Урок-презентація "Вищі спорові рослини. Відділ Мохоподібні"

Про матеріал
Урок-презентація "Вищі спорові рослини. Відділ Мохоподібні" Учні дізнаються: 1. Походження відділу Мохоподібних. 2. Загальні риси мохоподібних. 3. Стійкість мохоподібних до несприятливих умов. 4. Використання мохоподібних у біоіндикації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вищі спорові рослини Відділ Мохоподібні

Номер слайду 2

Очікувані результати В кінці уроку будемо знати: 1. Походження відділу Мохоподібних. 2. Загальні риси мохоподібних. 3. Стійкість мохоподібних до несприятливих умов. 4. Використання мохоподібних у біоіндикації.

Номер слайду 3

Чому мохи називають «земноводними» у світі рослин? Чому мохи називають «сліпою» гілкою розвитку рослин? =ПРОБЛЕМА =

Номер слайду 4

МОХИ наземні або рідше прісноводі автотрофні рослини, що об'єднуються у відділ мохоподібних, що включає найбільш примітивні вищі рослини

Номер слайду 5

Походження– це найдревніші вищі рослини, що з’явились близько 400 млн. років тому назад(девон палеозою). Кількість видів – 35 тисяч, в Україні – близько 800.

Номер слайду 6

Загальна будова моху

Номер слайду 7

Представники Зозулин льон Сфагнум береговий Маршанція мінлива

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Життєвий цикл зозулиного льону

Номер слайду 11

Середовище існування(поширення) Мохи поширені в усіх кліматичних зонах, однак найбільша їх видова різноманітність зосереджена в областях з помірним та холодним кліматом. Трапляються вони в тропіках, степах і пустелях. Є серед них і водяні рослини.

Номер слайду 12

Утворення торфовища зі сфагнумів Накопичуючи відмерлі рештки сфагнових мохів, осоки, злаків і інших рослин пресуються й утворюють торф. За 10 років нагромаджується пласт торфу в 1 см. Світові запаси його оцінюють в 270 млрд. тонн. За оцінками вчених, торфовища вкривають не менше 1% земної суші. Великі запаси торфу на Україні – це болота Полісся. Щорічно його видобувають близько 100 млн. тонн. Утворення торфу

Номер слайду 13

Використання мохоподібних у біоіндикації Використовуються спеціальні живі знаряддя – бріометри – коробочки з ростучими у них мохами, що виставляються на транспортних магістралях. За станом мохів оцінюється інтенсивність забруднення атмосфери викидами автотранспорту. 

Номер слайду 14

Робота з підручником ст.158-162 І варіант – знайти і виписати значення мохоподібних у природі ІІ варіант – знайти і виписати значення мохоподібних у житті людини

Номер слайду 15

Виписати й вивчити терміни: бріологія, талом(слань), ризоїди, однодомна рослина, дводомна рослина.

ppt
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
2801
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку