Урок. Презентація до уроку. "Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків

Про матеріал
Конспект уроку з презентацією для 10 класу, розділ "Органічна хімія"за новою програмою
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ТЕМА УРОКУБІЛКИ ЯК ВИСОКОМОЛЕКУЛЯРНІ СПОЛУКИ. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ БІЛКІВ

Номер слайду 4

" Життя є спосіб існування білкових тіл , істотним моментом якого є постійний обмін речовин з навколишнім їх зовнішньою природою , причому з припиненням цього обміну речовин припиняється і саме життя , що призводить до розкладання білка " . ( Ф. Енгельс )

Номер слайду 5

Засновник хімії білка. Вперше білок буввиділений (у виглядіклейковини) в 1728 р.італійцем Якопо. Бартоломео Беккаріа(1682 - 1766) зпшеничного борошна. Цю подію прийнятовважати народженнямхімії білка.

Номер слайду 6

З історії відкриття білків Горбачевський Іван Якович. Один з перших вказав, що амінокислоти є складовими білків. У 1898 році його наукова діяльність була відмічеа найвищою нагородою Австро-Угорщини – Орден Залізної корони Эмиль Герман Фишер. У 1902 р. сформулював пептидну гіпотезу, згідно з якою білки побудовані з амінокислотних залишків, з'єднаних пептидними зв'язками Полінг Лайнус Карл. Сформулював концепцію вторинної структури білка

Номер слайду 7

Білки- це складні високомолекулярні природні сполуки (природні полімери), побудовані із залишків α-амінокислот, з’єднаних у певній послідовності пептидним зв’язком.

Номер слайду 8

а також невеликі кількості Фосфору, Йоду, Феруму. Хімічний склад білків

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Структури білка. Первинна. Вторинна. Третинна. Четвертинна

Номер слайду 11

Гідроліз (кислотно-основний або ферментативний)+ Н2 О

Номер слайду 12

Денатурація– руйнування вторинной і третинной структури білка

Номер слайду 13

ФАКТОРИ ДЕНАТУРАЦІЇ БІЛКАКИСЛОТИ ЛУГИСПИРТИРАДИАЦІЯСИЛЬНЕ СТРУШУВАННЯНАГРІВАННЯ

Номер слайду 14

Якісні (кольорові) реакції на білки

Номер слайду 15

Ксантопротеїнова реакція

Номер слайду 16

Функції білків1. Структурна(будівельна)2. Сигнальна3. Рухова4. Транспортна5. Захистна6. Енергетична8. Регуляторна7. Каталітична(ферменативна)

Номер слайду 17

1. Вегетаріанці проти м'ясоїдів: що корисніше для здоров'я? Шкідливо чи корисно їсти м’ясо? 2. Чому лікарі рекомендують «збивати» температуру хворого, якщо вона перевищує 38о С? 3. Чому з вареного яйця ніколи не з’явиться курча? 4. Чому на упаковці прального порошку з ензимами стоїть обмеження по температурі для прання 40о С ? 5. Чому не можна сушити шкіряне взуття притуливши до батареї?6. Навіщо маринують м’ясо для шашлику?7. На чому базується використання спирту як дезинфікуючого засобу?

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати зміст §29 вправа 220,222 с.176 Підготувати ровідомлення на тему: Білкова їжа в раціоні людини. Методи синтезу білків. Значення синтетичних білків. Роль білків і амінокислот в житті людини.

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Крамар Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Переверзева Інна Євгенівна
    Гарна презентація , але не зрозуміло чому на всеосвіті у неї інша авторка (https://vseosvita.ua/library/bilki-ak-visokomolekularni-spoluki-prezentacia-262573.html )
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Волощук Людмила Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
12 лютого 2020
Переглядів
5531
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку