Урок-презентація "Музична культура рідного краю", 7 кл.

Про матеріал
До вашої уваги пропонується матеріал, який можна використати на уроках музичного мистецтва в 7 класі при вивченні теми «Музичне мистецтво у нашому житті».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Музичне мистецтво в нашому житті (матеріали для вчителів) Вчитель музичного мистецтва Лисянської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Беляєва Світлана Вікторівна

Номер слайду 2

До вашої уваги пропонуються матеріали, які можна використати на уроках музичного мистецтва в 7 класі при вивченні теми «Музичне мистецтво у нашому житті»

Номер слайду 3

Тема уроку. Музична культура рідного краю

Номер слайду 4

Струмок серед гаю, як стрічечка. На квітці метелик, мов свічечка. Хвилюють, малюють, квітують поля –  Добрий день тобі, Україно моя!

Номер слайду 5

Усе, що вас оточує упродовж життя та пов’язане з мистецтвом, і є культурою вашого краю. У кожному регіоні нашої Батьківщини – своя історія і власні традиції, та все ж ми єдині у своєму прагненні до прекрасного.

Номер слайду 6

Музичний словничок Музична культура рідного краю – це система досягнень у сфері музичної творчості, виконавства та освіти, а також рівень освіченості людей краю в галузі музичного краєзнавства.

Номер слайду 7

Робота з таблицею: Музична краєзнавча скарбничка Композитори рідного краю (регіональні відділення спілки композиторів) Виконавці: вокалісти, інструменталісти, музичні гурти, фольклорні ансамблі, оркестри Музичні твори: Вокальні, інструментальні, хорові, оркестрові, композиторські обробки народних творів, аранжування Майстри музичних інструментів Музичні традиції: Свята, обряди, фестивалі, конкурси Музичні заклади: Філармонії, музичні театри (опери і балету, оперети), клуби, навчальні заклади (музичні школи, музичні гуртки та колективи позашкілля та шкіл, училища, консерваторії, академії), музеї, музичні бібліотеки Виконання творчого завдання

Номер слайду 8

Знайомство з творчістю композитора Лев (Левко) Миколайович Ревуцький (1889 – 1997) - український композитор, педагог, автор симфоній, концертів для фортепіано, сонат, прелюдій, творів для скрипки й віолончелі з фортепіано, хорової кантати «Хустина», вокальних збірників «Галицькі пісні», «Сонечко», «Козацькі та історичні пісні» тощо. У творчому доробку Л. Ревуцького є близько 120 оригінальних обробок народних пісень. Творчість композитора увійшла до золотого фонду української класики.

Номер слайду 9

Знайомство із поняттям «Музичний образ» Інструментальна музика без слів і коментарів створює свій образ за допомогою звуків та засобів виразності. * Що таке музичний образ? * Чи можна його побачити?

Номер слайду 10

Музичний словничок Музичний образ – це віддзеркалення в музиці явищ життя і духовного світу людини. У великих композиціях музичний образ діє як складна система, що розкриває зміст твору.

Номер слайду 11

Музичне сприймання Л. Ревуцький. Симфонія №2 (фінал)

Номер слайду 12

Аналіз музичного твору * Що ви уявляєте, слухаючи музику? * Як ви гадаєте, чи передав композитор за допомогою музики свою любов до рідного краю? * Які музичні образи були відчутні у творі?

Номер слайду 13

Аналіз музичного твору * Охарактеризуйте засоби музичної виразності та мелодію симфонії. * Розкажіть про своє враження від прослуханої композиції.

Номер слайду 14

Виконання творчого завдання Приготуйте акварельні фарби та пензлик. Відобразіть на папері свої враження від музики Л. Ревуцького.

Номер слайду 15

Фізкультхвилинка

Номер слайду 16

Розспівка Вправи для розвитку музичного слуху та голосу

Номер слайду 17

Розучування пісні «Музика рідного дому» сл. О. Вратарьова, муз. О. Злотника

Номер слайду 18

Виконання творчого завдання з музикування

Номер слайду 19

Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія * Розкажіть про музичну краєзнавчу скарбничку рідного краю. * Назвіть імена відомих музикантів свого краю. * Який твір допоміг вам мандрувати стежками України?

Номер слайду 20

Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія * Порівняйте музичну культуру свого краю з європейською музичною культурою. Що між ними спільне, а що відмінне? * Що таке музичний образ? * Охарактеризуйте музичний образ пісні О. Злотника.

Номер слайду 21

Домашнє завдання Послухайте музичний альбом. Чи будуть серед прослуханих творів зразки музичної культури вашого рідного краю? Приєднайтеся до проекту та створіть музичну скарбничку свого краю.

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

ppt
Додано
21 серпня 2019
Переглядів
11488
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку