Урок природознавства для 4 класу на тему "Євразія"

Про матеріал

Конспект уроку з природознавства для 4 класу на тему "Євразія. Рослинний і тваринний світ Євразії". Презентація до уроку в наступному файлі.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИРОДОЗНАВСТВО

4 клас

 

РОСЛИННИЙ І ТВАРИННИЙ СВІТ ЄВРАЗІЇ

 

 

Підготувала

вчитель початкових класів

Лисичанської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4

Банник Марина Олександрівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Тема. Рослинний і тваринний світ Євразії

Мета: познайомити учнів з рослинним і тваринним світом Євразії; розвивати мовлення, спостережливість, увагу; виховувати любов до природи, бажання її охороняти, інтерес до вивчення природи.

Обладнання: мультимедійна презентація, таблиці, карта природних зон Євразії.

Хід:

  1. Організація класу.
  2. Актуалізація опорних знань. Мотивація навчальної діяльності.
  1. Гра «Так чи ні?».
  • Євразія – найбільший материк Землі.
  • Євразія складається з двох частин: Європи та Азії.
  • Євразія розташована у  північній та південній півкулях.
  • Євразія омивається всіма океанами.
  • На материку Євразія знаходиться наша країна Україна.
  1.  Гра «Віднови текст».

У Євразії знаходиться найбільша в світі гірська система … (Гімалаї) та найвища гора світу … (Еверест) (або Джомолунгма). На цьому континенті знаходиться найглибше озеро світу … (Байкал) та найбільше за площею озеро … (Каспійське море). На території Євразії розташовані найбільша за площею країна світу … (Росія) та найбільша країна за кількістю населення … (Китай). Євразія – єдиний материк, який розташований у … (всіх) природних зонах.

  1.  Опрацювання матеріалу уроку.

  1. Робота з картою природних зон Євразії.

У якій півкулі розташований материк Євразія відносно екватора?

  • Чи однакові природні умови на півночі та півдні материка?
  • Від чого це залежить?
  • Як впливають теплові пояси на природу Євразії?
  • Які природні зони виділяють на континенті?
  1. Розповідь учителя.

Під час розповіді учні заповнюють таблицю:

Природні зони Євразії

Рослини

Тварини

Арктичні пустелі

 

 

Тундра

 

 

Тайга

 

 

Мішані та листяні ліси

 

 

Лісостеп та степ

 

 

Пустелі

 

 

Вологі тропічні ліси

 

 

АРКТИЧНІ ПУСТЕЛІ

В арктичних пустелях, які охоплюють острови Північного Льодовитого океану та північне узбережжя материка, панує суворий арктичний клімат. Частина території зони вкрита льодовиками.

У крижаних пустелях не утворюються ґрунти і не ростуть рослини. А в кам’янистих пустелях в умовах багаторічної мерзлоти є лишайники і подекуди мохи. Нечисленні трав’янисті рослини – ломикамінь, полярний мак, незабудка – пристосувалися до холодних умов. У цій зоні мешкають північний олень, білий ведмідь, песець, лемінг. Улітку на узбережжях островів поширені пташині базари, де гніздяться чайки, чорнодзьобі казарки та інші птахи. Біля води можна зустріти тюленів, моржів.

ТУНДРА

Зима в тундрі так само сувора, як і в арктичних пустелях, проте літо трохи тепліше. Зима там триває 8-9 місяців, а морози сягають – 50 градусів! У тундрі лишайники і мохи утворюють майже суцільний покрив. Серед осок і злаків ростуть кущики брусниці та голубики. Захищаючись від сильних вітрів, карликові береза і вільха стелються по землі. До життя у тундрі пристосувався північний олень, який має густе хутро і широкі копита, які полегшують йому пересування по снігу. Є там і небезпечний хижак – полярний вовк.  У тундрі живуть також песець, лемінг, біла куріпка, полярна сова. Багато водоплавних птахів – гусей, качок, гагар.

ТАЙГА

Ліси в Євразії поширені на значних територіях. Найбільша за площею – тайга. Клімат там тепліший і вологіший, ніж у тундрі, тому поширена деревна рослинність. Ростуть хвойні породи дерев – сосна, ялина, ялиця, модрина, сибірський кедр. У тайзі живуть лось, рись, лисиця, лісова куниця, ласка. У глухих лісових хащах мешкає бурий ведмідь, який на зиму залягає в барліг і поринає у сон. Вовки тримаються зграями, гострий нюх дозволяє їм відчути здобич на відстані до 1,5 км. Високо на деревах влаштовують свої гнізда білки. З птахів поширені кедрівка, глухар, тетерук.

МІШАНІ ТА ЛИСТЯНІ ЛІСИ

Мішані ліси є лише в західній частині материка. Там ростуть як хвойні (ялина, сосна), так і листяні дерева (береза, осика, дуб, ясен, липа, бук). Крім тварин, які зустрічаються у тайзі, там водяться косуля, заєць-русак. Багатший і світ лісових птахів: дятел, синиця, чиж, рябчик.

Мішані і широколисті ліси Євразії сильно вирубані. На розораних площах вирощують сільськогосподарські культури. Багато з лісових тварин були винищені або стали рідкісними і перебувають під охороною. Так, у ХVІІ ст. в Європі був знищений дикий бик тур, від якого походять всі сучасні види великої рогатої худоби. Так само на початку ХХ ст. в природі були знищені дикі зубри. Від повного зникнення їх врятувало тільки те, що кілька особин збереглися в зоопарках світу, і лише завдяки старанням учених їх поголів’я нині збільшилося до 2 000 особин. Первинні широколисті ліси збереглися невеликими масивами – пущами. Серед них один з найбільших заповідних лісових масивів Європи національний парк Біловезька Пуща, розташований на території Польщі і Білорусі. Там було відновлено поголів’я зубрів.


  1. Фізкультхвилинка

Ви звертали увагу, що їжачка дуже часто зображують з яблуком на спині. Багато хто вважає, що він так готує собі припаси на зиму. На справді їжакові припаси не потрібні, адже він взимку впадає в сплячку. А яблуко йому потрібно для того, щоб кислий яблучний сік, стікаючи по голках, знищив кліщів та інших паразитів. 

  1. Продовження розповіді вчителя

ЛІСОСТЕП І СТЕП

У лісостепу є рослини і лісу, і степу. На заході зони острівці лісу утворені дубовими гаями з домішками берези, липи і клену, а на сході – березовими гаями. На степових ділянках ростуть ковила, типчак, тонконіг, тимофіївка. У тваринному світі зони представлені лісові і степові тварини: лось, куниця, лісовий кіт, білка, ховрах, великий тушканчик та інші.

У степах влітку панує спека і посуха. Тому там часто бувають суховії, пилові бурі. Чорноземні ґрунти відомі своєю родючістю. Степову рослинність формують злаки (ковила, типчак, тонконіг) та різнотрав’я (астрагал, шавлія, полин, півники). Серед тварин дуже багато гризунів: ховрах, бабак,  земляний заєць, тушканчик. З хижаків поширені степовий тхір, борсук, лисиця, вовк. Водиться антилопа сайгак. Типові степові птахи – дрохва, сіра куріпка, жайворонок, степовий орел. Серед плазунів найбільш поширені степова гадюка і полоз. У ХІХ ст. вимер дикий кінь тарпан, який колись жив у степах і лісостепах Європи.

Нині простори лісостепу і степу майже повністю розорані, природна рослинність змінена на зернові (пшеницю, ячмінь, просо) та інші сільськогосподарські культури. Про вигляд первісних природних ландшафтів свідчать невеликі ділянки, які збереглися у заповідниках.

ПУСТЕЛІ

У Євразії є пустелі. Це місця, де випадає дуже мало опадів. Температура повітря сягає +50 °С. Рослинність пустель бідна. Зустрічаються рослини, що пристосувалися до таких умов. Це саксаул — дерево з дуже довгими коренями. Зустрічаються верблюжа колючка і піщана осока. Найвідоміша тварина пустелі — верблюд. Водяться також джейрани, віслюки-кулани, варани, змії, черепахи. Численними є тушканчики й ховрахи, на яких полюють лисиці-корсаки та шакали. Мешкають отруйні змії, скорпіони, павуки-каракурти.

ВОЛОГІ ТРОПІЧНІ ЛІСИ

Найбагатший рослинний і тваринний світ на тих територіях Євразії, що ближчі до екватора.

У вологих тропічних лісах ростуть манго, динне і хлібне дерево. Поширені гвоздичне дерево, мускатний горіх. Ростуть гігантські багаторічні трави – банани заввишки до 15 метрів. Трапляються зарості бамбука – деревоподібної трав’янистої рослини, що може виростати до 1 м за добу. Водяться індійські слони, носороги, крокодили, людиноподібні мавпи — орангутани, змії — удави і кобри. Найотрутніша з них – королівська кобра. Довжина її тіла може сягати 5 метрів. Вона добре лазить по деревах, плаває. Живиться жабами, яйцями, дрібними птахами. Серед птахів виділяються папуги й павичі. Є багато рідкісних птахів: птах-носоріг, нектарниця. У тропічних лісах Китаю водиться велика панда. Тварину часто називають бамбуковим ведмедем, бо живиться вона лише пагонами бамбука.

  1. Перевірка роботи на картках.
  2. Відгадай!

Він сніг глибокий розгрібає,

І ягель смачний добуває.

Копає іноді весь день

Полярний північний … (олень).

А чи знаєте ви, що …

Під час ходьби північні олені видають особливі звуки, що нагадують стукіт. їх утворюють зв'язки цих тварин, що труться об суглоби ніг.

Два могутніх має клики,

Двоє ластів й два плавники,

Та дядька товстого не трож,

Приліг відпочити … (морж).

А чи знаєте ви, що …

Наукове ім'я моржа у перекладі із старогрецького означає «той, що ходить на зубах». Найбільше ікло самця було завдовжки більше 80 см. Коли моржі лежать на сонці, їхня шкіра поступово набуває червоного відтінку. Це пояснюється тим, що від нагрівання судини розширюються і прискорюється кровообіг.

Хутро сріблясте. Мишок ловець.

З лискою схожий, звуть … (песець).

А чи знаєте ви, що …

При 70°С песці замерзають, проте найвитриваліші здатні вижити при температурі - 80°С.

Білий брат на крижинах мандрує.

Бурий брат медом смакує.

Хто з вас, діти, відгадає,

Як цих братів називають? (Ведмеді).

А чи знаєте ви, що …

У білих ведмедів дуже чутливий нюх. Запах мертвої тварини вони відчувають на відстані більше як ЗО км. Вони також здатні відчути запах тюленів, які лежать в сховищах під майже двометровим шаром снігу й льоду.

Довжина тіла бурих ведмедів досягає 2,5 м, висота, коли ведмідь стає на чотири лапи,— 135 см, а коли стає на диби — понад 3 метри. Вага 300—400 кг. Бурі ведмеді, як відомо, зимують у барлогах, десь під кореневищами або стовбуром дерева, що повалилося. Вони споруджують барліг з моху, гілок хвойних дерев. Ведмеді можуть доживати до 40 років.

Любить солодощі примат –

Це людини молодший брат.

Від бананів і до безе

Обожнює солодке … (шимпанзе).

А чи знаєте ви, що …

Шимпанзе, як і люди, можуть хворіти на деякі хвороби, наприклад, на малярію. Шимпанзе - це єдині серед усіх ссавців (крім людини), що впізнають себе в дзеркалі.

  1. Хвилинка релаксації

Пальмінг

Діти повинні потерти долоні одна об одну так, щоб стало гаряче. Долонями закривають очі так, щоб жоден промінчик світла не потрапив до очей. Руки не прибирати доти, доки триває розповідь учителя.

  • Ще раз пригадаємо ті місця, де ми побували. Спробуйте уявити собі ті картини, які я описуватиму. Ось арктичні пустелі. Вони суціль покриті снігом та льодом. Лише невелика кількість рослин та тварин здатна вижити в таких суворих умовах. Далі на південь ми бачимо тундру. Там нас зустрічає північний олень, песець, полярна сова. У тайзі привітно махають нам кедри, сосни, ялини, ялиці. У мішаних лісах буяють зеленню дуби, липи, берези. А ось серед степу став на задні лапки байбак. У пустелі серед каміння причаїлася змія, а поруч із верблюжою колючкою чатує на свою жертву скорпіон. Зона вологих тропічних лісів вражає нас своїми велетенськими деревами, обплетеними ліанами, різнобарв’ям квітів та різноманіттям птахів. Серед заростів бамбуку зустрічає нас велика панда, яка привітно махає нам лапою, запрошуючи в гості.
  1. Охорона природи Євразії

Євразія – це материк, де тисячоліття тому виникли найдавніші цивілізації, а нині там розвиваються наймогутніші держави світу. Тому необхідно розуміти, що природа материка значною мірою змінена людиною. Особливо це стосується Європи, де рівненькі, акуратні городи й лани, міста з рекордною густотою населення, величезні кар’єри і автошляхи зовсім не залишили місця дикій природі. У цій частині світу майже не лишилося нерозораних земель, первинних лісів, щезли степи, змістилися межі лісів на гірських схилах. Неторкана природа в Євразії збереглася тільки у віддалених арктичних і субарктичних районах, тайзі, засушливих пустелях і високогір’ях. В інших природних зонах природні ландшафти є тільки в заповідниках і національних парках.

Одними з найвідоміших заповідників є Біловезька Пуща, де охороняють зубрів; Бадхизький заповідник у Туркменістані, де охороняють куланів; Казиранзький національний парк – один з найстаріших в Індії – де взяли під охорону індійських носорогів, бенгальських тигрів, диких слонів, леопардів, рідкісних птахів і плазунів.

Серед тварин і рослин, занесених до Міжнародної Червоної книги, найбільше представників саме Євразії.

  1. Природні дива Євразії
  • Рафлезія Арнольді

Існує 12 видів рафлезії. Серед них найбільш відомі Рафлезія Арнольді та Рафлезія Туан Муда, що мають найбільші квіти у царстві рослин (діаметр від 60 см до 1 м при вазі до 11 кг). Рафлезія - незвичайна рослина. У неї немає коренів, немає і зеленого листя, де йшов би процес фотосинтезу. Рафлезія все потрібне для свого розвитку отримує, паразитуючи на пошкоджених коренях і стеблах ліан: випускає нитки, схожі на грибницю, які проникають в тканини рослини-господаря, не завдаючи йому ні найменшої шкоди. Квітка рафлезії барвиста. Вона складається з п'яти м'ясистих товстих пелюсток отруйно-червоного кольору з білими наростами начебто бородавки, віддалено нагадуючи гігантський мухомор. Цегляно-червона квітка розпускається прямо на землі на дуже короткий час - всього 3 - 4 дні; має запах і зовнішній вигляд гниючого м'яса, чим приваблює запилювачів - мух.

  • Велика панда

Вперше панди були описані отцем Армандом Давидом в 1869 році, коли він виявив їх у Китаї. До того часу про цю тварина нічого не було відомо в західному світі. Знаходиться на межі зникнення. У природі залишилось близько 700 панд, ще приблизно 120 — у зоопарках. Зображення великої панди прикрашає емблему Міжнародного Союзу охорони природи.

Ця тварина живе у гірських бамбукових лісах Китаю на висоті 2600— 3500 м над рівнем моря. Живиться в основному молодими паростками і корінням бамбука.  Нерідко велика панда присвячує прийняттю їжі від 12 до 16 годин на добу. Великі панди не впадають у сплячку. У негоду тварини ховаються в дуплах дерев або в скельних ущелинах.

  • Бамбук

Бамбук не лише найвища трава, але й трава, що найшвидше росте. У Японії, спостерігаючи за бамбуком, установили рекорд – стебло бамбука мадаке виросло на 1 м 20 см за добу! Це означає, що рослина збільшувалася щогодини на 5 сантиметрів. Дуже загадковим є цвітіння бамбуку. Квітне ця величезна трава один раз у 25-30 років, а деякі види – навіть один раз у сто років. Цвітіння завершує життєвий цикл бамбуку, на нього воно витрачає занадто багато сил, і, коли завершиться цвітіння, рослина гине. Причому в рослини є одна дивовижна здатність спілкуватися між собою: якщо бамбук квітне, то, ніби змовившись, квітнуть усі зарості, якими б великими вони не були.

  • М’якотіла черепаха

Найбільша прісноводна черепаха. Її довжина досягає 110 см, а вага доходить до 200 кг.

  • Чубатий олень

Водиться в Китаї. Незвичайний тим, що має ікла.

  • Береза Шмідта

Найміцніше дерево світу – береза Шмідта, що росте на Далекому Сході в Росії (або залізна береза). Її міцність майже у 2 рази вища за чавун.

  1. Домашнє завдання: § 21, доповідь про рослину або тварину.
  2. Підсумок уроку

Давайте ще раз пригадаємо все, з чим ми познайомилися, вивчаючи Євразію. А допоможе нам сторінка «Світові рекорди Євразії». Якими рекордами ми зможемо доповнити слайд?

Найбільший материк.

Найвища гора – Еверест.

Найглибше озеро – Байкал.

Найбільше за площею озеро - Каспійське море.

Найбільша країна за кількістю населення - Китай.

Найбільша країна за площею – Росія.

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зелик Галина Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
12 липня 2018
Переглядів
15851
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку