\Dell\Desktop\kak-krasivo-slozhit-salfetki8.jpg

 

VІ.  Узагальнення та систематизація знань, умінь, навичок

(Generalization and systematization of knowledge, skills)

 

  1. Повторення граматики «Умовні речення I типу»

 

Викладач (Lecturer)

Now we repeat grammar "conditional sentence of the first type"

 

Conditional clause визначається умова, при виконанні якої повинна здійснитися дія в майбутньому, яка описується в головному реченні. При цьому мовець має на увазі, що умова цілком може стати реальністю.

Умовні речення I типу висловлюють ймовірні припущення, які насправді можуть здійснитися у теперішньому або майбутньому часі.

If    N V1 … , N will    V1 … .

PRESENT TENSE в conditional clause, (will+infinitive) або imperative в main clause (головне речення).

                        

                    

                  

Рефлексія. Активізації тематичної лексики. Виконання кросворду

1.

 

r

 

 

 

 

 

2.

 

e

 

 

 

 

 

3.

s

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

t

 

 

 

5.

a

 

 

 

 

6.

 

 

u

 

 

 

 

7.

 

r

 

 

 

 

8.

 

a

 

 

 

 

9.

 

 

n

 

 

 

 

 

 

10.

t

 

 

 

 

  1. It’s a blue or green fruit with many small berries.
  2. It’s a yellow fruit. It’s very sour.
  3. It’s a dish made of cucumbers, tomatoes, onions and other vegetables.
  4. It’s very sweet. It can be black or milk or white.
  5. It’s an autumn fruit. It can be red, yellow, green.
  6. Apples, bananas, plums are …
  7. It’s a round fruit. The name of the fruit is the same as the name of the colour.
  8. Monkeys like this yellow fruit.
  9. We can eat this in the morning with tea or at lunch.
  10. It’s a drink. In Ukraine people drink it hot, but in some other countries people drink it cold.

 

 

       

 

              

 

Викладач (Lecturer)

Well done, children. This is the place where we are going (a picture).

It is a restaurant.

 

VІІ. Підсумки уроку і оцінювання (Results and evaluation of lesson)

Оголошення та мотивація оцінок.

(Аdvertisement motivation ratings)

                     

Викладач (Lecturer)

Our lesson is coming to the end.

I think it was interesting and exciting at the same time. I hope you enjoyed it.  I’d like to thank everyone for active participation.

 

 

    

VIІІ.  Повідомлення домашнього    завдання   (Homework)

 

  • Learn of vocabulary
  • Advanced - creative task: to make up a menu for a restaurant.

C:\Users\Dell\Desktop\меню карт\mzl.cjfyzahf.jpg

docx
Додано
19 квітня 2021
Переглядів
509
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку