Урок "Програми архівування файлів"

Про матеріал
Методична розробка допоможе ознайомити здобувачів освіти з основними поняттями принципу стиснення даних та методу стиснення без втрат, вияснити методи та принципи архівації даних; розвивати мислення, уміння формулювати та висловлювати власну думку, розвивати уміння роботи в спеціалізованих програмах-архіваторах. виховувати старанність, активність при вивченні нового матеріалу, уміння працювати в групі; сприяти самостійній роботі за комп’ютером.
Перегляд файлу

План заняття

Вид заняття: лекція

Тема: Програми архівування файлів

Мета:

  • ознайомити з основними поняттями принципу стиснення даних та методу стиснення без втрат. Вияснити методи та принципи архівації даних;
  • розвивати мислення, уміння формулювати та висловлювати власну думку, правильно вести конспекти, розвивати уміння роботи в спеціалізованих програмах-архіваторах. виховувати старанність, активність при вивченні нового матеріалу, уміння працювати в групі; сприяти самостійній роботі за комп’ютером.

Методи: науково-дослідний, інформаційно-пощуковий.

Матеріально-технічне забезпечення та дидактичні засоби, ТЗН: ПК, ППЗ, підручник.

Література:

Структура заняття

  1. Організаційна частина         ___
  2. Актуалізація опорних знань        ___

Самостійна робота для перевірки домашнього завдання

Інструктаж з ТБ при роботі з ПК та в комп’ютерному класі.

Питання:

  1. Які фактори впливають на ступінь надлишковості даних?
  2. Що таке архів? Які програмні засоби називаються архіваторами?
  3. Чому методи стиснення при яких відбувається зміна вмісту даних називаються незворотніми?
  4. Наведіть приклади форматів стиснення з втратами інформації.

 З розвитком інформаційних технологій гостро постало питання щодо способів зберігання даних. Починаючи з 40-х років XX ст., вчені розробляють методи представлення даних, за яких простір на носіях інформації використовувався б економніше. Результатом цього стала технологія стиснення й архівації даних (англійською мовою backup).

Питання: Яким чином можна стиснути "нематеріальну" інформацію?

  1. Повідомлення теми, формування мети та основних завдань    ___
  2. Мотивація навчальної діяльності (питання, задачі, проблемні ситуації тощо) ___

Студенти знають поняття архівації, стиснення даних, надлишковість інформації.

Студенти вміють стискати дані, застосовувати програми-архіватори..

  1. Основна частина          ___

Архівація даних. Інформація, що зберігається на диску, може бути зруйнована внаслідок фізичного псування магнітного носія, внаслідок дії зовнішніх магнітних полів, старіння магнітного покриття тощо, тому необхідно мати на дисках архівні копії документів. Але зберігання архівів в початкову вигляді дуже невигідно через великі обсяги інформації. Доцільно вихідну інформацію попередньо стиснути (упакувати), а потім уже створювати її копію. Такий процес створення архівних копій називаються архівацією. При архівації відбувається стискування інформації від 20% до 90%. Для архівації файлів використовують спеціальні програми, які називають архіваторами. Ці програми можуть об’єднувати в один архівний файл цілі групи файлів, включаючи і каталоги.

Архівний файл – це файл з розширенням .rar, .zip, .arj та ін. На жаль, серед стандартних програм Windows немає програми архіватора, тому архіватори – це самостійні програми, що встановлюються на комп’ютері окремо від ОС Windows.

Програма-архіватор WinRar

WinRar є потужним популярним архіватором, який має зручний інтерфейс. Програма WinRar дозволяє працювати з архівними файла­ми .rar, .zip, .arj та ін. Запускається програма WinRar або за допомогою відповідної піктограми на робочому столі, або з головного меню (Пуск   Программы   WinRar). Система управління програмою WinRar є типовою для Windows додатків. Рядок меню забезпечує доступ до всіх команд програм, а панель інструментів забезпечує зручний доступ до часто використовуваних команд (рис. 22).

Перегляд та вилучення файлів із архіву. Після запуску програми WinRar у робочій частині вікна з’явиться список папок. Щоб відкрити ту чи іншу папку, потрібно двічі клацнути мишею по значку папки. Щоб потрапити до зовнішньої папки, можна двічі клацнути мишею по значку папки без назви, що розміщений зверху списку. Відкривши потрібну папку, двічі клацніть по значку архівного файла. При цьому у WinRar буде показано список файлів з архіву (рис. 1).

  

Рис. 1. Вікно WinRar зі змістом архіву

 Для того, щоб продивитися файл-документ з відкритого архіву, потрібно двічі клацнути мишею по його значку, при цьому буде запуще­ний додаток, що пов’язаний з цим документом.

Рис. 2. Діалогове вікно "Имя и параметры архива”

Якщо ви хочете розархівувати деякий файл, то після виділення цього файла, натисніть кнопку Извлечь на панелі інструментів (або оберіть команду Команды   Извлечь файлы из архива). При цьому розар­хівовані файли потрапляють до тієї самої папки, в якій розміщено архів.

Архівація файлів. Перед архівацією файлів бажано помістити всі файли, призначені для архівації, в одну папку. Це можна зробити в програмі Проводник або Мой компьютер.

Архівація файлів і папок здійснюється таким чином:

·      запустіть програму WinRar і відкрийте папку, в якій розміщені файли, призначені для архівації;

·      виділить об’єкти, що підлягають архівації. Це можна зробити лівою клавішею миші при натиснутій клавіші Ctrl;

·      клацніть по кнопці Добавить на панелі інструментів, після чого з’явиться діалогове вікно Имя и параметры архива (рис. 23). Крім того, цей діалог можна викликати з меню Команды   Добавить файлы;

·      в діалоговому вікні задайте ім’я архіву, оберіть формат нового архіву (Rar або Zip), вкажіть за допомогою списку, що розкривається, метод стискання та інші параметри архівації, наприклад, SFX-архів (саморозпаковувальний архів);

·      закрийте додаткове вікно кнопкою ОК.

Архівні формати й архіватори

Для роботи з архівами існують програми, що називаються архіваторами.

Перші програми-архіватори з'явилися в середині 80-х років. Вони були зорієнтовані, насамперед, на роботу в MS-DOS і підтримували популярні архівні формати: ARC, ZIP, LZH, ARJ, RAR, ICE тощо. Тогочасні архіватори дозволяли створювати архівні файли та розкривати архіви, переглядати архіви, сортувати файли в архіві, виводити вміст архіву иа екран, знищувати файли в архіві. Існувала також група архіваторів (PKLITE, LZE,..), які запаковували дані у саморозпаковувані архіви - файли з розширеннями exe, com.

В MS-DOS програми-архіватори викликаються командним рядком з чи-сленними параметрами. Параметри забезпечують великі можливості, хоча й створюють труднощі пересічному користувачеві у роботі з архіваторами.

Значно зручнішою стала робота з архівами з появою ОС Windows 9.x і Windows-версій архіваторів.

Розглянемо принципи роботи з архіваторами на прикладі програми WinRAR.

WinRAR - потужний архіватор і менеджер архівів, який має зручну графічну оболонку й підтримує технологію Drag and Drop. Програма WinRAR дозволяє працювати з архівними файлами типу rar, zip, cab, arj.

Запускається WinRAR будь-яким з можливих способів, передбачених у Windows. Якщо піктограми WinRAR немає на робочому столі або на панелі інструментів Windows, то найпростіше запустити WinRAR з головного меню (Пуск - Программы - WinRAR - WinRAR).

Функції WinRAR:

  •                   Перегляд і вилучення файлів з архіву.
  •                   Архівація файлів.
  •                   Додавання файлів до архіву.
  •                   Створення багатотомних, саморозпаковувальних й неперервних архівів.

Практичне завдання.

Створення архіву

1) Знайти на диску С: каталог C:\ARCHIV (створюється та заповнюється вчителем), оцінити можливий ступінь стиску усіх файлів каталогу різними методами і форматами архівації. Записати отримані значення в таблицю.

2) Згідно індивідуального завдання, створити в каталозі ARCHIV файл ARCH IV.RAR, включивши в нього усі файли, що містяться в каталозі ARCHIV.

3) Порівняти загальний обсяг файлів, що входять в архів у вихідному стані й обсяг архівного файлу.

4) Створити в тому ж каталозі SFX-архів ARCHIV.EXE тих самих файлів, що й у п.2. Порівняти розміри отриманих архівних файлів ARCHIV.RAR і ARCHIV.EXE. Пояснити різницю в розмірі при однакових методах стискання.

  1. Підведення підсумків         ___

Питання:

  1. В чому полягає перевага зворотніх методів стиснення над незворотніми? А недолік?
  2. Яка існує залежність між коефіцієнтом стиснення та ефективністю методу стиснення?
  3. В чому полягає основна ідея алгоритму RLE?
  4. В чому полягає основна ідея алгоритмів групи KWE?
  5. В чому полягає основна ідея алгоритму Хафмана?
  6. Які ви знаєте програми-архіватори? Коротко охарактеризуйте їх.

 Домашнє завдання: [8] ч.4, п. 4.1, п.4.2, [1] розділ 4, ч.3

doc
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 10 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінська О.Г.)
Додано
10 грудня 2019
Переглядів
2448
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку