Урок "Розвиток зв'язного мовлення.Письмовий докладний переказ розповідного тексту з елементами опису тварини "Мужній Баррі"

Про матеріал

Розвиток зв'язного мовлення

Письмовий докладний переказ розповідного тексту з елементами опису тварини "Мужній Баррі"

Мета : на основі здобутих знань формувати такі текстотворчі вміння: визначати тему й головну думку тексту, з'ясовувати покладений в його основу тип і стиль мовлення, визначати мікротеми тексту в процесі складання його плану, самостійно добирати адекватні змістові виражаль¬ні засоби мови, письмово відтворювати вихідний текст-зразок;

розвивати логічне й образне мислення, пам'ять, смак до влучного слова; збагачувати й уточнювати словниковий запас учнів

Перегляд файлу

Уроки №     від                                                                                                                              5 клас укр. мова 

 


Тема. Розвиток зв'язного мовлення


Письмовий докладний переказ розповідного тексту з елементами опису тварини "Мужній Баррі"

 


Мета : на основі здобутих знань формувати такі текстотворчі вміння: визначати тему й головну думку тексту, з'я­совувати покладений в його основу тип і стиль мовлення, визначати мікротеми тексту в процесі складання його плану, самостійно добирати адекватні змістові виражаль­ні засоби мови, письмово відтворювати вихідний текст-зразок;

розвивати логічне й образне мислення, пам'ять, смак до влучного слова; збагачувати й уточнювати словниковий запас учнів


Хід уроку

І. Повідомлення мети і завдань уроку.

II. Підготовка до роботи над переказом і переказування  тексту.

1.Розповідь про породу.

2.Кліп.

3. Презентація 

4. Читання тексту вчителем

                                                                Мужній Баррі
      Сенбернари – одна із найбільших порід собак. Висота їх досягає 80-95 сантиметрів. Особливими ознаками сенбернарів є масивна голова, коротенька морда, вуха, що звисають донизу. Шерсть – біла з рудими плямами. Груди, лапи, кінчик хвоста – завжди білосніжні. Окремі сенбернари важать сто і більше кілограмів.

      Ці сильні, витривалі тварини століттями використовуються для пошуків і врятування людей у горах. Завдяки чудовому нюху сенбернари легко знаходили під снігом замерзаючу людину. Потім лапами відкопували її, зігрівали своїм тілом. На шиї у собак-шукачів були заздалегідь прив’язані пакет з продуктами, фляжка з водою. Після цього сенбернар біг у найближче селище і приводив людей.

        Тисячі потерпілих врятували ці благородні і мужні тварини. Рекордсменом серед них був пес по кличці Баррі. Його знали і любили жителі Італії, Франції, Швейцарії. Адже ж Баррі врятував сорок чоловік. Сорок перший, злякавшись страшного звіра, сплутав його з вовком і вдарив ножем.

      Слава Баррі не згасла і після його загибелі. Про нього писали в газетах, книгах. А через 85 років у Парижі було відкрито пам’ятник сенбернару. На постаменті – великий собака. На його спині сидить маленька дівчинка і міцно тримається за шию. У центрі пам’ятника напис: «Він врятував сорок чоловік і був убитий сорок першим».                                        (За І.Заянчковським)

Орієнтовний план

1.Опис сенбернара

2.Мужні рятувальники людей

3.Подвиг шляхетного Баррі.

4.Вдячні люди пам'ятають рятувальника

 

5.Питання для бесіди.

1.До якого типу мовлення належить текст?

2. Якими особливими ознаками відрізняється сенбернар?

3.Чому автор називає сенбернарів мужніми і благородними тваринами?

4. Який подвиг здійснив пес по кличці Баррі?

5. Чи хотіли б ви мати такого чотириногого друга, як Баррі?

6. Чи подобаються вам тварини і чому?

Попередні вправи

1.Для запобігання невиправданих повторів пояснити учням необхідність використання контекстуальних синонімів; сенбернар, Баррі, мужня тварина, витривалий пес.

2.Зробити попередній усний опис сенбернара.

 


 ІІІ. Підбиття підсумків уроків.

   Домашнє завдання.

 

docx
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку