Урок+Презентація "Природно-географічні умови Апеннінського півострова. Виникнення міста Рима

Про матеріал

Урок є складовою частиною теми – «Стародавній Рим за Царської та Республіканської доби» курсу «Всесвітньої історії. Історії України». Він є вступним у даній темі.

Зміст архіву
Перегляд файлу

Тема: Природно-географічні умови Апеннінського півострова. Виникнення міста Рима (слайд 1)

Мета: дати уявлення про географічне положення, природу та кліматичні умови Апеннінського півострова; ознайомити учнів з історією виникнення міста Рима та суспільно-політичним життям римлян; удосконалити навички роботи з історичною картою; формувати навички логічного мислення, вміння систематизувати вивчений матеріал шляхом створення логічних схем, складання таблиць, уміння самостійної роботи з різними історичними джерелами; розвивати в учнів навички пошуково-дослідницької роботи, робити висновки; виховувати інтерес до вивчення античної історії, як колиски європейської цивілізації. (слайд 2)

Очікувані результати: Після уроку учні зможуть: давати характеристику географічного положення та природних умов Апеннінського півострова, розповідати про життя населення півострова, історію виникнення міста Рим та період правління царів, показувати на карі географічні об’єкти, пов’язані з темою, застосовувати та пояснювати на прикладах поняття, терміни.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Форма проведення: урок-подорож

Поняття: “фамілія”, “сенат”, “патриції”, ”плебеї”

 Обладнання: історична карта, ілюстрації, схеми, атлас “Історія стародавнього світу. 6 клас” О. І. Пометун, П.В. Мороз, Ю.Б. Малієнко. Всесвітня історія. Історія України: підручник для 6 кл. загальноосвітніх навчальних закладів(К., 2014), мультимедійна презентація, проектор.

Презентація міні-проектів учнями 6-го класу

Хід уроку

І.  Організаційний момент

Пролунав уже дзвінок,

Починається урок,

Тож і ви, часу не гайте,

Працювати починайте!

 Робота з епіграфом уроку.   (Слайд 3)

  •        Прочитайте епіграф нашого уроку. Поясніть, як ви його розумієте.

Те що ми знаємо – обмежене, а те чого не знаємо нескінченне.

Лаплас Пьєр Сімон  

(французький математик і астроном) 

  •        Сьогодні ми ще на один крок наблизимося до цих нескінченних знань.

ІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Якою  б цікавою не була історія Давньої Греції, але час на знайомство з нею у нас вичерпався. Сьогодні, друзі, ми з вами  розпочнемо нову мандрівку в глибину віків де ознайомимось з  історією не менш цікавої країни.

  • Вправа «Цікава математика».   (Слайд 4)-піцца+Колізей+паста=Італія

Описание: E:\Работа\Підготовка до уроків історії\6 клас\Рим\Виникнення Риму\Рисунок2.png(Італія)

 

  •          Робота в парах з асоціаціями. пропоную учням з асоціаціями, що записані на дошці, скласти оповідання. (Даю 3 хвилини) (Слайд 5)
  •          Асоціації: Апеннінський півострів, Середземне море, Італія, Рим, "країна телят”, міф, Капітолійська вовчиця, Альпи, дощі, сніг-рідко, залізо, мідь, глина, апельсини, гранати.
  •          від кожної групи вислуховую оповідання, які вони придумали;
  •          роблю підсумок і називаю тему мету та маршрут уроку-подорожі.

Ставлю задачу уроку.

Вчитель: Отже, ми з вами відправляємося у подорож по Стародавньому Риму.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

1. Природно-кліматичні умови Апеннінського півострова.

 Але перш ніж подорожувати, давайте з допомогою географічної карти дізнаємося де знаходиться Італія.

  1.     Робота з історичною картою (с. 195 підручника)  (Слайд 6)
  •        Уважно розгляньте історичну карту підручника/атласу.
  •        Що нагадує Апеннінський півострів за формою?
  •        Що ви можете сказати про географічне розташування Апеннінського півострова? (Південь Європи)

Завдання класу. Діти, тепер нам потрібно хоч трішечки познайомитися з цією країною, для цього ми використовуємо план.

В процесі обговорення учні заповнюють таблицю яку роздав вчитель. https://3.bp.blogspot.com/-llIjo1AElC8/VwDmZtufQFI/AAAAAAAABSI/s1QJySiDZQMUaVRZ5mOeB1aB92ZR8Yf2w/s640/132413763.jpg

  •        Який природний кордон відділяє Італію від Греції? (Адріатичне море)
  •        Які моря омивають півострів? (Лігурійське, Тірренське, Іонічне, Адріатичне, Африканське море (внутрішне, частина Середземного моря)
  •        Які річки протікають на півострові? (По, Тибр, Рубікон, Арно)
  •        Визначте місце розташування Рима.
  •        Чи вигідне, на вашу думку, таке географічне положення Італії? Поясніть свою думку?
  1.     Розповідь учителя з елементами бесіди та демонстрацією карти.

Апеннінський півострів ще греки називали Італією, що перекладається як «країна телят». Цю назву спочатку застосовували щодо південної частини півострова, що була багатою на пасовиська для худоби. Має довжину близько 1100 км, найбільша його ширина 240 км. Недалеко від півострова лежить багато островів, історично пов'язаних із півостровом і кліматично подібних до нього; найбільші й найвідоміші серед них — Корсика, Сардинія, Сицилія.

Від решти Європи Італія відокремлена Альпами, що й визначає теплий, сприятливий для землеробства клімат. Високі гори захищають півострів від північних вітрів, дощів випадає більше ніж у Греції, сніг-рідко. Апеннінські гори — єдині на півострові. Вони не такі круті й високі, як Балканські. Тут ще й досі є діючі вулкани.

  •         Поміркуйте, чи можуть бути на півострові родючі грунти.

(На півострові є як родючі чорноземи так і вулканічний грунт. Землі прибережжя і гірських долин родючі)

  •         Подумайте, які види занять мали сформуватися на півострові за даних природних умов.
  •         Сіяли пшеницю, просо, ячмінь, овес, льон та інші культури. Численні стада великої рогатої худоби, коней, овець, свиней, кіз випасалися на природних вигонах. Розвивалися ремесла. Ткачі мистецьки виготовляли лляні тканини для одягу, вітрила для кораблів. Гончари виробляли гарний посуд і вишукані скульптури.
  •         Не багата Італія на корисні копалини. У середній частині півострова є поклади заліза, міді, олова та срібла, а у дельті Тибру – видобували сіль. (Слайд 7) Справжніми шедеврами були витвори ювелірів. Із найтонших срібних та золотих елементів, бурштину і дорогоцінного камню вони вигтовляли прикраси. Розвивалась торгівля, вивозили сировину і товари ремісників – кераміку, мідні, бронзові, залізні предмети побуту, ювелірні вироби, дорогі тканини. У містах осіли купці, ремісники. На вулицях і на ринковій площі працювали ковалі, які кували зброю і знаряддя праці. Будували зрошувальні канали.
  •         По ходу запитую, чи все ми правильно уявили працюючи з асоціаціями.

Вчитель: Отже, ми з вами готові відправитись у подорож до Стародавньої Італії, так як уяву про цю країну вже маємо. І І нашою зупинкою буде  - «Знайомство з населенням».

Населення стародавньої Італії (слайд №8-11)

  1.     Повідомлення учня супроводжується демонстрацією карти.
  2.     Клас складає схеми
  •         Апеннінський півострів був заселений ще з давніх давен, зокрема, за часів кам’яного віку. Виходячи з природно-кліматичних особливостей, Італію поділяють на три частини: північну, середню і південну.
  •         В залежності від розселення племен Італія поділялася на історичні області. Найбільш приваблювали  природними умовами Етрурія, Лацій, Кампанія та Апулія.
  •         Впродовж багатьох віків тут осіли племена італіків, етрусків, греків, галів, іллірійців.

Острів Сицилія населяли переселенці з міста Карфаген. Найдавнішим населенням Апеннінського півострова вважають племена лігурів, сикулів, сіканів. Інші племена прийшли сюди пізніше. Серед прийшлих народів вирізняються італіки, які, можливо, дали назву країні. Прийшли вони з півночі і поселились у центральній частині півострова. З часом на основі місцевих і прийшлих племен утворилося дев’ять племен. Серед них – латини, умбри, сабіни, самніти та інші. Усе це – землеробські племена, які мали розвинуті металургію, гончарство та інші ремесла. Кожен народ мав свою мову, традицію, культуру.Мова латинів стала мовою Римської держави.

У X ст. до н. е. в Італії з’явилися етруски (расени). (Слайд 10) Вони прибули на Апенніни морем і поступово захопили територію від Тибра до Альп. Заселені ними землі дістали назву “Етрурія”. Етруски прийшли сюди, як вважає, Геродот з Малої Азії. Саме ними у ˅III ст. до н. е. було створено першу цивілізацію на території Італії. На поч. III ст. до н. е. Рим підкорив етруські міста. Поступово етруски розчинилися в новому середовищі й втратили мову, але культура їх була значною мірою сприйнята та розвинена римлянами. У Цизальпійській Галлії жили — галли. На півдні Апеннінського півострова були грецькі колонії. Головне місто Італії - це Рим. На берегах річки Тибр, в її нижній течії жило плем’я латинів. Згодом, вони і заснували тут місто Рим, одне з найдавніших міст на землі. Його називають “вічним містом”.

5)Узагальнююча бесіда
-  Запитання

  1.     На які історичні області поділяється Італія?
  2.     Яке населення мешкало на півострові?
  3.     Які племена заселяли Рим?
  4.     З якими племенами вони могли взаємодіяти?

 

2. Виникнення міста Рим

Вчитель: Отже ми познайомилися з населенням Апеннінського півострова і можемо здійснити ІІ зупинку до «Міста Рим».

У Х—ІХ ст. до н. е. на пагорбах у місцевості Лацій, на лівому березі річки Тибр, жили латиняни і сабіняни. Поступово поселення цих двох племен об’єдналися і утворили нове, з фортецею на пагорбі Капітолій.

Про історію виникнення міста населення склало чимало легенд.

  •      Демонстрація відео фрагменту «Заснування міста Рим»

Робота з лінією часу.

Повторюємо: як іде рахунок часу до нашої ери.

  1.     Визначте дату заснування міста Рим? (753 р. до н. е.) Від цієї дати римляни вели своє літочислення.
  2. Підрахуйте, скільки років відділяють нас від дати заснування Риму. (2771 рік)
  •      Питання до учнів:
  •    Хто вважається засновником Риму? (Ромул)
  •    Хто, згідно з давньоримською легендою, вважається матір’ю Ромула? (Рея Сільвія)
  •    На згадку про які події було встановлено на Капітолійському пагорбі статую волчиці? (слайд 13)
  •    Чому Ромул вбив свого брата – Рема?
  •    Чи схожі між собою легенди про заснування Києва та Риму?

Робота з термінами і поняттями

Веста — богиня вогню, домашнього вогнища.

Весталки — жриці богині Вести.

Марс — бог війни.

 

3. Царська доба в історії Стародавнього Риму.

І наступна наша зупинка «Царська доба».

Розповідь вчителя
Перші римляни оселилися на семи горбах. Два головних пагорби називаються Палатин і Капітолій. Вони здіймаються на висоту 50 метрів. Пізніше на Палатині для знатних і багатих людей було збудовано палаци, а на Капітолії – храми богів.

Між горбами було велике болото. Перші поселенці з великими труднощами осушили його і на цьому місці влаштували базарний майдан – Форум. До наших днів зберігся і працює підземний канал завдовжки один кілометр, який відводить у Тибр води з болота. Він викладений кам’яними плитами і такий великий, що всередені по ньому може вільно проїхати віз, навантажений сіном.

Спочатку Рим нагадував велике село. Але згодом його жителі спорудили гарні будинки, палаци, храми і оточили Рим муром завдовжки 10 км. з вежами та брамами.
Епоха царів
З 753 р. до н.е. починається «царський» період в історії Риму, який тривав понад два століття. Про цей період відомо дуже мало.

-Як ви вважаєте, чому він має таку назву? (Римом правили царі)

Повідомлення учня

Римське царство.   (Слайд 14-15)

Римських царів було рівно стільки ж, скільки пагорбів, — сім.

Ромул відрізнявся божественним походженням. Вважається засновником Рима. Створив Сенат. Розділив стародавнє місто на три частини. Первісне населення міста становили злочинці і вигнанці з інших міст. Вони часто робили набіги на сусідні народи; завдяки хитрості, вони зуміли організувати викрадення сабінянок, тим самим, після закінчення короткочасної ворожнечі, забезпечивши союз з сабінянами і їх царем Титом Татіем. У місті почали розвиватися ремесла і торгівля.

 

Нума Помпилій — другий правитель Риму — був обраний народом за талант, організаторські здібності та вміння проводити реформи. До його заслуг відносять освіту спілки майстрів і ремісників, введення нового календаря, в якому було 365 днів, упорядкування релігійних культів, зокрема заборону на людські жертвопринесення.

Тулл Гостилий у першій половині свого життя був багатим землевласником. Ставши царем, виявив войовничі риси свого характеру і став вести численні війни з сусідами. В результаті його правління площа Римської держави була істотно розширена.

Анк Марций був онуком Тулла. З-за своєї тихої вдачі мало не позбувся трону. Змушений був постійно відбивати атаки войовничих сусідів, приєднав до володінь Риму кілька міст етрусків.

Тарквіній Давній – єдиний цар Риму з племені етрусків. Власник величезного стану, він отримав престол Риму. Взяв у дружини дочка попереднього царя. Провів ряд воєн з етрусками і латинами. Вів роботи по перетворенню Риму. Саме при ньому в місті стали функціонувати водопровід і каналізація, з’явилися кам’яні мостові, стали зводитися перші кам’яні приватні будинки.

Сервій Тулій був рабом, але отримав гарну освіту. Отримав трон завдяки дружині Тарквінії. Провів ряд реформ в армії, розділив Рим за територіальним принципом, звів масу оборонних споруд. Дав цивільні права плебеїв, дарував свободу рабам. Користувався загальною любов’ю.

Тарквіній Гордий – останній, сьомий цар Риму. Прийшов до влади з допомогою державного перевороту, підступно вбивши Сервія. Істотно урізав права нижчих класів, віднявши у плебсу всі даровані раніше волі. В результаті був вигнаний разом з синами з Риму. Закінчив своє життя в 510 р. при спробі повернути собі владу. І

Так закінчилася перша, царська епоха в житті Вічного міста.

Суспільний устрій (розповідь учителя)

В цей час учні в зошитах: робота з словником

У далеку давнину римське населення жило великими родинами, які латинською мовою називалися фаміліями.

На чолі кожного роду стояв вождь – патер.

Робота з документом

Діонісій Галікарнаський про владу царя

«...Ромул дав цареві такі права: щоб він очолював священнодійства і жертвопринесення, щоб зберігав закони та звичаї батьків, тяжчі злочини розбирав сам, а легші доручав сенатові; збирав сенат і скликав народ та мав вищу владу під час війни...»

Запитання до документа

Які обов’язки перед суспільством мав цар?

 

Для обговорення найважливіших справ чоловіки сходилися на народні збори.

Схема правління у Римі в царський період (Слайд 16)https://3.bp.blogspot.com/-2N1xPkPGJlI/VwDmZjTBEoI/AAAAAAAABSQ/J2LzhN3BMNMOO8jhiij9GsWC6CY72XJPg/s640/1324137.jpg

Царю допомагали правити рада старійшин – сенат. До складу сенату входили 300 патриціїв із найдавніших родів, тому сенаторів називали «батьками». Їх призначали довічно, вони користувалися пошаною. Коли цар помирав, то до обрання нового правителя сенат щодня шляхом жеребкування визначав «виконувача обов’язків». Голосували сенатори у незвичний для нас спосіб: ті, хто підтримував одне рішення, відходили в один бік, решта — в інший.

 

(Слайд 17)

Нащадки перших поселенців стали називати себе ПАТРИЦІЯМИ. Це були знатні родини, діти перших поселенців.

Також проживали у Римі переселенці, які обробляли землю, займалися ремеслом, торгівлею – ПЛЕБЕЇ.

Молодшими членами родини, які піддавалися експлуатації були РАБИ. Найнижчою верствою населення були слуги та раби.

  •   Пригадайте як ставали рабами у Давній Греції?

Після повалення Тарквінія Гордого у 509 р. в Римі була проголошена республіка.

Робота з лінією часу.

  •         Відмітьте на лінії часу закінчення царського періоду.

ІV. Узагальнення та систематизація знань учнів.

1.«Своя гра». Індивідуальна гра. Вчитель ставить запитання. Відповідь дає той, хто перший плеснув у долоні. Плескати можна й під час постановки питання (це розвиває вміння виділяти головне).

  1.     На якому півострові розташована Італія? (На Апеннінському півострові)
    2) Що в перекладі означає слово «Італія»? («Країна телят» )
    3) Які гори відділяють Італію від Європи? (Альпи)
    4) Які річки течуть в Італії? (По, Рубікон, Тибр)
    5) Які острови розташовані поряд з Італією? (Сицилія, Сардинія, Корсика)
    6) Коли виникло місто Рим? (У 753 році до н. е.)
    7) Хто був легендарним засновником міста Рим? (Ромул)
    8) Який символ міста Рим? (Вовчиця)
    9) На яких пагорбах виник Рим? (Капітолій, Палатін)
    10) Як називали центральний майдан Риму? (Форум)

2. Установіть відповідність між поняттями та їх визначеннями.    (Слайд 19)

  1.       етруски
  2.       сенат
  3.       патриції
  4.       плебеї

А   головна державна рада при цареві.

Б   корінне населення, що належало до родової громади.

В   особисто вільне населення, які не мали права обіймати державні посади та не володіли землею.

Г   давні племена, що населяли в 1-ому тисячолітті до н. е. північний захід Апеннінського півострова

Відповідь: 1Г; 2А; 3Б; 4В.

V. Підсумки уроку.

Продовжіть речення: (Слайд 20)

  •        «Сьогодні я дізнався (дізналася)…, навчився (навчилася)…я думаю, що...». Інформація, яку я отримав (ла), була для мене…
  1. Домашнє завдання.   (Слайд 21)
  •        Опрацювати § 42 підручника та питання після параграфа;
  •        Знати нові терміни та поняття.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

* * Природно-географічні умови Апеннінського півострова. Виникнення міста Рима

Номер слайду 2

* * Мета: дати уявлення про географічне положення, природу та кліматичні умови Апеннінського півострова; ознайомити учнів з історією виникнення міста Рима та суспільно-політичним життям римлян; удосконалити навички роботи з історичною картою; формувати навички логічного мислення, вміння систематизувати вивчений матеріал шляхом створення логічних схем, складання таблиць, уміння самостійної роботи з різними історичними джерелами; розвивати в учнів навички пошуково-дослідницької роботи, робити висновки; виховувати інтерес до вивчення античної історії, як колиски європейської цивілізації.

Номер слайду 3

* * Те що ми знаємо – обмежене, а те чого не знаємо нескінченне. Лаплас Пьєр Сімон   (французький математик і астроном) 

Номер слайду 4

* * + + =

Номер слайду 5

* * Асоціації: Апеннінський півострів, Середземне море, Італія, Рим, "країна телят”, міф, Капітолійська вовчиця, Альпи, дощі, сніг-рідко, залізо, мідь, глина, апельсини, гранати.

Номер слайду 6

* *

Номер слайду 7

Середня частина півострова Дельта Тибру

Номер слайду 8

* ІСТОРИЧНІ ОБЛАСТІ

Номер слайду 9

* *

Номер слайду 10

* Карта розселення жителів півострова

Номер слайду 11

* НАСЕЛЕННЯ АПЕННІНСЬКОГО ПІВОСТРОВА ЕТРУСКИ ГРЕКИ ГАЛИ ІТАЛІКИ, ЛАТИНИ ІЛЛІРІЙЦІ

Номер слайду 12

* *

Номер слайду 13

* * Капітолійська вовчиця

Номер слайду 14

* * Ромул Царі стародавнього Риму

Номер слайду 15

Царі стародавнього Риму Нума Помпілій 753 до н.е. – 717 до н.е. Тулл Гостілій 717 до н.е. – 673 до н.е. Анк Марцій 642 до н.е.-617 до н.е. Луцій Тарквіній Пріск 616 до н.е.-579 до.н.е. Сервій Туллій 578 до н.е. – 535 до н.е. Луцій Тарквіній Гордий 535 до н.е. – 509 до н.е.

Номер слайду 16

* *

Номер слайду 17

Патриції Все корінне населення, що належало до родової громади за давніх часів у Давньому Римі. Потім так стали називати родову аристократію.

Номер слайду 18

* *

Номер слайду 19

* * етруски сенат патриції плебеї А головна державна рада при цареві. Б корінне населення, що належало до родової громади. В особисто вільне населення, які не мали права обіймати державні посади та не володіли землею. Г давні племена, що населяли в 1-ому тисячолітті до н. е. північний захід Апеннінського півострова Установіть відповідність між поняттями та їх визначеннями. Відповідь: 1Г; 2А; 3Б; 4В.

Номер слайду 20

* * Продовжте речення. «Сьогодні я дізнався (лася)…, навчився (лася)…я думаю, що...». Інформація, яку я отримав (ла), була для мене…

Номер слайду 21

* * Домашнє завдання. Опрацювати § 43 підручника Завдання 1-2 на стор. 200 (письмово)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рибенчук Іванна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
12 квітня 2018
Переглядів
11452
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку