Урок "Петриківський розпис. Початкове освоєння прийомів розпису. Калина"

Про матеріал
Цікавий урок про петриківський розпис, який відповідає віковим особливостям дітей.
Перегляд файлу

Тема: Петриківський розпис. Початкове освоєння прийомів розпису. Калина

Мета:розширювати знання про види декоративно-ужиткового мистецтва, ознайомити з та технікою виконання петриківського розпису,  розвивати творчі здібності дітей, уяву,просторове мислення,дрібну моторику рук.художній смак відчуття композиції,виховувати акуратність в роботі та вміння довести розпочату справу до кінця,інтерес до народних промислів,традицій,до розпису.

Тип уроку: формування умінь і навичок.

Обладнання для учнів.

Альбом, олівець, пензлики,стаканчик на воду, підставка для пензликів, гуаш або акварель, палітра, сухі та вологі серветки.

Обладнання для вчителя:ноутбук, мультимедійна дошка, демонстраційний матеріал з елементами петриківського розпису, наочність.

Основні поняття: петриківський розпис,елементи петриківського розпису,декор,декоративно-ужиткове мистецтво,композиція,декоративна композиція.

Девіз уроку:

Не кажи «Не вмію!», кажи «Навчусь!»

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент.

Послухайте вірш.

У всіх людей одна святиня,

Куди не глянь, де не спитай,
Рідніша нам своя пустиня,
А ніж зелений в чужині рай.
Їм красить все їх рідний край.
Нема без кореня рослини,
А нас, людей, без Батьківщини.

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

1.Робота над акровіршем.

- Знайдіть назву нашої Батьківщини в цьому вірші.

А які державні символи України ви знаєте? (Герб, прапор і гімн).

Ви також знаєте і народні символи нашої держави. Назвіть їх.

Техніка «Шипуче малювання» Малювання прапора

ІІ. Повідомлення теми та мети уроку.

Сьогодні на уроці ми познайомимося із технікою петриківського розпису,дізнаємося а звідки ж походить цей термін,які елементи будемо використовувати у своїй роботі і створимо кожен свою  композицію в стилі петриківського розпису. Роздивіться уважно полотна з цим розписом. Таке розмаїття барв і фантазій. Чарівна петриківська квітка розцвіла на чудовій фарфоровій вазі,прегарним візерунком лягла на шовкову тканину,коштовним самоцвітом загорілася на лаковій поверхні сувенірної шкатулки.

III. Мотивація навчальної діяльності.

  1.Послухайте легенду про петриківський розпис.

Легенда про петриківський розпис.

Давно колись в одному селі жили сумні люди і не було радості в їхньому житті. Аж якось завітала до них у гості дівчинка Оленка. Придивилась вона навкруги, взяла фарби і намалювала на стіні хати великий букет яскравих квітів. Схожі квіти, але меншого розміру, з’явилися навколо печі, біля вікон, над дверима. Різні відтінки червоних квітів яскраво виділялися на тлі зелених листочків і нерозквітлих пуп’янків. Де-не-де виднілися соковиті червоні плоди.

      Потім Оленка взялася за скриню. На ній теж розквітли червоні квіти. Скриня стала виглядати багато, вишукано. Такі ж візерунки дівчинка написала на кухонних дощечках, на спинках стільців.

    Коли сумні люди повернулися додому з ярмарку, то не впізнали спочатку своєї хати: її кути, віконниці, одвірки – усе тішило око казковими орнаментами. Тоді посміхнулися люди і вже ніколи не сумували. Багато хто в цьому селі запозичив цю ідею, та й собі почав розписувати помешкання. Це створювало чудовий настрій!

      А навколо хат забуяли квітники, які підкреслювали: ми багатіємо серцем і душею, спостерігаючи за красою рідного краю, в якому народилися й живемо. Село це називалося Петриківка. Тому й малюнки стали називати петриківськими. Ось так казково з’явився петриківський розпис.

-Які люди жили в одному селі?

-Хто до них завітав?

-Що зробила дівчинка?

        -Чому зраділи люди,коли повернулися?

        -Як називалося це село?

        -Як стали називатися малюнки?

Розповідь про історію походження петриківського розпису.

Це село на Дніпропетровщині. Велике, славне село, яке зачаровує світ своїми мальвами і жоржинами, соняхами і рясною червоною калиною. Не тими, що на городі чи в саду, а мальованими – на дерев’яних тарелях, скриньках, вазах, колисках, столах, просто на папері.

 Соковиті, яскраві квіти майстрів Петриківки зачаровують своєю красою.

 Петриківські майстри в орнаменти розписів вплітають садові й польові квіти, колосся різних злаків, грона винограду, важкі кетяги калини. Їхня мета – втілити в одному образі красу усіх рослин.

Перегляд відео про Петриківку.

Квітка в уявленні петриківців – це символ пишності природи, її розкішного цвітіння, щедрості плодів. Щоб наголосити на цьому, майстри вдаються до фантастичних перебільшень, творять свій, петриківський, світ краси. Секрет своєрідності їхнього розпису багато в чому залежить від саморобних пензлів, якими користуються народні умільці.

Малюють петриківці темперними фарбами. Це фарби, які розведені на яєчному жовтку, молоці, вишневому клеї. Використовують для малювання на дереві. Це надає їм легкості, прозорості, підсилює інтенсивність кольору. В основі петриківського розпису лежать прийоми вільного живописного малювання пензлем. Петриківські майстри в орнаменти розписів вплітають садові й польові квіти, колосся різних злаків, грона винограду, важкі кетяги калини. Їхня мета – втілити в одному образі красу усіх рослин.

Зелений колір - весна, пробудження, надія, добрий настрій.

Синій - небо, спокій, сила, вода.

Жовтий - сонце, життя, осінь, урожай.

Червоний - вогонь життя, буйне цвітіння, рідна домівка.

Ціково знати!

- Майстри Петриківського розпису для створення композиції використовують різноманітні пензлі, а також ще раніше вони малювали саморобними пензликами з котячої шерсті.

Майстер клас з виготовлення пензлика з котячої шерсті.

Мабуть, у жодному осередку народного мистецтва немає такої кількості різноманітних художників. Кожен – самобутній і неповторний творець, зі своїм особливим, властивим лише йому «почерком». Водночас їх об’єднують витоки – традиційне, народне малювання. Їхні роботи характеризуються надзвичайною декоративністю, яскравим святковим буянням фарб і разом з тим – витонченістю малюнка, віртуозністю, своєрідністю засобів виконання. Соковиті, яскраві квіти майстрів Петриківки зачаровують своєю красою.

  Т. Пата «Зозуля на калині» 

– Тетяна Пата належить до старшого покоління майстрів. ЇЇ твори надзвичайно життєрадісні, ніби пронизані гарячими сонячним промінням. Зверніть увагу: сильні контрастні сполучення кольорів не порушують загальної цілісності композиції. У малюнку нічого не загубилося, всі елементи врівноважені.

З такою спостережливістю і любов’ю художниця відтворила найхарактерніші риси кожної гілочки, кожної лугової травинки. При цьому Тетяна Пата зберегла принцип стилізації елементів у декоративній композиції.

Марія Кравець «Степове літо»

Такі види композицій використовували в настінному розписі як компоненти декору. Характерна особливість традиційної композиції Петриківки – розташування в центрі трьох великих квіток, а з боків відгалужуються менші за розміром квіточки і пуп’янки.

Валентина Дека «Квітучий край»

Пізніше такі композиції почали писати на папері – так було зручніше. Але й надалі кольорове рішення композиції тримається на трьох основних кольорах. Погляньте, як це виглядає у композиції Валентини Деки «Квітучий край».

Фізкультхвилинка

Але  що ж таке композиція?

Композиція — це мистецтво розміщувати і співвідносити елементи зображення на площині. Велике значення у створенні композиції має підбір кольорів,розташування предметів на площині.

Поєднання таких кольорів, як червоний, жовтий та коричневий, надають орнаменту святкового настрою. У Петриківському розписі гармонійно поєднані рослинні форми, лінії, кольори. Барви розпису мають символічне значення.

Сьогодні на уроці ми будемо малювати калину, але давайте згадаємо правила техніки безпеки на уроці образотворчого мистецтва.

Демонстрація та пояснення роботи.

ІVСамостійна робота учнів.

V.Підведення підсумків уроку.

1.Виставка робіт учнів.

Діти, розгляньте уважно роботи ваших однокласників. Зверніть увагу наскільки різні композиції вам вдалося створити.

Діти, 5 грудня 2023 року відзначають день Волонтера. В нас зараз дуже складні часи – війна в країні, тому наші талановиті люди вирішили підтримати наших волонтерів і встановили Національний рекорд України.

Перегляд відео.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Чмирь Альона
Додано
11 грудня 2023
Переглядів
549
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку