Урок "Основні форми рельєфу Землі. Гори"

Про матеріал
Розгорнутий конспект для уроку, містить пояснення, бесіди, випереджувальні завдання, роботу з картами, інтерактивні вправи за веб-посиланнями та QR-CODE для роботи на уроці та закріплення, висновок. Конспект поєднується з презентацією "Основні форми рельєфу Землі. Гори" та містить посилання на слайди даної презентації. Таке поєднання приносить гарні результати!
Перегляд файлу

Тема: Основні форми рельєфу Землі. Гори

Мета: поглибити і систематизувати знання про літосферу та форми рельєфу земної поверхні; формувати вміння проводити систематизацію географічних об’єктів за різними ознаками; розвивати картографічні здібності та аналітичне мислення, виховувати любов до природи.

Обладнання: фізична карта світу, фізична карта України, атласи, підручники, контурні карти, ноутбук, мультимедійний проектор, інтерактивна дошка, слайд-презентація, роздатковий матеріал: таблиці «Характеристика гірської системи Анди».

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

                                          Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і умінь

Бесіда (слайд1)

  1. Назвіть процеси, що належать до зовнішніх.
  2. Що таке вивітрювання?
  3. Які види вивітрювання вам відомі?
  4. Наведіть приклади фізичного, хімічного, органічного вивітрювання.
  5. Що таке ерозія?
  6. Які види ерозії ви знаєте?
  7. Які негативні явища  виникають в результаті водної та вітрової ерозії?
  8. Яким чином можна запобігти негативним наслідкам ерозійних процесів?

2. Складіть речення із запропонованих слів: (слайд2)

  • Нерівності, рельєф, усі, поверхня, земна, це.
  • Гори, основні,рівнини, рельєф, форми, це.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Прийом «Приваблива мета»

     Гори природні, прадавні, вічні. Їх  неповторна та недосяжна краса вабить людей, а горді вершини змальовані і оспівані в багатьох творах мистецтва.

      Альпіністи вважають, що немає нічого прекраснішого у світі, тому незважаючи на постійну небезпеку, вони знову прагнуть підкорити нові недоступні висоти.

  Чим же так приваблюють гори? Чому їхні вершини такі загадкові, а краєвиди неповторні? Щоб відповісти на це запитання, потрібно там побувати!

       Сьогодні ж на уроці ми ознайомимося  з такими основними формами рельєфу як гори та їх класифікацією, навчимося давати характеристику гірським системам, з’ясуємо, яке значення мають гори для людини і які екологічні проблеми виникають в горах, побуваємо в різних гірських куточках земної кулі і можливо в майбутньому ця уявна подорож для вас стане реальністю.

Оголошення теми уроку (слайд 3).

IV. Вивчення нового матеріалу (слайд 4)

                       План

  1. Гори, елементи гір
  2. Класифікація гір
  3. Характеристика окремих гірських систем
  4. Значення гір для людини
  5. Екологічні проблеми  гір

        Сучасний рельєф земної поверхні сформувався внаслідок  тривалого розвитку Землі під дією зовнішніх (екзогенних) та внутрішніх (ендогенних) процесів. Внутрішні процеси є проявом дії внутрішніх сил. Зовнішні сили спрямовані на руйнування підвищених ділянок і заповнення продуктами руйнування заглибин. Внаслідок взаємодії екзогенних та ендогенних сил поверхня Землі відображає процес розвитку планети, повільно і безперервно змінюється.

       Найбільшими планетарними  формами рельєфу Землі є виступи материків та западини океанів. У межах материків та океанів розрізняють гори та рівнини Якщо говорити про суходіл, то гори займають 40% суходолу, рівнини 60%. (слайд 5).

       Гори – високо підняті частини земної поверхні з розчленованим рельєфом (слайд 6). Інколи можна побачити поодиноке підвищення конусоподібної форми – гору. Гора має підошву, схили (крутий, пологий), вершину (слайд 7). Таку будову має горб – підвищення, що піднімається на висоту 200 м (слайд 8).

Відправляємось у цікаву подорож в гори! (слайд 9)  

Інтерактивна платформа LearningApps.org

Вправа «Гори. Елементи гір»      

Веб-посилання: https://learningapps.org/14932250

QR-CODE  C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\qrcode.png

     Отже, розчленований рельєф гір має різні елементи. Гори частіше простягаються гірськими хребтами. Гірський хребет – лінійно витягнуте підняття з похилими в протилежні сторони схилами (слайд 10). Поодиноких гір в природі мало, частіше зустрічаються скупчення гірських хребтів. Декілька гірських хребтів утворюють гірські країни (слайд 11). Найвища частина хребта – гребінь (слайд 12). Найвища точка гірського хребта чи гірської системи – вершина (гора, пік) (слайд 13). У горах є  зниження, зручне для переходу –  перевал (слайд 14). Зниження між гірськими хребтами – гірська долина (слайд 15). Там селяться люди та займаються господарською діяльністю. Вузька, глибока гірська долина – це гірська ущелина (слайд 16) .

                                         Класифікація гір (слайд 17)

1) За висотою над рівнем моря: (слайд 18)

а) низькі (до 1000 м); б) середні (від 1000 до 2000 м); в) високі (понад 2000 м).

                Якими бувають гори за абсолютною вистою

    За висотою над рівнем моря гори бувають низькі, середні та високі. Низькими вважають гори, висота яких не перевищує 1000 м. Вони, як правило мають порослі лісом достатньо пологі схили (Кримські гори, Уральські гори, Великий Вододільний хребет). Висота середніх гір коливається в межах від 1000 м до 2000 м над рівнем моря. Їхні вершини рідко вкриті снігом, а схили також достатньо пологі (Карпати, Скандинавські гори).

     Вершини високих гір сягають висоти понад 2000 м. Їх схили стрімкі, а вершини гострі, безлісі, протягом року вкриті снігом та льодом (Анди,  Кордильєри, Атлаські гори, Кавказькі гори). Найвищими горами Європи є Альпи з максимальною відміткою г. Монблан (4807 м). “Дахом світу” називають найвищу гірську систему планети – Гімалаї, що розкинулися на півдні Азії. 11 вершин тут здіймаються вище відмінки 8000 м, в тому числі й найвища точка на Землі – гора Джомолунгма, або Еверест. Її висота сягає 8850 м. Уперше ця вершина була підкорена в 1953 році.

2) За  віком: (слайд 19)                               

а) молоді (гори, процес утворення яких не закінчився, їх вік не більше 60      млн р.);                            

б) старі (вік перевищує 60 млн. р.).

                                Молоді та старі гори

     За віком розрізняють молоді гори, що виникли в епоху альпійської складчастості кайнозойської ери і продовжують формуватися (Гімалаї, Альпи), і старі гори – давніших епох складчастості (байкальської, каледонської, герцинської), що припадають на палеозойську еру (Скандинавські, Капські). Коли на місці  старих гір знову відбулися процеси горотворення, то такі гори є відродженими. Вони мають вирівняні вершинні поверхні, як у давніх гір, але круті схили і значну висоту, як у молодих гір. Такі гори є давніми за віком. Наприклад: Уральські гори, Аппалачі, Тянь-Шань.

3) За походженням: (слайд 20)

а) тектонічні; б) вулканічні.

                           Як утворюються гори

    Утворення гір – процес дуже тривалий. За підрахунками учених швидкість їхнього росту становить від 1 мм до 1 см на рік. Тому проходять десятки мільйонів років перед тим, як сформуються гори. За походженням гори поділяються на тектонічні й вулканічні. Тектонічні гори утворені в результаті складних тектонічних рухів окремих ділянок земної кори. Вулканічні гори виникають у зв'язку з процесами магматизму при багаторазових виливах лави. Вулканічні гори частіше являють собою конуси діючих чи згаслих вулканів, складених з лави та твердих продуктів виверження. Таке походження має Вулканічний хребет у Карпатах, Кіліманджаро, Ельбрус.   

4) За будовою: (слайд 21)

а) складчасті; б) складчасто-брилові; в) брилові.

    Тектонічні  гори за своєю структурою поділяються на складчасті, складчасто-брилові, брилові. Складчасті гори  гори, складені зім'ятими у складки гірськими породами, що формуються в рухомих ділянках земної кори на межах зіткнення літосферних плит (Анди, Гімалаї) . Складчасто-брилові гори  гори, сформовані в результаті розривів зім'ятих у складки гірських порід і підняття їх на різну висоту окремими блоками (Тянь-Шань, Алтай).  Брилові гори  гори, утворені окремими брилами ділянок земної кори, які переміщаються вгору і вниз по розломах (Уральські, Кримські). Підняті блоки  горсти  утворюють гірські хребти, опущені блоки  грабени  утворюють міжгірські западини. Складчаста структура характерна для молодих гір, складчасто-брилова – для старих (відроджених) гір. Вулканічні гори також є молодими.

4)  За зовнішнім виглядом: (слайд 22)

а) гори із шпилястими вершинами;

б) гори із округлими вершинами;

в) гори з плоскими вершинами.

Значні за площею ділянки земної поверхні з характерним поєднанням  гірських масивів, плоскорір’їв, хребтів   і долин – нагіря (слайд 23) .

         Відмінність гір за зовнішнім виглядом

      Гори із шпилястими вершинами високі та за віком молоді. В них часто трапляються гірські ущелини (Кавказ, Анди, Памір, Гімалаї).

 Гори з округлими вершинами складаються з м’яких гірських порід, тому мають згладжені, м’які обриси гірських хребтів, схожі на хвилі. Гірські долини неглибокі , в основному з пологими схилами. За висотою такі гори бувають середні (Українські Карпати) та низькі (Середній Урал).

      Трапляються гори з плоскими вершинами. Схили цих гір круті або східчасті (Кримські, Столова гора)

 Завдання. Характеристика гірської систем за планом

Робота у групах. Діти обєднуються у групи і опрацьовують окремі пункти плану, заповнюють таблицю (слайд 24)

         План-характеристика гірської системи (ст. 244, підручник)

                Характеристика гірської країни Анди

            План

           Характеристика

1

На якому материку і в якій частині материка розташована

Анди розташовані на материку Південна Америка

2

Положення відносно інших географічних об’єктів (гір, рівнин, річок, морів)

На зх. омиває Тихий  океан, на сх.  розташовані рівнини -Амазонська, Ла-Платська. В Андах бере початок річка Амазонка і знаходиться високогірне озеро Тітікака

3

Напрямок простягання гірської системи

Із пн. на пд.

4

Найбільша протяжність з пн. на пд.

Із пн. на пд.: біля 9000 км

5

Найбільша протяжність з зх. на сх.

З зх. на сх.: 200-800 км

6

Вік утворення 

 Кайнозойська ера,  альпійська складчастость, менше 60 млн. років. Гори молоді високі, із шпилястими вершинами

7

Зовнішній вигляд

Високі, із шпилястими вершинами

8

Найбільша абсолютна висота, назва вершини, в якій частині гір розташована

Найвища вершина - гора Аконкагуа, 6960 м, розташована у пд. частині гір

9

Координати найвищої вершини

27°59′17″ пн. ш.; 86°55′31″ сх. д.;

 

Значення гір для людини. Сторінка ерудита                 

(випереджувальне завдання)               

Гори мають важливе значення для людини. Гори освоїти набагато важче, ніж рівнини, але на Землі є чимало країн з гірським рельєфом і люди пристосувалися до життя в горах.

З давніх часів у горах жили люди, пристосовуючись до їх складних природних умов.

У горах будувались не тільки сільські населені пункти, але й міста.                   Давня столиця інків Мачу-Пікчу розташовувалася в Андах на висоті 2450 м. Сучасна столиця Мексики Мехіко лежить на висоті 2240 м. З давніх-давен через гори проходили торговельні шляхи, наприклад, Великий шовковий шлях пролягав через Памір, а караванний шлях з Індії в Тібет – через Гімалії.

Через знамениті альпійські перевали Сен-Ґотард і Сен-Бернар лежали дороги між країнами Європи.

 В Андах, Гімалаях, Тібеті  на висоті 3000-4000 м вирощують картоплю, ячмінь, горох, випасають худобу. Тут добувають корисні копалини. Гори є сховищем і постачальником прісної води. У багатьох гірських районах світу створені санаторії для лікування та гірськолижні бази відпочинку, які приваблюють тисячі туристів (Буковель у Карпатах). Гори завжди приваблюють спортсменів, туристів, лижників.

Екологічні проблеми та охорона гір. Сторінка ерудита

           (випереджувальне завдання)

      Карпати є однією з екологічно найчистіших територій країни, проте й тут спостерігаються несприятливі екологічні явища:

  • Неконтрольова експлуатація лісових ресурсів, яку за останні роки можна класифікувати просто як знищення найцінніших лісових масивів.
  • Лісопереробна промисловість, її технології не забезпечують раціонального використання деревних ресурсів.
  • Прикарпаття є дуже старим районом видобутку нафти, газу, хімічної сировини, що сприяло розвиткові тут нафтопереробної, хімічної промисловості, які негативно впливають на навколишнє середовище.
  • Вирубка лісів і руйнування ґрунтів на гірських схилах,  роботи у кар'єрах, згубно діють на ґрунтово-рослинний покрив.
  • Сильні зливи, інтенсивне танення снігу та льоду є причинами виникнення селей – водно-камяних   грязевих потоків  та зсувів.
  • Природними екологічними негараздами є повені. Кілька років тому повені на Закарпатті завдали великої шкоди.
  • Карпатські гори надзвичайно красиві, вони мають м'які обриси, що легко руйнуються та унікальний рослинний та тваринний світ, який потребує охорони.
  • Для охорони унікальних форм рельєфу створюють природоохоронні території.
  • В Українських Карпатах знаходиться більше 1400 природоохоронних об’єктів, що займають майже 2,8% гірських масивів. Тут створено Карпатський заповідник, Карпатський національний парк.

Це цікаво знати. Сторінка ерудита

(випереджувальне завдання)

  • Найвища гора суходолу  Еверест (8848 м), названа так на честь керівника індійської топографічної служби англійця Джорджа Евереста. ЇЇ підкорили у 1953 р. житель Непалу Норгей Тенцинг і громадянин Нової Зеландії Едмунд Хілларі. Друга назва гориДжомолунґма на мові Непалу перекладається як «Богиня - мати світу» або «Мати богів Землі».
  • Але абсолютно найвищою точкою на Землі є не Джомолунґма, а «землеводна» Мауна-Кеа («Біла гора») на Гаваях. Якщо вимірювати її від підводної основи (глибина 6 тис. м) до вершини, то її загальна висота становить 10 203 м, з яких лише 4205 височать над рівнем моря Мауна-Кеа це згаслий вулкан.
  • Останнім часом виявили ще вищу гору10 672 м, але її вершина виступає над поверхнею води лише на 12 см, та й то під час відпливу. Гора ще не має назви, розташована в Тихому океані поблизу Каролінських островів.
  • Найдовша гірська система земної кулі – Кордельєри-Анди, що простяглися на заході Північної та Південної Америки на 18 тис. км.
  • У 1786 р. була вперше підкорена найвища вершина Альп – гора Монблан (4807 м), і тоді вид спорту –  підняття на вершини, отримав назву альпінізм.

V. Закріплення вивченого матеріалу

1. Інтерактивна платформа LearningApps.org

 Вправа «Класифікація гір» (слайд 25)

Веб-посилання: https://learningapps.org/14930831

QR-COE  C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\qrcode (1).png

2. Інтерактивна платформа LearningApps.org

Вікторина «Все про гори» (слайд 26)

Веб-посилання: https://learningapps.org/display?v=p8wduja5j20

QR-COE C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\qrcode (2).png

1) Українські Карпати  за висотою належать до гір:

а) високих; б) середніх; в) низьких.

2) Найвищими горами у світі є:

а) Кавказькі; б) Гімалаї; в) Анди.

3) Молоді гори зазвичай мають вершини:

а) гострі; б) округлі; в) пласкі.

4) Старі гори за структурою:

а) складчасті; б) складчасто-брилові;

5) Переважну частину території України займають:

а) гори; б) рівнини.

6) Гора Кіліманджаро за походженням:

а) тектонічна; б) вулканічна.

7) До молодих за віком гір відносяться:

А) Уральські гори; б) Аппалачі; в) гори Атлас.

3. Географічний практикум

Нанести на контурну карту гори: Кордільєри, Анди, Атлас, Альпи, Карпати, Кримські, Кавказькі, Уральські, Гімалаї, Великий Вододільний хребет.

VІ. Підсумок уроку

Заключне слово вчителя: (слайд 27)

  • Форми рельєфу земної поверхні відрізняються великою різно­манітністю.
  • Планетарними формами рельєфу Землі є материки і океанічні западини.
  • У межах материків і океанічних западин виділяють гори та рів­нини.
  • Гори – високо підняті частини земної поверхні з розчленованим рельєфом.
  • Гори  розрізняють за висотою, віком, походженням, будовою та зовнішнім виглядом.
  • Гори мають важливе значення у житті людини та господарській діяльності.
  • Гірські ландшафти зазнають змін і потребують охорони.

Напиши СМС учителю (продовжи фразу) (слайд 28)

  • Мені найбільше запам'яталось...
  • Головне, що я хочу сказати...
  • Для мене цей час...
  • Для чого потрібно вивчати сьогоднішню тему?
  • Що я дізнався нового?
  • Мені сподобалось…

VІІ. Домашнє завдання (слайд 29)

  • Опрацювати параграф 28 (В.Ю.Пестушко, Г.Ш.Уварова).
  • Вивчити основні поняття і терміни.
  • Скласти уявну подорож до будь-якої гірської системи світу (за бажанням).

 

 

  

docx
Додано
28 листопада 2020
Переглядів
7291
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку