Урок-презентація "Учнівське самоврядування. Лідер і його команда"

Про матеріал
Матеріал містить опис-представлення діяльності учнівського самоврядування в навчальному закладі.
Перегляд файлу

 

 

 

Презентація роботи учнівського самоврядування

«Лідер і його команда»

 

 

 

 

 

Педагог-організатор: Ломанюк Н.В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наш час потребує лідерів нової формації. Людей компетентних, відповідальних, здатних мислити неординарно. Проблема виховання молодих лідерів – це проблема підготовки людини майбутнього, людини, яка відповідає вимогам нового ХХІ століття.

Ось чому необхідні пошук і підтримка учнівської молоді, чиї особистісні переконання спрямованні на активну участь у громадському житті, молоді, яка має організаторські здібності, усвідомлює себе потенційним лідером, має бажання використовувати свою енергію та здібності заради інших. Цілком очевидно, що навички управління суспільством стануть надбанням людини тоді, коли участь в учнівському самоврядуванні сприятиме набуттю вихованцем необхідних знань, умінь і досвіду соціальної дії.

Участь юного покоління в учнівському самоврядуванні – важливий шлях і умова залучення учнівської молоді до радикальних перетворень, що відбуваються у нашому суспільстві. Найвідчутніші результати у формуванні соціально компетентної нації дає широка варіативність учнівського самоврядування.

Школа – це модель майбутнього суспільства. Основи громадського становлення та демократії закладаються з дитячих років, самоврядування допомагає учням організувати власне життя та життя своїх товаришів. Учні потребують практичних навичок управлінської діяльності, і саме вчителі їх забезпечують. Головною умовою розвитку самоврядування стає наявність педагогів, які хочуть і вміють співпрацювати з учнями, довіряти їм самостійно вирішувати більшість питань їхнього колективного життя, переконати, що, крім них, ці обов’язки ніхто не зможе виконати.

Учнівському самоврядуванню притаманна раціональна внутрішня організаційність, що виявляється у загальній захопленості справою, нових ініціативних, високому рівні відповідальності за спільну справу.

 

Зараз розвивається нова технологія навчально-виховного процесу на основі самоврядування, відкрилися цілком інші перспективи, а саме: бути реальною часткою педагогічного процесу (участь та співпраця дорослих і дітей у спільних справах). Байдужість або недовіра до учнівської ініціативи можуть згубно позначитися на паростках учнівського самоврядування.

Разом із тим реалізація завдань з організації учнівського самоврядування в школі пов’язана з необхідністю подолання такої суперечності: з одного боку, самоврядування потребує самостійності школярів, з іншого – воно неможливе без удосконалення педагогічного керівництва. Самоврядування не означає залишення дітей сам на сам, а є об’єктом і результатом найскладнішої, найвищої форми керівництва дитячим колективом.

Дитяче самоврядування в нашому закладі існує багато років. Воно здійснюється через роботу шкільної президентсько-парламентської республіки «Сузір’я» на чолі якої стоїть президент школи та прем’єр міністр. До складу республіки входить шість центрів та волонтерський загін «Милосердя».

Наша шкільна організація має свої нормативні документи: статут і конституцію, згідно яких раз на два роки відбуваються вибори президента учнівської республіки та прем’єр-міністра. Передвиборча кампанія проходить дуже активно, кандидати готують плакати, складають свої «Програми розвитку» і проводять дебати. За результатами голосування визначається переможець, який і складає присягу перед усім учнівським колективом.

Щороку на початку вересня відбувається загальношкільна учнівська конференція, на  якій підводяться підсумки роботи учнівського самоврядування за попередній навчальний рік та затверджуються плани роботи організації та центрів протягом нового навчального року.

Щотижня відбуваються засідання учнівської ради школи, до складу якої входять лідери учнівських колективів 5-11-их класів. Тут заслуховуються питання та пропозиції щодо організації дозвілля та виховної діяльності школярів, діти отримують тематичні завдання, які пізніше виконують зі своїми  класними колективами.

Учнівське самоврядування здійснює свою діяльність у співпраці з адміністрацією та колективом вчителів, із батьківським комітетом, а також із громадськими організаціями та представниками органів міської влади.

Зараз на слайдах ви можете переглянути минулорічні фото із молодіжною громадською організацією «Нові крила», з директором нашої школи та мій виступ до відзначення в місті Дня боротьби зі СНІДом. Зараз до вашої уваги участь наших учнів в благодійній акції «Великодній кошик», спільно з благодійним фондом Карітас-Волинь, а також співпраця із фондом народного депутата Ігоря Гузя «Прибужжя» і заступником міського голови Андрієм Мироновичем Сторонським та начальником відділу молоді і спорту Тетяною Миколаївною Супрунюк. Також наша організація активно співпрацює із місцевою поліцією, міським центром зайнятості та благодійниками, які виділяють подарунки для діток з малозабезпечених родин. Дякуючи їхній підтримці, лідери школи проводять благодійні акції: «Підсолоди життя солдату», «Фестиваль смаколиків» та інші. За кошти, які вдалося зібрати на ярмарку було облаштовано ігрову зону для діток молодшого шкільного віку.

Крім того наша організація бере активну участь у різного роду соціальних кампаніях: до Дня миру, Дня толерантності, Дня пам’яті жертв голодомору, Дня боротьби зі СНІДом, для інформування шкільного колективу про безпеку життєдіяльності та безпеку дорожнього руху.

І це лише маленька частина того, чим займаються лідер та активні діячі учнівської організації «Сузір’я» протягом навчального року. Роботи багато, але ще більше ідей та проектів для втілення. Хочу подякувати своїй команді за ініціативність, підтримку і довіру у всіх починаннях, адже лідер без однодумців приречений  на фіаско.

Хочу також наголосити, що метою роботи дитячого самоврядування є згуртування учнівської молоді на корисні, добрі справи, виховувати в них кращі риси громадянина України, захищати їх права, інтереси, робити життя учнів насиченим і цікавим.

Усі ми користуємося основними заповідями у своїй діяльності:

  • Робити добро!
  • Любити своїх близьких!
  • Допомагати іншим людям!
  • Не лінуватися і не шукати виправдання своїм недолікам!
  • Знайти свою мету в житті!
  • Пізнати світ і себе!
  • Вносити у своє життя новизну!

 

docx
Додано
31 січня 2020
Переглядів
853
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку