Урок-презентація.Тема:Новела О.Генрі «Останній листок »- гімн людині,яка здатна на самопожертву заради ближнього»

Про матеріал
Матеріал до уроку розроблений особисто мною,тому що полюбляю творчість О.Генрі.Цікава тема,ідея.Текст твору вчить бути добрими,милосердними,допомагати один одному.,йти на самопожертву. З великим задоволенням створювала цей урок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Новела О. Генрі «Останній листок »- гімн людині,яка здатна на самопожертву заради ближнього»Урок зарубіжної літератури для 7 класу. Вчитель: Добинда Тетяна Миколаївна Тарутинський НВК

Номер слайду 2

Номер слайду 3

На попередньому уроці ми вивчали біографію і творчість О.  Генрі, аналізували текст твору, визначали головних героїв повісті. Отож, давайте трішки пограємо і повторимо вивчений матеріал. Літературна гра «Перевір свої знання»(Слайд 2.)1.     Назвіть справжнє ім'я О. Генрі. (Вільям Сідні Портер)2.     На честь кого О. Генрі обрав собі такий псевдонім? (На честь відомого на той час французького фармацевта О. Анрі).3.     Літературний жанр, до якого належить твір О. Генрі «Останній листок» (Новела)4.     Що таке новела? (Новела – (з італ. – новина) -  невеликий за обсягом прозовий твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом).5.     В яку пору року відбуваються основні події твору? (Восени, листопад)6.     Які асоціації виникають у вас при згадуванні осені, описаної О. Генрі в новелі «Останній листок»? (смуток – печаль – страх – хворобливість – бруд – холодна злива – кінець – пронизливий вітер – похмуре небо)7.     Назвіть імена головних героїв твору. (Джонсі, Сью, Берман)8.     Звідки приїхали до міста героїні? (Сью приїхала зі штату Мен, Джонсі – зі штату Каліфорнія)9.     Хто за професією були дівчата? (Художницями)10.           Назва хвороби, яка бродила по колонії, торкаючись то одного, то другого своїми крижаними пальцями? (Містер Пневмонія). Актуалізація опорних знань  Літературна гра «Перевір свої знання»

Номер слайду 4

На попередньому уроці ми вивчали біографію і творчість О.  Генрі, аналізували текст твору, визначали головних героїв повісті. Отож, давайте трішки пограємо і повторимо вивчений матеріал. Літературна гра «Перевір свої знання»(Слайд 2.)1.     Назвіть справжнє ім'я О. Генрі. (Вільям Сідні Портер)2.     На честь кого О. Генрі обрав собі такий псевдонім? (На честь відомого на той час французького фармацевта О. Анрі).3.     Літературний жанр, до якого належить твір О. Генрі «Останній листок» (Новела)4.     Що таке новела? (Новела – (з італ. – новина) -  невеликий за обсягом прозовий твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом).5.     В яку пору року відбуваються основні події твору? (Восени, листопад)6.     Які асоціації виникають у вас при згадуванні осені, описаної О. Генрі в новелі «Останній листок»? (смуток – печаль – страх – хворобливість – бруд – холодна злива – кінець – пронизливий вітер – похмуре небо)7.     Назвіть імена головних героїв твору. (Джонсі, Сью, Берман)8.     Звідки приїхали до міста героїні? (Сью приїхала зі штату Мен, Джонсі – зі штату Каліфорнія)9.     Хто за професією були дівчата? (Художницями)10.           Назва хвороби, яка бродила по колонії, торкаючись то одного, то другого своїми крижаними пальцями? (Містер Пневмонія). Актуалізація опорних знань  Літературна гра «Перевір свої знання»1. Справжнє ім'я О. Генрі. (Вільям Сідні Портер)2. На честь кого О. Генрі обрав собі такий псевдонім? (На честь відомого на той час французького фармацевта Єтьєна Оссіана Генрі,фармацевтичним довідником якого він користувався ,працюючи фармацевтом у тюрмі. 3. Літературний жанр, до якого належить твір О. Генрі «Останній листок» (Новела)4. Що таке новела? (Новела – (з італ. – новина) -  невеликий за обсягом прозовий твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом).5. В яку пору року відбуваються основні події твору? (Восени, листопад)6. Які асоціації виникають у вас при згадуванні осені, описаної О. Генрі в новелі «Останній листок»? (смуток – печаль – страх – хворобливість – бруд – холодна злива – кінець – пронизливий вітер – похмуре небо)7. Назвіть імена головних героїв твору. (Джонсі, Сью, Берман)8.  Звідки приїхали до міста героїні? (Сью приїхала зі штату Мен, Джонсі – зі штату Каліфорнія).9. Хто за професією були дівчата? (Художницями)10. Назва хвороби, яка бродила по колонії, торкаючись то одного, то другого своїми крижаними пальцями? (Містер Пневмонія).

Номер слайду 5

- До кого ще звертається Сью, щоб допомогти своїй подрузі Джонсі? (До Бермана).- Чому саме до нього звернулася Сью? (Він жив недалеко, напевно вони спілкувалися часто, бо мали спільне покликання – малювати). Переказ тексту.розкажіть історію Бермана. Проблемне запитання

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Бесіда за змістом твору.1. Де відбувається дія твору? ((Дія відбувається у невеличкому районі Манхеттен у західній частині м. Нью-Йорка, де живуть бідні художники.).2. Що трапилося з Джонсі?  (Дівчина захворіла на пневмонію.) 3. Чому Джонсі рахувала листки плюща? (Тому що вона вважала, що з останнім листком вона помре). Перекажіть цей епізод тексту.4. Чому лікар та Сью дуже хвилювалися за дівчину? (Тому що дівчина втратила надію на те, що одужає.) Наведіть цитату з твору.«П’ять листків на лозі плюща. Коли піде останній,піду і я…5. Чи була мрія у Джонсі? (Так, вона мріяла намалювати Неаполітанську затоку.)  . Що для цього їй потрібно було зробити? (поїхати до Італії в Неаполь) . Неаполітанська затока – це візитна картка Італії.

Номер слайду 8

Асоціативний кущ   

Номер слайду 9

-Що все своє життя збирався створити художник Берман? Чи вдалося йому здійснити свій задум (Шедевр)? Яким чином? (намалював останній листок на стіні, де ріс плющ)Вчинок Бермана – його мрія, його шедевр).  Шедевр – винятково майстерний, досконалий витвір мистецтва.    Чи зумів Берман допомогти Сью? (Не так Сью, як Джонсі. Із півслова він зрозумів, що може поставити хвору дівчинку на ноги.) Що трапилося з Берманом? (Малюючи листок плюща, Берман застудився й захворів. Кволий організм не витримав хвороби, і старий помер.) - Як можна назвати вчинок, який здійнив Берман? (самопожертва)

Номер слайду 10

З ким автор  порівнює Бермана?   -Чи випадковим є  порівняння  Бермана  з Мойсеєм? (Відомо, що Мойсей врятував іудеїв з єгипетського полону і вивів їх у землю обітовану. А Берман урятував життя Джонсі.

Номер слайду 11

Проблемна ситуація 1. Для чого Берман жертвував собою? (Дивився на себе як на сторожового пса, спеціально поставленого захищати двох молодих художниць у студії нагорі)2. Що змусило його вчинити саме так? (Він просто був дуже добрим і по-батьківськи любив дівчат. Це звичний стан його душі.) 3. Чи стало Джонсі краще? (Цитати з твору) (Слайд № 10)3. Який висновок зробила Джонсі, побачивши, що листок плюща залишився на гілці? (Цитата з твору)- Я була поганим дівчиськом, — сказала Джонсі. — Щось примусило цей останній листок залишитись там, де він є, щоб показати, яка я була противна. Це гріх — хотіти вмерти.

Номер слайду 12

Хто здатний на самопожертву

Номер слайду 13

   Дослідницька робота. Символом чого був намальований листок? (Надії, що не вмирає, віри в майбутнє). - А впродовж твору, що уособлює останній листок? («Коли впаде останній листок, я помру» - символ безнадії. Щось примусило цей останній листок залишитися там, де він є» - символ відродження). Записати в зошит: Останній листок – символ безнадіі, символ відродження

Номер слайду 14

Цитатна доріжка    Обрати з поміж різних висловлювань те, яке, на вашу думку, найбільше висвітлює образ Бермана.         ♦ Перлина любить ховатися в непоказній оболонці (японське прислів’я). ♦ Голос краси звучить тихо: його вловлюють лише найчутливіші   вуха.(Ф. Ніцше). ♦ Краща в світі мета – бути хорошою людиною (Цицерон).  ♦ Я не знаю більшого подвигу, аніж подати руку занепалому духом.  (М. В. Гоголь). ♦ У маленькому тілі часто таїться велика душа (англійська приказка).

Номер слайду 15

Музична пауза. С. Копилова «Останній лист»

Номер слайду 16

Вічне, що є в творах О. Генрі, зберігає їх від небуття. А тим вічним є віра в добро . Вчинок Бермана – це порив щирої душі. То спалах серця, наповненого любові. Як часто нам бракує саме цього щирого пориву і відваги, щоб віддати краплинку себе для свого ближнього. Творіть добро, щоб кращим став цей світ. Не знали б горя щоб старі й малі. Страждання нищіть нанівець,Свій слід залиште на землі. Теплом своїм ви серце обігрійте. Того, хто вже наругу притерпів,Того, кому терпіть несила,Хто горе побороти не зумів. Байдужими не станьте тільки.І пам’ятайте. Що ми – люди. Творіть добро, піклуйтеся про інших –І посвітлішає усюди.

Номер слайду 17

Новела О. Генрі «Останній листок» - сумна майже трагічна історія, сповнена глибокого переживання за долю героїв. У світовій літературі це одна з найкращих новел, яка розкриває тему відданої любові людини до людини, самопожертви заради іншого, взаєморозуміння та прагнення зробити добро іншому як засіб подолання життєвих негараздів. Давайте разом з вами пригадаємо та з'ясуємо якими постають образи головних героїв у творі?

Номер слайду 18

Інтерактивна вправа Мікрофон». -«Останній листок» О. Генрі за жанром -новела тому, що…»Своєю новелою «Останній листок» автор хотів нам сказати, що…- На уроці мені більше за все сподобалось…

Номер слайду 19

Номер слайду 20

“І все ж йому хотілося жити. Було б безглуздо померти, витерпівши такі муки. Доля хотіла від нього аж надто багато. І вмираючи, він відмовився скоритися смерті. Може, це було й божевілля, але, потрапивши в лабети смерті, він кинув їй виклик і відмовився помирати. ” З якого твору цей уривок? Що ви знаєте про головного героя? О. Генрі “ Останній листок ”

Номер слайду 21

Життєва позиція ДжонсіО. Генрі “ Останній листок ”«Джонсі, майже непомітна під ковдрою, лежала, повернувшись обличчям до вікна.»«Залишилось всього чотири листочки. Я хочу... побачити, як одірветься останній. Тоді помру і я.»«– А чи не могла б ти малювати в другій кімнаті? – холодно спитала Джонсі.»«Я була поганим дівчиськом.»«Це гріх – хотіти вмерти.»

Номер слайду 22

О. Генрі “ Останній листок ”Ліс умирає. Падає листя…Листя чи сльози, сльози чи кров…Листя зелене, неначе надії,В'яне і жовкне – край їм прийшов…Листя пожовкле. Смалене вітром. З шелестом тихим летить…Все. Все минуло. Без повороту…Цить, моя пісне, о цить…О. Олесь

Номер слайду 23

О. Генрі “ Останній листок ”Берман

Номер слайду 24

О. Генрі “ Останній листок ”Скульптура Мікеланджело «МОЙСЕЙ»Портрет художника БЕРМАНА

Номер слайду 25

О. Генрі “ Останній листок ”МОЙСЕЙ. Релігійні мотиви.

Номер слайду 26

О. Генрі “ Останній листок ”Берман

Номер слайду 27

О. Генрі “ Останній листок ” Робота в парах1 пара. Завдання: з перелічених якостей підкреслити ті, що були притаманні Берману. Дисциплінованість, вміння співчувати, мужність, скромність, брехливість, доброта, турботливість, підлість, готовність до самопожертви, ненависть, заздрість, чуйність, вірність, тактовність, щедрість.2 пара. Завдання: скласти секан на тему «Берман».3пара. Завдання: скласти асоціативний ланцюжок характеристик-означень образу Бермана на початку знайомства і в кінці твору. Зробити висновок, наскільки змінився герой.4 пара. Завдання: особливостікомпозиції новелли. Експозиція. Зав'язка. Кульмінація. Розв'язка5 пара. Завдання: дати відповідь на запитання: чи можна вчинок Бермана назвати подвигом?

Номер слайду 28

Проблемне питання:«Чому новела має назву «Останній листок»?»О. Генрі “ Останній листок ” Коло ідей.

Номер слайду 29

“Музична хвилинка”О. Генрі “ Останній листок ” Світлана Копилова “Останній листок”

Номер слайду 30

ЕПІГРАФ: О. Генрі “ Останній листок ” Чи співзвучні слова епіграфа уроку з вчинком Бермана?Треба прагнути бути Людиною, незважаючи на всю жорстокість навколишнього світу…О. Генрі

Номер слайду 31

ГУМАНІЗМ (лат. людяний)О. Генрі “ Останній листок ”– моральний принцип, в основі якого лежить ставлення до людини як до найвищої цінності, захист права особистості на свободу, щастя, всебічний розвиток і прояв своїх здібностей. Людяність, увага, любов до людини, готовність їй допомогти.

Номер слайду 32

Колективне складання програми “КОДЕКС ГУМАНІСТА”О. Генрі “ Останній листок ”Ніколи не втрачати надії. Виявляти любов до людей. Бути добрим, щирим, справедливим. Боротися за правду. Бути чесним. Бути терплячим до інших і уважним. Захищати мир і спокій. Вірити в Бога. Треба боротися за життя. Виконувати Божі заповіді. Бути готовим до самопожертви.

Номер слайду 33

О. Генрі “ Останній листок ”Байдужими не станьте тількиІ пам'ятайте, що ви люди. Творіть добро, піклуйтеся про інших –І посвітлішає усюди.

Номер слайду 34

Домашнє завдання. О. Генрі “ Останній листок ”Написати лист О. Генрі , поділитися враженнями, які справила на вас новела. Дати відповідь на запитання: Які герої в світовій літературі схожі на Бермана?

pptx
Додано
31 травня 2020
Переглядів
5997
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку