Урок-подорож "Здорове харчування"

Про матеріал
Урок-подорож для 3 класу з теми "Здорове харчування", можна використати як виховну годину.
Перегляд файлу

Тема. Здорове харчування

Мета: розширити знання учнів про перелік продуктів харчування, що корисно впливають на зміцнення здоров’я людини; на основі пошукової  діяльності розвивати вміння школярів працювати самостійно, вміння узагальнювати , робити висновки щодо правильного вибору продуктів; формувати навички застосування здобутих знань у повсякденному житті;

виховати свідоме ставлення до свого здоров’я на основі формування навички культури правильного харчування.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Форма уроку: урок-подорож

Обладнання: навчальні таблиці, картки із завданнями, предметні малюнки, свіжі фрукти та овочі, «чарівна торбинка», кошик, калина, віночок

Хід уроку

І. Організаційний  момент

  1. Хто здоровий, той не плаче,

Жде його в житті удача.

Він уміє працювати,

Вчитись і відпочивати.

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів, мотивація навчальної діяльності

Зараз у нас урок основи здоров’я.

І розпочнемо ми його з складання фрази давньогрецького філософа Сократа.

Прослідкуйте уважно і розмістіть слова за цифрами у порядку зростання. У вас вийде вислів

 

3

13

1

6

4

8

5

7

12

9

11

2

10

не

жити

Ми

щоб

для

а

того,

їсти,

щоб

їмо

того,

живимо

для

 

(Ми живимо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити)

    А тепер давайте прочитаємо ці  мудрі слова.

- Що найдорожче є у кожної людини? (Життя)

- А що потрібно, щоб людина відчувала задоволення від життя? (Здоров’я)

- Що необхідно для того, щоб людина була здоровою?(Повноцінне харчування)

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку

Сьогодні ми з вами відправимося в мандрівку країною «Здорового харчування», щоб знати, які продукти позитивно впливають на здоров’я людини.

Отже, негайно вирушаймо в подорож. Сідаємо всі у вагони і відправляємося.

ІV. Вивчення нового матеріалу

      1.Станція «Анатомічна»

На цій станції ми дізнаємося про шлях їжі в нашому організмі.

А розповідати буду не я, а мій помічник, який цікавиться анатомією і, можливо, в майбутньому стане лікарем.

Ви слухайте всі дуже уважно, бо потім буде практичне завдання.

  1. Розповідь по таблиці

«Рух їжі в нашому організмі».

  1. Практична робота

Зараз ми з помічником  перевіримо, як ви засвоїли новий матеріал.

-          Який шлях проходить їжа в нашому організмі?

Перша група працює біля дошки, будуючи шлях руху їжі.

Друга і третя групи працюють за партами з індивідуальними картками.

- Щоб всі органи були здоровими і правильно працювали необхідно знати складники їжі.

  Про це ми дізнаємось на наступній станції.

        2.Станція «Хімічна»

Їжа забезпечує організм енергією і будівельним матеріалом для росту.

Наш організм потребує щодня достатньої кількості води і поживних речовин – білків, жирів і вуглеводів.

Ви познайомитесь із цими поживними речовинами в групах.

  1. Робота в групах

1 група

білки

2 група

жири

3 група

вуглеводи

Білки є будівельним матеріалом для клітин. Містяться в молоці, рибі, яйцях, квасолі, м’ясі, горіхах, горосі, квасолі.

Жири зігрівають, посилюють імунітет. Містяться у вершковому маслі, олії, сметані, сирові.

Вуглеводи – це джерело сили та енергії. Вони містяться в хлібобулочних виробах, кашах, овочах, фруктах.

2.Творча робота

Купити в магазині  корисні продукти : білки,жири і вуглеводи.

Намалювати їх у кошик. Старшим групи пояснити свій вибір.

      3.Станція «Ритмічна»

1.Фізкультхвилинка

     4.Станція «Вітамінна»

   У наш час відомо близько 30 різних вітамінів. Для зручності їх позначають буквами латинського алфавіту – А, В, С тощо. Слово «вітаміни» походить від латинського слова.                                                                                                                                                      

- Що у перекладі воно означає, ми дізнаємося розгадавши ребус.

1. Розгадування ребуса

    

в

у

г

л

е

в

о

д

и

 

б

і

л

к

и

 

ж

и

т

т

я

 

 

х

а

р

ч

у

в

а

н

н

я

 

   1.Які поживні речовини містяться в овочах та фруктах? (Вуглеводи)

   2.Риба,м'ясо,яйця,молочні продукти,яйця містять…(білки)

   3.Найдорожче для людини – це …(життя)

   4.Що необхідно людині для життя? (Харчування)

Яке в нас вийшло слово? (Віта)

  В перекладі з латинської «віта» - це життя. І наше життя буде неповноцінним без вітамінів.

  Найпоширенішими є вітаміни А, В, С. І так як у нас є 3 групи,то  кожна буде опрацьовувати свою інформацію про вітаміни.

2.Завдання в групах

   1 група опрацьовує інформацію про вітамін А,

   2 група – вітаміни групи В,

   3 група – вітамін С.

Старші групи читають інформацію про вітаміни А, В, С і опрацьовують її з учнями

3.Робота в зошиті

  Відкрийте зошит на с. 14 і кожна група знайде свої вітаміни,про які опрацьовували матеріал. З’єднати лініями відповідності:

харчовий продукт    вітамін    значення для організму.

  1 група

Вітамін А – це вітамін росту і розвитку організму.

Він міститься у рибі,яйцях,горіхах,сирі,крупах,маслі…

Необхідний для зору,корисний для кісток і зубів.

   2 група

Вітамін С міститься у шипшині,чорній смородині,лимонах,апельсинах,яблуках…

Він сприяє захисту від застуди,корисний для кровоносних судин,зміцнює імунітет.

   3 група

Вітамін В міститься в печінці,гречці,вівсяних пластівцях,хлібові…

Корисний для шкіри і нервової системи,сприяє засвоєнню поживних речовин.

4.Гра «Чарівна торбинка»

   Відгадайте,що знаходиться в «чарівній торбинці». Який вітамін міститься у цьому продукті?

Морква – А, картопля – С, перець – А,капуста – С, цибуля – С,А, часник – С,   яблуко – А, лимон – С, груші  - А, С.

(Всі овочі і фрукти складаємо у корзинку)

      5. Станція «Кулінарна»

1.Робота з прислів’ям

Закресли зайві букви і прочитай прислів’я

    Добрий кухар – найкращий лікар

Як ти його розумієш? Поясни

2.Робота з підручником

Прочитати статтю з підручника «Способи приготування їжі»

3.Бесіда по змісту прочитаного

  - Поясніть,чому не всі продукти можна їсти сирими?

  - Чи залежить корисність страви від способу її приготування?

  - Як можна приготувати найкориснішу страву?

Їжа має бути смачною,поживною,свіжоприготовленою.

4.Гра «Варимо борщ»

   Найулюбленішою національною стравою українців є …( борщ ).

Відберемо продукти з кошика для борщу.

Морква,перець,картопля,капуста,цибуля,часник в нас вже є.

А яких ще продуктів нам потрібно докупити?

Купимо квасолю,буряк,помідори,кріп,петрушку,лавровий лист

     6.Станція «Народознавча»

     В давнину люди були міцними,здоровими,менше хворіли,тому що вірили – це природа лікує їх від різних хвороб.

1.Розповідь про дуба і калину

   Дуб – священне дерево,символ сили,чоловічої могутності. Він асоціюється з молодим парубком,козаком. А калина – це вродлива українська дівчина – символ творення життя і добра. З дубом і калиною пов’язані  народні засоби лікування та звичаї. Вони оспівані в народних піснях.

2.Виконання хороводу «Ой є в лісі калина»

V.  Підсумок уроку

     Наш поїзд прибув з мандрівки країною «Здорового харчування».

Перед виходом з вагонів зробимо підсумок нашої подорожі.

-          Для чого ми вживаємо їжу?

-          Що таке вітаміни?

-          Які поживні речовини необхідні для нашого організму?

У народі кажуть: «Їжа – друг, їжа – ворог». Тож давайте будемо дотримуватися здорового харчування.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Білик Ольга
Додано
4 жовтня 2023
Переглядів
226
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку