Урок розвитку зв'язного мовлення

Про матеріал

Урок розвитку зв'язного мовлення "Як звірі готуються до зими" з елементами інтеграції з природознавством. Містить багато пізнавальної інформації,віршів, загадок. Побудований на роботі в групах

Перегляд файлу

  Тема: Урок розвитку зв’язного мовлення «Звірі готуються до зими».

Мета: вчити дітей будувати речення, правильно висловлювати свої думки, поглибити знання дітей про тварин, розвивати пізнавальний інтерес, допитливість, спостережливість; виховувати любов до живої природи.

Обладнання: мультимедійна презентація, малюнки із зображенням звірів, конверти із завданнями.

Хід уроку

1.Організація класу до уроку

2. Мотивація навчальної діяльності

Листоноша нам приніс листа від білочок зі словом

-Що означає це слово?

- Про, яку допомогу можуть просити у нас білочки?Дійсно. Тваринки цікавляться у нас, як їм готуватися до зими.

3. Робота над новим матеріалом

1.Завдання на пошук закономірності. Знайди відповідне число.

Кіт-3

Пес-3

Курка-6

Порося-6

Півень-8

Віслюк-? (2-іа)

3.1. Бесіда

- Яка зараз пора року?

- Назвіть осінні місяці.

- Яка пора року настає після осені?

- Чи готуються люди до зими? Як саме?

- А звірі?

(Восени звірі готуються до зими. Ховрахи, хом’яки, їжаки, ведмеді, борсуки багато їдять, щоб запастись жиром. Білки і миші запасають на зиму корм. Восени звірі линяють - змінюють хутро на більш густе і світліше.)

-Звірята пропонують це питання більш детально розглянути в групах.

3.2. Підготовчі вправи

- Оскільки нам доведеться деякі речення записувати, давайте повторимо правила.

- Що виражає речення?

- Як пишуться слова в реченні?

- Як пишеться перше слово в реченні?

- Що потрібно ставити в кінці речення?

-Щоб дізнатися, про чиє життя буде вивчати 1 група, потрібно відгадати загадку:

Пухнастий клубочок
Виліз на дубочок,
Жолуді зриває
І в дупло ховає.
(Білка)

1 група вивчає, як білки готуються до зими?

Доповнення учнів.

Цікаві факти із життя білок

Всім відомо, що білка - звір лісовий, але ліси бувають різні, а білка в цьому відношенні дуже розбірлива. Як правило, вона визнає тільки високостовбурні, сухі і тінисті. Їй не подобається ні вогкість, ні занадто великі відкриті сонцю простори. Хоча, це взагалі не обов'язково повинні бути ліси: великі фруктові і горіхові сади та міські парки цілком влаштовують білку.

Широко поширена думка, що білка харчується горіхами. Далеко не тільки горіхами і, тим більше, не лише лісовими горіхами. Все, що є в лісі їстівного, входить в її меню: всіляке насіння, зерна, бруньки, гілки, ягоди, молоді пагони, гриби, ну і звичайно, вміст шишок хвойних дерев. За день білка може обробити до 15 ялинових шишок і більше 100 соснових. Вона, схопивши зубами лусочку, піднімає її вгору, так що та відлітає і насіннячко показується назовні. На таку обробку однієї соснової шишки цей звір витрачає близько 3 хвилин. У денний раціон білки входять 100 - 150 шишок. Цієї кількості продукту достатньо, щоб вгамувати голод і відкласти запаси жиру.

Але це тільки вегетаріанська кухня білки. Не всі знають, що вона охоче поїдає також комах, але найбільше полюбляє пташині яйця і пташенят.

Робота у зошиті.

Білки, на, старанно, зиму, корм, дуже, запасають.

Жолуді, гриби, горіхи, вони ховають у дуплах.

У, білки, зимову, сплячку, залягають, не.

 

2 група -  їжаки.

Вдень я сплю, а прийде ніч,
Отоді вже – інша річ!
Я виходжу полювати – 
Стережись, мишва хвостата!
Не злічу вже, скільки штук  

За життя я з’їв гадюк.
Я колючий, мов будяк,
А зовуть мене …
(Їжак)

Доповнення учнів:

У звичайного їжачка приблизно десять тисяч голок. Раз на три роки відбувається оновлення голок. Голки у їжака ростуть досить довго, приблизно рік. До великої радості їжака, оновлення голок здійснюється поступово.

Тридцять шість зубів налічується у їжака. Також, як і у людей, до старості у їжака можуть випасти зуби.

Їжаки дуже страждають від укусів кліщів. Кліщі їм докучають частіше, ніж іншим тваринам. Коли їжачок біжить по траві, то немов гребінцем «вичісує» з трави всіх паразитів. Ці кліщі із задоволенням селяться на їжачка. Власні голки заважають їжакам позбавитися від кліщів. Однак їжаки знайшли можливість позбавитися від кліщів: щоб протравити паразитів тютюном — їжаки наколюють на свої голки недопалки.

Всього сто двадцять вісім днів триває зимова сплячка їжаків. Коли їжак спить — його температура тіла падає до двох градусів тепла. А в нормальних умовах температура тіла їжака становить тридцять чотири градуси. У сплячих їжаків дихання істотно загальмовано: не більше восьми вдихів-видихів за хвилину. У звичайних умовах їжаки роблять сорок — п’ятдесят вдихів-видихів за хвилину. Прокинувшийся їжак неймовірно голодний. Протягом декількох днів після зимової сплячки їжак зайнятий виключно пошуками їжі.

Більшість їжаків мають хвости. Хвостик їжака непомітний, оскільки ховається під голками. До того ж, він короткий — тільки три сантиметри.

Їжаки мають імунітет до отрути гадюк. За своєю природою їжаки спеціально на цих змій не ведуть полювання. Але при певній можливості їжак з великим задоволенням з’їсть гадюку. За своєю природою їжаки підсліпуваті, хоча і здатні розрізняти кольори. Однак у їжаків тонкий нюх і неймовірно гострий слух.

Робота у зошиті

Їжаки , під, влітку, шкірою, жир, нагромаджують. Їжу на зиму вони не (запасає). За зиму їжак втрачає майже половину (маса).

Фізкультхвилинка

Повз по лісу їжачок,

В нього шубка з голочок.

Ніс багато грушок,

Аж болів йому бочок.

Раз! Два! Три! Чотири! П’ять!

Зупинився спочивать.

Піклувався їжачок

Про маленьких діточок.

Чарівних, непосидючих,

Дуже милих, та колючих.

Десять! Дев’ять! Вісім! Сім!

Грушечки ці ніс він їм.

3 група –  зайці.

Не ходжу я,  а скакаю,
Бо нерівні ноги маю.
Через поле навмання
Перегнав би я коня.
(Заєць)

Доповнення учнів:

Цікавий факт про зайців: у літню спеку зайцям допомагають рятуватися від перегріву вуха. Вони активно виводять тепло з організму, а під час дощу зайці підгинають вуха, щоб у них не потрапляла вода і вони не застудилися; зайці можуть кілька кілометрів поспіль пружинити на своїх лапках зі швидкістю 50 кілометрів на годину, при цьому здійснюючи немислимі віражі. Можна сказати, що у них в лапах справжні пружини;

зуби у зайців ростуть все життя. Вони стираються, коли зайці гризуть їжу,  але рости ніколи не припиняють;

багато хто помиляється, вважаючи, що зайці є вегетаріанцями. Насправді ці тварини їдять не лише капусту і моркву, але і м’ясо.

 для спілкування між родичами зайці використовують свій «барабанний дріб», який вони вибивають лапками. Як і слони, зайці тупотять ногами по землі, попереджаючи інших звірів, що територія зайнята;

 зайців часто називають косими, хоча насправді косоокості у цих звірків немає. А називають їх так, за вміння зайчика петляти під час бігу. Таким чином заєць намагається заплутати  свого переслідувача і втекти від погоні. Звірятко весь час петляє ще й через асиметричний розвиток лівих і правих лапок;

 взимку у зайців на черевці шерсть подовжується на пару міліметрів, щоб зайчик не заморозив животик. Волоски відростають і навколо носика, захищаючи його від морозу; у гарну погоду, коли зайцю загрожує небезпека, він ставить вуха вертикально, а сам припавши до землі, обстежує всі навколо, при цьому залишаючись  непомітним; живуть зайці не більше 9 років, а самці лише 5. 

Робота у зошиті

 Зайці, не, запасів, на зиму, їжі, заготовляють.

Живляться (молоді) пагонами дерев, озиминою, чагарниковою рослинністю. Сплять в (неглибокі) ямках.

4 група -  ведмеді.

Взимку спить,

Влітку - вулики ворушить.

(Ведмідь)

 

Доповнення учнів:

Бурий представник може бігати  зі швидкістю 50 км / год. Правда, протягом короткого часу і на дистанції, що не перевищує 400 метрів. Ведмідь один з небагатьох тварин, який бачить кольорові картинки.
Ведмеді, виявляється, володіють подобою логічного мислення і можуть спеціально заплутати сліди, йдучи задом наперед, наприклад.

 В основному ведмеді народжуються абсолютно без хутра, тільки гігантські панди і білі ведмеді народжуються з невеликим білим пушком. Новонароджений бурий ведмедик важить менше фунта. Однак до зрілого віку його вага збільшується в одну тисячу разів. Якби люди також набирали вагу, то до зрілого віку вони б важили по 6000 кг.
Ведмеді — єдині хижаки, які живляться рослинами. Через це у них різні зуби: одні призначені для м’яса, а інші — для трави.
Через жорсткий рослинний стебель, ведмеді до кінця життя стирають зуби під корінь.
Для того, щоб визначити вік ведмедя, потрібно порахувати під мікроскопом кільця на зрізі його зуба. Середня тривалість ведмежого життя становить 30 років.

Робота у зошитах

Восени ведмеді відгодовуються, (будує) собі барлоги. залягають, Взимку, спати. У барлозі (ведмідь) не витрачають багато енергії.

3.4. Перевірка робіт

Один з групи читає, весь клас слухає. Хто помітив помилку, сигналізує червоною карткою. Після прослуховування виправляє помилки.

3.5. Робота з мовним матеріалом

а) Складання речень.

- За поданими парами слів складіть речення і запишіть:

Їжаки (що роблять?) поїдають;

Поїдають (що?) комах;

Комах (яких?) шкідливих.

(Їжаки поїдають шкідливих комах.)

- Зробіть висновок.(Їжаки-корисні тварини).

б) Робота з фразеологізмами, порівняннями.

- Що означають вислови: «Ведмежа послуга» (невміла послуга, що завдає тільки прикрощі), «ведмідь на вухо наступив» (про людину, яка позбавлена музикального слуху)

- Продовжіть вислів:полохливий, як ...

4. Підсумок уроку                    - Яку тему ми сьогодні обговорювали?

- Хто може уявити себе звірятком і коротко розказати, як він готується до зими.

Білки: Войтях Антон, Бацман Владислава, Йовенко Владислава, Падій Марія, Михайлова Аліна, Карась Валерія.

 Цікаві факти із життя білок

Всім відомо, що білка - звір лісовий, але ліси бувають різні, а білка в цьому відношенні дуже розбірлива. Як правило, вона визнає тільки високостовбурні, сухі і тінисті. Їй не подобається ні вогкість, ні занадто великі відкриті сонцю простори. Хоча, це взагалі не обов'язково повинні бути ліси: великі фруктові і горіхові сади та міські парки цілком влаштовують білку.

Широко поширена думка, що білка харчується горіхами. Далеко не тільки горіхами і, тим більше, не лише лісовими горіхами. Все, що є в лісі їстівного, входить в її меню: всіляке насіння, зерна, бруньки, гілки, ягоди, молоді пагони, гриби, ну і звичайно, вміст шишок хвойних дерев. За день білка може обробити до 15 ялинових шишок і більше 100 соснових. Вона, схопивши зубами лусочку, піднімає її вгору, так що та відлітає і насіннячко показується назовні. На таку обробку однієї соснової шишки цей звір витрачає близько 3 хвилин. У денний раціон білки входять 100 - 150 шишок. Цієї кількості продукту достатньо, щоб вгамувати голод і відкласти запаси жиру.

Але це тільки вегетаріанська кухня білки. Не всі знають, що вона охоче поїдає також комах, але найбільше полюбляє пташині яйця і пташенят.

Їжачки: Гринь Даніїл, Дубинський Назар, Любенко Лілія, Пісоцька Оксана, Максименко Кіра, Алієва Вероніка.

У звичайного їжачка приблизно десять тисяч голок. Раз на три роки відбувається оновлення голок. Голки у їжака ростуть досить довго, приблизно рік. До великої радості їжака, оновлення голок здійснюється поступово. Тридцять шість зубів налічується у їжака. Також, як і у людей, до старості у їжака можуть випасти зуби.

Їжаки дуже страждають від укусів кліщів. Кліщі їм докучають частіше, ніж іншим тваринам. Коли їжачок біжить по траві, то немов гребінцем «вичісує» з трави всіх паразитів. Ці кліщі із задоволенням селяться на їжачка. Власні голки заважають їжакам позбавитися від кліщів. Однак їжаки знайшли можливість позбавитися від кліщів: щоб протравити паразитів тютюном — їжаки наколюють на свої голки недопалки.

Всього сто двадцять вісім днів триває зимова сплячка їжаків. Коли їжак спить — його температура тіла падає до двох градусів тепла. А в нормальних умовах температура тіла їжака становить тридцять чотири градуси. У сплячих їжаків дихання істотно загальмовано: не більше восьми вдихів-видихів за хвилину. У звичайних умовах їжаки роблять сорок — п’ятдесят вдихів-видихів за хвилину. Їжак, який щойно прокинувся, неймовірно голодний. Протягом декількох днів після зимової сплячки їжак зайнятий виключно пошуками їжі.

Більшість їжаків мають хвости. Хвостик їжака непомітний, оскільки ховається під голками. До того ж, він короткий — тільки три сантиметри.

Їжаки мають імунітет до отрути гадюк. За своєю природою їжаки спеціально на цих змій не ведуть полювання. Але при певній можливості їжак з великим задоволенням з’їсть гадюку. За своєю природою їжаки підсліпуваті, хоча і здатні розрізняти кольори. Однак у їжаків тонкий нюх і неймовірно гострий слух.

Зайці: Калюжний Максим, Бруй Анастасія, Новохацька Тетяна, Павлова Владислава, Падій Артем, Проценко Роман.

Цікавий факт про зайців: у літню спеку зайцям допомагають рятуватися від перегріву вуха. Вони активно виводять тепло з організму, а під час дощу зайці підгинають вуха, щоб у них не потрапляла вода і вони не застудилися; зайці можуть кілька кілометрів поспіль пружинити на своїх лапках зі швидкістю 50 кілометрів на годину, при цьому здійснюючи немислимі віражі. Можна сказати, що у них в лапах справжні пружини;

зуби у зайців ростуть все життя. Вони стираються, коли зайці гризуть їжу,  але рости ніколи не припиняють;

багато хто помиляється, вважаючи, що зайці є вегетаріанцями. Насправді ці тварини їдять не лише капусту і моркву, але і м’ясо.

 для спілкування між родичами зайці використовують свій «барабанний дріб», який вони вибивають лапками. Як і слони, зайці тупотять ногами по землі, попереджаючи інших звірів, що територія зайнята;

 зайців часто називають косими, хоча насправді косоокості у цих звірків немає. А називають їх так, за вміння зайчика петляти під час бігу. Таким чином заєць намагається заплутати  свого переслідувача і втекти від погоні. Звірятко весь час петляє ще й через асиметричний розвиток лівих і правих лапок;

 взимку у зайців на черевці шерсть подовжується на пару міліметрів, щоб зайчик не заморозив животик. Волоски відростають і навколо носика, захищаючи його від морозу; у гарну погоду, коли зайцю загрожує небезпека, він ставить вуха вертикально, а сам припавши до землі, обстежує все навколо, при цьому залишаючись  непомітним; живуть зайці не більше 9 років, а самці лише 5.

Ведмеді: Шумар Євгенія, Щербина Марія, Москалець Богдан, Федченко Софія, Янко Дмитро, Сивун Єгор.

Бурий представник може бігати  зі швидкістю 50 км / год. Правда, протягом короткого часу і на дистанції, що не перевищує 400 метрів. Ведмідь один з небагатьох тварин, який бачить кольорові картинки. Ведмеді, виявляється, володіють подобою логічного мислення і можуть спеціально заплутати сліди, йдучи задом наперед, наприклад.

 В основному ведмеді народжуються абсолютно без хутра, тільки гігантські панди і білі ведмеді народжуються з невеликим білим пушком. Новонароджений бурий ведмедик важить менше фунта. Однак до зрілого віку його вага збільшується в одну тисячу разів. Якби люди також набирали вагу, то до зрілого віку вони б важили по 6000 кг.
Ведмеді — єдині хижаки, які живляться рослинами. Через це у них різні зуби: одні призначені для м’яса, а інші — для трави.
Через жорсткі рослинні стебла, ведмеді до кінця життя стирають зуби під корінь.
Для того, щоб визначити вік ведмедя, потрібно порахувати під мікроскопом кільця на зрізі його зуба. Середня тривалість ведмежого життя становить 30 років.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
14 січня 2019
Переглядів
2551
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку