Урок розвитку зв'язного мовлення. Написання переказу «Покинуте кошеня» за планом

Про матеріал
Вчити учнів стисло переказувати текст за складеним планом, закріпити вміння ділити текст на логічно завершені частини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Показовий урок з української мови: Розвиток зв'язного мовлення. Написання переказу «Покинуте кошеня» за планом.3.11.21. Мета: вчити учнів стисло переказувати текст за складеним планом, бачити головне у тексті, закріпити вміння ділити текст на логічно завершені частини, компонувати зв'язну розповідь за планом;розвивати зв’язне усне та писемне мовлення, образне мислення, збагачувати словниковий запас, вміння письмово оформлювати переказ; виховувати співчутливість, любов до тварин, бажання приходити на допомогу іншим.

Номер слайду 2

2. Повідомлення теми і мети уроку. Чотири в нього лапки,Лапки-цап-царапки,А як скаже : «Мя-у-у!»Мишки всі втікають. Хід уроку:І. Вступна частина: Організаційний момент.

Номер слайду 3

ІІ. Основна частина.1. Первинне сприйняття тексту.- Прочитай текст нашого земляка Василя Сухомлинського.

Номер слайду 4

2. Обговорення тексту. Змістовий аналіз.- Які почуття викликав у тебе цей текст? Так, дійсно. Почуття жалості та смутку щодо кошеняти та почуття доброти, милосердя, які проявила дівчинка.- Якби ти був/ла на її місці, якими були б твої дії?Думаю, що ви, мої любі третьокласники, теж прихистили б беззахисне кошеня.- Охарактеризуй дівчинку Наталочку? Які риси характеру їй притаманні?Вчинок дівчинки характеризує її як душевну, милосердну, добру, сповнену радості дитину.3. Гімнастика для очей.

Номер слайду 5

- Скільки частин має текст? Текст має три частини. Пригадай, як вони називаються? 3. Структурний аналіз тексту.

Номер слайду 6

- Прочитай зачин оповідання.- Добери заголовок до зачину та запиши у зошиті «Малюю словом» на с. 14, № 5, н-д: Сіре кошеня на дорозі.4. Складання плану та стислого переказу.

Номер слайду 7

- Прочитай основну частину оповідання. - Добери заголовок до основної частини та запиши у зошиті «Малюю словом» на с. 14, № 5, н-д: Злякане кошеня.

Номер слайду 8

- Прочитай кінцівку оповідання. - Добери заголовок до кінцівки та запиши у зошиті «Малюю словом» на с. 14, № 5, н-д: Добра школярка.

Номер слайду 9

Отже, майбутній план переказу виглядає орієнтовно таким чином.1. Сіре кошеня на дорозі.2. Злякане кошеня.3. Добра школярка. 5. Словникова робота.

Номер слайду 10

6. Фізкультхвилинка.7. Усний переказ та запис у робочий зошит. - Перекажи текст усно, користуючись планом. - Запиши охайно переказ у зошиті на с. 15 № 8. ПАМ’ЯТАЙ, що кожна частина тексту починається з абзацу, а, отже, з великої літери та нового рядка! Мій варіант. Хтось випустив маленьке сіре кошеня на дорогу. Сидить беззахисне кошеня під кущем. Вечоріє, тому страшно йому. Йшла додому школярка Наталочка. Почула, що нявчить кошеня. Підібрала, пригорнула й забрала з собою. Замуркотіло радесеньке створіння.

Номер слайду 11

- Намалюй ілюстрацію до свого переказу (зошит «Малюю словом», с. 16, № 10), використовуючи кольорові олівці. ІІІ. Підсумок уроку:- Оцініть свою роботу:

Номер слайду 12

Домашнє завдання до наступного уроку: перечитай свій план і переказ, перевір на наявність помилок і виправ у разі, коли все ж таки знайдеш їх. Домашнє завдання на кожен день:

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
4 грудня 2023
Переглядів
226
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку