Урок "Практична робота №5 «Офісні веб-програми для створення спільних документі. Опитування з використанням онлайн-форм»

Про матеріал
Відкритий підсумковий урок, метою якого є систематизувати теоретичні знання по темі, учні зможуть закріпити навики роботи в хмарних технологіях, удосконалити вміння працювати в персональному навчальному середовищі і самі зможуть оцінити свою діяльність.
Перегляд файлу

Відкритий урок у 8 класі

Практична робота №5 «Офісні веб-програми для створення спільних документі. Опитування з використанням онлайн-форм»

  • узагальнення знань по темі «Використання онлайн середовищ для створення електронних документів »; закріпити навики роботи з сучасними прикладними програмами
  • розвивати уміння слухати інших, комунікативность, творчого потенціалу учнів, пізнавального інтересу до предмету через вживання програмного продукту в наочній області.
  • виховувати почуття любові до рідного краю, взаємоповагу один до одного;

 

Учні повинні:

пояснювати:

  • поняття та призначення онлайн–середовищ, онлайн-форм;

описувати:

  • призначення й можливості програмних засобів, призначених для створення онлайн - форм;
  • спосіб застосування при створенні онлайн – форм варіантів правильної відповіді;
  • етапи створення веб-документів;

вміти:

  • створювати веб-документ та надавати доступ до нього у персональному навчальному середовищі

 

Обладнання: комп’ютери кабінету з виходом в мережу Інтернет, роздаткові матеріали.

Тип уроку: урок засвоєння нового матеріалу, практична робота

ХІД УРОКУ

ОРГАНІЗАЦІЯ КЛАСУ ДО УРОКУ

  1. Привітання із класом
  2. Перевірка готовності учнів до уроку

МОТИВАЦІЯ

Сьогодні проведемо незвичний урок-підсумковий, на якому систематизуємо теоретичні знання по темі; закріпимо навики роботи в хмарних технологіях;  удосконалимо вміння працювати в персональному навчальному середовищі  і самі оціните свою діяльність. І, головне, побачимо результат вашої роботи. На уроці ви всі отримаєте  оцінки.

   Протягом двох уроків ми з вами вивчали   багато  нового і цікавого -  навчилися застосовувати ці знання при роботі в навчальному середовищі. Запам’ятали нові терміни з теми, які ви бачите на хмарі:  ПЕРСОНАЛЬНЕ НАВЧАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ – ХМАРНІ СЕРВІСИ Google-СПІЛЬНЕ ВИКОННЯ ДОКУМЕНТІВ – СТВОРЕННЯ ОНЛАЙН-ФОРМ.

Тож часу нашого не гаймо –

Скоріш урок розпочинаймо!        

АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ

Та першим завданням, яке ви виконуєте на кожному уроці, буде пригадати, що вчили на попередніх уроках.

Завдання 1. Бесіда

  1. Що означає персональне навчальне середовище для вас особисто?
  2. Що таке хмарні технології та які переваги їх застосування?
  3. Які хмарні технології ви використовуєте у своєму навчальному середовищі?
  4. Поясніть, у чому суть спільного використання документів.
  5. Назвіть програмні засоби, які можна використати для колективної роботи над проектом.

Одному з найактивніших учнів вручаю частинку пазлу зі словом «старанність».

Старанність – це моральна якість і чеснота. Старанність – це завзятість і уважність дій і праці людини, правильне розпоряджання часом, цілковите зосередження на своїй праці. Старанням середній учень досягає більшого, ніж обдарований без старання. Щоб повністю опанувати будь-яку дисципліну потрібна неабияка старанність.

Завдання 2. Поставити у відповідність типи он-лайн сервісу.

Перекладач

Поштова служба

Редактор блогів

Сховище файлів

Сервіс для розміщення відео

Пошукова служба

Он-лайн карта

Якщо учні правильно впоралися з завданням, то на розвороті карток вони прочитають слово «натхнення»

Натхнення – це особливий стан людини, типова для творчості риса, її складова, яка характеризується, з одного боку, високою продуктивністю, з іншого – неабияким піднесенням і напруженням сил людини. Нехай натхнення не покидає вас у ваших творчих пошуках і життєвих задумах!

Учню, який першим впорався з завданням, вручаю частинку пазлу зі словом «натхнення».

Завдання 3. Розмістіть в правильній послідовності кроки створення нового файлу засобами он-лайн редактора середовища Google.

  1. Увійти у свій обліковий запис Google.
  2. Відкрити меню сервісів Google вибором кнопки “Додатки Google».
  3. Вибрати у списку додатків кнопку «Диск».
  4. Вибрати у меню кнопки «Створити» потрібний редактор (документи, таблиці, презентації тощо).
  5. Розпочати роботу зі створення відповідного електронного документа.

 

Один з учнів, який впорався з завданням,  виходить до дошки й відтворює його прикріпивши кроки в правильній послідовності, на зворотній стороні він може прочитати слово «допитливість».

Допитливість  – характерна риса геніальної особистості. Томас Едісон, Леонардо да Вінчі, Альберт Ейнштейн, Річард Фейнман – всі вони були допитливими. Допитливість активізує розумові здібності. Саме допитливість допомагає розуму помічати незвичне у звичайному, вона відкриває нові горизонти й можливості, яких зазвичай не помітно. Життя допитливих людей ніколи не буває нудним. У ньому немає місця для монотонного існування. Щось завжди привертає їхню увагу. Тому будьте допитливими.

Вручаю частинку пазлу зі словом «допитливість».

Повторення правила техніки безпеки під час роботи за комп’ютером.

Я читаю твердження, якщо воно правильне ви хлопаєте, якщо ні – клацаєте пальцями. Так ми і проведемо зарядку для наших пальчиків, і згадаємо правила роботи за ПК.

  • Відстань від очей до екрана має бути 10-20 см
  • Готуючись до роботи з комп’ютером, наведи лад на столі
  • Не можна заходити й перебувати у комп’ютерному класі без вчителя
  • Не можна чіпати дроти
  • Можна торкатися пальцем екрану.
  • Тримай комп’ютер в чистоті
  • Клавіатуру можна покласти на коліна
  • Сядь зручно: спину тримай рівно, ноги постав на підлогу.
  • Не став лікті на клавіатуру, нічого не клади на неї.
  • Починати роботу можна без вказівки вчителя
  • Задню панель монітора та системного блоку можна торкатися.

Добре. Молодці. Гарно справилися із завданням.

Завдання 4. Робота на сайті LearningApps: Типи запитань Google-форми. (Р.Інтернет с.4)

Учню, який першим впорався з завданням, вручаю частинку пазлу зі словом «щирість».

Лише добра й сильна людина може бути щирою. Щирість -  це один з аспектів чесності, правдивості, брак суперечностей між реальними почуттями й намірами щодо іншої людини (або групи людей) і тим, як ці почуття й наміри її висловлюють. Будьте щирими з усіма людьми, які вас оточують і яких ви зустрінете на своєму життєвому шляху.

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Один учень з групи, яка сидить біля комп’ютера, витягує картку з завданням практичної роботи. Ті учні, які витягли картки одного кольору працюють над спільним веб-документом.

Завдання 5.

 Завдання практичної роботи №5: Створити презентацію на тему «Моя Батьківщина – Миколаївщина»

1 СЛАЙД.

 Назва «Моя маленька Батьківщина – Миколаївщина»

2 СЛАЙД

 Карта України з обрисами Миколаївської області

 3 СЛАЙД

Територія сучасного міста розташована на берегах Бузького лиману при злитті з рікою Інгул. Унікальність її географічного місцезнаходження, де опалена сонцем степ зустрічається з голубими валами Чорного моря, терпкі запахи чебрецю й полину змішуються з солоним рибним вітром морських просторів, була відзначена людьми ще в стародавні часи. Край суднобудівників і хліборобів, усе це – Миколаївщина.

2 фото з Інтернет

4 СЛАЙД

За наказом генерал-губернатора Новоросійського краю князя Григорія Потьомкіна нове місто отримало ім'я Миколаїв 27 серпня 1789 року на згадку про здобуту в 1788 році російськими військами перемоги – взяття турецької фортеці Очаків у день святого Миколая, покровителя моряків. 

Фото Григорія Потьомкіна  з Інтернету

5 СЛАЙД

Назва слайду Сучасний міський герб

Текст Затверджений у День міста, на урочистому засіданні міської Ради, 26 вересня 1997 року. За основу був прийнятий герб 1883 року, з якого прибрали герб Херсонської губернії. У лазуровому полі на хвилястій срібній окраїні золотий корабель з чорними веслами, супроводжуваний в главі щита золотою архієрейською митрою на двох таких же, навхрест покладених костурах. Щит увінчаний срібною короною і покладений на два золотих якорі, з'єднаних Олександрівською стрічкою

Фото герба в папці

6 СЛАЙД

Назва слайду Прапор міста

Текст 2 липня 1999 р. Миколаїв отримав свій прапор. Прямокутне полотнище білого кольору з двома хвилястими горизонтальними смугами, на яких по центру прапора зображення герба міста Миколаєва. Білий колір має означати мир та благополуччя мешканців міста, дві хвилясті блакитні смуги — це символ двох річок, в гирлі яких народилося місто Миколаїв. 10 вересня 1999 р. у день 210-ліття Миколаїв прапор освячений і піднятий над міськвиконкомом.

Фото прапора в папці

 

АНАЛІЗ  ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ

           Ми вчилися працювати в хмарних технологіях. Всі показали гарні знання  та вміння під час роботи зі спільними документами. Ніхто з учнів не віднісся до роботи байдуже, всі брали активну участь в створенні документа. Тому бали за цю роботу учні отримують такі: ____.

 

Зараз я пропоную учням, які отримали частинки пазлу, скласти його. Ви отримали зображення QR-коду. Будь ласка, відскануйте його й ви дізнаєтесь чого я бажаю вам найбільше всього.

http://qrcoder.ru/code/?https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DWw7839W0DAs&4&0 (Відео з YouTube «Щастя – Наталя Май»)

Отже, я бажаю вам щастя та цікавого життя. «Немає більшого щастя, ніж відчувати, що люди люблять тебе й радіють твоїй присутності», - писала в романі «Джейн Ейр» англійська письменниця Шарлотта Бронте. «Щастя не в тому що ми в чомусь досягли успіху, а в самому процесі досягненні успіху», казав відомий філософ Томас Гоббс. Я бажаю вам щастя від радості пізнання, праці, творчості в житті.

РЕФЛЕКСІЯ
Кожен з вас сьогодні продемонстрував навички роботи в групах. Ви мали змогу за допомогою хмарних технологій  розкрити певне питання. Самостійно оцінювали свою роботу. Зараз я хочу, щоб ви поділились своїми враженнями від уроку заповнивши відповідну онлайн-форму. Ви її зможете відкрити,  ввійшовши за посиланням

https://docs.google.com/forms/d/1_d3YxY8STHgCQbbjn8CbLd-17COLMIDLxIA8HnOPJLE/edit

 

Аналіз форми

 

ПІДСУМОК УРОКУ

Отже, підведемо підсумки нашої роботи. Ви плідно попрацювали, зробили дуже багато, багато цікавого дізналися. А головне що крім основної мети на уроці ви згадали деякі факти з історії виникнення нашого краю Миколаївщини, згадали її символіку. З ваших онлайн – форм видно, що ви усвідомлюєте відповідальність за те що відбувається навколо вас. І саме ви, люди майбутнього, будете активними творцями свого і суспільного життя. Дякую вам, діти, за плідну роботу.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Повторити вивчений матеріал з теми.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ткаченко Валентина
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
2481
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку