Урок ": Поняття про переломи та вивихи кісток та їх ознаки. Види переломів. Табельні та підручні засоби іммобілізації"

Про матеріал
Мета: сформувати поняття про переломи кісток та їх ознаки; з’ясувати класифікацію переломів, сформувати уявлення про правила та порядок надання першої допомоги при переломах та вивихах, з’ясувати правила використання табельних та підручних засобів іммобілізації.
Перегляд файлу

1

 

Тема:  Поняття про переломи та вивихи кісток та їх ознаки. Види переломів. Табельні та підручні засоби іммобілізації.

Мета:  сформувати поняття про переломи кісток та їх ознаки; з’ясувати класифікацію переломів, сформувати уявлення про правила та порядок надання першої допомоги при  переломах та вивихах, з’ясувати правила використання табельних та підручних засобів іммобілізації.

План

1. Поняття про переломи та вивихи;

2. Види переломів, вивихів та їх класифікація;

3. Ознаки переломів та вивихів;

4. Перша допомога при переломах;

5.  Табельні та підручні засоби іммобілізації.

 

Література

  1. Гоголев, М. И. Подготовка санитарных дружин в общеобразова­тельных школах и профессионально-технических училищах. - М.: Меди­цина, 1989.
  2. Гомончук, А. И. Основы медицинских знаний. Десмургия. Гемо­стаз. Иммобилизация. 2001.
  3. Медико-санитарная подготовка учащихся / под ред. П. А. Курцева. - М.: Просвещение, 1991.
  4. Основы медицинских знаний учащихся / под ред. М. И. Гоголева. - М.: Просвещение, 1995.
  5. Захист Вітчизни: Підруч. для 10-11 кл. загальноосвіт. навч. закла­дів/М. М. Бака, Ю. О. Квашньов, А. О. Литвиненко, [С. І. ОперайлоІ; Заред. Ю. О. Квашньова та А. О. Лит­виненка. — К.: Вежа, 2006. — 448с.
  6.  Надання першої медичної допомоги потерпілим/Укл. Романів Л.В. – Чернівці: Книги - ХХІ, 2008.-88с.
  7.  Воробйов О.О., Кардаш В.Є., Радько М.М. Медицина катастроф – Чернівці, БДМА, 2004.
  8.  Перша допомога: Підручник для населення. – 1999 Товариство Червоного Хреста України. - К.: Видавничий дім "Скарби", 1999.-168 с.

 

 

Переломи — це порушення цілісності кісток внаслідок різких рухів, ударів, падіння з висоти, їх захворювання. Бувають закритими і відкритими. При закритих переломах не порушується цілісність шкірного покриву, при відкри­тих — у місцях перелому залишається рана (мал.1), через яку потрапляють повітря і мікроби. Тому найнебезпечнішими є відкриті переломи. Розрізняють переломи зі зміщенням і без зміщення кісткових уламків.

Мал. 1. Переломи кісток:
а - відкритий (гомілки); б- закритий (передпліччя)

Під час аварій, катастроф, землетрусів, ядерного ураження у потерпілого можуть бути численні переломи кісток. Найтяжчими є переломи, що супроводжуються опіками і радіаційним ураженням.

Переломи, що виникають внаслідок дії кулі або осколка снаряда, називаються вогнепальними. Для них характерно: розтрощення кісток на великі й дрібні осколки, розміжчення м'яких тканин тіла в місцях пере­лому і відривання частин кінцівки.

Основні ознаки переломів — біль, припухлість, син­ці, незвична рухомість у місцях перелому, кістковий хрускіт, порушення функцій кінцівки.

Вивих — повне зміщення суглобних кінців із втратою нормального зіставлення суглобних поверхонь — буває внаслідок дії дуже великої сили і супроводжується роз­ривом сухожильної капсули, зв'язок, близько розташо­ваних нервів і кровоносних судин.

Здебільшого вивихи — наслідок непрямої травми (падіння на розігнуту або зігнуту кінцівку), а також сильного раптового скорочення м'язів. Вивихнутою вважається периферійна частина кістки, за винятком ви­виху лопаткового кінця ключиці й хребців.                                                                                    Розрізняють такі вивихи: свіжі (до 3 днів), несвіжі (до 3-4 тижнів), застарілі (після 4 тижнів), звичні (виви­хи, які повторюються в одному й тому самому суглобі). Ускладнені вивихи часто супроводжуються внутрішньо- і навколосуглобними  переломами кісток, ушкодження­ми магістральних кровоносних судин, нервових стов­бурів, укоріненням м'яких тканин (обривків капсули суглобів, сухожиль, м'язів) міжсуглобними поверхнями; нерідко — відкритими вивихами кісток.

Характерні симптоми: сильний біль, деформація травмованого суглоба (порівняно зі здоровою кінцівкою!), вимушене положення кінцівки, зміни напрямку її осі й довжини, «пружна фіксація», при якій певні пасиві рухи неможливі, різке хворобливе обмеження активних рухів у суглобі.

У тяжких випадках переломи та ускладнені вивихи супроводжуються шоком. Особливо часто розвивається шок при відкритих переломах з артеріальною кровотечею.

Травматичний шок — це загрозливе для життя ускладнення важких уражень, що характеризується розладом діяльності центральної нервової системи, порушенням кровообігу, обміну речовин, інших важливих функцій організму. Через кілька годин після травми може розвинутися інтоксикація внаслідок всмоктування продуктів розпаду травмованих тканин, супроводжувана порушенням функції нирок і підвищенням температури тіла.                                                                                                                                             

Перша допомога при переломах і вивихах

Щоб зменшити больове відчуття і запобігти виникненню травматичного шоку, потерпілому необхідно ввести знеболювальні ліки, які є в індивідуальній аптечці.

Шприц-тюбик (мал. 2) складається з поліетиленового корпусу, ін'єкційної голки з канюлею (порожнистою трубкою) і захисного ковпачка; призначений для однора­зового внутрішньом'язового або підшкірного введення знеболювальних ліків.

Щоб зробити укол, правою рукою беруть шприц-тюбик за корпус, лівою — за канюлю, прокручуючи її до упору. Потім знімають ковпачок з голки. Не торкаючись голки руками, роблять укол у м'які частини тіла. Далі, натискаючи пальцями на корпус шприц-тюбика, вводять ліки і не відриваючи руки, виймають голку. Використаний шприц-тюбик приколюють до одягу потерпілого на груди, щоб було відомо, що йому введено знеболювальні ліки.

Перша допомога при перело­мах — це першочергові заходи, від яких залежить збереження життя потерпілого: зупинка арте­ріальної кровотечі, попередження травматичного шоку, накладання стерильної пов'язки на рану, про­ведення іммобілізації табельними або підручними засобами.

При вививах у суглобах за­безпечують нерухомість кінцівки також засобами іммобілізації; при вививах суглобів щелепи накладають пов'язку, що фіксує нижню щелепу. Якщо вивихнуто великі суглоби — тазостегновий, плечовий, колінний, треба додат­ково ввести знеболювальні ліки.

Іммобілізація — це забезпе­чення нерухомості кісток у місці перелому чи вивиху, що зменшує біль і запобігає травматичному шоку. Проводячи іммобілізацію, необхідно щадити потер­пілого. Нерухомість у місці перелому досягається накла­данням спеціальних шин або підручних засобів і фіксацією двох найближчих суглобів (вище і нижче місця перелому). Така іммобілізація називається транспортною (мал. 3).                                                                                                   Підручними засобами іммобілізації можуть служити смужки фанери, палиці, тонкі дошки, різноманітні побутові предмети, за допомогою яких можна забезпечити нерухомість у місці перелому.

При переломах ключиці на зону надпліч накладають два ватно-марлеві кільця і зв'язують їх на спині. Руку підвішують на косинці.

При переломі кісток передпліччя руку потрібно обережно зігнути в ліктьому суглобі під прямим

кутом, повернути долонею до грудей і в такому положенні зафіксувати шиною або підручними засобами. Шину накладають від основи пальців до верхньої третини плеча. При цьому досягається нерухомість у променевозап'ястковому і ліктьовому  суглобах. Руку підвішують на косинці.

Переломи стегнової кістки, особливо відкриті, — дуже важка травма, що часто супроводжується кровотечею і шоком. Підручні засоби (наприклад, дошки) при іммо­білізації стегна накладають на його бічні поверхні (одну — на внутрішню, другу — на зовнішню) і фіксують до кін­цівки і тулуба широким бинтом, поясним ременем. На кісткові виступи гомілковостопного і колінної суглобів, а також у пахову впадину підкладають вату.

Транспортування потерпілих

Розрізняють такі способи перенесення: на руках, на плечах, на спині, однією або двома особами з викорис­танням носильних лямок, підручних засобів, на санітарних носилках.

Якщо допомога надається однією особою, то, щоб пе­ренести потерпілого на руках, носій стає на коліно збоку від нього, бере його однією рукою під спину, а другою — під стегна; потерпілий охоплює носія за шию і приту­ляється до нього. Далі носій підводиться на ноги і несе потерпілого на руках перед собою. Такий спосіб допусти­мий для потерпілих без переломів кінцівок і ребер.

Можна переносити потерпілого на спині: носій са­довить його на підвищення, стає до нього спиною між його ногами і схиляється на одне коліно. Потерпілий охоплює носія за плечі, а той бере його обома руками під стегна і зводиться на ноги.

На невелику відстань зручно переносити потерпілого на плечі. Його кладуть на праве плече носія головою вниз. Носій правою рукою охоплює його ноги, а лівою тримає за праве передпліччя або кисть. Проте цим способом не можна скористатися, якщо у потерпілого переломи кінцівок або грудної клітки.

Існують такі способи перенесення на руках двома особами: на «замку», «один за одним» і з положення ле­жачи. При перенесенні на «замку» носії стають поруч і з'єднують руки таким чином, щоб утворилося сидіння. Якщо потрібно притримувати потерпілого, то «замок» ро­биться двома або трьома руками. На «замку» з чотирьох рук потерпілий сам тримається за шиї носіїв (мал. 4).                                                                                                                                            При перенесенні «один за одним» один з носіїв під­ходить до потерпілого з боку голови і підхоплює його під руки зігнутими в ліктях руками, другий носій стає між ногами потерпілого спиною до нього, охоплює його ноги під колінами (перший носій не повинен з'єднувати свої руки на грудях потерпілого, щоб не утруднювати йому дихання). Обидва носії одночасно підводяться і перено­сять потерпілого.

При перенесенні з використанням лямки складену в кільце лямку одягають на великі пальці розведених рук. При цьому одну руку треба зігнути в ліктьовому суглобі під прямим кутом; лямка не повинна провисати. Якщо немає носильних лямок, їх можна виготовити з поясних ременів.

Перенесення здійснюється двома способами. Пер­ший: носильну лямку, складену кільцем, підводять під потерпілого, який лежить на землі, так, щоб одна поло­вина лямки була під сідницями, а друга — на спині. По обидва боки потерпілого утворюються петлі. Носій лягає спереду потерпілого, одягає собі на плечі петлі, зв'язує їх вільним кінцем лямки в себе на грудях і кладе потерпіло­го собі на спину, потім стає на одне коліно і піднімається на весь зріст. Потерпілий сидить на лямці, притиснутий до носія. Якщо у потерпілого поранено грудну клітку, то цей спосіб не годиться.

Мал. 4. Перенесення потерпілої на «замку» з рук

Другий спосіб: носильну лямку складено вісімкою її перехрестя просовують під сідниці потерпілого і кладуть його на здоровий бік. Носій лягає, притулившись до по­терпілого спиною, одягає вільні кінці (петлі) лямки собі на плечі і кладе собі на спину потерпілого, який три­мається за плечі носія. Із положення лежачи носій підво­диться так само, як і в першому випадку.

При перенесенні способом «поруч» два носії стають поряд, одягають на себе лямку, складену вісімкою, так, щоб перехрестя лямки виявилося між ними на рівні стегно­вих суглобів, а петлі були перекинуті в одного носія через праве, а в другого — через ліве плече. Далі носії стають один на праве, другий на ліве коліно, піднімають і кла­дуть потерпілого на свої зімкнуті коліна, підводять лямку під його сідниці й разом зводяться на ноги.

Переносячи потерпілого на невелику відстань, два , носії можуть також використовувати підручні засоби для утворення сидіння: рушники, палиці, поясні ремені, стільці. Можна переносити за допомогою жердини, прос­тирадла, лямки (мотузки), ковдри.

Носилки можна також виготовити з підручних мате­ріалів: з двох жердин, з'єднаних дерев'яними розпірками і сплетених лямками (мотузкою, ременем), з матрацного чохла і двох жердин, з двох мішків і двох жердин тощо (мал. 5).

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

Запитання для самоконтролю

doc
Додано
27 грудня 2020
Переглядів
1653
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку