Урок +Презентація "Оксана Іваненко «Тарасові шляхи». Розповідь про поета, його дитинство".

Про матеріал
Матеріал може бути використаний при вивченні твору О. Іваненко "Тарасові шляхи".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оксана Іваненко «Тарасові шляхи». Розповідь про поета, його дитинство

Номер слайду 2

Історія мого життя складає частину історії моєї Батьківщини. Т. Шевченко

Номер слайду 3

Гра «Так чи ні» 1. Народився Т. Шевченко в селі Кирилівка. 2. Батьки Тараса були кріпаками. 3. Тарас був козачком у пана Енгельгардта. 4. Тарас дуже хотів навчитися малювати. 5. У дитинстві Тарас грав на кобзі. 6. Шевченко навчався в Петербурзькій академії мистецтв. 7. Тарасові було 22 роки, коли його викупили з кріпацтва. 8. Найвідоміша збірка поезій Т. Шевченка називається «Кобзар». 9. Т. Шевченко перебував на засланні 10 років. 10. Остання книжка із прижиттєвих видань Т. Шевченка – «Буквар». 11. Помер поет у 1860 році. 12. Поховано Т. Шевченка на Чернечій горі.

Номер слайду 4

«Пошуковий запит»Панщина – дармова примусова праця покріпачених селян у господарстві поміщика. Кріпак – селянин, залежний від поміщика й прикріплений до земельного наділу. Чумацький шлях – прокладений чумаками. Чумак – візник і торговець, котрий перевозив на волах рибу, сіль, хліб тощо для продажу. Москаль – солдат, вояк.

Номер слайду 5

Енергійний«Вхопиш за плечі, щоб придержати, так де там: випорсне з рук та на сонце, як линок у воду…»Мрійливий«І здається малому, що там – край світу. Там сонце спати лягає…»Допитливий«Каже, що ходив він туди, де сонце заходить, бачив залізні стовпи, що підпирають небо, і ті ворота, куди сонце заходить на ніч, як корова в хлів…». Терплячий«Минає час, знову западає зневір'я в дитяче серце — починає плакати, знову набирається сміливості свиня, чапає до хлопця. Знову змовкає плач: «Чу-чу, свиня!»

Номер слайду 6

Номер слайду 7

«Закінчи речення» 1. Нещаслива доля в дітей кріпаків, ростуть, як бур’ян, ні їх нагодувати, ні їх приголубити, а виростуть – підуть … .2. «Удома хазяйнує … самій ще тільки чотирнадцять років».3. Батьки Тараса були… і працювали на… .4. У полі малий Тарас зустрівся з… .5. Тарас любить заховатись десь у …, дивитися на небо і …».6. Читати Тарас навчився дуже … .7. Дід Іван вважав, що з хлопця буде добрий козак і … мастак .8. Хотів стати малярем, а довелося стати … пана Енгельгардта .

Номер слайду 8

В. Касіян. АМ. Дерегус. Б

Номер слайду 9

М. Дерегус. ВМ. Дерегус. Г

Номер слайду 10

І. Їжакевич. ДГ. Мегмедов. Е

Номер слайду 11

«Погляд» Прокоментуйте назву твору О. Іваненко «Тарасові шляхи».

Номер слайду 12

Номер слайду 13

«Коло ідей»Чи можна дитинство Тараса Шевченка вважати щасливим?

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Для всіх учнів.1. Написати твір-есе «Дитячі мрії золоті…» (за твором О. Іваненко «Тарасові шляхи»).2. Підготувати виразне читання поезії «За сонцем хмаронька пливе…».Індивідуальне завдання.1. Намалювати улюблений епізод із твору. Пояснити, чим він подобається.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Рошко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Данильчак Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 листопада 2022
Переглядів
7079
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку