Урок "Приготування їжі"

Про матеріал
Матеріал можна використати для учнів 5-7 класів під час проведення Тижня англійської мови
Перегляд файлу

 

Приготування їжі.

Правила поведінки за столом.


 

 

Класний керівник: Кузьменко Т.

 

 

 

 

 

 

 

КЗ “ Ліцей « Надія» Світловодського району Кіровоградської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    Класний керівник: Кузьменко Т.Б.

 

 

 

Тема уроку:                     Приготування їжі. Правила  поведінки за столом.

 

 

Мета уроку:                     активізувати вивчену лексику та ії правопис; вчити учнів вести спілкування за заданою ситуацією; ознайомити учнів з правилами поведінкза столом.

 

 

 

  Обладнання:                  тематичні картинки, рецепти страв, картки, мультимедійна дошка

 

Хід уроку:

 

 

  1. Оргмомент

 

  1. Закріплення вивченої лексики

 

 

  1. write down the names of seven kinds fruit, seven kinds ofvegetables, seven kinds of drink.

 

  1. fill in the chart:

 

 Green

 food 

 Red

 food

 White

 food

 Yellow

 food

 

 

 

 

 

 

  1. think and decide what the people are talking about in the

following sentences;

 

  1. I never have it late at night because it keeps me awake.
  2. I like it rare or medium rare.
  3. It makes you sneeze if it goes up your nose.
  4. They often make you cry when you chop them.
  5. If you leave it in the sun it will melt.
  6. It makes me happy but it’s bad for my teeth and for my figure

especially if I’m trying to be fit.

 

  1. Виконання завдань на мультимедійній дошці.

              (диск)

         Fill in the gaps;                      find the odd one out

           Matching                               complete the sentences 

  1.       Анкетування: “Do you eat to live or live to eat?”

 

    Розповідь учнів про їжу, яку вони полюбляють

      з опорою на “NAME SHIELD”.

 

План:

 

  1. How many times you eat.
  2. Who prepares meals.
  3. What you eat.
  4. Time you have meals.
  5. Your favourite food (drinks).

 

  1. Аудіювання тексту “Believe it or not?”

 

 1. The biggest owner of pubs in Britain is a Japanese bank.

 

 2. People in Britain are buying 20% less food from super-markets today than they did ten years ago.

 

  3. The British spend about 1,26 billion pounds a year on hamburgers, double what they spend on medicines.

 

  4. Over life million kilograms of crisps are eaten in Britain every week.

 

  5. There are more Chinese take-aways than there are fish  and chip shops in the UK.

 

  6. One of the most successful food programmes on TV recently was called “Two Fat Ladies”. It celebrated some of the richest, heaviest, foods in British and world cooking.

 

  7. In 1997, a frozen food company started selling chocolate- flavoured carrots and pizza-flavored  sweet corn to encourage children to eat fresh vegetables.

 

  8. Just over half the restaurants in Britain are fast food outlets or takeaways.

 

   9. Every person in Britain eats a ready meal from a super-market  at least five times a week.

 

  1. True. Nomura Bank owns 3,998 British pubs

       (March 1998 figure).

 

 

 2. False. Supermarkets have more than doubled their share of food sales in the past ten years.

 

 3. False. 1,26 billion pounds is spent on hamburgers, but this is less than half of what is spent on medicines.

 

 

 4. True. Other figures concerning the national passio for potato crisps are:

 

           5 kg per person per year = 293 mln kg total consumption

           per year = 0,8 mln kg per day = 556 kg per minute.

 

 

     5. True.

 

     6. True.

   

     7. True. The company is “Iceland”.

 

     8. True. 52% are fast-food/takeaway restaurants

                 (1996 figures).

 

      9. False. The true figure is less than once a month.

 

 

     VII. Рольові ситуації.

 

 1. Imagine that today is your birthday party and many      guests will come. You are talking with mother about it.

 

   2. You are hungry. You come to a cafe and try to order  dish. Your talk with a waiter.

 

    3. You are laying the table. Your sister/brother ishelping you. Tell him/her about the rules of laying          the table.

 

  VIII. Гра ”Рецепт улюбленої страви”

 

      The first group                               The second group

       (recipes)                                          (ingredients)

 

 Instructions:

 

  1. Each group should first read its recipe and underline the five ingredients necessary for making it.

 

  1. They may obtain these ingredients by exchanging

cards with other groups.

 

  1. They must obtain exact amount.

 

 

 IX. Складання правил етикету 

          (Поведінка за столом)

 

   --- Sit up straight at the table

 

   --- Keep your elbows off the table

 

   --- Don’t talk with your mouth full

 

   --- Don’t play with your food

 

   --- Don’t eat with your mouth open

 

   --- Knife and fork together when you’ve finished eating

 

   --- Keep fork with a left hand, knife with a right hand

 

   --- Don’t suck your fingers after eating

 

   --- Use paper napkin

 

   --- Ask permission before you leave the table

 

   --- Don’t forget to say “Thank you”

 

   --- Finish what’s on your plate

 

 

X. Підведення підсумків уроку

docx
Додано
27 березня 2022
Переглядів
619
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку