Урок, презентація "Гострі інфекційні захворювання та їх профілактика"

Про матеріал

Розробка уроку з предмету "Гігієна та санітарія підприємств громадсьго харчування" для учнів професійно-технічних училищ з професії Кондитер 3 розряд. Розробка уроку на ему "Гострі інфекційні захворювання та їх профілактика" архів містить план уроку та презентацію по темі.

Зміст архіву
Перегляд файлу

Тема уроку: Гострі інфекції та їх профілактика.

Мета уроку:

Навчальна: перевірити ступінь засвоєння знань із зараження харчових продуктів інфекцією; поглибити знання з теми гострі інфекції; навчити розрізняти види гострих інфекційних захворювань.

Розвивальна : розвивати професійні вміння та навички, самостійність, творче та логічне мислення, уміння аналізувати, порівнювати, робити висновки, бажання вчитися та самовдосконалюватися.

Виховна: виховувати любов до обраної професії, працелюбність, активність, охайність, професійну культуру.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Матеріально – технічне забезпечення уроку:

Технічні засоби навчання : комп’ютер, мультимедійна дошка.

Матеріальні засоби : підручник, зошит, роздатковий матеріал.

Міжпредметні зв’язки: організація виробництва, біологія, технологія приготування БКВ.

Хід уроку

  1. Організаційний етап.
  1. Привітання.
  2. Перевірка присутності учнів.
  3. Перевірка готовності учнів до уроків.
  4. Перевірка готовності класного приміщення до уроку.
  1. Повідомлення  теми і завдання уроку.

 

  1. Актуалізація опорних знань :

 

  • Які є види мікроорганізмів?
  • Поширення мікробів у воді, землі та повітрі?
  1. Вивчення нового матеріалу.

Працівники сфери обслуговування завжди повинні пам’ятати, що низка інфекційних захворювань може виникати через використання недоброякісних продуктів харчування. Продукти можуть заражатися хворими людьми через дотики рук, одяг, краплі слини під час кашлю, пчихання, забруднення водою, заноситися комахами чи гризунами. Все це може статися при порушення санітарно-гігієнічних правил приготування їжі, зберігання чи реалізаціїї харчових продуктів.

Харчові інфекції поділяються на:

  • Гострі кишкові захворювання (Антропонози) ;
  • Харчові інфекційні захворювання ( Зоонози).

Гострі кишкові захворювання (Антропонози)

Найчастіше разом із їжею в організм заносяться збудники кишково-шлункових захворювань (черевний тиф, дизентерія). Продукти харчування для таких збудників не є найкращим середовищем для розвитку, зате вони можуть тут довго зберігатись. Їжа переносить іх в оргінізм людини, де вони можуть розмножуватись. Тому в торгівлі, на підприємствах масового харчування дуже важливо дотримуватись всіх санітарно-гігієнічних вимог, інакше це може призвести до масового отруєння людей.

  • Дизентерія – це кишкове захворювання, викликане дизентерійними мікробами. Вони не рухомі, оптимальна температура для них є 37 °С, а при нагріванні до 60°С – гинуть протягом 10-15 хв. Проникають ці збудники через ротову порожнину, а джерелом поширення інфекції можуть бути люди , хворі на гостру чи хронічну форму дизентерії. Зараження також може бути і через воду, та розносять дизентерійні палички мухи. Особливо небезпечними є швидкопсувні продукти та кондитерські вироби тут збудник дизентерії швидко розмножується. Захворювання на дизентерію супроводжується частими позовами. У калі з’являється слиз, гній і навіть прожилки крові. Захворювання може протікати в легкій формі, але при токсичній формі може настати смерть.
  • Черевний тиф – важке інфекційне захворювання, характерне лише для людського організму. Мікроби цієї інфекції є рухомими оптимальна температура для них є 37 °С, а при нагріванні до 60°С. На продовольчих товарах чи посуді вони можуть зберігатися на протязі 20 днів. Сприятливим середовищем для розвитку цих мікробів є молоко та молочні продукти, овочі, фрукти, м'ясо. Джерелом поширення цієї інфекції є хворі люди або бацилоносії. Захворювання супроводжується підвищенням температури, загальною слабкістю, гострим поносом.

Харчові інфекційні захворювання (зоонози)

Це харчові інфекції, які можуть передаватися людині від хворих тварин і до них належать такі захворювання як:

  • Сибірська виразка або сибірка;
  • Бруцельоз;
  • Туляремія;
  • Ящур.

Сибірська виразка або сибірканебезпечне інфекційне захворювання мікроби її нерухомі. Джерелом розповсюдженням інфекції є хворі тварини які найчастіше заражаються від інфікованих кормів. На це захворювання страждають вівці, велика рогата худоба, коні, свині.

Людина може заразитися нею під час контакту з твариною, обробки тваринної сировини чи вживання зараженого м’яса. Це дуже важке захворювання під час якого маже настати смерть.

У людини це захворювання залежно від способу зараження може проявлятися в трьох формах:

  • Шкірній, коли людина заражається через подряпини на шкірі;
  • Легеневій, коли спори потрапляють в дихальні шляхи;
  • Кишковій, коли спожито заражені продути.

Щоб не допустити зараження людей через продукти, працівники сфери ПГХ повинні стежити за прийманням якісних продуктів тваринного походження, що повинні підтверджуватись супровідними документами. Не допускатися до продажу товарів які не пройшли перевірку ветеринарним контролем. На м’ясі   тварин і птахів має бути тавро. Суворо забороняється купувати продукти тваринного походження на стихійних ринках та сумнівної якості.

Бруцельоз – це захворювання викликане нерухомими мікробами. Оптимальна температура для розвитку 37 °С. ці мікроби можуть довго зберігатися в масті, бринзі, м’ясі та молоці. Мікроб бруцельозу миттєво гине при термічній обробці температурою вище 100 °С.

На бруцельоз хворіють люди та тварини. Зараження може відбуватися при використанні молока чи м’яса хворих тварин або під час контакту із зараженими тваринами. Виділення хворих тварин заражають землю, воду, корми.

Зараження людини цією інфекцією супроводжується загальною слабкістю, безсонням, висипанням на шкірі, різким головним болем.

Щоб запобігти цьому захворюванню молоко перед використанням  необхідно кип’ятити, а м'ясо добре проварювати.

Туляремія -  збудник цього захворювання є туляремійний вібріон. При кип’ятінні він гине відразу, а при температурі 60  °С – протягом 30хв. На це захворювання хворіють гризуни, які і є найбільшим розповсюдником туляремійної інфекції, але і через комарів та кліщів, які вражають людину та тварину.

Під час зараження туляремією підвищується температура, з’являється різкий головний біль, відчувається слабкість. Хвороба може тривати до 4 тижнів.

Ящур – це заразне вірусне захворювання овець, свиней, та великої рогатої худоби, яке може передаватися людині через прямий контакт з твариною або через вживання молока чи м’яса. Оптимальна температура для розвитку 37  °С, гине при високих температурах та від дії антисептичних речовин.

Зараження людини ящуром супроводжується зальною слабкістю , запаленням слизової оболонки рота, появою ранок. Захворювання може призвести до смерті, хоча і протікає у легкій формі.

Ретельне дотримання санітарно-гігієнічних вимог на підприємствах масового харчування, знищення комах і гризунів, чітке дотримання правил особистої гігієни – це основні заходи профілактики в боротьбі з кишковими захворюваннями.

Для запобігання зараженню кишковим інфекціям слід також вчасно виявляти хворих і бацилоносіїв, особливо серед працівників, які мають доступ до продуктів харчування, ізолювати їх, продезінфікувати приміщення та навколишні предмети. Важливе значення має також добре діюча каналізація, правильний догляд за ящиками для сміття, організоване його прибирання у дворах, захист води від калових забруднень.

Із запобіжних заходів проти зараження кишкових захворювань важливе значення мають здійснювані щорічно профілактичні щеплення, які у кілька разів зменшують імовірність заражень.

Обстеження працівників масового харчування на бактеріоносійність здійснюється не менше ніж 2 рази на рік.

 

  1. Закріплення нового матеріалу:
  • На які дві групи поділяються харчові інфекції?
  • Назвіть кишкові інфекції?
  • Шляхи потрапляння кишкових інфекцій до організму людини.
  • Які захворювання відносяться до зооноз?
  • Чи є зоонози смертельними?
  1. Підбиття підсумків уроків:
  1. Аналіз роботи учнів на уроці, виставлення балів та їх мотивація.
  2. Домашнє завдання: вивчити матеріали за конспектом. Знайти цікаву інформацію по темі уроку.

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчові інфекції та отруєння

Номер слайду 2

План. Профілактика інфекцій на ПГХ4 Групи інфекційних захворювань1 Шляхи передачі захворювань2 Симптоми зараження інфекцією3

Номер слайду 3

Харчові інфекції поділяються. Гострі кишкові захворювання (Антропонози) Харчові інфекційні захворювання ( Зоонози). Дизентерія. Черевний тиф. Сибірська виразка. Бруцельоз. Туляремія. Ящур

Номер слайду 4

Гострі кишкові захворювання (Антропонози)Дизентерія - це кишкове захворювання, викликане дизентерійними мікробами. Вони не рухомі, оптимальна температура для них є 37 °С, а при нагріванні до 60°С – гинуть протягом 10-15 хв.

Номер слайду 5

Гострі кишкові захворювання (Антропонози)Черевний тиф – важке інфекційне захворювання, характерне лише для людського організму. Мікроби цієї інфекції є рухомими оптимальна температура для них є 37 °С, а при нагріванні до 60°С гинуть.

Номер слайду 6

Харчові інфекційні захворювання (зоонози)Сибірська виразка або сибірка – небезпечне інфекційне захворювання мікроби її нерухомі. Джерелом розповсюдженням інфекції є хворі тварини які найчастіше заражаються від інфікованих кормів. На це захворювання страждають вівці, велика рогата худоба, коні, свині.

Номер слайду 7

Харчові інфекційні захворювання (зоонози)Бруцельоз – це захворювання викликане нерухомими мікробами. Оптимальна температура для розвитку 37 °С. ці мікроби можуть довго зберігатися в масті, бринзі, м’ясі та молоці. Мікроб бруцельозу миттєво гине при термічній обробці температурою вище 100°С.

Номер слайду 8

Харчові інфекційні захворювання (зоонози)Туляремія - збудник цього захворювання є туляремійний вібріон. При кип’ятінні він гине відразу, а при температурі 60 °С – протягом 30хв. На це захворювання хворіють гризуни, які і є найбільшим розповсюдником туляремійної інфекції, але і через комарів та кліщів, які вражають людину та тварину.

Номер слайду 9

Харчові інфекційні захворювання (зоонози)Ящур – це заразне вірусне захворювання овець, свиней, та великої рогатої худоби, яке може передаватися людині через прямий контакт з твариною або через вживання молока чи м’яса. Оптимальна температура для розвитку 37 °С, гине при високих температурах та від дії антисептичних речовин.

zip
Додано
10 грудня 2018
Переглядів
2378
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку