Урок. "Річард Бах «Чайка Джонатан Лівінгстон». Сюжет твору Р. Баха як філософська метафора людського буття. Ознаки притчі у творі. Алегоричні образи твору."

Про матеріал
Шановний друже, пропонуємо твоїй увазі ознайомитися з уроком №1 за повістю Річарда Баха «Чайка Джонатан Лівінгстон». Під час перегляду матеріалів ти відкриєш для себе американського письменника Річарда Баха,потоваришуєш із головним героєм - Чайкою Джонатаном Лівінгстоном,який, сподіваємося, пробудить в тобі інтерес до пізнання самого себе і довколишнього світу, зрозумієш, які образи повісті є алегоричними, а які символічними.
Перегляд файлу

Шановний друже, пропонуємо твоїй увазі ознайомитися з уроком №1 за повістю Річарда Баха «Чайка Джонатан Лівінгстон». Під час перегляду матеріалів ти  відкриєш для себе американського письменника Річарда Баха, потоваришуєш із головним героєм - Чайкою Джонатаном Лівінгстоном, який, сподіваємося, пробудить в тобі інтерес до пізнання  самого себе  і довколишнього світу, зрозумієш, якіобрази повісті є алегоричними, а які символічними. 

 

Опорний конспект. Тема: Річард Бах «Чайка Джонатан Лівінгстон».

 Сюжет твору Р. Баха як філософська метафора людського буття. Ознаки притчі у творі. Алегоричні образи твору.

 

Епіграф:  «Ця книга Річарда Баха діє відразу в двох напрямах. Вона надає мені почуття Польоту і повертає мені молодість».  Рей Бредбері

1.Літературний портрет  Річарда Баха.   Річард Девід Бах (1936) – американський письменник, пілот за професією. Народився 23 червня 1936 року в Оук Парку, штат Іллінойс. По лінії матері Річард Бах є прямим нащадком великого німецького композитора Йогана Себастіана Баха.  З 1955 року Річард Бах поступив в Університет штату Каліфорнія в Лонг-Біч, де навчався протягом чотирьох наступних років і брав уроки пілотування літака. Істинною пристрастю Річарда завжди були літаки: армійську службу він проходив в резерві військово-морського флоту. У цей час Річард Бах також працював незалежним письменником, продаючи свої статті таким журналам як «Флаінг», «Соурінг», «Еір Фектс» та ін. Більшість книг Річарда Баха певним чином пов’язані з польотом, починаючи з ранніх оповідань, в яких йде мова про літаки, зокрема його перша книга «Чужий на Землі»(1963), закінчуючи пізнішими творами, в яких письменник використовує політ як філософську метафору.

Визнання письменника.

Всесвітньо відомим Річард Бах став після публікації філософської притчі «Чайка на ім’я Джонатан Лівінгстон» у 1970 році. 

    Знайомство з дружиною.

На зйомках фільму «Livingston Seagull» (1973) Бах познайомився зі своєю майбутньою дружиною, акторкою і в 1981 році вони одружились. З того часу Леслі була постійним співавтором свого чоловіка, а також стала героїнею книг «Міст через вічність», «Єдина» та «Втеча від безпеки». У 1997 році Річард Бах і Леслі Перріш розлучилися. В квітні 1999 року Річард Бах одружився втретє з Сабріною Нельсон-Алексопулос. 31 серпня 2012 року легкомоторний літак, за штурвалом якого знаходився особисто письменник, потрапив у авіакатастрофу. Під час посадки він зачепив лінію електропередач. Річард Бах отримав черепно-мозкову травму і переломи. Він був госпіталізований,  знаходився у тяжкому, але стабільному стані. Річард Бах був госпіталізований на 4 місяці, згодом виписаний додому. Він повідомив, що досвід зустрічі зі смертю надихнув його до закінчення четвертої частини повісті «Чайка на ім’я Джонатан Лівінгстон». За день до аварії Річард Бах передав у видавництво свій останній на цей час твір «Travels with Puff», який 19 березня 2013 року вийшов друком. Саме на літаку з назвою «Puff», письменник і потрапив в аварію.  

 2.Історія створення притчі.   

 Щодо твору «Чайка…», то письменник стверджує, що він не стільки її автор, скільки медіум, бо ідея цієї філософської повісті йому не належить. Одного разу, прогулюючись туманним берегом каналу Белмонт Шор (штат Каліфорнія), він почув Голос, який вимовив загадкові слова: «Чайка Джонатан Лівінгстон». Підкоряючись Голосу, Бах сів за письмовий стіл і записав марево, що пройшло перед його очима, як кінофільм. Але на цьому історія майже скінчилася, бо скільки не намагався Бах власноручно продовжити повість, йому це не вдалося, аж поки через 8 років йому примарилося продовження. Відповідаючи на питання численних читачів, які просили розшифрувати сенс повісті, він говорив, що додати до написаного нічого не може, бо, на відміну від романів, в «Чайці» йому не належить ні рядка.

3.Євангелійські мотиви в повісті-притчі.

Притча Баха своєю першоосновою має біблійно-євангельський сюжет: обранництво і вигнання, повернення до тих, «чий розум відкритий до знань», учені-апостоли, чудеса, відвідування раю для чайок, смерть і воскресіння. Не випадково Майкл Корда, кінокритик американського журналу «Глемоур», рецензуючи екранізацію притчі Баха режисером Холлом Бартлетом, підкреслив, що в кінострічці Джонатан Лівінгстон виглядає пташиним Христом. Але, незважаючи на євангелійські мотиви, притча вільна від будьякого релігійного пафосу.  

Пригадай, що таке притча.

4. Словникова робота.

Притча – це повчальна розповідь з історії чи навколишнього життя, мета якої викласти духовні чи моральні істини. Істини в притчах подавалися у символах, образах та алегоріях.

Символ – умовне позначення якого-небудь предмета, поняття або явища; художній образ, що умовно відтворює усталену думку, ідею, почуття. Алегорія (іносказання)  – спосіб двопланового художнього зображення, що ґрунтується на приховуванні реальних осіб, явищ і предметів під конкретними художніми образами з відповідними асоціаціями, з характерними ознаками приховуваного. Алегоричні образи переважно є втіленням абстрактних понять, які завжди можна розкрити аналітично. Значення алегорії, на відміну від багатозначного символу, однозначне і відділене від образу; зв'язок між значенням і образом встановлюється за подібністю (наприклад, лев  – сила, влада чи царювання).

5.Ознаки притчі в повісті Р. Баха.

 

image 

 

6.Сюжетний  ланцюжок повісті. Джонатана - чайку бентежить безглуздість і вузькість існування чайок , які стурбовані лише щоденною боротьбою за виживанняпрагнення до вдосконалення  вивчення польоту як мистецтва і способу буття не в змозі змиритися з правилами примітивного існування  чайок у суспільствівигнання зі зграї чайка-пустельникзустріч із чайками, які забирають його на Небеса  знайомство  з Чіангмудрою чайкою - старійшиною, яка вчить його переміщатися зі швидкістю думки в просторі та часі Джонатан приймає рішення повернутися на Землю , щоб передати отримані знання таким же чайкам,Лівінгстон  збирає  команду з чайок , вигнаних зграєю , і починає навчати їх майстерності польотузнаходження все більше прихильників і прихильниківпередача своєї ролі наставника одному з учнів  продовження  шляху вдосконалення після залишення земного світу.

7.Працюємо за змістом притчі  «Чайка Джонатан Лівінгстон».

1.Тема повісті - притчі: Зображення героя, який не хотів бути таким як всі, якого не цікавили низькі турботи повсякденності .

2.Композиція  повісті: Повість складається з 3 частин.

Перша частина зображує духовне пробудження Джонатана, який прагне змінити своє життя та не вдовольняється подіями буденного життя. Всі його дії не тільки не отримали підтримку Стаї, а й призвели до нерозуміння і вигнання;

Друга частина присвячена зображенню прекрасних небес і розумінню того, що «Небеса це не місце і не час. Небеса це досягнення довершеності»;

Третя частина побудована на виявленні невірного та дійсного розуміння суті польоту, що призводить до опозиції: учні – вчителя)

3.Головний герой  повісті-притчі  Р. Баха: Чайка Джонатан Лівінгстон.

Він самотній птах, тому що його дратувало те, що інші чайки були стурбовані лише щоденною боротьбою за прожиток.

батьки не розуміють свого сина, бо   вважали, що «польоти це забавка для пеліканів та альбатросів», їм не подобалося, що від нього залишилося саме пір'я та кістки, для них головним в житті було вміння здобувати їжу, але Джонатан вбачав у польоті не просто рухи крилами, а мистецтво: «Я хочу знати, що можу робити в повітрі і чого не можу. Я хочу знати, от і все.» Символи в повісті-притчі.

Перед нами не просто повість, а повість - притча. Отже, Джонатан – це не просто чайка, він символізує людину, яка прагне до знань, досконалості. Крила – це символ мрії, свободи, волі, духовності, багатства думки, емоційного піднесення, могутності, незалежності й впевненості. Образ крил уособлює усі ті чесноти, які роблять людину Людиною. Недарма у греків крила символізували любов і перемогу.  А давньогрецький філософ Платон вважав крила символом розуму.

Цитатна характеристика Джонатана. " він постійно прагнув до знань, до пізнання чогось нового." « ... хотів знати все про швидкість польоту і за тиждень дізнався про неї більше, ніж найшвидша чайка у світі.»  « Перше, що він подумав: це тріумф! Гранична швидкість! Двісті чотирнадцять миль за годину для чайки! Це прорив, це велика, вирішальна мить в історії Зграї, а для чайки на імя Джонатан це початок нового життя.» «Те знання, яке він колись хотів відкрити всій Зграї, тепер було його єдиною розрадою; він навчився літати й не шкодував, що йому довелося сплатити за це таку ціну. Джонатан зрозумів, що тільки нудьга, страх і злість скорочують життя чайок; а сам він був вільним від цього тягаря й тому прожив довгий щасливий вік.»  «Уже за кілька днів він зрозумів, що тут йому належить дізнатися про політ іще більше, ніж у попередньому житті. Чайки, що мешкали тут, були близькі йому по духу. Всі вони жили заради того, щоб досягати нових висот у головній справі свого життя у польоті. Це були просто дивовижні птахи, і кожен з них тренувався щодня, багато годин поспіль, вивчаючи все нові та нові таємниці.» «Ті чайки, що нехтують досконалістю заради мандрів, не летять нікуди, бо їм непідвладна швидкість. А ті, хто відмовляється від мандрів заради досконалості, в одну мить дістаються куди захочуть.» «І що більше Джонатан учився доброті, то глибше він пізнавав сутність любові й чимдалі дужче хотів повернутися на Землю. Джонатан Лівінгстон, незважаючи на своє самотнє минуле, був природженим учителем, і найкращим виявом любові стала для нього можливість передати свої знання тій чайці, яка чекає слушної нагоди, аби пізнати щось нове.»

 «А він говорив дуже прості речі: що чайка має право літати, що свобода це її істинна сутність, і все, що обмежує цю свободу, нічого не значить усі забобонні звичаї, усі закони, хоч би які вони були.»

 «Межі немає, Джонатане? подумав він. Ну то що ж, скоро настане час, коли я вирину з повітря на твоєму березі і зможу тебе дечому навчити! І хоча Флетчер намагався дивитись на своїх учнів з належною суворістю, він на мить побачив їх такими, якими вони є насправді, і вони не просто сподобалися йому в цю мить він їх полюбив. Межі немає, Джонатане? подумав він і всміхнувся.І рушив у свій політ до знання.»

4.Опрацюй хмару слів "Джонатан" та запиши риси вдачі, притаманні героєві.

5.Переглянь буктрейлер  до притчі Р.Баха "Чайка Джонатан Лівінгстон"

 

 6."Думка в подарунок" від Р. Баха.  Вірити в себе, ніколи не здаватися, бути самим собою, а не таким, як усі.

7.Підсумуємо здобуті знання.

 Алегоричні образи притчі:

Джонатан – людина, яка прагне до знань, досконалості;

Крила – символ свободи, волі, духовності;

Зграя чайок із непереборною жадобою їжі – повсякденне життя;

Політ Джонатана – свобода, необмеженість дій;

Прагнення Джонатана вдосконалювати свій політ – це наше бажання вирватись із дріб’язкової суєти, пізнати сенс життя й осмислити своє місце в суспільстві.

За бажанням створи логотип або колаж до повісті Р. Баха.

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Григорівна Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
30 квітня 2021
Переглядів
17228
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку