Урок Презентація на тему "Австралійський Союз"

Про матеріал
Розробка уроку з географії для учнів 10 класів, яка містить багато цікавої інформації, спрямована на розвиток самостійної роботи учнів, включає багато пошукових завдань. Все це доповнюється яскравими ілюстраціями, які містяться у презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АВСТРАЛІЯ

Номер слайду 2

Австралія – одна з наймолодших країн.

Номер слайду 3

Герб та прапор Австралії

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Червона гора Озеро Ейр. Скелі 12 Апостолів

Номер слайду 8

«Собачий паркан»

Номер слайду 9

«Літаючий лікар»

Номер слайду 10

Сіднейська опера

Номер слайду 11

Візитна картка АвстраліїСтолиця - …. Площа країни - …. Населення - ……Тип країни за рівнем економічного розвитку - …. Форма державного устрою - ….. Форма державного правління - ….. ВВП на душу населення - ….. Грошова одиниця - …. Релігія - …. Мова - ….

Номер слайду 12

Економіко-географічне положення

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Мінеральні ресурси Австралії

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

«Святилище гончара» (Мельбурн)

Номер слайду 25

Трав'яне дерево ксанторрея

Номер слайду 26

Озеро Хіллієр (острів Мідл-Айленд)

Номер слайду 27

Гори Бангл-Бангл

Номер слайду 28

Затока Хоумбуш (Сідней)

Номер слайду 29

«Великі предмети»

Номер слайду 30

«Горизонтальні водоспади» ( бухта Талбот)

Номер слайду 31

Національний парк Какаду

Номер слайду 32

Домашнє завдання: Прочитати відповідний параграф у підручнику. Підготувати цікаві факти про країни Океанії. Намалювати кросворд на тему «Країни та столиці світу».

Перегляд файлу

Урок на тему: «Австралійський союз».

Мета: ознайомити учнів з країною-материком Австралійським Союзом, її населенням та природніми умовами; пригадати поняття «спеціалізація», «валовий внутрішній продукт», «природній приріст», «відтворення населення»; сформувати уявлення про галузеву структуру економіки країни; поглибити знання учнів про роль Австралійського союзу в економіці сучасного світу; розвивати логічне мислення, вміння аналізувати, працювати з різними джерелами інформації (картами, статистичним матеріалом, підручниками, Інтернетом, роздатковим матеріалом тощо), робити висновки; вчити поважати традиції та звичаї інших народів, виховувати інтерес до пізнання культури іноземних країн, виховувати економічне та екологічне мислення.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: атласи, презентація «Австралія», підручники з географії (автор Бойко В.М., Брайчевський Ю.С., Яценко Ю.С., 2018р.), таблиці, відеоматеріали.

Хід уроку

І. Організація класу до уроку.

ІІ. Повідомлення теми. Постановка мети і завдань.

Сьогодні на уроці ми познайомимось із дивовижною країною, яка займає цілий материк, є однією з країн, яка немає сухопутних кордонів, але надзвичайно багата на різноманітні мінеральні ресурси, є однією з країн із найвищим рівнем життя суспільства та, яку ще дуже часто називають «країною-навпаки» і спробуємо з’ясувати чому. Це Австралія! (слайд 1)

Декілька цікавих фактів про цю країну (див. слайди 2-11):

  1. Австралія – одна з наймолодших країн.
  2.               У державному гербі Австралії зображено кенгуру і ему. Обидві тварини не можуть рухатись назад. Тому це стало своєрідним гаслом для місцевого населення – рухатись тільки вперед!
  3.               Австралія – це високорозвинута країна, яка дбає про своїх мешканці і запрошує сюди туристів, які приносять основний дохід країні.
  4.               Статистика свідчить, що понад 27% австралійців народилися за межами країни, і крім корінного населення, тут проживають люди, які приїхали сюди з понад 100 країн світу.
  5.               6 з 10 отруйних видів змій поширені в Австралії.
  6.               Тут знаходяться такі дивовижні пам’ятки природи як Червона гора Улуру, озеро Фрейзер, озеро Ейр, скелі 12 Апостолів, а поряд у Кораловому морі – найдовша жива структура -  Великий Бар’єрний Риф.
  7.               В Австралії є так званий «собачий паркан», який розділяє ареал проживання диких собак динго. Його протяжність 5614 км.
  8.               Тут існує служба під назвою «літаючий лікар», мета якої рятувати життя людям, які не можуть дістатися до лікарні.
  9.               Сіднейська опера є одним з найнезвичайніших театрів світу і символом Австралії.
  10.          Економіка країни зростає вже протягом 27 років. Зростання доходів, низький державний борг, доступна держава загального добробуту, популярна підтримка масової імміграції – все це тут є.

Перегляд відеоролика 

https://www.youtube.com/watch?v=764VvOqKzw0

Перед тим, як ми приступимо до вивчення країни, пригадаємо типовий план характеристики країни (додаток 1).

ІІІ. Формування і засвоєння нових знань, умінь та навичок.

  1. Загальні відомості про країну.

Складання візитки країни за допомогою різних джерел (самостійна робота учнів) (слайд 12)

  • Столиця - ….
  • Площа країни - ….
  • Населення - ……
  • Тип країни за рівнем економічного розвитку - ….
  • Форма державного устрою - …..
  • Форма державного правління - …..
  • ВВП на душу населення - …..
  • Грошова одиниця - ….
  • Релігія - ….
  • Мова - ….

Австралія є однією з високорозвинутих країн. Це 14-та за розмірами ВВП економіка світу й 13-та – за ВВП на душу населення. Протягом останніх років за індексом людського розвитку (ІЛР) Австралія є першою у світі, посідаючи найвищі позиції за якістю життя, охорони здоров’я, економічної свободи, захисту громадянських свобод і політичних прав. Австралія є регіональним лідером, очолюючи організацію Форум тихоокеанських островів. Австралія надає допомогу багатьом країнам, що розвиваються. Уряд Австралії виступає за підтримку добросусідських відносин з іншими країнами-регіональними лідерами: Китаєм, Японією, Індонезією. Посилюються зв’язки з країнами АСЕАН та Новою Зеландією. Пріоритетними залишаються стосунки з традиційними союзниками країни – США та Великою Британією.

Австралія й нині живе, наче озираючись на Велику Британію. Проте поступово Австралія вибирає свій особистий шлях, позбуваючись колишніх традицій. Так, у країні відбувся перехід від британської системи мір та вагів до метричної, здійснено заміну австралійського фунта на австралійський долар, а британського гімну «Боже, бережи королеву!» власним австралійським «Вперед, прекрасна Австраліє!»

  1. Економіко-географічне положення. (слайд 13)

Розповідь вчителя

Австралійський Союз — незалежна федеративна держава, що знаходиться у Південній півкулі й повністю займає однойменний материк. Площа країни дорівнює 7 688 287 км², 6-те місце серед країн світу і перше серед країн Океанії. Австралія на півночі відділена від Папуа — Нової Гвінеї водами Торресової протоки, Тиморського і Арафурського морів від Індонезії та Східного Тимору; на сході — водами Коралового моря від Соломонових Островів, Вануату і Нової Каледонії (Франція); на південному сході — водами Тасманового моря від Нової Зеландії.

Особливість ЕГП країни є її значна віддаленість від усіх регіонів світу, що в минулому ускладнювало зв'язки з більшістю держав. Біля її берегів починаються найдовші морські траси: Мельбурн – Санкт-Петербург, Сідней – Лондон, Сідней – Нью-Йорк. Нині віддаленість від Америки та Європи перестала бути вирішальним чинником географічного положення країни. Технічний прогрес у транспортній галузі та у засобах зв'язку наблизив Австралію до інших регіонів світу.

 Робота у групах (заповнення таблички за допомогою різних джерел інформації) (слайд 14)

  1. Природні умови та ресурси.

(слайд 15,16,17)

  1. Населення.

(слайд 18)

  1. Господарство країни:

А) промисловіть

Б) сільське господарство

В) сфера послуг

(слайд 19,20,21)

  1. Зовнішньоекономічна діяльність країни.

(слайд )

  Обговорення результатів роботи.

Розповідь вчителя

Якими б оригінальними і дивовижними не були традиції і звичаї жителів інших країн, ми зобов'язані терпимо і делікатно ставитися до них, а ще краще буде, якщо ми підійдемо до знайомства з ними з непідробним і щирим інтересом і дружелюбністю. Люди інших національностей і культур завжди гідно оцінюють таке до них відношення.

Традиції, побут і звичаї австралійців багатьом можуть здатися дещо недоречними, але їх оригінальність здається зайвою лише на перший погляд. Австралійські традиції зародилися відносно недавно, і, в більшості випадків, головне для них – це добровільна участь всіх людей.

За свідченням відвідувачів Австралії, найпоширеніша і дивна для іноземців традиція – грати раз в році на перегонах. В перший вівторок листопада вся країна завмирає: починаються найбільші національні перегони на «Кубок Мельбурна». У штаті Вікторія жителям навіть дають оплачуваний вихідний для того, щоб вони могли взяти участь у скачках! Протягом року мало хто згадує про перегони, але в день їх відкриття кожен чоловік, жінка і навіть дитина вважає своїм обов'язком зробити ставку в середньому в 6 доларів. (слайд 22)     

Австралія – неоднорідна країна, але всіх австралійців об'єднує деякий наліт «сімейності» на їх звичаї святкувати малі свята і пам'ятні дати. Це пов'язано з широкою укоріненістю їх провінційного побуту і способом життя в передмістях.     Відмінною рисою цього способу життя є надзвичайно поширений звичай встановлювати намети з пирогами та іншою домашньою випічкою для збору коштів на той чи інший захід. Численні невеликі сільські громади (спільноти) занадто горді, щоб просити грошей у сусідів. Набагато краще їх заробити простим і швидким способом. Якщо ви любите варення і справжню домашню випічку, то купуйте її в таких «сімейних наметах», – особливо в тих, які знаходяться під заступництвом Асоціації сільських жінок. (слайд 23)     

Ще австралійці пишаються своїми регулярно великими і довгими пікніками. Вони можуть виглядати як завгодно: обіди на засипаній листям алеї, барбекю де-небудь на порослому травою схилі пагорба, іноді поблизу від води, але завжди далеко за межі міста. Такі виїзди на дику природу зазвичай влаштовуються кількома сім'ями на містких фургонах.     

Австралійці легкі на підйом, до труднощів вони ставляться філософськи, оскільки самі вони – продукт хитромудрого змішування етносів. Тут представлені всі європейські нації. Тому, наприклад, до народження, смерті, шлюбу і розлучення - ставлення в кожній родині специфічне.

Австралія — воістину дивна країна, яка зібрала в собі безліч таких незвичайних і неймовірних туристичних визначних пам'яток, що навіть складно уявити. Познайомимося з самими вражаючими з них.

  1.               «Святилище гончара» (Мельбурн). (слайд 24)

Неподалік від Мельбурна знаходиться приголомшливий сад, територія якого становить 160 акрів. Це сама містична пам'ятка країни. Творцем цього місця є скульптор Вільям Рікеттс, довгий час прожив разом з аборигенами острова.

  1.               Трав'яне дерево ксанторрея. (слайд 25)

Трав'яні дерева вважаються ендеміком континенту і займають більшу частину ландшафту Австралії. Вони досягають висоти 3-4 метрів.

  1.               Озеро Хіллієр (острів Мідл-Айленд). (слайд 26)

Вкрай незвичайний колір води цього озера до цих пір залишається загадкою для вчених. Дістатися до нього дуже непросто, для цього потрібно повітряний транспорт, подорож на якому коштує недешево.

  1.               Гори Бангл-Бангл. (слайд 27)

Бангл-Бангл, розташовані на північному заході Австралії, входять в список об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це таємниче місце цінується своїм неймовірним ландшафтом, які формувалися протягом 350 мільйонів років.

  1.               Затока Хоумбуш (Сідней). (слайд 28)

Дивно, але колись цю затоку використовували в якості суднорозбираючого двору. Тепер же уламки колишніх суден перетворилися в справжні заповідники живої природи. Наймальовничішим із всіх є судно Ayrfield, яке було надіслано в Хоумбуш ще у 1972 році.

  1.               «Великі предмети». (слайд 29)

Подібних конструкцій величезних предметів в Австралії налічується понад 150. Всі вони розташовані в різних частинах країни і створені з метою залучення туристів. На сьогоднішній день ці об'єкти стали справжнім культовим явищем.

  1.               «Горизонтальні водоспади» (бухта Талбот). (слайд 30)

Сам факт того, що на човні можна піднятися вгору по водоспаду, здається абсурдним. Але тут це дійсно можливо. Тривалі припливи, приводять сюди величезні маси води, кілька разів в день змінюють напрям потоку, який падає з 4-метрової висоти і спрямовується через прибережні ущелини. Завдяки відмінності в рівнях потоків і виникають «горизонтальні водоспади» — найбільше диво природи.

  1.               Національний парк Какаду. (слайд 31)

Завдяки своїм захоплюючим ландшафтам і неймовірно яскравим пейзажам для туристів, він давно вже став одним з обов'язкових місць відвідування. На величезній території, за розмірами порівнянної чи не з половиною Швейцарії, можна насолодитися сліпучої краси водоспадами, ущелинами і печерами, в яких збереглася наскальний живопис аборигенів.

ІV. Узагальнення і систематизація засвоєних знань, умінь та навичок.

Метод «Мікрофон»

V. Повідомлення домашнього завдання. (слайд 32)

- Прочитати відповідний параграф у підручнику.

- Підготувати цікаві факти про країни Океанії.

- Намалювати кросворд на тему «Країни та столиці світу».

VІ. Підсумок уроку.

  • Чи можна запозичити нашій країні досвід економічного розвитку Австралії? Відповідь поясніть.

Вчитель узагальнює виступи учнів та оцінює їх.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Додаток 1

Типовий план характеристики країни

I. Загальні відомості про країну.
   - Площа
   - Населення
   - Столиця
   - Офіційна мова
   - Грошова одиниця
   - Основна релігія
   - Форма державного правління
   - Форма державного устрою
II. Географічне положення країни.
III. Природно - ресурсний потенціал країни.
   - Господарська оцінка природних ресурсів.
   - Характеристика природних умов ( вплив рельєфу і клімату на розвиток промисловості).
   - Екологічні проблеми та шляхи їх вирішення.
IV. Населення.
   - Кількість населення його природній та механічний рух.
   - Густота.
   - Розміщення.
   - Міське, сільське
   - Урбанізація.
   - Статево - віковий, етнічний та релігійний склад населення.
   - Трудові ресурси та зайнятість населення по сферах.
V. Характеристика господарства країни.
1. Загальна характеристика господарства.
   - Розміри ВНП.
   - Рівень економічною розвитку країни.
   - Галузева структура господарства.
2. Промисловість.
     - Галузева структура промисловості, провідні галузі промисловості (галузі спеціалізації.)
   - Територіальна структура промисловості. Найбільші промислові центри.
3. Сільське господарство
    - Природно - ресурсні передумови розвитку.
    - Структура галузі (співвідношення рослинництва і тваринництва).
    - Основні риси географії галузей сільського господарства.
VI. Транспорт.
    - Розвинені види транспорту, їх географія.
    - Роль і значення транспорту в житті країни.
VII. Зовнішньо-економічна діяльність країни. ЇЇ членство в міжнародних організаціях, об’єднаннях та групах країн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=733x10000:format=png/path/s16925f0d51e7b5d4/image/ida4a3ccfbbb2a211/version/1538159540/image.png

Додаток 3

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=549x10000:format=png/path/s16925f0d51e7b5d4/image/i733d261e450f0168/version/1538160827/image.png

 

 

Додаток 4

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=240x240:mode=crop:format=png/path/s16925f0d51e7b5d4/image/i8102b245476db737/version/1538160420/image.png https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=240x240:mode=crop:format=png/path/s16925f0d51e7b5d4/image/i39135900ce369b04/version/1538160420/image.png

 

 

Додаток 5

Система розселення Австралії

                https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/none/path/s16925f0d51e7b5d4/image/i3da6b232be2a6dc8/version/1538160788/image.png

Додаток 6

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=733x10000:format=png/path/s16925f0d51e7b5d4/image/i5949d5a024dbd2b9/version/1538162102/image.png

Додаток 7

Сільське господарство Австралії

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/none/path/s16925f0d51e7b5d4/image/iedaf58de6bfd7ac1/version/1538195943/image.png

Додаток 8

Шпаргалка до теми населення Австралії.Австралія – єдина держава на материку  — Гипермаркет знаний

Додаток 9

Австралія. Особливості економіко-географічного положення. Формування  території. Природно-ресурсний потенціал — Гипермаркет знаний

Додаток 10

Схема до теми Органічний світ і природні зони Австралії — Гипермаркет знаний

 

 

 

 

 

 

Додаток 11

 

 

 

 

Додаток 12

 

 

 

Додаток 13

 

zip
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
15 листопада 2020
Переглядів
1946
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку