Запам'ятай! Бутерброд (від нім. butter – масло і brot – хліб) являє собою скибочку хліба або булки, на який покладені додаткові харчові продукти. Поживна цінність бутербродів залежить від використаних продуктів. Вони бувають різноманітні: м'ясні і рибні, молочні і солодкі, а також овочеві і фруктові.
Поміркуй! Які продукти слід використовувати при приготуванні бутербродів на житньому хлібі?В: використовуємо жирні продукти шинку, корейку, сало, оселедець Які продукти слід використовувати при приготуванні бутербродів на білому хлібі?В: використовуємо масло, ковбасу, сир, мед, варення
Інструкція охорони праці при роботі з ножем. Для обробки продуктів та приготування страв слід користуватися ножами з нержавіючої сталі. Лезо ножа має бути гострим, не пощербленим, а ручка без тріщин. Працюючи ножем, слід стежити за поставою й бути уважним. При нарізанні продуктів ніж тримати за ручку правою рукою, лівою тримати продукт, пальці мають бути підігнуті так, щоб лезо ножа було якомога далі.
Інструкція охорони праці при роботі з ножем. Нарізувати хліб, гастрономічні вироби, овочі слід на спеціальних обробних дошках. Після закінчення роботи ніж помити і витерти, тримаючи його за ручку. Передавати ніж ручкою вперед. Ножі зберігати в чохлах, підставках, у спеціально відведеному місці.
Інструкційна картка 1 Нарізування хліба для бутербродів. Послідовність виконання: Одягнути робочу форму, ретельно помити руки. Підготувати дошку для хліба й кухонний ніж, вазу для хліба. Дно вази застелити чистою серветкою. Хлібину розрізати вздовж навпіл, покласти розрізаним боком на дошку. Нарізати впоперек тонкими скибками завтовшки 1-1,5 см. Батон різати скибками завтовшки 1 см ,шкільні булочки різати посередині. Нарізаний хліб скласти у вазу. Зібрати крихти, помити ніж і дошку. Проаналізувати допущені помилки.
Інструкційна картка 2 Приготування бутербродів. Послідовність виконання: Підготувати продукти для бутербродів. Підготувати робоче місце, інвентар, посуд. Зробити первинну обробку продуктів. Нарізати хліб і продукти . Оформити бутерброди відповідно до використаних продуктів. Покласти на тарілку чи вазу, подати на стіл, визначити якість бутербродів. Прибрати робоче місце. Проаналізувати допущені помилки
Інструкційна картка ЗПриготування комбінованих бутербродів. Продукти: пшеничний хліб, - 2 кусочки, ковбаса - 2 пластинки, масло— 10 гр., яйце, зварене круто - 1/2 шт. овочі (огірок, помідор, зелена цибуля, петрушка). Послідовність виконання. Зробити первинну обробку продуктів. Нарізати хліб чи батон скибками товщиною 1 см і намастити маслом. Покласти зверху пластинки ковбаси, яєць, овочів. Прикрасити бутерброди зеленою цибулею, петрушкою, покласти на тарілку чи вазу. Проаналізувати допущені помилки. Прибрати робоче місце.
Приготуй вдома!Грінки з черствого білого хліба. Візьми батон і наріж скибочками. В миску налий пів літри молока. Розколоти з двома сирими яйцями, додай чайну ложечку цукру і трохи солі. Потім поклади в цю суміш нарізані скибочки, а через 5 хв. підсмаж їх з обох боків на вершковому маслі.