Урок проект "Мій дім – моя фортеця"

Про матеріал

УРОК ПРОЕКТ

ТЕМА: Мій дім – моя фортеця.

МЕТА: допомогти дітям усвідомити важливість однієї з основних потреб людини- потреби в зручному житлі, вчити дітей економити електроенергію, тепло та енергозбереження; розвивати уяву, увагу, наочно-образне мислення; виховувати бережливість та любов до навколишнього світу, повагу до праці.

ОБЛАДНАННЯ: запис на дошці «Ми не повинні мерзнути, і в нас має бути дах над головою», ілюстрації, власні вірші дітей.

Перегляд файлу

ШЕПЕТІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

 

 

Матеріали

 

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ТА ЕФЕКТИВНЕ ВИКОРИСТАННЯ ВІДНОВЛЮВАЛЬНОЇ ЕНЕРГІЇ

 

 Урок проект

Мій дім – моя фортеця

 

 

 

 

 

 

Підготувала вчитель початкових класів Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ст

Кравчук Вікторія Вікторівна

 

 

 

 

 

 

2018

УРОК ПРОЕКТ

ТЕМА: Мій дім – моя фортеця.

МЕТА: допомогти дітям усвідомити важливість однієї з основних потреб людини- потреби в зручному житлі, вчити дітей економити електроенергію, тепло та енергозбереження; розвивати уяву, увагу, наочно-образне мислення; виховувати бережливість та любов до навколишнього світу, повагу до праці.

ОБЛАДНАННЯ: запис на дошці «Ми не повинні мерзнути, і в нас має бути дах над головою», ілюстрації, власні вірші дітей.

ХІД УРОКУ

Для активізації розумової діяльності вчитель пропонує учням прочитати запис на дошці «Ми не повинні мерзнути, і в нас має бути дах над головою».

  • Як ви це розумієте? Сьогодні ми поговоримо про те, що кожна дитина і кожна людина має право на житло. Про нього сказано в Конвенції ООН про права дитини. (ст.27)
  • Як правило, дах над головою потрібен кожній людині. Маючи його, вона почуває себе набагато впевненіше, може створити сім’ю.

Право на житло записано і в законах України, зокрема у Конституції (ст. 47). Людина може збудувати дім, купити квартиру.

  • Яким повинно бути житло? (Теплим, зручним, надійним. Тобто не таким як у героїв всім вам знайомої англійської казки про трьох поросят. (Ілюстрації)
  • Із чого будували свої хатки Ніф-Ніф, Нуф-Нуф, Наф-Наф?
  • Чий дім був надійнішим?
  • Чому Наф-Наф назвав свій дім фортецею?

Справжній надійний дім повинен бути «фортецею», тобто надійним. В англійців є навіть прислів’я «Мій дім – моя фортеця». Отже будівля повинна захищати людину від явищ природи: дощу, вітру, морозу, надмірного тепла і сонця, землетрусу, тощо. Але не тільки від явищ природи, а і від наслідків людської діяльності: шуму, пилу, шкідливих викидів. І це ще не все. Ще – від нападу розбійників та грабіжників. А ще у домівці потрібно, щоб було чисто, затишно і приємно всім, хто в ній живе. Всі ми знаємо, що потрібно берегти та економити електроенергію, тепло та енергозбереження. Різні електроприлади полегшують наше життя. Вони незамінні помічники. Ці прилади потребують особливої уваги. Тому ми повинні їх берегти, не використовувати без необхідності.

Розібратися з проблемою економії електроенергії нам допоможе наш проект «Мій дім – моя фортеця».

Наші учні працювали у групах. Перша група – кореспонденти, друга – художники, третя – вчені експерти, інженери,  четверта – практики.

Всі вони працювали над важкою проблемою енергозбереження.

  1. Слово надається групі «Кореспондентів»

Наш проект пройшов під девізом «Допоможемо білому ведмедю». Чому саме під таким девізом проводимо конференцію? Тому що, зміна клімату приводить до того, що ведмедям в своїх теплих шубах стало дуже важко жити. У них критичне становище. Ось послухайте вірш, який написала учениця 4-го класу:

Вечір наступає, темно скрізь і всюди

Страшно нам буває і не ходять люди

Та ввімкну я світло, заясніє все

Бо яскраве світло спокій нам несе.

Повинні задуматись дорослі і діти

Скільки ми вмикаємо лампочок на світі.

Скільки річок плаче, забруднили не одну

Рубаємо ліс ми на деревину

Клімат на планеті зовсім іншим став

Білим ведмедикам тепло, зовсім без підстав.

  • А як по’вязані між собою енергозберігання та критичне становище білих ведмедів?

Чому виникла проблема економії електроенергії та теплових ресурсів? Адже, зараз добувають багато вугілля, нафти, газу, побудовано багато електростанцій. Це говорить про те, що виробництво електроенергії росте.

  1. Слово «Вченим»

Людина багато років добуває із землі велику кількість енергоресурсів. Сучасна людина не може без енергії. Енергія – показник рівня життя людини. Опалення, приготування їжі, виробництво продуктів і промислових товарів включає в себе енергія.

Постійно здійснюють дослідження енергетичних запасів. Вчені шукають нові, більш ефективні, економні енергоносії. В результаті своєї роботи вони прийшли до висновку, що існуючих запасів енергоресурсів вистачить не на багато років. В майбутньому, можливо, основна частина енерговитрат буде розрахована на енергію Сонця, вітру.

На сьогоднішній день одним із кроків енергозбереження є перехід літнього часу на зимній і навпаки. Результатом цього – є економія майже 500 тисяч кіловат-годин електричної енергії.

  1. Слово «Експертам»

Людина повинна забезпечувати себе електроенергією на майбутнє. Тому економити електроресурсів – одна з головних задач сьогодення.

  1. Слово «Кореспондентів»
  • А що саме включає в себе економія енергоресурсів? Невже це тільки економія електрики? Тоді чому ми часто чуємо від дорослих, що «будинок, немов решето», що це означає?
  1. Слово «Інженерам»
  • Кажуть, що «будинок, немов решето», тоді, коли стіни тонкі та зі щілинами, з яких вивітрюється тепло. Під час будівництва будівельники не завжди отримують якісний будівельний матеріал, крім цього вони додають до цього всього ще й свої гріхи: неякісно замащують місця з’єднання, перефарбовують вікна, утворюючи при цьому щілини. Ось і отримуємо 

 «будинок, немов решето».

  1. Слово «Вченим»
  • Найбільша частина енергії тепла опалювальної системи йде на те, щоб перекрити вивітрювання тепла. Наприклад, у квартирі з центральним опаленням: неутеплені, незаклеєні вікна приносять 20% втрати тепла; неутеплені вхідні двері – 12%; незакриті двері і розбиті вікна у під’їзді – 70%. Зроблено підрахунки, що через неутеплений балкон вивітрюється стільки ж тепла, скільки вивітрилося б через дірку в стіні діаметром 20 см.
  1. Слово «Інженерам»
  • Багато хто з нас, замість того, щоб утеплити житло користуються електрокамінами, електроплитами, а це призводить до нових витрат електричної енергії. Великі витрати електроенергії ведуть до того, що електростанції працюють понаднормово, а це в свою чергу впливає негативно на зміну клімату на планеті.
  1. Слово «Експертам»
  • Для економії електроенергії необхідно використовувати нові, енергозберігаючі електричні лампочки. Практиками встановлено, що такі лампочки економлять використання електричної енергії в 5 раз.

Обіцяю рибам, птахам і дельфінам

Завтра піду з мамою я по магазинах

Купимо ми лампочку, певно не одну

Енергозберігаючу дома я вкручу

Вона краща за стару і дуже гарно світить

Цим збережу я деревце і мама це помітить.

  1. Слово «Кореспондентам»
  • Як же працюють атомні електростанції?
  1. Слово «Інженерам»
  • На території нашої області знаходиться одна атомна електростанція, яка виробляє електрику не тільки для жителів нашої області, але й для інших.
  1. Слово «Екологам»
  • Робота атомних електростанцій призводить до того, що забруднюється навколишнє середовище. Для того, що електростанціям не потрібно було виробляти зайву електроенергію ми закликаємо всіх економити тепло та електрику рядками вірша:

У місті, у Нетішині

Атомна гуде

Кожен день людей багато

На роботу туди іде

І щодня до нас від неї

Електроенергія іде

І її ми бачим всюди

Економити ми будем.

Щоб там атом не бурлив

І аварій не зробив.

Ми закликаємо всіх людей бережливо відноситись до енергії, памятати про те, що її необхідно берегти.

  1. Слово «Практикам»
  • А наша група записала для вас правила, які необхідно дотримуватись не тільки, щоб економити електроенергію, але й правильно нею користуватися.
  • Вмикай прилади тільки за необхідністю і вимикай зразу ж, як завершив роботу.
  • Користуйся електроприладами лише з дозволу дорослих
  • Не вмикай декілька приладів одночасно
  • Не залишай прилади без нагляду
  1. Слово «Кореспондентам»
  • Багато хто вважає, що економія води це вже зовсім інша проблема, яка аж ніяк не стосується електроенергії. Чи це так?
  1. Слово «Експертам»
  • Звісно, що це не так. Вода не сама приходить в наші домівки. Водні насоси, які працюють від електроенергії піднімають воду на потрібну висоту, довжину. Тому економія води допоможе зекономити електроенергію. Якщо ми будемо економити тепло та енергію, значить ми будемо економити та поважати працю тисяч людей.

Підсумок уроку.

  • А закінчити наш сьогоднішній урок мені хочеться рядками вірша однієї з наших дітей:

Хай ясно світить сонце

Ромашки хай цвітуть

На полюсі спокійно

Ведмедики живуть

І люди нехай будуть

Добріші і прості

Майно своє бережуть

І нищити нікому не дають

Хай будуть економні та дуже бережливі

Щоб діти і ви всі

У наш час були щасливі

docx
Додано
23 березня 2018
Переглядів
3984
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку