Урок "Шідливі звички, їх вплив на здоров'я "

Про матеріал
Конспект уроку з " Основ здоров'я", про вплив шкыдливих звичок на здоров'я людини. Попередження виникнення шкідливих звичок та їх усунення.
Перегляд файлу

Тема:      

 

Мета:  поглиблювати знання учнів про негативний вплив на здоров’я шкідливих звичок, вчити розпізнавати ситуації, які негативно впливають на здоров’я, розвивати мислення, мовлення, вміння оцінювати свої вчинки, виховувати бережливе ставлення до здоров’я, силу волі, активність, уважність.

Хід уроку

І    Організаційний момент.

(Посмішка один одному) 

  • Ось у такому гарному  настрої починаємо урок.

ІІ   Актуалізація знань.

  1. Що таке на вашу думку здоров’я? (Асоціативний кущ . Робота в група. Здоров’це-…)

2. Вправа Очікування” (Визначити чого чекаємо від уроку, написати на аркушах)

Після представлення своїх робіт групами, ми разом всі визначили, що здоров’я – це найцінніший скарб. А чому це скарб?

ІІІ     Новий матеріал.

      -     Але є те, що покращує здоров’я, або погіршує його, є фактори, які впливають на здоров’я позитивно, або негативно. Сьогодні ми будемо говорити про ті фактори, які шкідливо впливають на здоров’я будь-якої людини. Що ж впливає на здоров’я негативно на вашу думку?

      -     Э три вороги, які найбільш шкідливо впливають на здоров’я людини. Це алкоголь, паління, наркоманія. Ці вороги людини забирають життя у дуже багатьох людей і призводять до страшних хвороб.

Паління. Всі знають, що палити шкідливо, що цигарки мають багато отруйний речовин, ці отрути руйнують серце, судини, легені, трахею.

Людина спочатку цього не помічає, але з часом є сигнал тривоги, що подає організм.

Люди знають, що це шкідлива звичка і свідомо себе отруюють, а потім виникають хвороби, які вилікувати не можливо, або дуже важко.

Алкоголь. Це не менш шкідлива звичка. Ви всі бачили людей у стадії алкогольного отруєння, бачили людей, яких цей ворог довів до стану людини, яка вже зовсім не розуміє реальності. Алкоголь призводить організм до отруєння, слабкості розвитку мислення, знижує пам’ять, призводить до хвороб внутрішніх органів (шлунок, печінка). Дитину алкогольне отруєння може призвести до втрати життя.

Наркотики. Їх часто називають “білою смертю”, чим раніше людина починає їх вживати, тим швидше вона помирає. Наркотики забирають у людини всі її сили.

Отже від цих страшних ворогів треба відмовитись і проявити силу волі, коли вам це пропонують. Відмовитися зразу легше, ніж покинути цю згубну звичка.

Але є ще вороги нашого здоров’я, які менш шкідливі, але також пошкоджують його. Що ж це таке? (Гризти нігті, смоктати палець, питати газовані, смоктати ручку, їсти не корисну)

ІV  Закріплення вивченого.

1. Робота с підручником. (с 62-67)

- Які шкідливі звички казкових героїв зображено на малюнку?

- Які наслідки паління зображені на малюнку?

- Чому алкоголізм називають “викрадачем розуму”?

-До чого призводить вживання наркотиків?


2. Робота в групах.

- Але здоров’я може як погіршуватись, так і покращуватись. Тому перша група визначає фактори, які погіршують здоров’я, друга група визначає те, що покращує здоров’я, а третя група працює разом зі мною, розподіляючи на шкідливе і корисне предмети, що з’являються на екрані, тобто визначають вплив цих предметів на людину.

 Після закінчення роботи 1 і 2 групи представляють і захищають свої проекти. ( працюють на аркушах , використовують малюнки, схеми, написи).

  1. Перегляд  відеофільму.

Учні старших класів приготували для вас невеличкий відеофільм, який ми переглянемо і проаналізуємо його зміст.

-Отже  що хотіли вам сказати учні?

-Від чого вони вас застерігають?

- Яка мета цього відео?  (займатися спортом, розвивати м’язи тіла, уникати шкідливого впливу на життя і здоров’я паління, алкоголю, наркотиків)

4 Узагальнення вивченого.

-Від якої шкідливої звички ві б хотіли позбутися?

-Чому треба відмовитися від шкідливих звичок?

- Від чого залежить здоров’я кожної людини?

- Що таке здоровий спосіб життя?

- Отже весь світ прагне до здорового способу життя і ми не є виключенням, бо від цього залежить наше здоров’я.

5. Підсумок вправи « Очікування».

На початку уроку ви написали на листках чого очікуєте від уроку, якщо це очікування виправдалось , то причепіть свій листок на дерево здоров’я, яке є на дошці.

-Отже очікування більшості з вас здійснилися, а у кого ні, то ми ще повернемось до цієї теми , бо вплив шкідливих звичок є негативним для кожної людини.

V Підсумок уроку.

Рефлексія. Діти стають в коло і бажають один одному позитивного. Починає це вчитель:

 « Я бажаю вам здоров’я…»

 

docx
Додав(-ла)
Шугай Наталя
Додано
14 жовтня 2020
Переглядів
1305
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку