Урок-пратикум "Українська вишиванка"

Про матеріал
матеріал можна викоритовувати, як урок-практикум, в рамках міжпредметних зв'язків
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Практична робота

"Українська вишиванка".

 

 

 

Вчитель інформатики

Котик А.А.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: закріпити навички малювання піктограм засобами програми Paint.

Матеріали для уроку: українські вишиванки, вишиті різними способами (роботи дівчат класу);

візерунки на міліметровому папері, намальовані дівчатами класу, що вишивають.

Хід уроку.

I.   Організаційний момент.

II.  Мотивація знань. Повідомлення мети уроку.

Я назвала наш урок «Українська вишиванка». Погодьтесь, досить незвична назва, як для уроку інформатики. Але я впевнена, що на протязі уроку, ви зрозумієте, що саме ця назва ідеально підходить для нього. Адже ви сьогодні будете удосконалювати вміння і навички, здобуті при роботі з графічним редактором, а саме, при малюванні візерунків української вишиванки. Це і є мета нашого уроку.

Виступ учнів:

1 учениця:

Значна роль в матеріальній та духовній культурі українців належить одягу та ремеслу і всьому, що з цим пов'язано: ткацтву, вишивці, оскільки вони є часто мистецькими витворами.

Про те, що вишивка була відома з незапам'ятних часів, свідчать навіть кам'яні "скіфські баби", на яких добре видно схематичні зображення вишивки на вставках, подолі, манжетах рукава.

Українські жінки вишиванками прикрашали одяг, рушники. Вони були багаті засобами декорування та орнаментами. Вишивали орнаменти по краях або орнаменти перетиналися через усе поле.

2 учениця:

Хоча, в цілому, для українських вишиванок характерні спільні ознаки, проте кожен регіон мав свої відмінності: як за формою, так і способом виготовлення, сюжетним оздобленням, кольоровою гамою. В основному використовувались рослинні геометричні та геометровані орнаменти вишиті гладдю, хрестиком та лиззю.

Незважаючи на традиційність, одяг українок був досить різноманітним. За малюнком плахти або характером вишивки чи мережива, формою головного убору можна було дізнатися не тільки проте, з якого регіону походить жінка, але й із якого села. На Київщині, Полтавщині, Чернігівщині, Житомирщині використовувались переважно рослинні візерунки у формі вазонів, котрі символізували, так зване, дерево життя; на Поділлі традиційні були геометричні орнаменти або малюнки стилізованих жіночих фігур, пташок, тварин.

Дуже часто у вишивці поєднується червоний колір з чорним. Червоний - то любов, а чорний - то журба. Такі кольори використовували на Правобережжі. На лівобережжі сорочки вишивали на рукавах, комірі, в нагрудній частині і по подолу лляною біло-сірою ниткою.

Орнаменти, візерунки малюнки на вишиванках допомагають нам зрозуміти культуру та побут наших предків, їхні почуття.

 

1 учениця:

І хоч сьогодні у повсякденному житті переважає європейський стиль одягу, блузи, сукні і спідниці, як і раніше прикрашають вишуканою вишивкою. Це свідчить про те, що національний одяг, так само як і мова, вірування та звичаї, є символом України, її талановитого народу.

Слово вчителя:

Тож сьогодні на уроці ми з вами будемо вишивати, але не за допомогою голки і нитки, а  спробуємо це зробити на комп'ютері.

III. Актуалізація опорних знань.

1. Як завантажити програму Paint?

2. Як настроїти масштаб?

3. Як вивести сітку на робочий аркуш?

4. Як копіювати і переносити об’єкти?

IV.   Виконання практичної роботи.

1. Побудуйте зображення на вибір:

 

 

2. Настроїти масштаб Обычный, сховати сітку.

3. Збільшити орнамент в 4 р.

4. За допомогою копіювання створити ще 2 таких самих візерунки і          співставити їх з першим.

5. Зберегти файл під іменем Вишиванка на диску 3,5 А.

 


 

1

 

doc
Додав(-ла)
Котик Анжела
Додано
25 січня 2022
Переглядів
565
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку