Урок "Петриківський розпис"

Про матеріал
Тема. Петриківський розпис. Початкове освоєння прийомів розпису. Розширити знання про види декоративно-ужиткового мистецтва, ознайомити з творами та технікою виконання петриківського розпису, вчити учнів володіти такими мазками, як «гребінчик», «зернятко», «горішок» та «перехідний мазок»; удосконалювати навички й уміння виконання петриківського розпису: окремих елементів і створення нескладних композицій. Розвивати окомір, фантазію, образне мислення. Виховувати любов до народної творчості, дбайливе ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

*

Номер слайду 2

* Легенда про петриківський розпис

Номер слайду 3

* Тетяна Пата

Номер слайду 4

* Тетяна Пата “Зозуля на калині”

Номер слайду 5

* Марія Кравець “Степове літо”

Номер слайду 6

* Валентина Дека “Квітучий край”

Номер слайду 7

* Підготовчі вправи “Зернятко” Зернятко” – мазок, який наносять починаючи з легкого дотику до сильного натиску пензлем. Коли мазки “зернятко” положенні по обидві сторони стебла, кінчиком назовні, зображення нагадує колос. Звідси і назва.

Номер слайду 8

* “ Криве зернятко” Набираємо фарбу на круглий пензлик і починаємо наносити мазок, як і звичайне «зерня», але при натискуванні трохи повертаємо руку вправо чи вліво. Маємо викривлену півколом краплину.

Номер слайду 9

* “Гребінчик” Його роблять натиском пензля і закінчують тоненьким вусиком, який передають за допомогою легкого дотику кінчика пензля. Покладені кілька таких мазків нагадують гребінець.

Номер слайду 10

* “Перехідний мазок” Спочатку пензель вмочують в одну фарбу (наприклад, у зелену), а потім у другу (наприклад, жовту). Такий мазок утворює витончені переходи від одного кольору до іншого.

Номер слайду 11

* Додаткові елементи : травичка, калина

Номер слайду 12

* Правила композиційної побудови Композиція повинна підкреслювати форму, на якій зображена. Візерунку не повинно бути тісно на малюнку, він не повинен впиратися в краї. Негарно виходить , коли зображення зсунеться кудись убік і залишиться багато вільного місця.

Номер слайду 13

* Композиційні рішення Букет В крузі Квадрат Килимок

Номер слайду 14

Логотип Петриківки Наприкінці січня 2013 року був створений офіційний логотип (Емблема) Петриківка. У 2012 році Міністерство культури україни визнало Петриківський розпис об’єктом культурної спадщини України. Цей розпис номіновано до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. З 2012 року Петриківсьий розпис як офіційну дисципліну включено до програм середніх і вищих учбових закладів Дніпропетровської області. *

Номер слайду 15

У Вересні 2012 року представники книги Рекордів України зафіксували новий рекорд. У центрі Петриківки створили найдовший у світі орнаментальний розпис на бетонному паркані, довжиною 120м, і за ввишки 80см. *

Номер слайду 16

* Сенкан 1. Тема . 2. Два прикметники. 3. Три дієслова . 4. Висновок – узагальнення. 5. Один синонім до теми.

Номер слайду 17

* 2.Неповторний, безцінний. 3.Дивує, надихає, захоплює. 4.Чарує своєю неповторністю. 5. Малюнок. 1.Розпис .

ppt
Додано
18 березня 2021
Переглядів
1664
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку