Урок. Презентації. "Вологість повітря.""Вплив вологості повітря на якість зберігання продуктів"

Про матеріал
Розробка професійно спрямованого уроку для учнів професійно- технічних училищ з професії "Кухар"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Вологість повітря. Розробила Кравченко Тетяна володимирівна. Викладач фізики і астрономії І категорії ДНз «Білопільське ВПУ»

Номер слайду 2

Мета уроку:навчальна — сформувати в учнів уявлення про абсолютну і відносну вологість повітря, точку роси; розглянути способи вимірювання вологості повітря; використовуючи дослідницький метод, формувати в учнів навички самостійно проводити експеримент, аналізувати його результати; з’ясувати практичне та професійне спрямування матеріалу;розвиваюча — розвивати логічне мислення, пам’ять, увагу, спостережливість, вміння аналізувати інформацію, сприяти розвитку пізнавальної активності, професійного інтересу, інформаційної, комунікативної, загальнокультурної та професійної компетентності учнів;виховна — виховувати інтерес до предмета, фізичну грамотність, культуру мовлення, потребу застосовувати свої знання практично;методична — формування в учнів ключових компетентностей засобами інноваційних технологій навчання

Номер слайду 3

Завдання уроку:• організувати діяльність учнів для засвоєння нових знань;• викликати інтерес учнів до уроку, надати йому пошуково-творчий характер;• розвивати в учнів потребу в творчій діяльності, в самовираженні через різні види роботи.

Номер слайду 4

Обладнання:ноутбук, мультимедійний проектор, екран, мультимедійна презентація «Вологість повітря. Методи вимірювання вологості повітря», учнівська мультимедійна презентація, психрометр, термометри, вата, склянка з водою, роздатковий матеріал (робочі аркуші, інструкції до практичної роботи), зразки сухої деревини.

Номер слайду 5

Повторюємо, що вже знаємо1. Чи можна змусити воду кипіти за температури 40ºС? 2. Чому у спеку собака висовує язик?3. Чим відрізняється явище кипіння рідини від її випаровування? 4. Як залежить температура кипіння рідини від зовнішнього тиску? 5. Чому, якщо подихати собі на руку, відчувається тепло, а якщо подмухати ― холод? 6. Під час видиху на морозі утворюються білі клуби, які іноді називають парою. Чи правильно це?

Номер слайду 6

1. Повторюємо, що вже знаємо7. Чому пітніють окуляри, коли людина з морозу заходить до кімнати? 8. Чому у великий мороз над ополонкою на річці утворюється туман? 9. Як за зовнішнім виглядом відрізнити в лазні трубу з холодною водою від труби з гарячою?10. Як відрізняються температури кипіння на першому і останньому поверхах висотного будинку.

Номер слайду 7

Поміркуй

Номер слайду 8

ІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльностіВода займає близько 70,8%поверхні земної кулі. Живі організми містять від 50 до 99,7%води. В атмосфері міститься 13-15 тис.км води у вигляді крапель, кристалів снігу і водяної пари. Вода в організмі людини. Доросла людина на 70 % складається з води:— у головному мозку — 70–80 %;— у крові — 83 %;— в серці, легенях, нирках — 80 %;— в кістках — 20–30 %;— в зубній емалі — 0,3 %. Втрата 10 % води смертельна для людини. За 70 років життя людина випиває та з’їдає близько 50 т води. Розглянувши сьогоднішню тему, ви побачите, що ця тема надзвичайно важлива і у вашій професії.

Номер слайду 9

Прибори для вимірювання вологості

Номер слайду 10

3. Розв’яжи задачу1. По психрометру визнач, чому дорівнює температура повітря?2. Яку температуру показує вологий термометр?3. Користуючись «Психрометричною таблицею», визнач відносну вологість повітря. 4. Сире повітря містить більший відсоток молекул води, ніж сухе, тому, воно начебто повинно мати більшу густину в порівнянні з сухим. Чи так це? 5. Чи впливає вітер на покази термометру?6. Чому після хмарної ночі не утворюються поморозь і роса?7. Чому в літній час осадки випадають у вигляді дощу або граду?8. Чому людина сильну спеку легше переносить в сухих місцях, ніж в вологих, болотистих?9. Чим пояснити, що в північній півкулі зима і холод наступають в той час, коли Земля ближче всього до Сонця?

Номер слайду 11

Розв’яжи задачу

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Знайти метод визначення вологості повітря в домашніх умовах (на вибір)Підготувати повідомлення (на вибір): «Значення вологості в професії кухаря», «Народні прикмети про погоду». Виготовити психрометр (за бажанням). Прочитати § 29.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика (академічний та профільний рівень) 10 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
Додано
4 жовтня 2021
Переглядів
729
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку