Урок "Розкажемо Європі про себе"

Про матеріал
Перший урок, який містить цікаві факти про Україну, її діячів, додатки з прислів'ями, долоньками, словами для побудови схеми
Перегляд файлу

Підготувала Приступа Мар’яна Тимківна,  вчитель української мови та літератури 

Тема: Розкажемо Європі про себе

Мета: поглибити знання учнів про нашу державу – Україну; формувати національну свідомість школярів; розвивати пізнавальні інтереси учнів; виховувати любов до рідного краю, повагу до його історичного минулого і сучасного, шанобливе ставлення до символів держави

Обладнання: відео, пісні, державні символи України, фото видатних особистостей, роздатковий матеріал

 

Хід уроку І. Мотивація навчальної діяльності.

Привітання з початком нового навчального року.

ІІ. Оголошення теми, мети уроку

Вчитель. Сьогодні ми з вами будемо говорити про нашу рідну Україну, згадаємо її багатостраждальну історію, символіку, доведемо, що ми маємо чим пишатися.

Революції Гідності та події 2014 року, війна на Сході, яка триває і до сьогодні змусили Європу по-іншому глянути на Україну, визнати її як сильну незалежну державу, народ якої готовий захищати свою волю, свою землю.

Хоча Україна – найбільша країна Європи, залишається левова частка європейців, які знають про неї дуже мало. Ми сьогодні спробуємо зрозуміти, чи маємо, що розповісти їм про себе, чи знаємо ми про свою країну щось, чим можна зацікавити представника європейської країни.

Зараз ви витягнете по одній долоньці з назвою представника європейської країни, а вкінці уроку спробуєте записати ту інформацію про Україну, яка , на вашу думку, зможе його зацікавити або ж те, чим ви пишаєтесь у своїй країні.

(Діти витягують долоньки)  

ІІІ. Основний зміст уроку

Вчитель. Знайомити європейців з Україною почнемо з основних відомостей про неї. Для цього складемо «Паспорт країни»

«Паспорт країни»

Ім’я: Україна

Рік народження: 24 серпня 1991 рок

Місце розташування: Центрально-Східна Європа

Державна мова: українська

Державні символи: синьо-жовтий прапор, тризуб, гімн «Ще не вмерла Україна»

Площа: 603 628 км²

Населення: 44,03 млн осіб на 1 січня 2017 р.

Столиця: Київ

Найбільша річка: Дніпро

Сусіди: Молдова, Румунія, Словаччина, Угорщина, Польща, Білорусія, Росія

Має вихід до морів: Чорного, Азовського

(Учні заповнюють паспорт)

Вчитель. Як ви думаєте, чи маємо ми чим пишатися? Чи талановитий наш народ?

Поговоримо про багатства України за такими аспектами

Мова та культура                                                                                                    Природа

Багатство України

Історія                                                                                                                      Народ 

1. Природа

Природно-ресурсний потенціал України поєднує у собі колосальні запаси корисних копалин і природно-рекреаційних ресурсів. Найважливіші мінерально-сировинні ресурси країни представлені:

                     Кам’яне і буре вугілля - запаси 45,5 мільярдів тон;

                     Нафта і газ - 307 родовищ;

                     Торф - 1,5 тисячі родовищ; • Залізні руди - 27,5 мільярдів тон;

                     Марганець - 2,3 мільярди тон.

Україна багата на такі корисні копалини: нікель, ртуть, титан, боксити, кухонна сіль, сірка, каолін, вогнетривкі глини, облицювальне каміння та інші.

Більша частина території України розташована у західній частині Східноєвропейської рівнини. Завдяки теплому клімату, гарному рельєфу і чорноземами, що є третиною світових запасів в Україні надзвичайно сприятливі умови для сільськогосподарського виробництва.

В Україні нараховується понад 70 тисяч річок та 20 тисяч озер. 9 мільйонів гектарів країни вкрито лісами, що становить 15% від її площі.

В Україні діє 45 курортів загальнодержавного та міжнародного значення. Понад 400 санаторіїв, які можуть прийняти на лікування більше 600 тисяч відпочиваючих.

Наша країна зачаровує своїми безкраїми степами, карпатськими лісами, ріками, озерами, водоспадами, багатством флори та фауни.

(Перегляд відео «7 природніх чудес України»)

2. Історія

Віддавна на території України існували держави скіфів, сарматів, готів та інших народів, але відправним пунктів української державності і культури вважається Київська Русь 9-13 століття. Вона складається з 24 областей та автономної республіки Крим.

Формування новітньої нації припало на часи визвольної війни 1648-1657 років під проводом Богдана Хмельницького проти Речі Посполитої. Результатом війни стало заснування в України козацької держави - Війська Запорозького.

У 18 столітті козацька автономія була ліквідована Російським царатом. Під час української революції початку 20 століття постало декілька національних держав: Українська Народна Республіка, Українська Держава, Західно-Українська Народна Республіка, Кубанська народна республіка.

У 1919 році відбулося возз’єднання українських земель, проголошено Акт злуки. У 1922 році Українська республіка ввійшла до складу Радянського союзу. Сучасна держава Україна утворилась в результаті розпаду Радянського союзу 1 грудня 1991 року.

Україна - унітарна держава, територія якої поділяється на адміністративно-територіальні одиниці, що не мають статусу державних утворень і не володіють суверенними правами.

Про історію нашої держави можна говорити багато. Ми детальніше поговоримо про українських козаків. 

Бесіда:

1.      Хто такі козаки?

2.      Де вони проживали?

3.      Які традиції українського козацтва вам відомі?

4.      Яких відомих гетьманів ви можете назвати?

 

3. Мова та культура

Український народ має давню історію, він витворив оригінальну й неповторну культуру, відому всьому світові.

Однак найголовнішою ознакою, що дає йому право називатися нацією, є мова - його найбільша духовна цінність. Це найдорожчий скарб, переданий українцям сотнями поколінь, виплеканий  у давньому переказі, у народній пісні, у влучній приказці. Пригадаймо слова Панаса Мирного: «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це мова. Ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, і розум, і досвід.» народ без мови не існує, отже плекаючи рідну мову, ми зберігаємо душу свого народу.

Від покоління до покоління, долаючи численні перешкоди українці розвивали народну і літературні мови. Адже вільне творче слово - це душа народу. Якщо в народу відібрати його мову, він зникне, втративши культуру та історію. Ось як про це свого часу сказала Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирають мову».

Українська мова 2 за мелодійністю у світі після італійської. Це пов’язано з уникненням нагромадження приголосних звуків у нашій мові. Вона багата на синоніми, антоніми, омоніми, які дозволяють уникати повторення однакових слів, а то й цілих фраз. Широкі можливості для вираження думки дають нам фразеологізми – одна з неповторних рис української мови.

Говорячи про мовне багатство не можемо не згадати народні прислів’я та приказки. Давайте пригадаємо їх разом

(Діти отримують картки з початком прислів’я, яке мають продовжити)

 

Культура та традиції нашого народу не залишать байдужим жодного, хто пізнає їхнє багатство.

Ви тільки пригадайте народні весілля, а хрестини, а святкування Великодня, Різдва. Наш народ, прийнявши християнство, не відмовився повністю і від язичництва, витворивши їх оригінальне поєднання.

Цікавою частиною нашої культури є іграшки, які виготовляли для дітей, зокрема лялькимотанки.

(Демонстрація ляльки та цікаві факти про способи виготовлення)

У ляльці ми бачимо і традиційний український одяг, кожен елемент якого має свою назву та особливості  залежно від регіону України.

Українська народна вишивка – це візитна картка нашого народу. За останні кілька років наші вишиванки стали дуже популярними серед жителів не лише Європи, а й Америки. Відомі голівудські кіноактори, політики, телеведучі одягають вишиванки.

Якшо для них вишивка – це звичайна прикраса, то українські жінки вкладали в неї символічне значення. Матері вишивали сорочки синам, щоб поєднання кольорів та фігур захищало їх від лиха, приносило щастя.

(Вчитель витягає писанку)

Бесіда

1.      Що це?

2.      Коли і для чого їх виготовляють?

3.      Як їх виготовляють?

4.      Чи служили писанки лише сувеніром?

Разом із вишиваними рушниками, сорочками писанка є однією з найдавніших галузок нашого народного ужиткового мистецтва. Чудові, чарівні, прекрасні - такими епітетами нагороджують шанувальники оригінальні зразки народного мініатюрного розпису писанки.

Майстерність художнього вивершення української писанки, багатство сюжетних і орнаментально-декоративних композицій, неповторність кольорових гам - усе це поєднує давнє, традиційне і вічно .. молоде рукодільництво, котре не поступається перед знаменитими китайськими та японськими малярськими мініатюрами.

4.Народ

Слава країни - це не лише її територія, мова, природні багатства, а головне - люди, які своїми здобутками прославляють країну на весь світ. Слід згадати найвидатніших з поміж тих, чиї імена назавжди увійшли в історичну пам'ять, у душу народу українського.

Тарас Григорович Шевченко - український поет, філософ, письменник, графік, художник, політик, громадський діяч, і, як кажуть самі українці, духовний батько сучасного українського народу.

Григорій Сковорода - педагог, поет, просвітитель, філософ, автор трактатів, байок, пісень.

Микола Лисенко, український композитор, автор опер «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Енеїда», автор дитячих опер і оперет, народився в 10 березня 1842 році в Полтавській губернії.

Михайло Грушевський - історик, організатор української науки, професор, автор ілюстрованої історії України.

Борис Патон всесвітньо відомий вчений у сфері металургії і технології металів, академік, президент Національної АН України, автор технології зварювання тканин.

Микола Амосов - видатний український лікар, вчений у сфері серцево-судинної хірургії, біокібернетик.

Відомі українські спортсмени:

Сергій Бубка (стрибки з жердиною) , Лілія Підкопаєва (спортивна гімнастика) із Донецька, Оксана Баюл (фігурне катання) із Дніпропетровська, Яна Клочкова (плавання) із Сімферополя, Олег Блохін і Андрій Шевченко (футбол), Ірина Дерюгіна і Анна Бессонова (Київ) (художня гімнастика), Наталія Добринська ( легкоатлетка), Ольга Харлан (фехтувальниця),

Інна       Осипенко     –      Радомська       (веслувальниця),       Олена      Підгрушна      (

біатлоністка), Ірина Марлені (вільна боротьба) , Віталій та Володимир

Клички (бокс), Ганна Ушеніна (шахи) та багато інших

 Відомі українці в мистецтві:

Із сучасних зірок в усьому світі стала відомою українська співачка Руслана (Руслана Лежичко), яка в 2004 році виборола перемогу на конкурсі співаків Євробачення. Другу перемогу на Євробаченні в Україну принесла Джамала якій  вдалося зворушити Европу  « Євробачення – 2016». Слід згадати українську співачку Квітку Цисик, Богдан Ступка найвідоміший український актор, Соломія Крушевницька найвідоміша українська оперна співачка.

(Прослуховування аудіозапису пісень «Щедрик» в обробці М. Леонтовича та «Я піду в далекі гори» у виконання Квітки Цісик)

Вчитель. Отже, чи є вам що розповісти про Україну Європі?

Зараз ми переглянемо ще одне відео «7 рукотворних чудес України» про те, що може створити наш народ своїми руками.

IV. Підбиття підсумків

Вчитель. А тепер на долоньках ви записуєте те, що б розповіли європейцю про свою країну, про її історію, культуру, традиції, мовне багатство.

(Учні зачитують написане і прикріплюють долоньки на дошку під темою уроку)

Вчитель. Сьогодні ми ще раз переконалися наскільки багата наша Батьківщина. Ми маємо чим пишатися. Ми повинні берегти і плекати здобутки свого народу, ніколи не забувати про своє коріння. «Учітесь, читайте, чужому научайтесь, й свого не цурайтесь» писав Т. Шевченко.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3 Обірвані прислів’я

Всюди на світі добре,        

 

Людина без Вітчизни        

 

Вкраїна – мати,            

 

Жити –                                  Грудка рідної землі            

 

З рідної землі і                   

 

Рідна земля – мати, 

 

Та земля мила,                   

 

У чужій сторонці не так      В чужім краю і солов’ї 

 

За рідний край                    

 

Птицю пізнати по пір'ю,               

 

Рідна мова - не полова:        

Яка хата, такий тин – який…

 

Наука в ліс не веде, …

 

Без верби і калини…

 

Хто рано встає…

 

Зима без снігу…

 

Сім раз відмір…

 

Додаток 3  

Всюди на світі добре,        а вдома найкраще.

Людина без Вітчизни        як соловей без пісні. 

Вкраїна – мати,            за неї треба головою стояти. 

Жити –                                Вітчизні служити.

Грудка рідної землі            дорожча за золото.

З рідної землі і                   ворона мила. 

Рідна земля –                     мати, а чужа – мачуха. 

Та земля мила,                   де мати родила. 

У чужій сторонці не так     світить і сонце. 

В чужім краю і                    солов’ї не цвірінькають. 

Де рідний край, там            і під ялиною рай. 

За рідний край                    життя віддай

Птицю пізнати по пір'ю,               а людину по мові.

Рідна мова - не полова:        її за вітром не розвієш.

Додаток 2 Паспорт країни

 

«Паспорт країни»

Ім’я:

Рік народження:

Місце розташування:

Державна мова:

Державні символи:

Площа:

Населення:

Столиця:

Найбільша річка: Сусіди:

Має вихід до морів:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

 

 

 

 

Додаток 4 

Багатство

України

 

Природа

 

Історія

 

Мова та культура

 

Народ  

 

13

 

 

pdf
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
676
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку