Урок. Презентація до підручника М. Вашуленко,,Н.Василевської,С.Дубовик "Навчаюся писати закінчення іменників жіночого роду в орудному відмінку однини.

Про матеріал
Презентація буде додатком до підручника. В неї є завдання з використанням лего. На основі матеріалу презентації, учні зможуть провести дослідження за темою,зробити саооцінку своєї роботи на уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Навчаюся писати закінчення іменників жіночого роду в орудному відмінку.

Номер слайду 2

Н.в. Зн.в. Р.в. Ор.в. Д.в. М.в. Відмінки в лего

Номер слайду 3

Визначи відмінок відповідним кольором * У якому відмінку перед іменниками не буває прийменників? * Відбувається чергування приголосних перед закінченням -і? *Відмінок, у якому іменники чоловічого роду мають закінчення -ом,-ем,-єм? *У корені чергуються голосні о,е,і ? *Відмінок, який розповідає про кого? чи що? іде розмова? Повторення вивченого.

Номер слайду 4

Спиши речення, розкриваючи дужки. Визнач відмінок та рід іменників, які змінив(ла). 1. Ми з (брат) гралися з (м'яч). 2.За (стіл) сидить хлопець. 3.У (книга) гарні малюнки. 4. (Дівчинка) дали на (урок) цікаве завдання. 5. Хай буде більше ( радість). 6. Від Херсону до ( Миколаїв) зробили нову дорогу.

Номер слайду 5

Хвилинка каліграфії Спиши речення. Визнач відмінок та познач закінчення виділених іменників, які змінив(ла). Че де на кра У хі ва ржа ї я держава (ж.р.) Україна (ж.р.) країна (ж.р.) Чехія ( ж.р.) Українці пишаються своєю країною (державою).Улітку ми подорожували Чехією. Над рідною землею кружат лелеки.

Номер слайду 6

Досліди! Чому у іменників жіночого роду в орудному відмінку різні закінчення?

Номер слайду 7

Орудний відмінок (Ж.Р.) основа на твердий приголосний, крім [ ж ], [ ч ] [ ш ] - ОЮ на м'який приголосний та [ ж ], [ ч ] [ ш ] - ЕЮ [ й ] - ЄЮ на приголосний

Номер слайду 8

*Я дізна(вся) (лась), як ... *Я навчи(вся) (лась) ... *Я повтори(в) (ла),як ... * Я активно працюва(в),(ла) на уроці. *Я був (була) уважний (уважна), тому що … *Я гарно писа(в) (ла) на уроці. Самооцінка

ppt
Додано
22 січня 2022
Переглядів
1758
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку