Презентація "Фонетика"

Про матеріал
Матеріал підійде для вичення "Фонетики", у презентації детально представлено всі теми, які підготують учнів до ЗНО
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФОНЕТИКА Романюк Юлія Геннадіївна

Номер слайду 2

Фонетикаце розділ мовознавства, в якому вивчають звуковий склад мови. Об'єктом вивчення фонетики є звуки, їх властивості та функції, закономірності поєднання, фонетичні процеси, одиниці, засоби, ознаки, а також інтонація.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Звук - найменша неподільна одиниця мовлення, яка утворюється апаратом мовлення, має фізичну природу і виконує в мові певну функцію. 38 ПРИГОЛОСНІ (32)За допомогою голосу + шуму. Сонорні шумні дзвінкі глухіГОЛОСНІ (6)Творяться за допомогою голосу

Номер слайду 5

Голосні звуки

Номер слайду 6

дзвінкі

Номер слайду 7

М'якість приголосних. Залежно від місця у слові, приголосні бувають твердими або м'якими. М'якими приголосними бувають, якщо після них є букви ь, і, я, ю, є. Тюлька [т´ у л´ к а], сіно [с´ і н о][´] – знак для відтворення м'якості приголосних на письміМ'якими бувають приголосніДе Ти З‘їСи Ці Ли. Ни, Йо. ДЗе. Ре? (Йодзер – ім’я котика)Решта приголосних бувають лише пом'якшеними (після них ніколи не пишеться знак м'якшення)

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Я Ю Є = 2 звуки. Після голосного: династія [д и н а с' т' і й а]Після апострофа і Ь:реп'ях [р е п й а х]Севілья [с е в' і л' й а]На початку слова:яблуко [й а б л у к о]

Номер слайду 10

Я Ю Є = 1 звук + робить м'яким / пом'якшує попередній звук. Після приголосного:духмяний [д у х м' а н и й]

Номер слайду 11

ДЖ ДЗ ДЖ ДЗ1 звук 2 звуки Відчуваємо злиту вмову: джем. Належить до кореня: дзига. Роздільна вимова. Стоїть на межі префікса та кореня: Підживити, підземний

Номер слайду 12

я, ю, є = 2 звуки: Яблуко [й а б л у к о] 6б., 7 зв. Щ [ ш ч ] 2 звукиЇ [ й і ] ЗАВДЖИ Щука [ш ч у к а] 4б., 5 зв.. Ь = 0 звуків. Ціль [ц' і л' ] 4б., 3зв. Дж, дз = 1 звукджемпер [дж е м п е р] 7б., 6зв. Подвоєння або подовження життя [ж и т: а] 5б., 4зв. Спрощенняагентство [а г е н с т в о] 9б., 8зв. Асиміляціямолиться [м о л и ц: а] 8б., 6зв.+ звуків більше- звуків менше

Номер слайду 13

ЗНООднакова кількість звуків і букв у кожному слові рядка: А). п'ятниць, їстоньки, яблунька. Б). якість, кукурудза, український. В). гайок, об'єднування, сьогодення. Г). серйозний, щебечуть, джміль. Д). рюкзак, переливають, кар'єра.

Номер слайду 14

Вправа 1 Запишіть слова в три колонки, у яких: 1) звуків більше , ніж букв; 2) звуків і букв порівну; 3) звуків менше, ніж букв. Грядка, нянька, п’єса, ім’я, емаль, дощ, егоїзм, юнак, аджика, нізащо, в’юн, щавель, мільйон, дощечка, радість, олов’яний, земля, дзвоник, уряд, енергія, альбом, заява, м’який, няня, руїна, копія, меншість.

Номер слайду 15

Випишіть слова в три колонки: 1) ті, яких не можна розривати для преносу; 2) ті, при переносі яких можна залишити дві перші букви; 3)ті, при переносі яких можна залишити три перші букви. Друг, район, мороз, оса, НАТО, двері, яма, явір, сиджу, сани, погріб, креслення, спів, картон, поріг, серпень, гуаш, рай, школа, учень.

Номер слайду 16

Вправа 4 Уставте на місці пропусків Е чи И. Д..легація, ет..кет, нет..рплячий, ст..скати, к..шеня, ім..нини, зд..рати, ст..лити, т..хнічний, л..пневий, хв..лястий, кр..чати, ен..ргетичний, р..петувати. Ст..повий, майст..р, л..л..ка, приб..р..жний, зв..селити, тр..вога, в..дмідь, бр..ніти, вос..ни, дзв..ніти, ч..р..шня, підз..мелля, з..рновий, вел..тень, кол..сати, тижд..нь, дал..чінь, вит..рати, пш..ниця.

Номер слайду 17

Спишіть речення, уставляючи пропущені літери й необхідні розділові знаки. На жаль дер…во росте повіл…ніше ніж людина. На думку античних м…слителів досконалим ораторс..ке м…стецтво може бути лише в руках хорошої людини. Рушником кажуть щастя міцніше утрима…ш біля себе. Усмішка – це ж власне частка душі її вияв її . Видно кожна епоха навіть зовнішн…о ліпить свій тип.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Перепишіть і укажіть вид кожного речення. Сало…Його часто називають українським національним продуктом. Полюбляємо його не лише ми, а й наші гості. Отож, повертаючись у свій закордон, вони у валізах обов'язково везуть кілька кілограмів цього подарунка з України. Купуючи сало, передусім звертайте увагу на колір. Якісний продукт має білий колір із ніжно – рожевим відтінком. Вибирайте сало завтовшки 3,5 см. Й обов'язково треба спробувати його на смак. Воно має легко жуватися й бути смачним. Отже, їжте хліб і сало на здоров'я!

Номер слайду 20

ДЯКУЮ ЗА РОБОТУ!

pptx
Додано
12 жовтня 2023
Переглядів
465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку