Урок з теми "Поняття електронної таблиці", 7 клас

Про матеріал

Даний архів містить матеріали до уроку в 7-му класі з теми "Поняття електронної таблиці", а саме навчальну презентацію, заготовки до виконання практичних завдань з даної теми уроку.

Перегляд файлу
Перегляд файлу тимчасово недоступний.
Перегляд файлу
Перегляд файлу тимчасово недоступний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

За навчальною програмою 2017 року. Урок 10 Поняття електронної таблиці. Табличні процесори, їх призначення.

Номер слайду 2

Запитання для повторення вивченого. Розділ 3 § 3.1 Де вам траплялися дані, подані у вигляді таблиці? Наведіть приклади таблиць. Які об’єкти вікна текстового процесора ви знаєте? Що таке математична модель? Які етапи її побудови?

Номер слайду 3

Таблиці. Електронні таблиціРозділ 3 § 3.1 У своїй діяльності та повсякденному житті люди часто використовують таблиці для впорядкованого та структурованого подання різноманітних даних. Наприклад, табель успішності учня, розклад руху пасажирських поїздів, нарахування заробітної плати співробітникам та інше.

Номер слайду 4

Таблиці. Електронні таблиціРозділ 3 § 3.1 У таблицях відображаються відомості про деякі об’єкти та значення їх властивостей. Складається таблиця зі: стовпціврядківна перетині яких містяться клітинки

Номер слайду 5

Таблиці. Електронні таблиціРозділ 3 § 3.1 У клітинці таблиці вказується значення певної властивості якогось об’єкта, у ній може розміщуватися:текст, числа, малюнки, електронні адреси тощо.

Номер слайду 6

Таблиці. Електронні таблиціРозділ 3 § 3.1 Табель успішності за І півріччя учня 7-А класу

Номер слайду 7

Таблиці. Електронні таблиціРозділ 3 § 3.1 Створити таблиці можна в різних електронних документах:у текстовому документіу мультимедійній презентаціїу графічному зображенні тощо. Для цього у відповідних програмах існують спеціальні засоби.

Номер слайду 8

Таблиці. Електронні таблиціРозділ 3 § 3.1 Однак дуже часто виникає потреба не тільки компактно і впорядковано розмістити відомості про деякі об’єкти, а й виконати певні обчислення за даними цих таблиць. Наприклад:визначити середній бал успішності учня за І півріччя; обчислити час, який поїзд перебуває в дорозі; розрахувати заробітну плату робітників за рік тощо.

Номер слайду 9

Таблиці. Електронні таблиціРозділ 3 § 3.1 Тобто в таблицю потрібно внести не тільки дані, а й формули для обчислень. І таких формул в одній таблиці може бути багато. Такі документи називають електронні таблиці.

Номер слайду 10

Таблиці. Електронні таблиціРозділ 3 § 3.1 Особливість електронних таблиць та їх основна перевага у використанні в тому, що у формулах для виконання обчислень можна використовувати дані з різних клітинок таблиці. Якщо змінити дані в цих клітинках, то за формулами автоматично виконаються обчислення з новими даними, і результат буде змінено автоматично.

Номер слайду 11

Таблиці. Електронні таблиціРозділ 3 § 3.1 Розглянемо це на прикладі табеля успішності. В стовпці Середній бал за І півріччя записано формулу: Середній бал за І півріччя = (Бал за І тему + Бал за ІІ тему)/2

Номер слайду 12

Табличний процесор ійого призначення. Розділ 3 § 3.1 Табличний процесор – це прикладна програма, яка призначена для опрацювання даних, поданих в електронних таблицях. Документи, створені в таких програмах, називають електронними книгами, вони складаються зі сторінок – аркушів, на яких можуть розміщуватися кілька електронних таблиць.

Номер слайду 13

Табличний процесор ійого призначення. Розділ 3 § 3.1 Основні операції, які можна виконати в табличному процесорі:

Номер слайду 14

Табличний процесор ійого призначення. Розділ 3 § 3.1 У наш час табличні процесори є одним з ефективних засобів опрацювання числових даних. Наприклад, з їх використанням:може швидко нарахувати заробітну плату,бухгалтервиконати розрахунки міцності конструкції,інженер-проєктувальникпровести опрацювання даних експерименту,фізиквести облік товарів у магазині,менеджервести облік успішності учнів в електронному журналі тощо.учитель

Номер слайду 15

Табличний процесор ійого призначення. Розділ 3 § 3.1 Для життєвих потреб табличні процесори є корисними під час:ведення обліку сімейних надходжень і витрат, проведення розрахунків за комунальні послуги, кредити, нарахування відсотків по депозитних банківських вкладах та в інших випадках.

Номер слайду 16

Табличний процесор ійого призначення. Розділ 3 § 3.1 Ви зможете використовувати табличні процесори і у своїй навчальній діяльності: для розв’язування математичних задач, опрацювання результатів досліджень, опрацювання практичних і лабораторних робіт з хімії та фізики тощо.

Номер слайду 17

Табличний процесор ійого призначення. Розділ 3 § 3.1 Серед сучасних табличних процесорів можна назвати такі: Microsoft Excel. Open. Office Calc. Libre. Office Calc. Google Таблиці

Номер слайду 18

Табличний процесор ійого призначення. Розділ 3 § 3.1 Сучасні табличні процесори можна використовувати не лише на стаціонарних комп'ютерах, а й на планшетах та смартфонах.

Номер слайду 19

Табличний процесор ійого призначення. Розділ 3 § 3.1 Ми з вами вивчатимемо один з найпопулярніших табличних процесорів Microsoft Office Excel (версія 2019) (англ. excel – переважати, перевершувати). Надалі програму будемо називати скорочено – Excel.

Номер слайду 20

Запуск програми Excel. Розділ 3 § 3.1

Номер слайду 21

Вікно табличного процесора Excel. Розділ 3 § 3.1 Якщо на Робочому столі є значок програми Microsoft Excel,Абото для запуску програми можна навести вказівник на значок і двічі клацнути ліву кнопку миші.

Номер слайду 22

Вікно табличного процесора Excel. Розділ 3 § 3.1 Заголовки рядків. Виділена клітинка. Назва аркуша. Смуги прокручування. Рядок заголовка. Стрічка. Поле Ім’я. Рядок формул. Панель швидкого доступу. Заголовок стовпця. Аркуш електронної книги

Номер слайду 23

Вікно табличного процесора Excel. Розділ 3 § 3.1 Рядок формул, у якому відображаються дані, що знаходяться в поточній клітинці;Поле Ім’я, де відображається адреса поточної клітинки аркуша.

Номер слайду 24

Вікно табличного процесора Excel. Розділ 3 § 3.1 Вікно аркуша електронної книги має такі елементи: Кнопка Виділити все. Заголовки номерів рядків. Заголовки імен стовпців. Поточна клітинка. Кнопка створення нового аркуша. Рядок ярликів аркушів

Номер слайду 25

Об’єкти табличного процесора Excel та їх властивостіРозділ 3 § 3.1 Основним об'єктом опрацювання табличного процесора є електронна книга, яка за замовчуванням має ім'я Книга1. Користувач може змінити ім'я книги під час її збереження у файлі. Книга складається з аркушів. За замовчуванням ім’я першого - Аркуш1, яке вказується на ярлику аркуша.Ім’я електронної книгиІм’я Аркуша

Номер слайду 26

Об’єкти табличного процесора Excel та їх властивостіРозділ 3 § 3.1 На аркуші електронної книги автоматично створюється електронна таблиця. Електронна таблиця табличного процесора Excel містить:1 048 576рядків16 384стовпців17 179 869 184 клітинок(номери від 1 до 1 048 576)(за замовчуванням номери складаються з літер англійського алфавіту: A, B, С, ..., Z, АА, АВ, ..., ZZ, ААА, ААВ, …, XFD)

Номер слайду 27

Об’єкти табличного процесора Excel та їх властивостіРозділ 3 § 3.1 Кожна клітинка електронної таблиці має адресу. Адреса клітинки складається з імені стовпця та номера рядка (можлива комбінація літер стовпця і номера рядка), на перетині яких вона розміщена, наприклад,A1 С3 D17 AA26 Завжди одна з клітинок електронної таблиці є поточною.

Номер слайду 28

Об’єкти табличного процесора Excel та їх властивостіРозділ 3 § 3.1 На малюнку поточною є клітинка В3. Вона виділяється табличним курсором у вигляді зеленої рамки. Її адреса відображається в полі Ім’я. А номер стовпця і номер рядка поточної клітинки виділяються іншим кольором. Поточна клітинка. Поле Ім’я

Номер слайду 29

Об’єкти табличного процесора Excel та їх властивостіРозділ 3 § 3.1

Номер слайду 30

Об’єкти табличного процесора Excel та їх властивостіРозділ 3 § 3.1 Деяка сукупність клітинок аркуша електронної книги утворює діапазон клітинок, який також має адресу. Адреса діапазону клітинок задається адресами двох клітинок, розташованих у його протилежних кутах і розділених двокрапкою. Діапазон. A1: D4

Номер слайду 31

Об’єкти табличного процесора Excel та їх властивостіРозділ 3 § 3.1 Наприклад, на малюнку зафарбовано такі діапазони клітинок: A3: A7 (синій колір), B11: Е11 (червоний колір), C2: G9 (зелений колір).

Номер слайду 32

Об’єкти табличного процесора Excel та їх властивостіРозділ 3 § 3.1 Рядок і стовпець електронної таблиці також є діапазонами клітинок. Наприклад, адресою діапазону клітинок, до якого входять усі клітинки стовпця B, є В: ВА адресою діапазону клітинок, до якого входять усі клітинки десятого рядка, є 10:10.

Номер слайду 33

Об’єкти табличного процесора Excel та їх властивостіРозділ 3 § 3.1 Відповідно 6:8 – це адреса діапазону клітинок, що включає всі клітинки рядків з номерами 6, 7, 8 H: L – адреса діапазону клітинок, до якого входять усі клітинки стовпців H, I, J, K, L

Номер слайду 34

Об’єкти табличного процесора Excel та їх властивостіРозділ 3 § 3.1 Об'єкти табличного процесората їх властивостіВластивості об’єкта. Об’єктІм'я, кількість аркушів, порядок розміщення аркушів, наявність окремих аркушів з діаграмами та інше. ЕлектроннакнигаІм’я, кількість розміщених об’єктів та їх вид, колір ярлика, орієнтація аркуша, поля, тло та іншіАркуш. Загальна кількість рядків, стовпців і клітинок; кількість рядків, стовпців і клітинок, що містять дані, та іншіЕлектронна таблиця. Номер, висота, кількість заповнених даними клітинок та іншіРядок

Номер слайду 35

Об’єкти табличного процесора Excel та їх властивостіРозділ 3 § 3.1 Об'єкти табличного процесората їх властивостіВластивості об’єкта. Об’єкт. Номер, ширина, кількість заповнених даними клітинок та іншіСтовпець. Адреса (ім’я), вміст, тип даних у клітинці, межі, заливка, шрифт символів та іншіКлітинка. Діапазон клітинок. Адреса (ім’я), кількість клітинок та інші

Номер слайду 36

Для тих, хто хоче знати більше Розділ 3 § 3.1 Стовпці електронної таблиці можуть також нумеруватися натуральними числами від 1 до 16 384. У цьому разі адреси клітинок записують, наприклад, так: R1 C1, R5 C2, R17 C4, R27 C26, де після літери R (англ. Row   - рядок) указується номер рядка, а після літери С (англ. Column - стовпець) - номер стовпця. Тобто адресу клітинки R5 C2 потрібно розуміти так: (клітинка на перетині п’ятого рядка і другого стовпця) рядок п’ятий, стовпець другий.

Номер слайду 37

Для тих, хто хоче знати більше Розділ 3 § 3.1 Для змінення способу нумерації стовпців потрібно виконати Файл  Параметри  Формули і встановити позначку прапорця Стиль посилань R1 C1.21

Номер слайду 38

Відкривання, перегляд і збереження електронної книги Розділ 3 § 3.1 Стандартним типом файлу в Excel є тип Книга Excel, а стандартним розширенням імені файлу є:.xlsx.xls. Або

Номер слайду 39

Реалізація математичних моделей в електронних таблицях. Розділ 3 § 3.1 Для розв’язування задач на обчислення в електронних таблицях спочатку потрібно побудувати математичну модель, з’ясувавши таке: Які вхідні дані будуть використовуватися?Які кінцеві результати потрібно отримати?За якими формулами будуть виконуватися обчислення?У яких клітинках електронної таблиці будуть розміщуватися вхідні дані та кінцеві результати?

Номер слайду 40

Реалізація математичних моделей в електронних таблицях. Розділ 3 § 3.1 Після цього можна запускати програму табличного процесора і створювати електронну книгу для розв’язування задачі. Розглянемо математичну модель задачі, розв’язання якої подано на малюнку. Вхідні даніПроміжні результати. Кінцеві результати

Номер слайду 41

Реалізація математичних моделей в електронних таблицях. Розділ 3 § 3.1 Проміжними результатами в розв’язанні задачі є вартість кожного з куплених видів канцтоварів, які містяться в діапазоні клітинок Е4: Е6 і розраховуються за формулою:вартість = кількість * ціна Тобто у клітинках діапазону Е4: Е6 записано такі формули: Е4 = С4*D4 Е5 = С5*D5 Е6 = С6*D6

Номер слайду 42

Реалізація математичних моделей в електронних таблицях. Розділ 3 § 3.1 Кінцевими результатами задачі є загальна кількість купленого товару (клітинка С7) та загальна вартість усієї покупки (клітинка Е7). Ці результати обчислюються за формулами:кількість товару = кількість зошитів + кількість олівців + кількість ластиків;Тобто у клітинках С7 та Е7 записано такі формули: С7 = С4 + С5 + С6 Е7 = Е4 + Е5 + Е6вартість покупки = вартість зошитів + вартість олівців + вартість ластиків.

Номер слайду 43

Реалізація математичних моделей в електронних таблицях. Розділ 3 § 3.1 В інших клітинках електронної таблиці внесено текстові дані для на очного оформлення змісту задачі: заголовок таблиці, назви стовпців і рядків. На основі вхідних даних поруч із електронною таблицею розміщено кругову діаграму, яка у графічному вигляді представляє кількість різних видів товарів, куплених у магазині.

Номер слайду 44

Повторюємо. Розділ 3 § 3.1 Розглянь схему та поясни зв'язок між вказаними поняттями: Табличний процесор. Електронна таблиця. Файл .xlsx. Відкриття. Перегляд. Збереження. Клітинка. Рядок. Стовпець. Аркуш. Діаграма. Переміщення. Виділення. Визначення властивостей

Номер слайду 45

Розгадайте ребус. Таблиця«Ребуси українською» © rebus1.com. Розділ 3 § 3.1

Номер слайду 46

Дайте відповіді на запитання. Що таке табличний процесор? Яке його призначення?Що таке електронна таблиця? Із чого вона складається? Розділ 3 § 3.1 У яких сферах діяльності людини зручно використовувати табличні процесори?Які переваги використання електронних таблиць порівняно з паперовими?Які типи даних можуть міститися у клітинках електронної таблиці? Які об’єкти табличного процесора Excel ви знаєте? Які їх властивості?

Номер слайду 47

Дайте відповіді на запитання. Які імена за замовчуванням мають аркуші книги з електронними таблицями; аркуші книги з діаграмами?Із чого складається адреса клітинки? Наведіть кілька прикладів. Розділ 3 § 3.1 Що таке діапазон клітинок? Як задається його адреса?Що таке табличний курсор? Який він має вигляд?Як реалізовуються математичні моделі в електронних таблицях?

Номер слайду 48

Завдання. Розділ 3 § 3.1 Позначте дії, для виконання яких доцільно використати табличний процесор.виконання обчисленьопрацювання малюнківстворення презентаційстворення карт місцевостіпошук відомостей в Інтернетіредагування відеороликіввідправляння електронних листівпобудова діаграм за числовими даними

Номер слайду 49

Завдання. Розділ 3 § 3.1 Назвіть, для яких цілей можуть використовувати табличні процесори представники таких професій. Водій: Для складання таблиць-графіків руху, таблиць особистого графіку водія. Продавець. Для складання баз даних продуктів, таблиць замовлень у виробників товару. Будівельник: Для складання обчислень, для побудови графіків та діаграм

Номер слайду 50

Домашнє завдання. Проаналізувати§ 3.1, ст. 77-87 Розділ 3 § 3.1

Номер слайду 51

Працюємо за комп’ютером. Розділ 3 § 3.1 Сторінка85-86

Номер слайду 52

Дякую за увагу!За навчальною програмою 2017 року. Урок 10

zip
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
438
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку