Урок "Розв’язання розрахункових задач"

Про матеріал

Урок-гра «Сходження на гору Металіка» Форма уроку: нестандартна

На уроці відпрацьовуються навички розв'язання розрахункових задач з валеологічним змістом на визначення масової частки елементу в сполуці та речовини в розчині чи суміші; вдосконалюються навички складання рівнянь йонного обміну; надається додаткова валеологічна інформація про фізіологічні властивості деяких елементів-металів; продовжується виховання відповідного ставлення до здоров'я та питань його збереження; формується пізнавальна активность та посилюється інтересу до вивчення хімії.



Перегляд файлу

Урок хімії

Хімія нашого організму 9 клас

Тема №2  Елементи-метали в нашому організмі (12 годин)

Тема уроку: Розв’язання розрахункових задач

Мета: - відпрацювання навичок розв’язання розрахункових задач  з   валеологічним змістом на визначення масової частки елементу в сполуці та речовини в розчині чи суміші; вдосконалення навичок складання рівнянь йонного обміну;

- надання додаткової валеологічної інформації про фізіологічні властивості деяких елементів-металів;

- продовжити виховання відповідного ставлення до здоров’я та питань його збереження;

- формування пізнавальної активності та підтримання інтересу до вивчення хімії.

Форма уроку: нестандартна

               Урок-гра «Сходження на гору Металіка »

Дидактичний матеріал:  малюнок гори, картки з назвами хімічних елементів на одній стороні та валеологічної інформацією про нього на іншій, картки з задачами, ватмани, маркери, стікери з малюнками, картинки «Рюкзаки», фліпчарт.

Девіз уроку: «Найкраща вершина та, що ще не скорена»

Основний методичний прийом: інтерактивна вправа «Сходження на гору»

На дошці намальована гора з розмітками висот: до 3 тис. метрів – початковий рівень;       4-6 тис. метрів – середній рівень; 7-9 тис. метрів – достатній рівень; 10-12 тис. метрів – високий рівень. На горі уступи (символи хімічних елементів на стікерах, на зворотній стороні валеологічна інформація). Три групи учнів (в групах учні з різним рівнем знань) обирають маршрут і складають карту. Перед стартом складається рюкзак ( об’ємний  малюнок на який  учні записують формули, які їм допоможуть при розв’язанні розрахункових задач). Коли команда обирає «уступ» він перегортається і вчитель або учень зачитує валеологічну інформацію зі зворотного боку.

Хід уроку:

1.Представлення теми, завдань уроку, мотивація навчальної діяльності

(тихо лунає пісня В.Висоцького з фільму «Вертикаль»

   - Сьогодні ми з вами не просто учні, ми – альпіністи, люди мужні, розумні, фізично сильні, тверді духом, здатні кожної хвилини прийти на поміч товаришу.

Для початку нам треба утворити три альпіністські партії (об’єднанка за допомогою стікерів, які наклеєні до початку уроку  «Сонце, хмарка, ялинка»)

   - Мета нашої подорожі вершина гори «Металіка» – 12 тис. метрів, але серед нас є «альпіністи» з різним рівнем підготовки, тому ви може самостійно визначати, хто в вашій групі буде працювати над завданням визначеного рівня складності.

2. Актуалізація досвіду та опорних знань

    - Перед початком подорожі треба перевірити, чи готові ми до сходження? Давайте перевіримо, що наші команди поклали у свій рюкзак. Пам’ятаємо, беремо з собою лише саме необхідне, нічого зайвого

Інтерактивна вправа «Рюкзак»

3. Використання знань, вмінь та навичок

- Початковий рівень. Згідно обраного маршруту команди отримують завдання (фронтальна перевірка, задачі розв’язуються усно)

- Середній рівень. Команди делегують представника  для розв’язання задачі на дошці (відразу працюють 3 учні, умови на картці)

- Достатній рівень. Члени команди розв’язують задачу та оформлюють її на ватмані, один презентує результати. Задачі №217,218,225 зі збірника Т.М.Веліївої Донецьк ЦПА 1999р  (Елементи-уступи Аl , Cu,  Cr)

Валеопауза. «Глава, рама, коліна, пальці»

- Високий рівень. Надається одна задача, кожна команда працює окремо. Після закінчення команди обмінюються роботами за годинниковою стрілкою і перевіряють (за необхідністю вчитель вивішує на фліпчарт оформлену розв’язану задачу для полегшення перевірки) Задача №238 зі збірника Т.М.Веліївої Донецьк ЦПА1999р ( Елемент-уступ Аg)

4.Підведення підсумків уроку.

- Небезпечна подорож позаду. Кожна альпіністська партія повинна визначитися на яку висоту піднялися її учасники. (обговорення результатів, отримання оцінок)

5. Домашнє завдання

Індивідуальні картки отримують учні, які не задоволені своєю оцінкою

 

 

Елементи-уступи

                Валеологічна інформація

Завдання початкового   та середнього рівня

Калій

Основний внутрішньоклітинний катіон, який виконує важливу роль у творенні потенціалу під час роботи біологічних мембран. В організмі людини загальна кількість Калію становить 16-150г

Визначте масову частку калію в організмі людини, маса якої 56 кг.

З якими харчовими продуктами організм людини поповнюється Калієм?

Натрій

Nа+ бере участь у процесах водного та міжклітинного обміну. Добова потреба організму в Натрію – 1г., що задовольняється за рахунок кухонної солі в раціоні харчування. Підвищене вживання солі спричиняє розвиток гіпертонічної хвороби

Обчисліть маси солі і води необхідні для приготування 200 г розчину з масовою часткою натрій хлориду 15%

Кальцій

Основний елемент кісткової тканини. Він є активатором ферментів, бере участь у зсіданні крові та багатьох біологічних процесах. Добова потреба дорослої людини в Кальцію -800мг. Багато його в молоці, сирах. Кальцій добре засвоюється за наявністю Фосфору ( у співвідношенні 1:1,5)

Знайдіть масову частку Кальцію та Фосфору в кальцій ортофосфаті.

Магній

У великій кількості міститься в крупах, квасолі, рибі. В організмі людини його 20 г: у кістках – 0,5, у м’язах - 0,2  загальної кількості, решта у біологічних рідинах та нервовій системі. Добова потреба в Магнію – 300 мг.

Визначте масу Магнію в кістках та м’язах. Складіть рівняння електролітичної дисоціації магній броміду  та магній ортофосфату.

Станум

Міститься в формених елементах крові. Добова потреба людини у ньому – 17 мг. Багато цього елементу міститься в соняшнику й гороху (16-17 мг/кг), у буряках, картоплі (0,065 – 1.19 мг/кг)

Який йон допоможе нам визначити наявність іонів Стануму в розчині ? (S2-) Складіть молекулярне, повне та скорочене іонне  рівняння  реакції обміну.

Кобальт

Бере участь у творенні інсуліну, еритроцитів і гемоглобіну, входить до складу ферментів і активує їх. Добова потреба організму людини в цьому елементі – 16-40 мг/кг. Найбільше Кобальту містять горох, буряк, червона смородина, полуниця, морські водорості.

Який йон допоможе нам визначити наявність іонів Кобальту в розчині ? ( CO32-) Складіть молекулярне, повне та скорочене іонне  рівняння  реакції обміну.

Ферум

Входить до складу гемоглобіну (Fе2+),  надає крові червоного кольору. Нестача призводить до недокрів’я . Найбільше багаті на Ферум гречка, яблука, буряк, зелені овочі

Чому зріз яблука на повітрі стає рудим? Напишіть рівняння реакції що відбувається

Титан

Утворює високотоксичні сполуки. Наявність у повітрі ТіО2 в концентрації більше 10 г/м3, призводить до набряку легенів (емфіземи)

Складіть рівняння реакції добування титану з рутилу (ТіО2) та визначте масу титану, яку можна добути з рутилу масою 48 кг, якщо масова частка домішок складає 11%

 

doc
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Розробки уроків
Додано
6 квітня 2018
Переглядів
1579
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку