Урок-презентація. Тема "Кулінарія. Приготування бутербродів"

Про матеріал
Види і оздоблення бутербродів. Їх класифікація. Вгадай якій вид. Як прикрасити. Безпека праці під час приготування. Практична робота - приготування бутербродів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Приготування бутербродів

Номер слайду 2

Запам'ятай! Бутерброд (від нім. butter – масло і brot – хліб) являє собою скибочку хліба або булки, на який покладені додаткові харчові продукти. Поживна цінність бутербродів залежить від використаних продуктів. Вони бувають різноманітні: м'ясні і рибні, молочні і солодкі, а також овочеві і фруктові.

Номер слайду 3

Бутерброди розрізняють: відкриті, закриті, закусочні Відкритий бутерброд - це скибка хліба з верхнім шаром продуктів (шинка, ковбаса, масло тощо).

Номер слайду 4

Запам'ятай! Закритий (дорожній) - це бутерброд в якому продукти містяться між двома скибками хліба.

Номер слайду 5

Запам'ятай! Закусочні (канапе) - це маленькі за розмірами бутерброди різної форми: круглі (діаметром 5-6 см), трикутні, квадратні, прямокутні (розміром не більше сірникової коробки). Готують на підсушеному чи підсмаженому на маслі хлібі.

Номер слайду 6

Відгадай бутерброд. Назви із яких продуктів він виготовлений Відповідь: відкритий складний бутерброд; на скибці чорного хліба шматочки вареного яйця та зелена цибуля,сметана.

Номер слайду 7

Відгадай бутерброд. Назви із яких продуктів він виготовлений. Відповідь: відкритий складний бутерброд; на скибці білого хліба масло, шматочки вареного яйця, редиски, огірочка та кропу.

Номер слайду 8

Відгадай бутерброд. Назви із яких продуктів він виготовлений Відповідь:закритий бутерброд з шинкою, сиром та листям салату, булочка.

Номер слайду 9

Відгадай бутерброд. Назви із яких продуктів він виготовлений Відповідь: відкритий складний бутерброд; на скибці чорного хліба масло, шматочки помідора і шпроти.

Номер слайду 10

Відгадай бутерброд. Назви із яких продуктів він виготовлений Відповідь : канапе – закусочний бутерброд; бекон,квашений або маринований огірок на підсмаженому шматочку чорного хліба.

Номер слайду 11

Відгадай бутерброд. Назви із яких продуктів він виготовлений Відповідь: канапе- закусочний бутерброд ; оселедець,кільце цибулі , огірочок-корнішон, скріплені шпажкою на шматочку чорного хліба

Номер слайду 12

Відгадай бутерброд. Назви із яких продуктів він виготовлений Відповідь: канапе – закусочний бутерброд; помідор,копчена ковбаса, твердий сир,огірочок, оливка на білому хлібі.

Номер слайду 13

Відгадай бутерброд. Назви із яких продуктів він виготовлений. Відповідь: канапе “Вітрильники” з твердого сиру, моркви, свіжого огірка та ковбаси, встромлені шпажкою у шматочок чорного хліба.

Номер слайду 14

Відгадай бутерброд. Назви із яких продуктів він виготовлений. Відповідь: фруктове канапе; шматочки банана, яблука, ківі на шпажці.

Номер слайду 15

Поміркуй! Які продукти слід використовувати при приготуванні бутербродів на житньому хлібі?В: використовуємо жирні продукти шинку, корейку, сало, оселедець Які продукти слід використовувати при приготуванні бутербродів на білому хлібі?В: використовуємо масло, ковбасу, сир, мед, варення

Номер слайду 16

Найпоширеніші родичі бутерброда Гамбургер Сандвіч - закриті бутерброди Перекладанець Воловани і тарталетки

Номер слайду 17

Вимоги до якості бутербродів Всі продукти для приготування бутербродів нарізають не раніше 20-30хв. до подавання на стіл. Хліб нарізати рівномірної товщини (для відкритих бутербродів товщиною приблизно 1-1,5 см, для закритих - 0,5 см).

Номер слайду 18

Вимоги до якості бутербродів Продукти кладуть так, щоб вони повністю покривали скибки хліба, але не звисали з них

Номер слайду 19

Вимоги до якості бутербродів Продукти для бутербродів повинні бути свіжими, тонко нарізаними, поєднуватися за смаком і кольором.

Номер слайду 20

Вимоги до якості бутербродів Готові бутерброди повинні бути якісно приготовленими і оформленими.

Номер слайду 21

Інструкція охорони праці при роботі з ножем. Для обробки продуктів та приготування страв слід користуватися ножами з нержавіючої сталі. Лезо ножа має бути гострим, не пощербленим, а ручка без тріщин. Працюючи ножем, слід стежити за поставою й бути уважним. При нарізанні продуктів ніж тримати за ручку правою рукою, лівою тримати продукт, пальці мають бути підігнуті так, щоб лезо ножа було якомога далі.

Номер слайду 22

Інструкція охорони праці при роботі з ножем. Нарізувати хліб, гастрономічні вироби, овочі слід на спеціальних обробних дошках. Після закінчення роботи ніж помити і витерти, тримаючи його за ручку. Передавати ніж ручкою вперед. Ножі зберігати в чохлах, підставках, у спеціально відведеному місці.

Номер слайду 23

Інструкційна картка 1 Нарізування хліба для бутербродів. Послідовність виконання: Одягнути робочу форму, ретельно помити руки. Підготувати дошку для хліба й кухонний ніж, вазу для хліба. Дно вази застелити чистою серветкою. Хлібину розрізати вздовж навпіл, покласти розрізаним боком на дошку. Нарізати впоперек тонкими скибками завтовшки 1-1,5 см. Батон різати скибками завтовшки 1 см ,шкільні булочки різати посередині. Нарізаний хліб скласти у вазу. Зібрати крихти, помити ніж і дошку. Проаналізувати допущені помилки.

Номер слайду 24

Нарізування ковбаси

Номер слайду 25

Нарізування сиру

Номер слайду 26

Практична робота Приготування комбінованих бутербродів

Номер слайду 27

Інструкційна картка 2 Приготування бутербродів. Послідовність виконання: Підготувати продукти для бутербродів. Підготувати робоче місце, інвентар, посуд. Зробити первинну обробку продуктів. Нарізати хліб і продукти . Оформити бутерброди відповідно до використаних продуктів. Покласти на тарілку чи вазу, подати на стіл, визначити якість бутербродів. Прибрати робоче місце. Проаналізувати допущені помилки

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Інструкційна картка ЗПриготування комбінованих бутербродів. Продукти: пшеничний хліб, - 2 кусочки, ковбаса - 2 пластинки, масло— 10 гр., яйце, зварене круто - 1/2 шт. овочі (огірок, помідор, зелена цибуля, петрушка). Послідовність виконання. Зробити первинну обробку продуктів. Нарізати хліб чи батон скибками товщиною 1 см і намастити маслом. Покласти зверху пластинки ковбаси, яєць, овочів. Прикрасити бутерброди зеленою цибулею, петрушкою, покласти на тарілку чи вазу. Проаналізувати допущені помилки. Прибрати робоче місце.

Номер слайду 30

Приготуй вдома!Грінки з черствого білого хліба. Візьми батон і наріж скибочками. В миску налий пів літри молока. Розколоти з двома сирими яйцями, додай чайну ложечку цукру і трохи солі. Потім поклади в цю суміш нарізані скибочки, а через 5 хв. підсмаж їх з обох боків на вершковому маслі.

Номер слайду 31

Дякую за співпрацю!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Добряков Ігор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Карпова Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
29 грудня 2022
Переглядів
1923
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку