Урок "Розмітка та нанесення малюнка для вишивки"

Про матеріал
Вдалий вибір малюнка майже завжди є запорукою успіху у вишиванні. Тому, приступаючи до занять вишивкою, необхідно зробити точний і чіткий малюнок. Вибір малюнка і побудова композиції мають узгоджуватися з призначенням і особливостями виробу. Вишивка повинна прикрашати його і не заважати практичному призначенню.
Перегляд файлу

Урок

Тема: Виготовлення виробу. Розмітка та нанесення малюнка.

Мета уроку: Ознайомити учнів із правилами розмічання та перенесення схеми на матеріал. Ознайомити з правилами безпечної праці з розмічальним інструментом. Формувати навички практичної роботи з розмічання.

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І. Організація учнів.

  • Перевірка наявності учнів, підготовленості їх до уроку, наявності робочого одягу.
  • Створення позитивного емоційного настрою учнів.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  1. Яке завдання у вас було на сьогодні?
  2. Як ми розпочинали роботу над виробом?
  3. Що таке ескіз?
  4. Що таке собіватість виробу?
  5. Що вона в себе включає?
  6. За яким правилами ми обираємо матеріали та інструменти для нашої роботи?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Чіткий малюнок на тканині, правильна розмітка та розміщення вишивки на тканині – це, без перебільшення, майже половина успіху вашої майбутньої роботи, тому до питання перенесення схеми та розмітки слід підійти з усією можливою відповідальністю.

Як показує практика, не існує способу, який був би універсальним для всіх, а головне – для всіх випадків. Тому пропоную вам обрати саме той варіант, який здасться вам найбільш підходящим для вашої роботи.

 

IV. Оголошення теми і мети уроку (запис теми на дошці і в зошити)

 

V. Вивчення нового матеріалу

        З давніх-давен і постійно людина прагнула до краси. Ще починаючи з ранньої пори свого розвитку вона зображувала на стінах печер, керамічних виробах, на одязі, зброї та інших ужиткових речах зображення та візерунки.

       Спочатку то були нехитрі візерунки, різні схематичні зображення, які виконувались способом розпису, видряпування, вдавлювання.

       Вдалий вибір малюнка майже завжди є запорукою успіху у вишиванні. Тому, приступаючи до занять вишивкою, необхідно зробити точний і чіткий малюнок. Вибір малюнка і побудова композиції мають узгоджуватися з призначенням і особливостями виробу. Вишивка повинна прикрашати його і не заважати практичному призначенню.

       Композиція візерунку у вишитих виробах створюється у вигляді орнаменту чи з окремих елементів.

       Візерунок на вишитих виробах може розташовуватися по краю у вигляді кольорової візерункової смуги, по центру, у його кутах чи по периметру. Перш ніж приступити до вишивання, тканину вирівнюють, намічають на ній розташування візерунка, переносять на тканину візерунок. Для того, щоби вирівняти краї тканини, потрібно витягнути крайню нитку і по її сліду вирізати зайву тканину. Ширину і довжину виробу намічають таким же способом.

Які ж існують правила  нанесення малюнка на тканину, сьогодні ми з ними ознайомимося. Чи знаєте Ви як можна перенести малюнок на тканину?

Під час вивчення матеріалу складаю опорну схему на дошці і в зошиті.

Переклад дизайну на тканину за допомогою копірки – найбільш очевидний і поширений спосіб, яким користувалися ще наші бабусі. Копіювальний папір випускається як чорний, так і білий або кольоровий – цей момент треба враховувати, залежно від кольору вашої тканини.

Спосіб хороший тим, що не вимагає особливих хитрощів, враховуючи, що чорну копірку можна знайти в будь-якому канцелярському магазині. При цьому копірка хорошої якості дає досить чіткий результат, який в більшості випадків вас цілком задовольнить.

Тим не менш, слід пам’ятати, що білий і кольоровий копіювальний папір знайти складніше. При цьому спосіб не підходить для дрібних дизайнів – як би ви не старалися, дрібні деталі на тканину через копірку перевести проблематично. Також копірка може бруднити тканину: в процесі роботи ви прикладаєте пігмент до тканини, ризикуючи залишити на ній сліди.

Спосіб підходить тільки для гладких тканин.

Переклад за допомогою вікна

Цей спосіб по популярності ділить перше місце з копіркою, оскільки так само простий у реалізації, з одним лише винятком – використовувати його можна лише вдень.

За допомогою скотча зафіксуйте роздрукований дизайн на віконному склі. Поверх нього розташуйте і зафіксуйте вашу тканина. Обведіть і вуаля.

У цього способу є і більш технологічні варіації: перший, світловий планшет – панель з дерев’яним або пластиковим корпусом і оргсклом, що працює від мережевого адаптера і другий, саморобний варіант з використанням товстого скла, яке потрібно поставити на зручну підставку і під яке ставиться звичайна лампа (головний мінус – лампа може нагрівати скло).

Олівець або маркер для перекладу малюнка праскою

Принцип його дії простий: спочатку за допомогою цього олівця ви переносите відзеркаленный малюнок на кальку, а потім кладете кальку на тканину і приутюжуте з використанням пари. Спосіб досить зручний, але з кількома застереженнями. По-перше, нечасто, але все ж іноді трапляється, що деякі олівці не переводяться на синтетичні тканини. По-друге, деякі олівці відпираються, а деякі ні – цей момент слід обов’язково уточнити заздалегідь, оскільки інакше можна зіпсувати роботу

 Однією з не менш важливих операцій перед початком є розташування малюнка на основі та розмітка тканини під вишивку.

Розповідаю про правила розмітки з одночасною демонстрацією на прикладі.

VІ. Практична робота

Перенесення малюнка на тканину, розмітка тканини.

5.1. Вступний інструктаж

Кожна з вас обрала виріб, який виготовлятиме, а сьогодні завдяки вивченій інформаціі ви можете перенести малюнок на основу, зробити розмітку під вашу схему. Згадуємо правила ТБ і поведінки в майстерні

5.2. Поточний інструктаж

За потреби проводжу поточний інструктаж, допомагаю і вказую на помилки

5.3. Заключний інструктаж

Підводжу підсумки практичної роботи, показую найкращі роботи, оцінюю.

VІІ. Підсумок уроку.

     Вправа «Незакінчені речення»

Учитель пропонує учням продовжити речення:

  •         Найцікавішим для мене на сьогоднішньому уроці було…
  •         Я дізнався для себе…
  •         Опрацьований матеріал на уроці мені знадобиться для…

VІІІ. Домашнє завдання.

Завершити розмітку роботи

ІХ. Прибирання робочих місць

 

 

docx
Додано
27 грудня 2021
Переглядів
1082
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку