Урок-презентація "Шансон", 7 кл.

Про матеріал
До вашої уваги пропонується матеріал, який можна використати на уроках музичного мистецтва в 7 класі при вивченні теми «Новаторство в музичному мистецтві».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Новаторство в музичному мистецтві (матеріали для вчителів) Вчитель музичного мистецтва Лисянської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Беляєва Світлана Вікторівна

Номер слайду 2

До вашої уваги пропонуються матеріали, які можна використати на уроках музичного мистецтва в 7 класі при вивченні теми « Новаторство в музичному мистецтві».

Номер слайду 3

Тема уроку. Шансон

Номер слайду 4

Музичне привітання Усміхнись до всіх навколо, Добрий ранок, любо школо! І веселий той дзвінок Кличе всіх нас на урок!

Номер слайду 5

На музичних хвилях сьогодні лунатимуть пісні шансону. Ми ознайомимося з творчістю відомих виконавців і послухаємо музику шансону.

Номер слайду 6

Актуалізація опорних знань. Парне опитування * Розкажіть про особливості музики в стилі диско. * Які характерні риси цієї музики? * Хто із виконавців в стилі диско вам найбільше запам’ятався і чому?

Номер слайду 7

Новий матеріал для засвоєння Шансон як жанр зародився у Франції. Цей стиль можна охарактеризувати як музику кабаре і кафешантанів, якими так славиться Франція. У перекладі з французької термін «шансон» означає «пісня з життя». Це сюжетні пісні, які колись виконували вуличні співаки; це — маленький театр, театр одного актора.

Номер слайду 8

У кожній пісні має бути міні-сюжет з ліричною, драматичною або комічною фабулою. Акомпанував шансоньє зазвичай акордеон. Головне, що відрізняє шансон від інших стилів, — це життєвість віршів: вони не вигадані, а складені самим життям, у них постає доля людини, її труднощі, радощі тощо.

Номер слайду 9

У сучасній Франції шансоном називають популярну французьку музику, яка зберігає специфічну ритміку французької мови, відрізняючись від пісень, написаних під впливом англомовної музики. Серед найвідоміших виконавців шансону — Едіт Піаф, Джо Дассен, Жак Брель, Шарль Азнавур, Jleo Ферре та інші.

Номер слайду 10

Робота з таблицею: Характерні ознаки шансону Мова Пісні виконуються французькою мовою або мовою виконавця. Характер Пісні дуже ліричні, наповнені чуттєвістю і сенсом, вони зачіпають найтонші струни нашого серця. Текст Велика увага приділяється поетичному тексту пісень; текст зрозумілий широкому колу та близький за змістом людям різного віку.

Номер слайду 11

Зміст Часто вірші присвячені історіям із життя, коханню; в піснях описуються життєві події, зміст пісень наповнений розмовами, які ведуться в основному від першої особи. Мелодія Мелодія нескладна, швидко запам’ятовується; легка для виконання широким колом виконавців, які не є професійними музикантами. Музика і супровід Музика передає відтінки настрою виконавця; існує декілька різновидів супроводу: близький до романсу — гітара, фортепіано або інший сольний інструмент, фонограма.

Номер слайду 12

Музичне сприймання Шарль Азнавур, Мірей Матьє. «Une Vie D’amour» («Вічне кохання»). Едіт Піаф. «Non, Ge Ne Regrette Rien» («Ні, я нi про що не шкодую»).

Номер слайду 13

Аналіз музичних творів * Які особливості шансону вам вдалося розпізнати у творах? * Який музичний образ створила кожна пісня? * Охарактеризуйте музичний супровід пісень та тембр їхніх виконавців.

Номер слайду 14

Музичний словничок Шансон (фр. chanson — пісня) — французька лірична пісня — народна та естрадна, що має різноманітні жанрові та історичні різновиди. Шансоньє (фр. chansonier — співак) — французький естрадний співак, виконавець, а нерідко — й автор тексту та музики пісні.

Номер слайду 15

Новий матеріал для засвоєння. Шарль Азнавур — французький шансоньє, поет, композитор і актор. Автор понад тисячі пісень, серед яких всесвітньо відомими стали «Богема», «Мама», «Вічна любов», «Молодість», «Ізабелла» та інші.

Номер слайду 16

Едіт Піаф — французька співачка й акторка, одна з найвідоміших естрадних виконавиць світу.

Номер слайду 17

Виконання творчого завдання Розгляньте репродукції картин відомих художників (с. 138-139). Які з них відповідають мелодіям французького шансону?

Номер слайду 18

Фізкультхвилинка «Танцюємо разом із шансоном».

Номер слайду 19

Поспівка Вправи для розвитку музичного слуху та голосу.

Номер слайду 20

Виконання пісні «Пісня про рушник». (сл. А. Малишка, муз. П. Майбороди).

Номер слайду 21

Виконання творчого завдання «У музичній студії». Заспіваємо «Пісню про рушник» П. Майбороди. Запишіть свій спів на диктофон та виконайте пісню для своїх друзів і рідних. Оцініть її звучання у власному виконанні та у виконанні друзів. Хто із вас заспіває найкраще?

Номер слайду 22

Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія * Що означає термін «французький шансон»? * Розкажіть про особливості та характерні риси шансону. * Назвіть імена виконавців та творців шансону.

Номер слайду 23

Домашнє завдання Послухайте свої улюблені пісні. Чи будуть серед них твори у стилі шансону?

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кудрявська Алла Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мельник Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Єрмак Марина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 серпня 2019
Переглядів
10739
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку