Урок " Остаточна обробка вишитих виробів"

Про матеріал
Догляд за вишитими виробами. Правила поведінки під час виконання роботи. Правила правильного поводження з виробом.
Перегляд файлу

Вчитель: Кремповський В.В.    5 клас

Тема: ОСТАТОЧНА ОБРОБКА  ВИРОБУ

Мета:

   навчальна: забезпечити засвоєння учнями знань про основні способи обробки країв вишитих виробів, правила остаточної обробки та догляд за вишитими виробами; оцінювати рівень знань та виявляти недоліків у вивченні розділу; формувати уміння з обробки країв вишитого виро­бу торочками, закріпленими швом «косий хрестик»;

   розвивальна: сприяти розвиткові пізнавальних інтересів та творчих здібностей учнів;

   виховна: виховувати шанобливе ставлення до традицій національної вишивки, старанність та акуратність під час виконання вишивальних робіт.

Обладнання, матеріали та наочність: інструменти та пристосування для вишивання, нитки.

Об'єкт праці: виріб, обраний для вишивання.

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

I.ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Перевірка наявності учнів; підготовленості їх до уроку, наявно­сті робочого одягу. Створення позитивного робочого настрою.

Учитель звертає увагу учнів на заготовки вишитих виробів, які було виготовлено на попередніх уроках, та відзначає, що дівчата досягли справжньої майстерності та можуть вважати себе мешкан­цями країни Майстринь-вишивальниць. Як говорить народна му­дрість, їхня «робота сама за себе скаже.» Далі учитель висловлює впевненість у тому, що кожна дівчина, яка буде наполегливо працю­вати, виявляти старанність, відповідальне ставлення до роботи, теж обов’язково досягне успіху. Тож до роботи!

II.АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Учитель. А розпочнемо урок ми з цікавої та всім відомої гри «Хрестики-нулики». Сьогодні це буде змагання команд. (Учні розпо­діляються на дві команди, обирають капітанів, визначають, яка з команд буде робити хід першою.) На обмірковування надається п’ять секунд, після чого має пролунати відповідь. Гра закінчується, коли одна з команд «закриє» будь-яку пряму лінію на матриці гри.

Гру буде присвячено вишиванню, тому що саме сьогодні ми за­кінчуємо роботу з виготовлення вишитих виробів.

 

 

 

 

 

МАТЕРІАЛИ ДО ПРОВЕДЕННЯ УРОКУ

1.Догляд за вишитими виробами: прання, полоскання, віджим, сушіння, прасування

У процесі вишивання робота може забруднитися і буде неприва­бливою. Перед початком і періодично в процесі роботи руки старан­но миють з милом, бо пітні руки забруднюють робочу нитку і тка­нину. Щоб вишивка не забруднювалася, майбутній виріб тримають у спеціальній серветці. Та якщо це потрібно, то прання вишитих виробів роблять дуже обережно, щоб фарба на кольорових виробах не злиняла, і так, щоб не пошкодити ажурні узори. Деякі вироби потрібно прати безпосередньо після вишивання, особливо коли ви­шивка великого розміру і довго була в роботі, інші — після більш або менш тривалого користування ними. Виварювати можна лише ті речі, які вишиті білими нитками по білим бавовняним та лляним тканинам.

Решту виробів краще прати в теплій воді із пральними засобами для різнокольорових тканин. Для цього вишивку спочатку замочу­ють у теплій воді на дві години і лише після цього розпочинають прання. Прати треба обережно, терти й намилювати можна лише ті місця, де немає вишивки. Вироби, які линяють, треба прати окремо від інших. Під час прання такі вироби менше намилюють, утираю­чи мило по довжині вишивки пальцями для того, щоб колір ниток не залишався на тлі виробу.

Після прання вироби 2-3 рази полощуть у теплій воді, викру­чують, легко струшують і кладуть у холодну воду в розпростано­му вигляді (у скрученому виробі малюнок може відбитися на тлі). У холодну воду додають оцту — чайну ложку на склянку води, щоб надати ниткам блиску. Якщо дозволяє тканина, вишивки після по­лоскання підкрохмалюють. Крохмаль розводять холодною водою, а потім заварюють до густоти сметани.

Заварений крохмаль проціджують крізь 2-3 шари марлі (або крізь сито) і вливають у підготовлену воду.) Якщо до крохмалю додати трохи молока, то після прасування виробу тканина бли­щатиме.

Примітка. Не всі вироби крохмалять однаково. Білі бавовняні тканини крох­малять завжди. Шовкові не крохмалять.Вишиті вироби після прання не викручують, а віджимають, стискаючи його в долонях. Віджатий виріб треба туго загорнути у волохатий рушник або простирадло й потримати так кілька хви­лин. Великі речі сушать у затінку. Після чого вишивку можна прасувати.

Прасують вироби вогкими; якщо вони пересохли, їх збризкують водою. Лляні і напівлляні вироби для кращого прасу­вання качають на котку. Прасують вишиті речі з вивороту не дуже гарячою праскою на чистій м’якій тканині. Найпоширені­шими є електропраски з терморегулято­ром, що дає змогу контролювати темпе­ратуру нагрівання робочої поверхні від 100 до 250 °С. Чим опукліша вишивка, тим м’якшою має бути під­стилка. 2.Волого-теплова обробка.

Прасування потрібне для того, щоб краще зберігалася форма ви­робу, для розпрасування швів деталей, запресовування їхніх країв, розрівнювання зім’ятості матеріалу. Основне обладнання для волого-теплової обробки — праски, прасувальні дошки, преси. Темпера­туру нагрівання праски вибирають залежно від походження волокон, із яких виготовлена тканина. Стійкими до високих температур є тканини з рослинних волокон (льон, бавов­на). Під час волого-теплової обробки необхідно дотримувати правил безпечної праці.

 

Правила безпечної праці під час виконання волого-теплової обробки

   Перед початком роботи підготувати робоче місце.

   Праска повинна розміщуватися праворуч на спеціальній під­ставці.

   Електричний шнур не повинен торкатися праски.

   Вилку електрошнура вмикати і вимикати лише сухими руками.

   Прасувати обережно, щоб не торкатися пальцями рук до праски.

   Перевірити температуру нагрівання праски, попрасувавши клаптик тканини. Не плювати на підошву праски і не торкати­ся її вологим пальцем.

   Якщо під час роботи виникли будь-які неполадки, потрібно зра­зу повідомити вчителя.

   Не можна працювати несправною праскою.

З. Вимоги до якості вишитих виробів

Вишивка у виробах має відповідати затвердженому зразку, бути виконаною акуратно і технічно правильно, з гармонійним поєд­нанням кольорів. У вишивці хрестиком верхні стібки мають бути в одному напрямку, з рівномірним розташуванням ниток.

У вишитих виробах не допускаються спотворення малюнка, вузли, кінці ниток та петельки із ниток, видовжені переходи (понад 0,5 см) вишивальних ниток з вивороту і лицьового боку, стягування малюнка і різна ширина підгину боків у одному виробі.

Неприпустимі дефекти вишитих виробів:

   відхилення від зразка-моделі за зовнішнім виглядом; оброб­ка матеріалом, не передбаченим стандартами або технічним описом;

   помітне припалення тканини;

   порубка тканини голкою;

   довишивка одного і того самого елемента нитками іншого від­тінку чи номера;

   прорізи тканини і ниток в ажурній вишивці;

   асиметричність вишитих узорів;

   різко виражені сліди поротої тканини у вишивці.

Оцінювання виробів відбувається за такими показниками:

   обробка кутів і країв вишитого виробу;

   добір кольорів ниток у візерунку;

   чистота зворотного боку вишивки;

   наявність вузлів і кінчиків ниток;

   відповідність композиції вишивки призначенню виробу.

 

docx
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку