Урок природознавства у 4 класі "Україна на карті світу. Карта України"

Про матеріал
Інтерактивні вправи та ігри, присвячені темі нашої Батьківщини. Звертаю Вашу увагу на речення : " Україна – стала соборною, незалежною, самостійною державою. В цьому році 24 серпня їй виповнилося 24 роки." Згідно року застосування цього сценарія змінюйте цифрові дані.
Перегляд файлу

УРОК ПРИРОДОЗНАВСТВА

У 4-А КЛАСІ

УЧИТЕЛЬ: ДЕРЕВЯНКО ОЛЕНА ОЛЕГІВНА

Тема: «Україна на карті світу. Карта України.»

     Мета: поглибити знання учнів про нашу державу - Україну; ознайомити їх з найвідомішими куточками Батьківщини; розвивати розумові здібності учнів, пізнавальний інтерес, самостійну активність, спостережливість, творчість; формувати активну громадянську позицію; виховувати любов до рідного краю, повагу до його історичного минулого і сучасного, шанобливе ставлення до символів держави.

      Обладнання та оформлення: карта та державні символи України, інтерактивна дошка, комп’ютер, відео презентація, класна кімната прикрашена елементами народної символіки; ілюстрації для уявної подорожі.

 

Мета: поглибити знання учнів про історію, природні ресурси, символи та культурну спадщину України; формувати культуру взаємовідносин між людьми, повагу до традицій і звичаїв українського народу; виховувати почуття патріотизму; сприяти розвитку пізнавального інтересу.

       Обладнання та оформлення: елементи народної символіки, карта України, карта Європи,  прикрашена класна кімната.

 

 Хід уроку:

І. Організаційний етап

          

ІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів. Оголошення теми уроку.

 

ІІІ. Основна частина

–  Подивіться, будь ласка, у вікно - шепоче замріяний вітер слова кохання річці синьоокій, а день стоїть у шелестах золота та яскравих кольорах осінніх квітів. Обнялися голубе небо і пожовкле колосся безкраїх степів. Такою ми бачимо під вересневим сонцем нашу неньку – Україну. Що ж ми знаємо про нашу країну? Столиця України – місто Київ. Широкі і чарівні простори, прекрасні села і міста. Могутньо котить до Чорного моря сиві хвилі найбільша річка України – Дніпро. Буйною зеленню шумлять на його берегах сади, ліси. Золотистим морем розливається безкраїми нивами жито-пшениця.

–   Погляньте на карту України. На ній позначено кордони української землі. На півдні нашу державу омивають теплі моря – Чорне й Азовське, є в нас чудові гори. Простір землі, заселений українським народом великий. Щоб його перетнути, потрібно пішки йти із заходу на схід 90 днів, долаючи щодня по 30 км. Родюча та багата на «скарби» українська земля. Природно-ресурсний потенціал України поєднує у собі колосальні запаси корисних копалин - кам’яне та буре вугілля, нафта, газ, торф, залізна руда, магранець, нікель, ртуть, кухонна сіль, сірка, глина, облицювальне каміння тощо.

       В Україні нараховується понад 70 тисяч річок та 20 тисяч озер, 9 мільйонів гектарів країни вкрито лісами, що становить 15 % від її площі.

       Україна – одна з найбільших держав Європи. За офіційною статистикою на 1 січня 2014 року в Україні проживає 45,5 мільйонів осіб. За цим показником Україна займає 29 місце у світі. Оскільки це велика країна, то живуть у ній люди різних національностей. Поряд з українцями на території України проживають представники понад 130 національностей.

      А зараз ми з вами проведемо конкурс «Мовознавство для допитливих»:

Завдання – здійснимо подорож містами України і скажімо, хто нас зустріне?

у Києві – киянин      у Донбасі - донбасівець

у Кіровограді – кіровоградець в Одесі -  одесит

у Харкові – харків’янин у Чернівцях - чернівчанин

у Львові – львів’янин у Чернігові - чернігівець

у Сумах – сумчанин у Полтаві - полтавчанин

Учитель:Українська пісня – це частина духовного життя народу і вона не залишає його ні  в радості, ні в смутку, крок у крок слідує за ним від дитинства до старості.

А зараз ми проведемо конкурс «Українська пісня» (учні діляться на дві команди та виконують українські пісні)

Звучить приспів пісні «Злагода» (Вадима Крищенка, Геннадія Татарченка)

Несімо злагоду, як ту дитину,

У кожну хату і родину.

Нам треба злагоди, а зла не треба –

Хай посміхнеться всім земля і небо.

Несімо злагоду, як божу милість –

І завжди будемо в добрі та силі.

Нам треба злагоди, а зла не треба

Хай посміхнеться всім земля і небо.

Слово учителя. Збулася мрія багатьох століть. Україна – стала соборною, незалежною, самостійною  державою. В цьому році 24 серпня їй виповнилося 24 роки.

Відповідно до статті 20 Конституції України (1996р.) Державними символами україни є Державний герб України, Державний прапор України і Державний гімн України.

Словничок

Державні символи– закріплені в законодавстві країни офіційні знаки, чи звукові вираження, що в короткій формі виражають одну чи кілька ідей політичного або історичного характеру і символізують суверенітет держави.

Державний прапор України - стяг з двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Верхня смуга - синього кольору, нижня -жовтого. Співвідношення ширини прапора до його довжини - 2:3.

Поєднання кольорів синього і жовтого може трактуватися багатозначно. Це й чисте, мирне, безхмарне небо, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану - символом мирної праці і достатку. Це і поєднання символів життя - золотого сонця у синьому космосі. Однак, головна ідея синьо-жовтого - це гармонія космосу, сонця, землі та всього живого, що є на землі.

Ці кольори вперше з’явилися в 1410 р.на корогвах галицько-волинського князівства: на синьому полі був зображений золотий лев.

Жовтий колір - це колір пшеничної ниви, колір хліба, зерна, що дарує життя всьому сущому на землі, це колір жовтогарячого сонця, без лагідних променів якого не дозрів би, не заколосився б хліб. Це символ достатку українського народу. Блакитний, синій колір - це колір ясного, чистого, мирного неба. Це колір води, без якої не дозрів би хліб. І ще - це колір миру.

4 вересня 1991 р. над будинком Верховної Ради України з’явився національний синьо-жовтий прапор. Такий же стяг піднімався під час візиту голови Верховної Ради України Л.М.Кравчука до США  і Канади у вересні – жовтні 1991р..

28 січня 1992р. Верховна Рада України затвердила синьо-жовтий прапор державним прапором.

Герб - це символ влади. Золотий тризуб на синьому тлі – дуже давній знак. Він зустрічається ще за часів князівської України, зокрема на монетах київського князя Володимира Великого. Отже, нашому гербу – понад тисячу років!

Багато істориків висловлюють свій погляд на історію походження тризуба. Одні вважають його зображенням церковного світильника або якоря; інші – голуба. Є думка, що князівський знак-тризуб символізує місто Київ, яке виникло на трьох пагорбах: Старокиївському, Щекавиці, Хоревиці.

Є й інші погляди. Число "три" завжди вважалося казковим, чарівним. У народних казках йдеться про трьох богатирів, три бажання, які виконують чарівники, три дороги, що лягають перед казковими героями. Отже, у тризубі відображено триєдність життя. Це батько-мати-дитя. Вони символізують собою силу-мудрість-любов.

Слово « гімн» грецького походження (похвальна пісня) – урочиста пісня, прийнята як символ державної національної єдності. Гімн - це хвалебна пісня своїй Батьківщині, в якій народ висловлює побажання бути вільним, щасливим, жити в достатку.

Слова національного гімну «Ще не вмерла України…» написав у 60-х роках ХІХ століття відомий український поет Павло Чубинський. Музику - західноукраїнський композитор Михайло Вербицький.

Із гімну починають надзвичайні масові події, урочисті збори. Слухають і виконують гімн стоячи.

Учитель: ми поговорили про державні символи. А з чим ще у вас асоціюється Україна?

(відповіді учнів про народні символи)

Наші пращури дуже любили природу і вірили в існування добрих і злих сил у ній. Щоб захиститись від них, люди створювали обереги.

Оберіг - це талісман, що лікував і оберігав свого власника. Із їх допомогою народ зберіг свою родову пам'ять , історію, культуру. Оберіг - це чарівний предмет, що захищав свого власника або звеличував його можливості. В цьому навчальному році ми будемо виготовляти власноруч один із різновидів народного оберегу – ляльку-мотанку.

 

ДОДАТОК

Легенда

Не тільки людина, не тільки сімя мають властиві їм ознаки – такі зворушливі й неповторні. Кожна держава також має свої розпізнавальні символи. Це прапор і гімн.

З глибини віків дійшла до нас ось така легенда. Жила собі жінка. І мала вона трьох синів. Сини зростали чесними, сміливими, дуже любили свою неньку і готові були віддати за неї своє життя.

Виросли сини і розійшлися по світах, прославляючи свою матір. Найстаршому матір подарувала на згадку про себе золоту корону з трьома промінцями. Корона зігрівала людей, вела вперед, показувала шлях до кращого життя. За цю трипроменеву корону люди дали першому синові ім’я Тризуб. 

Середньому сину мати дала в дорогу блакитно жовтий одяг. Сміливий і сильний був середній син, і прославив він свою матір добрими звитяжними (героїчними) вчинками. Люди запам’ятали його і назвали Прапором.

А найменший син отримав у дарунок від матері соловейків голос. І де б він не був, усюди лунала його дзвінка урочиста пісня. За цей голос і величний спів люди дали йому імя Гімн.

Так і донині по всьому світу золотий тризуб, синьо-жовтий прапор і урочистий гімн прославляють рідну неньку – Україну.

Вони стали державними символами України.

(А.Сокол, О.Конечна. Уривок з книги „Моя країна – Україна”)

Бесіда.

  • Діти, якого кольору наш прапор?
  • Що символізують жовтий і голубий колір?
  • Хто з вас знає, що символізує наш герб? Звідки він походить? Скільки йому років?

Творча робота

  1. Учні виготовляють за шаблоном прапор України.

ІV. Підведення підсумку уроку.

Кожну нашу родину можна порівняти з могутнім деревом, в якого міцні корені. Відірви ці корені – зламається дерево. І навпаки, наша пам’ять робить його невмирущим. Спробуємо зробити всім своїм життям, працею так, щоб дерево вашого роду ніхто не зміг похитнути. Гідно несіть славу ваших предків, завжди вставайте на захист свободи і незалежності своєї Батьківщини – України, докладіть своїх зусиль для того, щоб вона стала багатою, сильною.

Діти, пам’ятаймо, що країна наша – Україна, дбаймо та цінуймо нашу Батьківщину!

 

       2. «Розминка» .- Давайте спочатку спробуємо дібрати відповідні рими.(команди по черзі підбирають риму та озвучують-колективно)

Українська рідна мова,

Мелодійна, світанкова.

Ти від серця йдеш до серця

І дзвениш, як те джерельце.

Ти багата і барвиста,

І дзвінка, і... (промениста, голосиста). -1

І буденна, і святкова

Мова наша... (барвінкова).-2

І свята, і найрідніша,

І для слуху... (наймиліша).-1

І весела, і завзята,

Ти дотепна і... (крилата).-2

       3. «Збери прислів’я» - Складіть і запишіть прислів’я про мову.(скласти слова у звязне висловлювання-прислівя, на папері з дотриманням каліграфічних правил записати їх)

Людину, мові, по, пір’ю, а, пташку, пізнають, по.(Людину пізнають по мові, а пташку по пірю.)

Теплого, і ,лід , слова ,від, розмерзається. (Від теплого слова і лід розмерзається)

Будь, слову,господарем, своєму (Будь господарем своєму слову)

  Ласкавих , утихає ,гнів, слів, від.(Від ласкавих слів  утихає гнів)

4. «Відгадай за назвами предмети»- з перших літер відгадок складіть слово.

Підземна міська залізниця.(Метро).

Скляний ящик з водою для риб. (Акваріум).

Рослина з великими жовтими зернами, які зібрано в качани.( Кукурудза).

Смолиста маса, якою заливають дороги і тротуари. сфальт).

Всесвіт, який скорили наші космонавти. (Космос).

Установа, в якій виготовляють і продають ліки. ( Аптека).

Додаткові:

Жуйна тварина з одним або двома горбами. (Верблюд).

Приміщення, де відбуваються вистави.( Театр).

Людина, яка проводить польоти в космосі.(Космонавт).

 

 

5. Зорові вправи, фізхвилинки.

 

6. «Скоро мовить скоромовка» 

- Скриню зі скарбом знайшли карась із крабом.

- Бобер на березі з бобренятами бублики пік.

8.Бліц-турнір – завдання для капітанів(письмово) «Я знаю свою країну!»

  1. Яке свято ми відзначаємо 28 червня? (День Конституції України)
  2. Що ми відзначаємо 23 серпня? (День Прапора).
  3. Коли ми святкуємо День незалежності України? (24 серпня).
  4. У якому році була прийнята Конституція незалежної української держави? (1991 рік)
  5. Хто є автором слів Гімну України? (Павло Чубинський)
  6. Хто написав музику до нього? (Михайло Вербицький)
  7. Який найбільший звір України? (Зубр)
  8. Яка найбільша морська тварина живе в Україні? (Дельфін)
  9. Вкажіть державні символи України?
  10. Вкажіть народні символи України?

9.«Наші державні символи» -  команди виготовляють  прапор, малюють герб та на звороті пишуть слова гімну України (на швидкість). Доки команди працюють(завд.8-9), учитель знайомить аудиторію з ЛЕГЕНДОЮ,

  • Підсумок уроку.

Вчитель: Ось і завершився наша гра. Ви всі дуже старалися, ви молодці! (Визначення переможців)

         Та не завершується любов людська до рідної мови. Любіть українську мову всім серцем, бо вона наша гордість. Не цурайтесь нашої співучої мови, не соромтеся нею говорити. І поки живе мова , житиме й народ.                               

Учися, мій друже, відмінником будь,

Люби і поля, і діброви!

І де б ти не був, де б не жив, не забудь

Своєї вкраїнської мови!

Тож вивчаймо рідну мову 
Вже тепер, з маленьких літ. 
Українське наше слово 
Хай звучить на цілий світ!

Столиця України – місто Київ. Широкі і чарівні простори, прекрасні села і міста. Могутньо котить до Чорного моря сиві хвилі найбільша річка України – Дніпро. Буйною зеленню шумлять на його берегах сади, ліси. Золотистим морем розливається безкраїми нивами жито-пшениця.

 

   Погляньмо на карту України. На ній позначено кордони української землі. На півдні нашу державу омивають теплі моря – Чорне й Азовське, є в нас чудові гори. Простір землі, заселений українським народом великий. Щоб його перетнути, потрібно пішки йти із заходу на схід 90 днів, долаючи щодня по 30 км. Родюча та багата на «скарби» українська земля.

       В Україні нараховується понад 70 тисяч річок та 20 тисяч озер, 9 мільйонів гектарів країни вкрито лісами, що становить 15 % від її площі.

       Україна – одна з найбільших держав Європи. За офіційною статистикою на 1 січня 2014 року в Україні проживає 45,5 мільйонів осіб. За цим показником Україна займає 29 місце у світі. Оскільки це велика країна, то живуть у ній люди різних національностей. Поряд з українцями на території України проживають представники понад 130 національностей.

  1. Слово учителя. Збулася мрія багатьох століть. Україна – стала соборною, незалежною, самостійною  державою. В цьому році 24 серпня їй виповнилося 28 роки.

Відповідно до статті 20 Конституції України (1996р.) Державними символами україни є Державний герб України, Державний прапор України і Державний гімн України.

 

Прапор. Жовтий колір - це колір пшеничної ниви, колір хліба, зерна, що дарує життя всьому сущому на землі, це колір жовтогарячого сонця, без лагідних променів якого не дозрів би, не заколосився б хліб. Це символ достатку українського народу. Блакитний, синій колір - це колір ясного, чистого, мирного неба. Це колір води, без якої не дозрів би хліб. І ще - це колір миру.

28 січня 1992р. Верховна Рада України затвердила синьо-жовтий прапор державним прапором.

Герб - це символ влади, нашому гербу – понад тисячу років!

У тризубі відображено триєдність життя. Це батько-мати-дитя. Вони символізують собою силу-мудрість-любов.

Слово « гімн» грецького походження (похвальна пісня) – урочиста пісня, прийнята як символ державної національної єдності.  Слова національного гімну «Ще не вмерла України…» написав у 60-х роках ХІХ століття відомий український поет Павло Чубинський. Музику - західноукраїнський композитор Михайло Вербицький.

Із гімну починають надзвичайні масові події, урочисті збори. Слухають і виконують гімн стоячи.

 

  1. Закріплення вивченого. Творча робота
  1. Учні виготовляють за шаблоном прапор України.

 

ІV. Підведення підсумку уроку.

Кожну нашу родину можна порівняти з могутнім деревом, в якого міцні корені. Відірви ці корені – зламається дерево. І навпаки, наша пам’ять робить його невмирущим. Спробуємо зробити всім своїм життям, працею так, щоб дерево вашого роду ніхто не зміг похитнути. Гідно несіть славу наших предків.

Діти, пам’ятаймо, що країна наша – Україна, дбаймо та цінуймо нашу Батьківщину!

Вчитель

       Україна – це земля, де ми живемо, де живуть наші батьки, де жили наші предки.

         Кожен регіон України неповторний у своїй красі та користі для нашої Батьківщини, вони доповнюють один одного. І, хоча, Захід і Схід, Північ і Південь нашої країни відрізняються не лише природно-кліматичними умовами, а й історичними традиціями, етнічним та релігійним складом населення - саме це різноманіття і є багатством країни.

 «Серце Батьківщини»

        Землі, що називаються «серцем України» - це духовний і політичний центр української нації. Саме тут зародилася Київська Русь, виникла Козацька держава. Серцем нашої Батьківщини є місто Київ.

 «Центральна Україна»

       Обласними центрами центральної України є міста Полтава, Вінниця, Черкаси, Дніпропетровськ та Кіровоград.

       Сучасна Полтава – це великий центр промисловості, освіти та сільськогосподарського виробництва. Зараз це одне з найголовніших міст України, що потопає в зелені садів і парків.

       Черкаси нині це великий центр машинобудування і виробництва будівельних матеріалів. В Черкаській області збудовано багато музеїв, пам’ятників. Саме на Черкащині є місто Канів, де знаходиться Шевченківський національний заповідник.

       Дніпропетровська область має найбільший промисловий центр і порт  на Дніпрі. Тут виготовляють не лише важкі преси й електровози, а й кращі у Східній Європі космічні ракети-носії. Вона також багата історичними пам’ятками  та музеями. Серед них історичний музей, кам’яні баби, скіфські могили, Собор, що збудований без жодного цвяха тощо.

     Остання область, що належить Центральній Україні – це Кіровоградська.  Сьогодні Кіровоградська область відома в Україні  своїм машинобудуванням, продукцією харчової та легкої промисловості.

 «Північна Україна»

      До Північної України відноситься 4 області: Київська, Чернігівська, Сумська, Житомирська.

      Про Київ ми вже говорили і тому перейдемо відразу до Чернігівської області. Її візитівкою є Чернігівські храми. У місцевому історичному музеї зберігається багата колекція козацької зброї та рукописна копія знаменитої Острозької Біблії.

      Місто Житомир відоме ще з ІІ половини ІХ століття. Це рідне місто головного конструктора космічних ракет С.П.Корольова.

       Суми стали великим торгівельним і промисловим центром Півночі України. В області працюють машинобудівні, хімічні підприємства, добре розвинене підприємство будівельних матеріалів, харчова та легка промисловість.

 «Південна Україна»

      Одеська, Миколаївська, Херсонська та Запорізька області – це вражаюче сполучення південних міст-курортів і могутніх транспортних вузлів – великого морського порту України.

 «Західна Україна»

       Західна Україна має найбільшу кількість областей. Це Рівненська, Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Закарпатська, Волинська та Чернівецька.

        Чудові будинки, надзвичайно красиві костьоли та церкви, неповторні дороги – це все Львів.

        Івано-Франківщина славиться курортним селищем Яремчі та містом Коломиєю. Місто Коломия особливе тим, що в ньому збудований музей писанки. Цей музей має форму Писанки і не має даху. Його висота сягає 14 метрів, а діаметр – 10 м. Приміщення музею повністю виготовлене з кольорового скла. Зараз він володіє колекцією понад 6000 писанок, представлених не лише з різних регіонів України, а й із-за кордону. Унікальний музей приваблює відвідувачів з різних країн.

       Закарпатська область – це туристична індустрія, сільське господарство, зберігаються традиційні ремесла та промисли.

 «Східна Україна»

       Східна Україна займає особливе місце в історії нашої країни.  Вона складається лише з трьох областей: Донецької, Луганської та Харківської. Лише з ХІХ століття Схід починає перетворюватися на густонаселений край з розвинутою промисловістю та сільським господарством. Цьому сприяло відкриття багатих запасів корисних копалин – вугілля та залізної руди.

       Донецьк – це наймолодший обласний центр. Разом з такими містами як Харцизьк, Макіївка та іншими містами регіону він утворює гігантський промисловий район і найбільшу зону міських поселень. Це також красиве місто зі своєю неповторною архітектурою та ландшафтним дизайном.

       Ще важливим промисловим регіоном України є Луганська область. У ній широко розвинений вуглевидобуток, металургійна, хімічна та деревообробна промисловість. Прийде час, коли Донецька та Луганська області знову стануть міцним та могутнім, вільним та незалежним, квітучим та незламним Донбасом.

      В Харківській області збереглися в недоторканості численні українські традиції та звичаї. Сучасний Харків перетворився на найбільший торгівельний та діловий центр Слобідського краю.

      Україна найбільша країна за територією у Європі. Та слава України – це не лише її територія, це пам’ять про минуле і сучасне. Наша Батьківщина пережила трагічну і складну історію. Щасливі моменти життя українців постійно чергувалися з негараздами, бідами, але обов’язково змінювалися на краще. Серед найбільших бід нашої землі були: панщина, загарбницькі навали сусідніх країн, голодомор, Світові війни, післявоєнна відбудова.

       А 24 серпня 1991 року наша держава стала незалежною. Після 22 – х років життя нашого народу знову прийшла біда на нашу землю. Кривава революція на Майдані Незалежності у Києві, військові дії на Сході України. Війна – це дуже страшно і страшно, що ми відчули це на власній землі знову, але ця війна повинна принести нам ще більший розквіт. Шкода, що такою ціною життя мирних жителів, що загинули в регіонах бойових дій.

       Не треба бути провидицею, щоб дізнатися, чого найбільше хочуть сьогодні всі люди. Звичайно, миру. Адже саме мир, рідний край, дорогі люди поруч роблять нас щасливими. Тож нехай цей навчальний рік принесе кожному з нас мир, добробут, злагоду, творчі відкриття й нові враження.

 

 

 

docx
Додано
14 жовтня 2020
Переглядів
738
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку