З історії відкриття білків Горбачевський Іван Якович. Один з перших вказав, що амінокислоти є складовими білків. У 1898 році його наукова діяльність була відмічеа найвищою нагородою Австро-Угорщини – Орден Залізної корони Эмиль Герман Фишер. У 1902 р. сформулював пептидну гіпотезу, згідно з якою білки побудовані з амінокислотних залишків, з'єднаних пептидними зв'язками Полінг Лайнус Карл. Сформулював концепцію вторинної структури білка
1. Вегетаріанці проти м'ясоїдів: що корисніше для здоров'я? Шкідливо чи корисно їсти м’ясо? 2. Чому лікарі рекомендують «збивати» температуру хворого, якщо вона перевищує 38о С? 3. Чому з вареного яйця ніколи не з’явиться курча? 4. Чому на упаковці прального порошку з ензимами стоїть обмеження по температурі для прання 40о С ? 5. Чому не можна сушити шкіряне взуття притуливши до батареї?6. Навіщо маринують м’ясо для шашлику?7. На чому базується використання спирту як дезинфікуючого засобу?