Урок позакласного читання у 7 класі. Євген Гуцало "Перебите крило" Презентація до уроку

Про матеріал
Презентація до уроку позакласного читання Євген Гуцало "Перебите крило" допоможе у проведенні уроку, зробить урок цікавішим, змістовнішим, яскравішим
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Євген Пилипович Гуцало “Перебите крило” Та горе інших, інших біль і мука Для тебе теж хай будуть не чужі. Людське в людині – це найвища цінність, І дар цей треба всім нам берегти. Є цінності, які за все дорожчі, – Це очі совісті і серце доброти. В. Крищенко

Номер слайду 2

Євген Пилипович Гуцало народився 14 січня 1937 року у селі Старому Животові Вінницької області у родині вчителів.

Номер слайду 3

Хлопець змалку тягнувся до слова, рано почав писати вірші. Перші вірші почав друкувати у шкільній стінгазеті.

Номер слайду 4

Майбутній письменник закінчив Ніжинський педагогічний інститут, але мріяв стати журналістом, тому став працювати у редакціях газет.

Номер слайду 5

Євген Пилипович написав понад 100 книг.

Номер слайду 6

Які ноги, такий ніс. По болоті ходить скрізь. Хату на хаті має, Усім жабам рахунок знає. Лелека

Номер слайду 7

Закресліть літери ф, н, з, у, і. Прочитайте прислів’я. д з е н у л е ф і л е з к а н у в о ф і д и з т ь с я н у т а і м у щ а н і с т я ф р о з у д и н і т ь с я ф Де лелека водиться, там щастя родиться

Номер слайду 8

Оповідання „Перебите крило”

Номер слайду 9

С. Черкасенко «Маленький горбань» Є. Гуцало «Лось» М. Стельмах «Гуси-лебеді летять» Є. Гуцало «Сім’я дикої качки » Пригадайте, яка роль головних героїв даних оповідань у ставленні до природи?

Номер слайду 10

Чорногуз — птах розміром від 80 до 100 см. довжиною, розмахом крил 200—220 см. та вагою від 2,5 до 4,5 кілограм. Забарвлення пір’я біле, за виключенням махових пір’їн на крилах, які мають чорне забарвлення. Коли крила птаха складені, то махові пір’їни покривають задню частину тіла, звідки і походить назва — чорногуз. Дзьоб та ноги чорногуза червонясті і довгі.

Номер слайду 11

Лелека чорний – це птах трохи менший за білого лелеку. Забарвлення чорне, крім білого черева. Ноги і дзьоб червоні. Поширений на гніздуванні на правобережному Поліссі та в Карпатах. Під час сезонних перельотів зустрічається і в інших місцях. Прилітає в квітні. Гніздо мостить високо на дереві, в глухому, малолюдному місці. Кладка в 3 – 5 білих яєць, із зеленкувато-бурим відтінком, у траві. Через місяць вилуплюються пташенята, які вже через два місяці залишають гніздо. Відлітає у вересні. Живиться жабами, ящірками, комахами.

Номер слайду 12

Лелека – священний птах, покровитель сім’ї і рідного дому. Він приносить з Вирію дітей. Жінки, побачивши вперше навесні лелеку, кидають йому вслід хліб або траву, задобрюючи його. Вбивство лелеки прирівнювалося до вбивства людини. Цей птах за повір’ям, має риси і звички, що притаманні людям. В народному уявленні він є символом праці і відданості. Де він покладе своє кубло, тій хаті буде щастити, а якщо його образити, він і хату може спалити.

Номер слайду 13

Оповідання – це невеликий за розміром епічний твір, який зображує одну подію із життя героя. Композиція – це будова художнього твору, розташування й співвідношення всіх його компонентів: сюжетних, позасюжетних елементів, висловлювань героїв твору.

Номер слайду 14

Експозиція: знайомство з героєм оповідання; бажання Дениска, щоб на його хаті поселилися лелеки. Зав’язка: радість хлопця – на хаті гніздо з лелеками. Кульмінація: Олег Кочемас підбив лельці крило, через це вона не змогла відлетіти у вирій. Розв’язка: Дениско з батьком випускають птахів і вони залишилися гніздитися на хаті, як першого разу.

Номер слайду 15

Тема: зображення взаємостосунків людей з пташиним світом (лелеки). Ідея: уславлення доброти, щирості, співпереживання. Прагнення порозумітися з родиною лелек; засудження жорстокості, байдужості, необдуманих вчинків. Основна думка: лелеки мостять свої гнізда тільки у добрих і сердечних людей.

Номер слайду 16

Які ви знаєте про лелек прислів’я та приказки? Де лелека водиться, там щастя родиться. Дитину лелека приніс. Гніздо лелеки на хаті віщує щастя і достаток у домі. Прилетів лелека – весну приніс здалека. З’явились бузькові лапи – не забирай з грядки сапи. Лелеки летять тільки до добрих людей. Якщо на хаті звів гніздо лелека, то в родині має бути лад і радість.

Номер слайду 17

Порівняйте риси характеру героїв і заповніть таблицю Дениско Олег Добрий, чуйний… Зверхній, заздрісний… Д – добрий; З – зарозумілий; Б – байдужий; Р – різкий; С – слухняний; У – упертий; В – ввічливий; Ж – жорстокий; В – вихований; З – зверхній; І – ініціативний; Д – добродушний; Ч – чуйний; З – заздрісний; Д – доброзичливий; Ж – жалісливий.

Номер слайду 18

Це давня легенда. Колись на світі панували звірі, а люди тільки-тільки з’явились з глини. Дуже-дуже давно, коли народилась перша дитина, зібрались усі звірі, птахи та риби і стали радитись: а хто ж принесе її батькам.

Номер слайду 19

Та горе інших, інших біль і мука Для тебе теж хай будуть не чужі. Людське в людині – це найвища цінність, І дар цей треба всім нам берегти. Є цінності, які за все дорожчі, – Це очі совісті і серце доброти. В. Крищенко Як ви розумієте вислів В. Крищенка? Чи погоджуєтеся ви з цими словами? Як цей вислів стосується нашого уроку?

Номер слайду 20

Люблять птаху цю дорослі і малі, Символ спокою та миру на землі. В синім небі майоріють два крила, Це лелеченька нам долю принесла, А якщо вона над хатою кружля – Там народиться прегарне немовля, І лелеку привітають залюбки Мама й тато, найщасливіші батьки. І тому я попросити вас хотів: Бережіть, будь ласка, люди, цих птахів!

Номер слайду 21

1. Знати ідейно-художній зміст твору «Перебите крило» 2. Скласти сенкан про лелеку (за бажанням) 3. Напишіть своє продовження оповідання Є. Гуцала «Перебите крило» (за бажанням)

Номер слайду 22

Лементар Ольга Володимирівна, вчитель української мови та літератури Цибулівського закладу загальної середньої освіти І – ІІІ ступенів Монастирищенської районної ради Черкаської області

ppt
Додано
10 лютого 2019
Переглядів
2522
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку