Урок "Секрет мистецтва графіки. Абстрактна композиція."

Про матеріал
На перший погляд графічні зображення є простими, але насправді мистецтво графіки дуже складне. Митцю потрібно на площині аркуша паперу передати об’єм та форму предмета одним кольором або тональністю, різноманітність характерів і настроїв — лініями, штрихами, чорно-білими плямами.
Перегляд файлу

7 клас

Тема:

Секрет мистецтва графіки. Абстрактна композиція.

Мета: 

продовжити знайомство з графікою як одним із видів образотворчого мистецтва;

учити застосовувати знання в практичній діяльності, свідомо користуватися різними художніми техніками та матеріалами для виконання творчих робіт;

формувати творче мислення, уміння аналізувати; виховувати любов і цікавість до творів образотворчого мистецтва

 

ХІД УРОКУ

I. Організація уваги учнів, оголошення теми та мети уроку

-Відчуємо себе часточкою колективу і скажемо собі:

-Я прийшов на урок для чого?/Учитися/

-Треба бути якими?/Уважними, працьовитими/..

- Зі мною хто?/Мої друзі/

-Вони мене що?/Поважають/

Мені це як?/Приємно/

Я готовий до чого?/До успішної роботи/

/Вчитель прикріплює на дошку смайлика з надписом «Радість»/.

Учитель: Бажаю всім учням гарного настрою, легкого засвоєння теми. А сьогоднішня тема уроку звучить так: «Секрет мистецтва графіки. Абстрактна композиція».

II. Актуалізація опорних знань і вмінь

Опитування.
III. Мотивація навчальної діяльності

Графіка — це один із видів образотворчого мистецтва, основою якого є малюнок. Із творами графіки ми зустрічаємося скрізь. Вони є в газетах, книгах, рекламах, у музеях, на виставках.

На перший погляд графічні зображення є простими, але насправді мистецтво графіки дуже складне. Митцю потрібно на площині аркуша паперу передати об’єм та форму предмета одним кольором або тональністю, різноманітність характерів і настроїв — лініями, штрихами, чорно-білими плямами.

IV. Вивчення нового матеріалу

За призначенням графіка поділяється на такі види:

 станкова (від слова «станок» — мольберт, на який ставиться холст),

книжкова (оформлення та ілюстрування друкарської продукції),

прикладна (етикетки, марки, запрошення, реклами, листівки) та плакатна.
До станкової графіки належать малюнки та композиції, виконані олівцем або іншими графічними матеріалами в одному екземплярі.

Гравюра — значно складніший вид графіки, ніж малюнок. Є багато її різновидів. Основні — це гравюра на дереві (ксилографія), моталі (офорт), камені (літографія), лінолеумі (ліногравюра).

Естамп — це відбиток з авторської друкарської форми.

Засобами композиції є лінії, штриховка (штрих), тонові й кольорові плями, світлотінь, лінійна і повітряна перспективи [5].

Лінія – один з основних засобів образотворчого мистецтва, тому її використовують у начерках, малюнках і в ескізах композицій. Креслярська лінія, проведена рейсфедером, має однакову товщину, одноманітна, не вирішує просторових завдань і для художньої мети непридатна. Контурна лінія, завершуючи форму предмета, створює ілюзію силуету зображуваного предмета, хоча на площині проведені лише лінії. Лінійним малюнком можна передати враження об'єму предмета, якщо лінія будує форму в пропорціях і в перспективі, а також якщо товщина лінії змінюється щодо об'єму предмета, виявляючи пластичні властивості форми.

Штриховка при вмілому використанні відкриває багаті художньо-творчі та технічні і довгі, й короткі, й товсті лінії, плавно і послідовно робити переходи можливості. Для штриховки залежно від завдання художник може використовувати до тонких, що дає змогу передавати світлотінь об'ємних предметів і глибину простору. Штриховкою можна створювати тонові плями різної сили, а разом з лінією створювати високохудожні твори в різних видах образотворчого мистецтва (наприклад, картина І. Шишкіна "У лісі").

- А що ж таке абстрактна композиція?

Абстрактна композиція – це безпредметний малюнок, який немає чітких предметів та конкретних форм, який виражає певне почуття або настрій.

Практична частина сьогоднішнього уроку буде  пов’язана зі  створенням абстрактної композиції «Мій настрій» за допомогою різних ліній.

V. Практична діяльність учнів

Підготовчі вправи. 1
Учні виконують вправи на різні типи ліній на зворотному боці аркуша паперу.

Ці вправи допомагають виявити різноманітність характерів ти типів ліній. Головне — чітке зображення та образна виразність ліній, які стануть «героями» перших наших композиційних нарисів.

Практична робота.
Учитель демонструє учням зразки композицій і доводить, що за допомогою графічних матеріалів та засобів виразності графіки можна передати свої враження, настрій.
Учні виконують абстрактну композицію й дають назву своїй творчій роботі.

VI. Завершення уроку
Учні демонструють і захищають свої роботи.
 

 

docx
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
794
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку