Урок позакласного читання «У пошуках скарбів» (мультимедійна презентація)

Про матеріал
Матеріал дасть змогу узагальнити набуті знання у нестандартній формі; розвивати усне мовлення учнів; формувати читацькі смаки; виховувати зацікавленість в отриманні нових знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок позакласного читання «У пошуках скарбів» (за книгою Олеся Ільченка «Олесь Ільченко про Леонардо Да Вінчі, Карла Ліннея, Жуля Верна, Джона Рокфеллера, Лесю Українку, Уїнстона Черчилля») ( 8 клас)

Номер слайду 2

Мета уроку узагальнити набуті знання у нестандартній формі ; розвивати усне мовлення учнів; формувати читацькі смаки; виховувати зацікавленість в отриманні нових знань.

Номер слайду 3

Привітання вчителя Життя таке чудове, І сонечко так сяє. Дитина неодмінно Талант якийсь та має. Збираймося ж до гурту, Мандрівники малі. Скарбів є ще чимало У матінки Землі.

Номер слайду 4

Слово вчителя Працюючи над чудовою книжкою Олеся Ільченка із серії «Життя видатних дітей» ви сподіваюсь, дійшли висновку, що справді таки кожна дитина талановита по своєму. Ось ви, мої майбутні капітани, Матроси із іскринкою в очах, Скарби читацькі по світах збирали, Готуючись і свій колись прокласти шлях. Ви розподілилися на групи у пошуках читацьких скарбів, віддаючи перевагу своїм смакам та уподобанням та у майбутньому плануючи подолати шлях чи художника – винахідника, чи письменника – фантаста, чи поета – філософа, а може й навіть Нобелевського лауреата. Тож давайте перевіримо, дитячий світ яких з героїв книги Олеся Ільченка вас захопив найбільше.

Номер слайду 5

Бліц – вікторина Завдання: зберіть три разочка намиста за ключовими словами.

Номер слайду 6

«Художники – винахідники» 15 квітня 1452 рік. Флоренція. Нотаріус. Селянка. Франциск І. Франція. Картини. Ліра.Першим дав відповідь на запитання чому ж небо блакитне. Винахідник. Амбідекстер. «Тайная вечеря». Леонардо да Вінчі А ось він чим прославився у світі:

Номер слайду 7

«Письменники – фантасти» Лютий 1828 року. Нант. Адвокат. Олександр Дюма – батько «П'ять тижнів на повітряній кулі». Технічні відкриття майбутнього: підводний човен, акваланг, телебачення, космічні подорожі. Мандрівник. 77 років. 60 творів. Капітани. Вчені. Жуль Верн. А ось його візитні картки майбутнього:

Номер слайду 8

«Поети – філософи». 25 лютого 1871 рік. Новоград – Волинський. Олена Пчілка. 5 років - музичні твори. 12 років – починає друкуватися. 10 іноземних мов. 19 років – власний підручник «Давня історія східних народів». Подорож до моря. Чудові картини. Родина Косачів.

Номер слайду 9

«Інтелектуальна скринька» Художники-винахідники Що дуже цікавило хлопчика Леонардо? З чого ж почав своє навчання майбутній видатний художник? Якою рукою переважно писав хлопчик? Коли ж його майстер - вчитель зламав свого пензля? Поети-філософи З ким ділилася своїми думками у листах маленька Леся? Що ж так різко у десять років змінило життя Лесі? Який вірш присвятила Леся тітоньці Олені Антонівні? Під яким віршем та у якому журналі надрукованому вперше Леся замість прізвища написала псевдонім Українка? письменники-фантасти Що ж дізналися про першу таємницю в житті Жуля, з ким вона була пов’язана? Успіхів у вивченні яких предметів відмітили вчителі школи – семінарії Сент – Станіслав? Що ж чекало на нього під час його першої подорожі? Хто ж по праву оцінив письменницький талант Жуля?

Номер слайду 10

Інтерактивна вправа «Діамант». Підсумок уроку. Завдання: скласти чотиривірш присвяту на честь представників своєї творчої групи та її героя за книгою Олеся Ільченка.

Номер слайду 11

Побажання від творчої групи «художники - винахідники»: Із далекої Флоренції хлопчина Світу таємниці дарував, Винахідники, художники невпинно Відкривайте світу свій талант! А ось і наша подяка Леонардо. Картинна галерея «У подарунок Леонардо».

Номер слайду 12

Побажання від творчої групи «письменники - фантасти»: Всіх, для кого думка має крила, Напинайте мрій своїх вітрила, Як хлопчина з Нанта в мандри вирушайте, Про своє майбутнє ви з дитинства дбайте!

Номер слайду 13

Побажання від творчої групи «поети - філософи»: Волинський ліс, озера, луки, квіти, Вона життя любила, як всі діти. Маленька Леся – ти по праву Українка, І наші вірші залунають скоро дзвінко! Я дуже люблю осінь в Україні! Я дуже люблю осінь в Україні, Вона тоді так схожа на оркестр. Листочок кожен наче свою ноту має, І так натхненно відбувається концерт. Літає вітер - диригент завзятий, Він точно знає, хто й коли повинен грать. І ось у парку Осені лунає вальс крилатий, І я стаю навшпиньки танцювать... З собою у танок беру я квіти, Що радо свої личка підняли, Що є миліше на Вкраїні?! Квіти й діти! Вони окраса нашій ненечці - Землі.

Номер слайду 14

Домашнє завдання Приготувати творчі презентації про життя видатних дітей іщ наступної книги Олеся Ільченка “Життя видатних дітей” (за власним бажання)

Номер слайду 15

Підсумок уроку. Заключне слово вчителя Мої майбутнього відважні капітани. Ким би не були ви – вперед, долайте шлях! І хай засвітять вам яскравими зірками Мрійливі погляди минулого в ночах! Читацький простір – він безмежний і цікавий, То ж відшукайте ви свої скарби, Що допоможуть віднайти і честь, і славу. А головне – підкажуть шлях вам до мети!!!

ppt
Додано
27 лютого 2019
Переглядів
917
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку