Урок Правила поведінки учнів у хімічному кабінеті. "Ознайомлення з обладнанням кабінету хімії та лабораторним посудом."

Про матеріал
Конспект уроку " Правила поведінки учнів у хімічному кабінеті. Ознайомлення з обладнанням кабінету хімії та лабораторним посудом." містить в собі таблиці які наочно показують як поводитися в кабінеті хімії. та під час виконання практичних і лабораторних робіт
Перегляд файлу

7 клас

Правила поведінки учнів у хімічному кабінеті. Правила безпеки під час роботи з лабораторним посудом та обладнанням кабінету хімії. Ознайомлення з маркованням небезпечних речовин.

На уроках хімії ви спостерігаєте за різноманітними хімічними реакціями, самостійно виконуєте досліди. Проведення хімічного експерименту вимагає особливої дисциплінованості і правильної поведінки, адже чимало речовин є отруйними, їдкими, легкозаймистими.

Правила поведінки в кабінеті хімії.

Дозволяється

Забороняється

Входити в кабінет хімії і лаборантську лише з дозволу вчителя.  

Входити в кабінет і виходити з кабінету спокійно, щоб випадково не перевернути хімічний посуд, устаткування або реактиви, що знаходяться на столі.

Займати в кабінеті завжди одне і те ж робоче місце

Підтримувати чистоту і порядок на своєму робочому місці.  

 Під час роботи на лабораторному столі можуть знаходитися підручник, зошит, письмове приладдя, довідник. 

Працювати сидячи, швидко, але без зайвої поспішності, під час роботи дотримувати тишу. Дбайливо ставитися до обладнання кабінету.

 

 

Знати місцезнаходження в кабінеті аптечки, протипожежних засобів і вміти ними користуватися в разі потреби.

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Курсова 17\малюник ТБ\images (15).jpg

Правила техніки безпеки під час виконання лабораторних,

практичних робіт.

Працюйте в кабінеті хімії обов’язково в халаті. Ніякі речовини не пробуйте на смак.

  Будьте максимально обережними під час виконання будь-яких практичних робіт. Пам’ятайте, що неохайність, неуважність, недостатня обізнаність із властивостями речовин, з якими проводиться робота, можуть спричинити нещасний випадок

14Pravila1Zapr

Виконуйте тільки ті хімічні досліди, які узгоджено з учителем, під його наглядом або наглядом лаборанта. Досліди виконуємо над столом.

Інформаційні знаки

Уважно читайте етикетку на посудині з речовиною, яку берете для досліду. Відкривши посудину, не кладіть пробку на лабораторний стіл боком.

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Курсова 17\малюник ТБ\images.jpg

Реактиви для дослідів беріть лише в тих кількостях, які зазначені в інструкції. Якщо в інструкції не зазначено, яку масу чи об’єм реактиву треба взяти, то суху речовину беріть у такій кількості, щоб вона вкрила лише дно пробірки, а розчину – не більше 1/6 її об’єму.

 

Інформаційні знаки

Надлишок узятого реактиву ні в якому разі не зливайте (не зсипайте) назад у посудину, де зберігався. Його дозволяється зливати (зсипати) у спеціальні склянки.

 

Інформаційні знаки

Наливаючи розчин, посудину з реактивом беріть так, щоб етикетка спрямовувалась у бік долоні, знімайте краплю з краю шийки посудини, бо рідина стікатиме по склу, псуватиме етикетку, може пошкодити шкіру рук.

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Курсова 17\малюник ТБ\images (21).jpg

Посудину, з якої взяли реактив, відразу закрийте пробкою і поставте на місце.

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Курсова 17\малюник ТБ\images (4).jpg

Під час нагрівання розчинів у пробірці користуйтеся дерев’яним тримачем. Уважно стежте за тим, щоб отвір пробірки був спрямований у бік від вас і інших працюючих, бо рідина внаслідок перегрівання може викинутися з пробірки

Тримач для пробірок

Під час нагрівання рідин стежте, щоб не перегрівалися стінки посудини над рідиною (особливо, коли рідини мало), бо при потраплянні на перегріте скло крапель рідини посудина може тріснути. Щоб уникнути перегрівання, ніколи не нагрівайте пробірку лише знизу, а рівномірно прогрівайте всю пробірку, весь її вміст.

 Будьте обережні під час роботи з нагрівними приладами

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Курсова 17\малюни безпека\Рис.27.jpg

Не заглядайте в пробірку, в якій нагрівається рідина, і не нахиляйтеся над посудиною, в яку вона наливається (особливо їдка), бо непомітні бризки можуть потрапити в очі.

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Курсова 17\малюни безпека\Рис.16.jpg

Будьте дуже обережні при роботі з кислотами. Бережіть очі! В разі потрапляння розчину кислоти на руки негайно змийте його великою кількістю води.

Інформаційні знаки

Будьте особливо обережні під час роботи з лугами. Потрапляння навіть розбавлених розчинів лугів в очі може призвести до повної втрати зору. Якщо розчин лугу потрапив на руки, негайно змийте його великою кількістю води до зникнення відчуття милкості.

Інформаційні знаки

Нюхайте всі речовини обережно, не нахиляйтеся над посудиною і не вдихайте повними грудьми, а спрямовуйте до себе пару чи газ рухами рки.

 

 

Інформаційні знаки

Гарячі предмети ставте на керамічну плитку або спеціальну підставку

 

 

 

Відпрацьовані реактиви зливайте у раковину (після нейтралізації), а цінні реактиви у спеціальний хімічний посуд.

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Курсова 17\малюник ТБ\images (11).jpg

Після закінчення роботи приберіть своє робоче місце, відключіть воду, вимкніть електроприлади й ретельно вимийте руки.

 

 

 

У разі нещасного випадку негайно звертайтесь до вчителя!

Ми часто у побуті зустрічаємося з небезпечними речовинами. Щоб не зашкодити своєму здоров’ю, ми повинні правильно їх використовувати. На упаковці таких речовин зображені знаки небезпеки.

 

 

 

Марковання небезпечних речовин

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Курсова 17\малюник ТБ\images (17).jpg

Життя та здоров’я людині дається лише раз, тому гідно його потрібно прожити. Але на уроках хімії -  безпека понад усе! Дотримуючись правил безпеки, ми збережемо своє здоров’я і життя та здоров’я однокласників.

Автор  роботи: Бабицька Валентина Петрівна, старший вчитель вищої категорії, СЗШ №288 Святошинського р-ну м. Києва

Використані джерела:

  1. «http://edufuture.biz/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B8_%D1%83%D1%87%D0%BD%D1%96%D0%B2_%D1%83_%D1%85%D1%96%D0%BC%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%83_%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D1%96%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%96._%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D1%96_%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B8»

Предмети > Хімія > Хімія 7 клас

  1. Горбатко С. М.Юрченко О. М. Гіпермаркет Знань>>Хімія>>Хімія 7 клас. Повні уроки>>Хімія: Правила поведінки учнів у хімічному кабінеті. Повні уроки

 Урок на тему "Правила поведінки учнів у хімічному кабінеті", вчителя Юрченко О. М., школи №22, м. Донецьк
 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Розробки уроків
Додано
19 вересня 2022
Переглядів
1522
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку